Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Το Βιετνάμ ο κρυφός άσος του Trump για να καρφώσει την καρδιά του ασιατικού δράκου

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Το Βιετνάμ ο κρυφός άσος του Trump για να καρφώσει την καρδιά του ασιατικού δράκου
Πώς μπορεί η χώρα της Νοτιοανατολιακής Ασίας να γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ βοηθώντας τις να κερδίσουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Ο εικοστός πρώτος αιώνας χαρακτηρίστηκε από την εμβάθυνση της παγκόσμιας οικονομικής αλληλεξάρτησης, όπου η ευημερία των κρατών εξαρτάται όλο και περισσότερο από το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται πέρα από τα σύνορά τους.
Αυτή η πραγματικότητα έχει κάνει τις οικονομικές αποφάσεις αδιαχώριστες από τις πολιτικές αποφάσεις, σημειώνει σε άρθρο του στο National Interest o πρεσβευτής Robert C. O’Brien, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στη πρώτη κυβέρνηση Trump από το 2019-2021.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η προσαρμογή σε αυτές τις αλληλένδετες γεωπολιτικές και οικονομικές δυναμικές είναι κρίσιμη όσον αφορά τη διατήρηση της θέσης τους ως ηγετικής οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο.
Καθώς ο ανταγωνισμός με την Κίνα εντείνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργία ανθεκτικών εμπορικών σχέσεων με στρατηγικούς εταίρους και το Βιετνάμ είναι έτοιμο να γίνει ένας πολύτιμος εμπορικός σύμμαχος στο αναδυόμενο γεωπολιτικό τοπίο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εγκλωβισμένες σε έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα, οδηγούμενοι από τον οικονομικό καταναγκασμό του Πεκίνου και την περιφρόνηση των διεθνών κανόνων.
Επί μακρόν, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει εμπλακεί σε κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας, χρηματοοικονομική χειραγώγηση, διπλωματικές σχέσεις με την επιβολή ισχύος και οικονομική κατασκοπεία.
Αυτές οι δραστηριότητες οι οποίες υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και απειλούν το διεθνές σύστημα το οποίο έχει οδηγήσει την ευημερία εδώ και δεκαετίες.
Η Ουάσιγκτον έχει λάβει κρίσιμα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κακοήθη συμπεριφορά της Κίνας, αλλά η πραγματική πρόοδος απαιτεί συντονισμένη δράση με εταίρους που μοιράζονται το ίδιο πνεύμα.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη αρχίσει να προσαρμόζεται.
Αντιμετωπίζοντας το αυξανόμενο κόστος, τους αυστηρότερους κανονισμούς και τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Κίνα, πολλές επιχειρήσεις επανεξετάζουν την εξάρτησή τους από την μεταποιητική υποδομή της Κίνας.
Αυτή η τάση παρουσιάζει μία μοναδική ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να οικοδομήσουν ισχυρότερες εμπορικές σχέσεις με χώρες που προσφέρουν τόσο οικονομικό δυναμικό όσο και στρατηγική ευθυγράμμιση.
Αν και το Βιετνάμ είναι μονοκομματικό κράτος, γενικά λειτουργεί στο πλαίσιο της οικονομίας αγοράς.
Οι ηγέτες της στο Ανόι καταλαβαίνουν επίσης πόσο σοβαρή είναι η απειλή από την Κίνα.
Το Βιετνάμ αντιμετωπίζει τις κυριαρχικές επιδιώξεις της Κίνα σε ξηρά και θάλασσα εδώ και δεκαετίες.
Το Βιετνάμ έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για εταιρείες που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μακριά από την Κίνα.
Το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής και η ταχεία επέκταση των υποδομών της έχουν προσελκύσει παγκόσμιους γίγαντες όπως η Apple, η Samsung, η Nike, η Adidas, η Intel και η Foxconn.
Η εγγύτητα του Βιετνάμ σε μεγάλες ναυτιλιακές διαδρομές και οι ισχυρές εμπορικές συμφωνίες που έχει επιτύχει ενισχύουν περαιτέρω την απήχησή του ως κόμβου παραγωγής.
Από πολλές απόψεις, το Βιετνάμ προσφέρει τα οφέλη του κατασκευαστικού οικοσυστήματος της Κίνας — χωρίς τους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Η κυβέρνησή της έχει ακολουθήσει ενεργά πολιτικές που στοχεύουν στην ενσωμάτωση του Βιετνάμ στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, υπογράφοντας εμπορικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασικές οικονομίες της περιοχής  Ασίας-Ειρηνικού.
Αυτές οι προσπάθειες έχουν καταστήσει το Βιετνάμ μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην περιοχή.

Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους υπερβολικής εξάρτησης από την Κίνα, η κυβέρνηση Trump έλαβε αποφασιστικά βήματα για να προωθήσει την οικονομική αποσύνδεση (decoupling) και να δώσει κίνητρα για τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το Βιετνάμ εμφανίστηκε γρήγορα ως προτιμώμενη εναλλακτική λύση, με τις εταιρείες να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε νέα εργοστάσια και κέντρα logistics.
Αυτός ο μετασχηματισμός έχει θέσει τις βάσεις για μια πιο ισχυρή οικονομική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Βιετνάμ.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-12-15_150518.png
Η έννοια της μετατόπισης της παραγωγής σε έμπιστους (γεωπολιτικά) συνεργάτες—έχει γίνει στρατηγική αναγκαιότητα, όχι απλώς οικονομική προτίμηση.
Η ενσωμάτωση του Βιετνάμ στις αλυσίδες εφοδιασμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα μειώσει τις ευπάθειες ενώ θα προάγει τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα.
Η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με το Βιετνάμ θα έστελνε επίσης ένα σαφές μήνυμα στο Πεκίνο ότι οι καταναγκαστικές οικονομικές πρακτικές του μόνο θα ωθήσουν τις παγκόσμιες επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις πιο κοντά στους αντιπάλους του.
Οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για το εμπόριο θα πρέπει να διασφαλίζουν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την προέλευση των υλικών.
Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις δεν μπορούν απλώς να δημιουργήσουν θυγατρικές στο Βιετνάμ και να εξάγουν κινεζικά προϊόντα στην Αμερική.
Αυτό το ζήτημα θα απαιτήσει μεγάλη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών των ΗΠΑ και του Βιετνάμ.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-12-15_150944.png
O προεδρος και CEO της NVIDIA Jensen Huang με αξιωματουχους του Βιετνάμ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ μοιράζονται μια ευθυγράμμιση στρατηγικών συμφερόντων σε μια κομβική στιγμή.
Η Ουάσιγκτον έχει σηματοδοτήσει τη δέσμευσή της για βαθύτερη οικονομική δέσμευση, αλλά το Βιετνάμ πρέπει επίσης να αντισταθεί στις επιθετικές εκστρατείες άσκησης επιρροής εκ μέρους της της Κίνας.
Το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειές του να πιέσει το Ανόι να περιορίσει τη συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρώντας την πιθανή εταιρική σχέση ως απειλή για την περιφερειακή του κυριαρχία.

Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Βιετνάμ έγκεινται στην προώθηση ενός ανοιχτού, βασισμένου σε κανόνες οικονομικού συστήματος που υποστηρίζεται από πολύπλευρες εμπορικές σχέσεις.
Σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ μπορεί να ενισχύσει την οικονομική του ανθεκτικότητα, να επεκτείνει την πρόσβασή του στις παγκόσμιες αγορές και να εξασφαλίσει κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού για το μέλλον.
Τώρα, εναπόκειται στο Βιετνάμ να επιλέξει να είναι αυτός ο εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ θα αποφέρει αμοιβαία οικονομικά και στρατηγικά οφέλη.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ενίσχυση των δεσμών με το Βιετνάμ θα μείωνε τα τρωτά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα άνοιγε νέες εξαγωγικές αγορές και θα ενίσχυε το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο της περιοχής Ινδίας - Ειρηνικού.
Για το Βιετνάμ, η βαθύτερη ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα επιτάχυνε την ανάπτυξή του και θα ανέβαζε τη διεθνή του θέση.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Η παγκόσμια οικονομία είναι ολοένα και πιο ευαίσθητη στις γεωπολιτικές πιέσεις, με διαταραχές σε μια περιοχή να προκαλούν συχνά κυματιστικά αποτελέσματα παγκοσμίως. Η επέκταση του δικτύου αξιόπιστων εμπορικών εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαραίτητη για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας.
Έτσι θα κερδηθούν οι οικονομικοί ανταγωνισμοί του εικοστού πρώτου αιώνα — όχι μέσω της απομόνωσης ή της εξάρτησης, αλλά μέσω στρατηγικών συνεργασιών που βασίζονται σε κοινά συμφέροντα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και δέσμευση για ελεύθερες και ανοιχτές αγορές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ έχουν μια σπάνια ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν το οικονομικό και στρατηγικό τοπίο του Ινδο-Ειρηνικού.
Και η νέα κυβέρνηση Trump είναι έτοιμη να την αδράξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης