Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Νομισματική κυριαρχία και cryptos: Ο κρυφός παγκόσμιος πόλεμος για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων σε Bitcoin

Νομισματική κυριαρχία και cryptos: Ο κρυφός παγκόσμιος πόλεμος για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων σε Bitcoin
Σε αυτόν τον νέο «Ψυχρό Πόλεμο του Bitcoin», οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και άλλες χώρες εμπλέκονται με αξιώσεις να αποκτήσουν μερίδιο στη νέα νομισματική τάξη
Καθώς οι παγκόσμιες εξελίξεις στην οικονομία λαμβάνουν χώρα σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, μία νέα κούρσα «εξοπλισμών» αναδύεται, όχι στα συμβατικά όπλα αλλά το... Bitcoin.
Το πιο σημαντικό κρυπτονόμισμα στον κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών στρατηγικών, με τα κράτη να ανταγωνίζονται για τη δημιουργία εθνικών στρατηγικών αποθεμάτων bitcoin τα οποία μπορεί να επαναπροσδιορίσουν την νομισματική κυριαρχία τους.
Σε αυτόν τον νέο «Ψυχρό Πόλεμο του Bitcoin», οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία καθώς και άλλες χώρες εμπλέκονται με αξιώσεις να αποκτήσουν μερίδιο στη νέα νομισματική τάξη.
Την Παρασκευή (20/12), η τιμή του bitcoin έπεσε σχεδόν στα 92.000 δολάρια πριν ανακάμψει σε περισσότερα από 97.000 δολάρια, παρά το γεγονός ότι έφτασε στο νέο υψηλό όλων των εποχών πάνω από 108.000 δολάρια την Τρίτη (17/12).
Μέρος του sell-off καταλύθηκε την είδηση της Τετάρτης (18/12) ότι η Federal Reserve δεν θα κρατήσει bitcoin στο αποθεματικό της, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο να υποχωρήσει κατά 7%.
«Δεν επιτρέπεται να κατέχουμε bitcoin», δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell.
Η νομοθεσία που διέπει τη Federal Reserve λέει τι μπορούμε να κατέχουμε και δεν επιδιώκουμε αλλαγή της.
Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να εξετάσει το Κογκρέσο, αλλά δεν θέλουμε αλλαγή νόμου στη Fed».
Συνολικά, το ανώτατο όριο της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων μειώθηκε κατά 1,2%, φτάνοντας τα 3,52 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την CoinGecko.
? Crypto Market Capitalization Approaches Apple's in December 2024
Ηνωμένες Πολιτείες: Στρατηγική συσσώρευση μέσω κατασχέσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι, αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος κάτοχος Bitcoin, με περίπου 207.189 bitcoin.
Αυτό το τεράστιο απόθεμα αποτιμάται σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές.
Οι συμμετοχές σε Bitcoin της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποκτήθηκαν κυρίως μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων από διάφορες ποινικές έρευνες, με την πλέον αξιοσημείωτη την υπόθεση αυτή της υπόθεσης Silk Road.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε 20.000 Bitcoin αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Coinbase Prime, σύμφωνα με την Arkham Intelligence, δίνοντας σήμα για την ενεργή διαχείριση των αποθεμάτων της.
Παρά αυτές τις μεταβιβάσεις, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών της στοιχείων σε Bitcoin, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τη δυνητική χρήση αυτών των αποθεμάτων ως στρατηγικού αποθεματικού ή για την αντιμετώπιση του εθνικού χρέους το οποίο βρίσκεται κοντά να ξεπεράσει τα 36 τρισ. δολάρια.

Ρωσία: Η απάντηση στις κυρώσεις

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Bitcoin κλιμακώθηκε μετά την επιβολή αυστηρών δυτικών κυρώσεων για την στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.
Ενώ το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί το Bitcoin για να αποφύγει τις κυρώσεις, τα δημόσια αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι ελεγχόμενες από το κράτος οντότητες και ολιγάρχες έχουν αυξήσει τις συναλλαγές στο κρυπτονόμισμα, σηματοδοτώντας μια στροφή προς τα αποκεντρωμένα συστήματα συναλλαγών.
Πρόσφατα, ένας Ρώσος βουλευτής πρότεινε τη δημιουργία εθνικού αποθεματικού σε Bitcoin για την αντιστάθμιση γεωπολιτικών κινδύνων και κυρώσεων.
Αυτή η πρόταση, εάν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα Bitcoin της Ρωσίας στο μέλλον.

Σε αναμονή η Κίνα

Η Κίνα κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κρατικός κάτοχος Bitcoin, με εκτιμώμενα 190.000 έως 194.000 bitcoin στην κατοχή της.
Οι κατοχή Bitcoin της κινεζικής κυβέρνησης είναι κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα κατασχέσεων που συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες, κυρίως την υπόθεση PlusToken Ponzi.
Παρά τους αυστηρούς κανονισμούς και την κατασταλτική πολιτική της Κίνας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης και του εμπορίου, η κυβέρνηση έχει διατηρήσει τα σημαντικά αποθέματά της σε Bitcoin εν όψει των αλλαγών στη νομισματική τάξη.

Ιαπωνία: Επενδύσεις από τα συνταξιοδοτικά fund

Ιάπωνες βουλευτές, με επικεφαλής τον Satoshi Aoyama, έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός εθνικού αποθεματικού σε Bitcoin.
Όπως αναφέρεται από το Decrypt, ο Aoyama υποστηρίζει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση έναντι της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αστάθειας, ειδικά δεδομένου του υψηλού εθνικού χρέους της Ιαπωνίας και της εξάρτησης από νομίσματα fiat.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν κατέχει απευθείας Bitcoin, αλλά το Κυβερνητικό Ταμείο Ασφαλιστικών Επενδύσεων της χώρας (GPIF), το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο που διαχειρίζεται περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, ανακοίνωσε σχέδια να διερευνήσει τη διαφοροποίηση ενός μέρους του χαρτοφυλακίου του σε Bitcoin.
Ενώ το GPIF δεν έχει ακόμη επενδύσει στο Bitcoin, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στην προσέγγιση της Ιαπωνίας στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Γερμανία: Τα ... μαθήματα από την πώληση Bitcoin

Η πώληση Bitcoin το 2022 από τη Γερμανία προήλθε από την εξάρθρωση του Movie2k, ενός παράνομου ιστότοπου του οποίου οι χειριστές «ξέπλεναν» εκατομμύρια μέσω Bitcoin.
Οι αρχές κατέσχεσαν το κρυπτονόμισμα και το πούλησαν, επικαλούμενες νομικές απαιτήσεις για τη μετατροπή περιουσιακών στοιχείων σε fiat και μια προτίμηση για άμεση ρευστότητα έναντι του κινδύνου αγοράς.
Ενώ η πώληση απέφερε σημαντικά έσοδα, οι επικριτές υποστήριξαν ότι η διατήρηση του Bitcoin θα μπορούσε να αποφέρει μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα κέρδη.
Αυτό αντανακλά την επιφυλακτική στάση της Γερμανίας στα κρυπτονομίσματα, δίνοντας προτεραιότητα στη δημοσιονομική σταθερότητα έναντι της κερδοσκοπίας.
 
Σύγκριση εθνικών αποθεμάτων Bitcoin

Τα αποθέματα Bitcoin των εθνών συχνά καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, αλλά τα δημόσια δεδομένα παρέχουν μια ματιά σε αυτήν την αναδυόμενη τάση. Ο
ι περισσότερες εκμεταλλεύσεις προέρχονται από κατασχεμένες πράξεις, γεγονός που δείχνει τη νομική πολυπλοκότητα και τις ευκαιρίες στη διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Πίνακας που συνοψίζει τα μεγαλύτερα εθνικά αποθέματα σε Bitcoin:

Οι τιμές υπολογίζονται με βάση μια τιμή Bitcoin 100.000 δολ. ανά BTC.
Οι συμμετοχές της Γερμανίας βασίζονται στην πρόσφατη κατάσχεση από το Movie2K, αλλά πωλήθηκε εξ ολοκλήρου τον Νοέμβριο του 2024 σε μέση τιμή 57.600 δολ. ανά Bitcoin.
Οι συμμετοχές του Ελ Σαλβαδόρ προέρχονται από κρατικές αγορές, καθώς έκανε το Bitcoin νόμιμο χρήμα.
Οι συμμετοχή του Μπουτάν αντικατοπτρίζουν μια μοναδική προσέγγιση μέσω των κρατικών επιχειρήσεων εξόρυξης.

Ο δρόμος για το εθνικό αποθεματικό Bitcoin

Το γεωπολιτικό τοπίο όσον αφορά τη χρήση του Bitcoin εξακολουθεί να εξελίσσεται.
Ενώ οι ΗΠΑ προηγούνται σε συμμετοχές, κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία δημιουργούν αθόρυβα τα αποθέματά τους, συχνά μέσω αδιαφανών καναλιών για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης εν μέσω κυρώσεων.
Εν τω μεταξύ, μικρότεροι παίκτες όπως το Ελ Σαλβαδόρ δείχνουν πώς ψηφιακό νόμισμα μπορεί να μεταμορφώσει τις εθνικές νομισματικές στρατηγικές.
Η πραγματική κούρσα για τα αποθέματα Bitcoin, πιθανότατα θα ενταθεί σύμφωνα με τις υπάρχουσες οικονομικές και στρατηγικές δυνατότητες.
Πλούσιες χώρες με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την οικονομική τους δύναμη για να αποκτήσουν τεράστια ποσά Bitcoin.
Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου τα κράτη κατανέμουν την ισοδύναμη αξία των αποθεμάτων χρυσού τους στο Bitcoin, η αγορά θα αντιμετώπιζε άνευ προηγουμένου ζήτηση, με την τιμή του Bitcoin να αναμένεται να ξεπεράσει τα 952.000 δολάρια και το συνολικό ανώτατο όριο της αγοράς να φτάνει περίπου τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Δυνάμεις μεσαίου μεγέθους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ενδέχεται να αυξήσουν τις συμμετοχές μέσω επιθετικών πολιτικών κατάσχεσης ή άμεσων αγορών, με στόχο να εξασφαλίσουν αντιστάθμιση έναντι της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Χώρες με σημαντική τεχνολογική υποδομή, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους μέσω πρωτοβουλιών εξόρυξης υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση, παρόμοιες με το μοντέλο που υιοθέτησε το Μπουτάν.
Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν μπορεί να επικεντρωθούν στην εξόρυξη που χρηματοδοτείται από το κράτος για να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποκτήσουν κρυφά Bitcoin.
Πίνακας προσομοίωσης που προβάλλει πώς θα μπορούσαν να φαίνονται τα αποθέματα Bitcoin εάν τα έθνη αγόραζαν Bitcoin ισοδύναμα με τις αξίες τους σε χρυσό

Ο «ψηφιακός χρυσός»

Εάν τα κράτη αρχίσουν ενεργά να συσσωρεύουν εθνικά αποθέματα Bitcoin σε αυτήν την κλίμακα, ο κόσμος θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας της αυγής μιας εποχής όπου ο «ψηφιακός χρυσός» αντικαθιστά τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία στα εθνικά ταμεία.
Αυτή η αλλαγή θα σηματοδοτήσει μια στιγμή μετασχηματισμού στην οικονομική ιστορία, καθώς οι μοναδικές ιδιότητες του Bitcoin - αποκέντρωση, πεπερασμένη προσφορά και ανοσία στις πληθωριστικές πιέσεις - αμφισβητούν την κυριαρχία νομισμάτων fiat όπως το δολάριο.
Η άνευ προηγουμένου ζήτηση για Bitcoin θα διαμορφώσει ένα νέο οικονομικό παράδειγμα, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη αποθηκεύουν και αξιοποιούν τον πλούτο.

Οι γεωπολιτικές συνέπειες

Αυτό το κίνημα θα μπορούσε επίσης να έχει βαθιές επιπτώσεις στη γεωπολιτική τάξη.
Τα μικρότερα, οικονομικά ευέλικτα έθνη ενδέχεται να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υιοθετώντας το Bitcoin έγκαιρα, αξιοποιώντας το ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και ως εργαλείο οικονομικής ενδυνάμωσης.
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη πίεση να ενσωματώσουν το Bitcoin στα αποθέματά τους για να αποφύγουν την απώλεια επιρροής σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο.
Καθώς το Bitcoin γίνεται αναπόσπαστο μέρος των εθνικών αποθεματικών και των ταμειακών διαθεσίμων, θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα και ιδρύματα όπως οι κεντρικές τράπεζες, αλλάζοντας τη δυναμική του διεθνούς εμπορίου, της διπλωματίας και αναιρώντας την ισχύ των κυρώσεων.

Οι νέες προκλήσεις

Η εποχή των εθνικών αποθεμάτων Bitcoin θα εισαγάγει επίσης νέες προκλήσεις.
Τα κράτη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους ασφάλειας, την αστάθεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού σε ένα αποκεντρωμένο περιουσιακό στοιχείο.
Ωστόσο, όσοι ανταποκρίνονται επιτυχώς σε αυτή τη στροφή θα μπορούσαν να επιτύχουν πρωτοφανή νομισματική κυριαρχία, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα έναντι οικονομικών κρίσεων και εξωτερικών πιέσεων.
Οι γεωπολιτικές στρατηγικές της ψηφιακής εποχής θα περιστρέφονταν γύρω από την τεχνολογική καινοτομία, την υποδομή κρυπτογράφησης και τον αγώνα για κυριαρχία στο αποκεντρωμένο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα, αναδιαμορφώνοντας ουσιαστικά την παγκόσμια τάξη πραγμάτων για τις επόμενες δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης