Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Lavrov: Πιθανός στόχος…και ο παράνομος Zelensky - Δρόμος στο πουθενά εκεχειρία με Ουκρανία

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Lavrov: Πιθανός στόχος…και ο παράνομος Zelensky - Δρόμος στο πουθενά εκεχειρία με Ουκρανία
Η Γαλλία μας έχει προτείνει διάλογο για το ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας είπε ο Lavrov
Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στο Κίεβο μπορεί να είναι στόχος των ρωσικών επιδρομών υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, αν και έσπευσε να επισημάνει πως η Ρωσία δεν πλήττει και δεν ανταποδίδει ποτέ… σε πολιτικούς στόχους.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη για διαπραγματεύσεις, επισήμανε πως μια εκεχειρία με την Ουκρανία είναι ένας «δρόμος στο πουθενά» καθώς χρειάζονται οριστικές αποφάσεις, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ είναι αυτές που πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των επαφών με τη Ρωσία ενώ ανέφερε πως η Γαλλία έχει επιχειρήσει πολλές φορές να προσεγγίσει τη Ρωσία μέσω κλειστών καναλιών για έναν διάλογο για το ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.

Στόχος τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο

Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο μπορεί να αποτελέσουν στόχο για ρωσικά πλήγματα, ανάλογα με τις απειλές που διατυπώνονται είπε ο Lavrov, αν και επισήμανε πως η Μόσχα δεν πλήττει ποτέ στόχους αμάχων.
«Επιλέγουμε να καταστρέφουμε στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας βάσει μόνο των απειλών κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αυτοί μπορεί να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές βιομηχανίες καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο.
Αλλά το να χτυπάμε πολιτικούς στόχους δεν είναι στους κανόνες μας.
Αυτοί είναι οι κανόνες των Ναζί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο με την υποστήριξη της Δύσης, και οι κανόνες αυτών που τους προμηθεύουν με όπλα για να καταστρέφουν αμιγώς μη στρατιωτικές υποδομές και πολίτες» είπε ο Lavrov.

Δρόμος στο πουθενά η εκεχειρία

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο Lavrov είπε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη με «κενές συζητήσεις» για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
«Μέχρι στιγμής αυτό που ακούμε είναι να καταλήξουμε σε κάποιου είδους εκεχειρίας, και δεν κρύβουν ότι αυτή η εκεχειρία είναι απαραίτητη για να κερδίσουν χρόνο και για να συνεχίσουν να δίνουν όπλα στην Ουκρανία έτσι ώστε να βάλουν τον εαυτό τους σε μια σειρά, να προχωρήσουν με την επιστράτευση, κοκ.
Μια εκεχειρία είναι ένας δρόμος στο πουθενά.
Χρειαζόμαστε τελικές νομικές συμφωνίες που θα καθορίσουν όλες τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και, φυσικά, των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας των γειτόνων μας, αλλά σε ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ότι θα είναι αδύνατη η παραβίαση αυτών των συμφωνιών με έναν διεθνή νόμιμο τρόπο» υπογράμμισε ο Lavrov.

Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπίζονται οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι για διαβουλεύσεις, είμαστε έτοιμοι να τις επαναλάβουμε αν κάποιος δεν κατανοεί τη θέση μας, η οποία έχει διατυπωθεί επανειλημμένα και ξεκάθαρα, είμαστε πάντα έτοιμοι να επαναδιατυπώσουμε αυτές τις θέσεις.
Είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, εάν αυτές είναι ουσιαστικές, και εάν αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες και τις αρχές για τις οποίες μίλησε τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος Putin εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών» είπε ο Lavrov.

Να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες

Όπως είπε, οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης.
«Τα δύο βασικά είναι.
Πρώτον η παραβίαση όλων των υποχρεώσεων να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η επιθετική απορρόφηση από το ΝΑΤΟ ολόκληρου του γεωπολιτικού χώρου μέχρι τα σύνορά μας.
Και η Ουκρανία ήταν προορισμένη για αυτή τη μοίρα, και εξακολουθεί ακόμη και τώρα.
Η δεύτερη βασική αιτία, φυσικά, είναι οι απολύτως ρατσιστικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μετά το πραξικόπημα, όταν διακηρύχθηκε επίσημα η εξόντωση όλων των ρωσικών και στη συνέχεια κατοχυρώθηκε νομικά - η γλώσσα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. ενημέρωση, πολιτισμός, ακόμη και η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή και η απαγόρευση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» τόνισε ο Lavrov.

Πραγματική λύση οι συμφωνίες του Μινσκ

Αναφερόμενος στα λόγια του Keith Kellogg, το ειδικού απεσταλμένου του Trump για την Ουκρανία ότι οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν μια «προσπάθεια» επίλυσης της κρίσης, ο Lavrov είπε ότι οι συμφωνίες αυτές δεν ήταν απλά μια απόπειρα, αλλά η πραγματική λύση στην κρίση.
Όπως είπε αυτές οι συμφωνίες υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά αργότερα ποδοπατήθηκαν από την Ουκρανία με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ.
«Ελπίζω πραγματικά ότι η κυβέρνηση του Trump συμπεριλαμβανομένου του Kellogg, θα εμβαθύνει στις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι οι απαιτήσεις του Putin δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Να κάνουν εκλογές οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία πρέπει να διεξαγάγει εκλογές εάν θέλει έναν νόμιμο πρόεδρο, αλλά προς το παρόν μόνο το ουκρανικό κοινοβούλιο είναι νόμιμο σε αυτήν την χώρα.
«Σχετικά με τη νομιμότητα της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης, ο Putin είπε πολύ ξεκάθαρα ότι οι Ουκρανοί πρέπει να τακτοποιήσουν αυτό μόνοι τους προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές του Συντάγματος.
Εάν θέλουν ο πρόεδρός τους να είναι νόμιμος, πρέπει να κάνουν εκλογές.
Προς το παρόν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, όπως εξήγησε ο Putin, μόνο το ουκρανικό κοινοβούλιο είναι νόμιμο» είπε ο Lavrov.

Στις ΗΠΑ το πρώτο βήμα

Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των επαφών με τη Ρωσία θα πρέπει να το κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες τις διέκοψαν μετά την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία είπε ο Lavrov, ο οποίος επισήμανε πως η Μόσχα ακούει τα μηνύματα από την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σχετικά με το ενδιαφέρον τους για την επανέναρξη του διαλόγου.
«Φυσικά, ακούμε μηνύματα από την ομάδα Trump ότι ενδιαφέρονται για την επανέναρξη του διαλόγου και αυτό είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό.
Αν τα σήματα που έρχονται από τη νέα ομάδα στην Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση του διαλόγου που διέκοψε η ίδια η Ουάσιγκτον μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι σοβαρά, φυσικά θα απαντήσουμε σε αυτό το πρώτο βήμα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέροντας πως η Μόσχα αναμένει τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης Trump σχετικά με την πολιτική της απέναντι στη Ρωία.
«Εάν η Ουάσιγκτον λάβει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντά μας, τότε ο διάλογος, φυσικά και δεν θα είναι άχρηστος, αλλά παραγωγικός.
Εάν δεν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντά μας, τότε όλα θα παραμείνουν ως έχουν.
Πάντα, ακόμη και όταν υπάρχουν εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, η διατήρηση του διαλόγου αλλά και η συνειδητοποίηση τι θέλει η μια πλευρά να μεταφέρει στην άλλη, είναι το νόημα της διπλωματίας.
Οι διπλωμάτες επικοινωνούν ακόμη και κατά τη διάρκεια των πολέμων» υποστήριξε ο Lavrov.

Προσέγγιση από Γαλλία

Επιπλέον, ο Lavrov υποστήριξε ότι η Γαλλία, μέσω κλειστών διαύλων, προσέγγισε τη Ρωσία πολλές φορές με πρόταση να βοηθήσει στη δημιουργία διαλόγου για το ουκρανικό ζήτημα, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
«Οι Γάλλοι συνάδελφοί μας έχουν επιθυμία να αναλάβουν έναν ρόλο πρωτοβουλίας σε διάφορα ζητήματα, και το χαιρετίζουμε αυτό, αλλά το ποιο είναι το αποτέλεσμα τέτοιων πρωτοβουλιών και σε ποιο βαθμό η επιθυμία να παίξουν θετικό ρόλο είναι ειλικρινής, αυτό δεν το γνωρίζω.
Για παράδειγμα, δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για να μην απογοητεύσω κανέναν, αλλά αρκετές φορές υπήρξαν αιτήματα από τους Γάλλους συναδέλφους μας μέσω κλειστών διαύλων: αφήστε μας να βοηθήσουμε, να δημιουργήσουμε διάλογο για το ουκρανικό.
Παρεμπιπτόντως, χωρίς την Ουκρανία, απλώς έναν διάλογο για το ουκρανικό ζήτημα, παραβιάζοντας την αρχή ότι η Δύση επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «καμία λέξη για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης