Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι έλειψε το 2024 από το Χρηματιστήριο; - Μοναδική ευκαιρία το 2025 η εισαγωγή νέων επιχειρήσεων και τι μπορεί να συμβεί;

Τι έλειψε το 2024 από το Χρηματιστήριο; - Μοναδική ευκαιρία το 2025 η εισαγωγή νέων επιχειρήσεων και τι μπορεί να συμβεί;
Διαθέσιμα τα κεφάλαια σύμφωνα με τους ξένους οίκους - Αδυναμία της αγοράς η απουσία ισχυρής λιανικής από Έλληνες επενδυτές
Μια πενταετία υψηλών επιδόσεων με άνοδο +60% συμπληρώνει σήμερα το χρηματιστήριο από τα τέλη του 2019, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 916,67 μονάδες.
Σε αυτή την περίοδο, πολλαπλάσιες ήταν οι αποδόσεις για επιμέρους μετοχές, εφόσον οι κάτοχοι μετοχών δεν θεωρούν το χρηματιστήριο σαν αγώνα ταχύτητας.
Αν και η πολιτική σταθερότητα, η σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ, η ισχυροποίηση των τραπεζών και οι υψηλές αποδόσεις εισηγμένων εταιρειών διαμόρφωσαν την άνοδο της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου στα 106 δισ. ευρώ, αυτή δεν συνοδεύθηκε από μια εισαγωγή νέων εταιρειών, είτε καινοτόμων, είτε επιχειρήσεων από τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τα τρόφιμα κλπ.
Με άλλα λόγια, παρά την άντληση κεφαλαίων από πωλήσεις τραπεζικών μετοχών, αυξήσεις κεφαλαίου και ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών (4,5 δισ. ευρώ το 2024) η αγορά δεν εκπληρώνει -με ένα σταθερό ρυθμό- τη βασική της λειτουργία, δηλαδή την άντληση φθηνών κεφαλαίων, κυρίως από τις μικρότερες αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Αν και μικρότερη σε σύγκριση με το παρελθόν, η τραπεζοκεντρική δομή της αγοράς παραμένει, αφού σε σύνολο 119 εισηγμένων εταιρειών, οι επτά τραπεζικές εταιρείες διαθέτουν περί τα 27 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, ενώ οι υπόλοιπες 112 εταιρείες αποτιμώνται σε 79 δισ. ευρώ.
Ανεξάρτητα εάν πρόκειται για στρέβλωση ή όχι – το γεγονός είναι ότι το χρηματιστήριο δεν εκπροσωπούνται καθόλου δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας με επιχειρήσεις που διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, έχοντας επεκταθεί εκτός Ελλάδος με εξαγωγές.
Οι αιτίες για τις οποίες δεν προσέρχονται σε δημόσιες εγγραφές οι εταιρείες, δεν αφορούν μόνο το κακό marketing της ΕΧΑΕ, αλλά εντοπίζονται στο υψηλό κόστος διατήρησης του κανονιστικού πλαισίου (ESG), τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια, αλλά και την κυριαρχία της οικογενειακής δομής των επιχειρήσεων κ.α.. Επιπλέον, οι υγιείς εταιρείες δίχως υπερβολικό δανεισμό βρίσκουν φθηνότερα κεφάλαια και κατά τεκμήριο ακμάζουν δίχως το χρηματιστήριο.
Εξάλλου, “οι καλές εταιρείες δεν μπαίνουν στο χρηματιστήριο” όπως έλεγε ιδιοκτήτης εταιρείας από τον κλάδο των τροφίμων η οποία ήταν πρωταγωνιστής στις εξαγωγές των προϊόντων της σ’ όλο τον κόσμο.

Τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα όταν υπάρχει σχέδιο

Όμως, όπως, ήδη έχει αναφέρει το Bankingnews, οι ξένοι οίκοι οι οποίοι φέρνουν τα κεφάλαια ξένων επενδυτών στην Αθήνα, ζήτησαν πρόσφατα αναζωογόνηση της λιανικής των επενδυτών, marketing και εκπαίδευση προκειμένου και όσες μικρότερες διαθέτουν σταθερή διοίκηση και επενδυτικά πλάνα να χρησιμοποιήσουν το χρηματιστήριο για την άντληση κεφαλαίων.
Όπως επίσης επισημαίνουν χαρακτηριστικά, τα ξένα κεφάλαια είναι διαθέσιμα για το ελληνικό χρηματιστήριο, αρκεί οι εταιρείες να εκτελούν τα επενδυτικά πλάνα τα οποία υπόσχονται, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.
Μάλιστα, υπάρχουν προορισμοί (Ασία, Μέση Ανατολή) οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ενεργοποιήσει τοποθετήσεις στην Αθήνα.
Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία της ελληνικής αγοράς το 2025, η οποία χρειάζεται να αξιοποιηθεί, εφόσον βεβαίως ενεργοποιηθεί η ροή εισαγωγής νέων εταιρειών και προχωρήσουν σε συναλλαγές (placements) και οι υφιστάμενες εταιρείες.
Μειονέκτημα για την προσέλκυση τέτοιων κεφαλαίων από το εξωτερικό, είναι η απουσία ελληνικών επενδυτικών τραπεζών ή και χρηματιστηριακών οι οποίες να διαθέτουν πελατολόγιο.
Εκ των πραγμάτων, οι οποίες ροές κεφαλαίων θα στηριχθούν στους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Άνιση κατανομή κεφαλαίων - Υπερ-προσφορά τραπεζικών μετοχών

Από την περυσινή κατανομή κεφαλαίων των 4,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και σε μια είσοδο εταιρείας (Αεροδρόμιο Αθηνών) όπου το επενδυτικό ταμείο διαθέτει ακόμα το 25%.
Δηλαδή, σε μετοχικό επίπεδο, η κατανομή κεφαλαίων δεν κατευθύνθηκε στην χρηματοδότηση νέων εταιρειών, με εξαίρεση την αγορά εταιρικών ομολόγων.
Η τελευταία αναπτύχθηκε και χρησιμοποιείται από μεγάλες μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις, όταν οι τράπεζες – ανάδοχοι δεν διακρίσεις και διατηρούν το ίδιο επίπεδο (επιτόκια) δανειοδότησης με τα τραπεζικά δάνεια σ’ όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.
Αντίθετα, μ’ αυτήν κατανομή δημιουργήθηκε μια υπερ-προσφορά τραπεζικών μετοχών τόσο σε ξένους επενδυτές, όσο και σε Έλληνες επενδυτές – αν και οι τελευταίοι δεν διαθέτουν μια μεγάλη δυνατότητα κάλυψης (σ.σ 200 εκατ. ευρώ είναι η λ.χ το ανώτερο όριο κάλυψης από Έλληνες επενδυτές στα εταιρικά ομόλογα).
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία της αγοράς καθώς δεν υφίσταται αγορά με 23 χιλ. κωδικούς.
Η προσδοκία της αγοράς είναι ότι οι τράπεζες μετά την απώλεια προμηθειών θα προσελκύσουν νέους πελάτες στην διαχείριση περιουσίας, καθώς μόνο το 2024 εισήλθαν 4 δισ. ευρώ σε μετοχικά αμοιβαία.
Τα αποτελέσματα, όμως, της προαναφερόμενης άνισης κατανομής είναι γνωστά, καθώς ταλαιπώρησαν την αγορά επί μήνες – εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να επιταχύνει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών με απώτερο στόχο την εκπλήρωση του βασικού κριτηρίου για την ένταξη της αγοράς στην λίστα των ανεπτυγμένων αγορών.

Ανταγωνισμός – λιανική των επενδυτών

Όταν τα κρυπτονομίσματα διεθνώς συγκεντρώνουν 1,5 τρισ. δολάρια, είναι προφανές ότι η Ελλάδα ως προορισμός χρειάζεται να απελευθερώσει το νομικό πλαίσιο και να δημιουργήσει exchanges, ώστε να συγκεντρώσει ένα μέρος των κεφαλαίων.
Και όχι, αντίθετα, να επιβάλλει φορολογία όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, καθώς ήδη κεφάλαια Ελλήνων επενδυτών κατευθύνονται στο εξωτερικό.
Ο ανταγωνισμός που δέχεται το χρηματιστήριο από αυτές τις νέες αγορές είναι υψηλός και μόνο η δημιουργία ελληνικού νομικού πλαισίου θα σταματήσει τις όποιες εκροές.
Στην ΕΧΑΕ , άλλωστε, γνωρίζουν καλά την ανυπαρξία επενδυτών του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ηλικίες έως 30 ετών καθώς οι ενεργοί κωδικοί παραμένουν στις 23 χιλ. δίχως μια σοβαρή προοπτική ανάπτυξης. Η αγορά αναμένει τα κίνητρα του νέου νομοσχεδίου για το χρηματιστήριο, με την προσδοκία ότι, θα προσφέρει ισότιμες ευκαιρίες σ΄ όλες τις επιχειρήσεις και, κυρίως, θα προσελκύσει με κίνητρα νέες γενιές επενδυτών. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με εισαγωγή επιχειρήσεων, οι οποίες συνήθως βρίσκονται “δεμένες” σε κυβερνητικά ή τραπεζικά συστήματα εξουσίας.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης