Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτος – ορόσημο το 2024 για την ηγεμονία των ΗΠΑ – Η αλλαγή που λίγοι αντιλήφθηκαν, ήρθε από τις χώρες των BRICS

Έτος – ορόσημο το 2024 για την ηγεμονία των ΗΠΑ – Η αλλαγή που λίγοι αντιλήφθηκαν, ήρθε από τις χώρες των BRICS
Το 2025, το τμήμα BRICS, που τώρα αναφέρεται ως BRICS+ μετά την επέκτασή του, φιλοξενεί περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού
Καθώς το 2024 πλησιάζει στο τέλος του, η αξιοσημείωτη επέκταση των BRICS αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη γεωπολιτική ιστορία της χρονιάς.
Οι BRICS βρίσκονται ανεπίσημα στον ορίζοντα της παγκόσμιας πολιτικής από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Αλλά φέτος, το μπλοκ άνοιξε τον δρόμο για μια εντυπωσιακή ανατολή, υποσχόμενη μια πιο δίκαιη πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Πυροδοτήθηκε από ένα άνευ προηγουμένου άλμα στα μέλη του μπλοκ, τη βάση των εταίρων και τους παγκόσμιους ακόλουθους.
Είναι σημαντικό ότι η φετινή ανατολή του ηλίου των BRICS επιτάχυνε το ηλιοβασίλεμα της ηγεμονίας του υπό την ηγεσία της ομάδας G7 των ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική.
Για όσους έχασαν την αλλαγή της παλίρροιας που θάφτηκε κάτω από άλλους τίτλους –Γάζα, Ουκρανία, εκλογές στις ΗΠΑ και Συρία– το 2024 είναι μια χρονιά ορόσημο για τους BRICS.
Τα γεγονότα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους έδειξαν ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων μετατοπίζεται προς ένα ισορροπημένο γεωπολιτικό τοπίο.
Και το 2024 μπορεί να ήταν το τελικό παιχνίδι για τις ιμπεριαλιστικές τάσεις μιας μικρής κλίκας δυτικών χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Η χρονιά δημιούργησε το σκηνικό για μια ανοιχτή, δίκαιη και ισότιμη παγκόσμια τάξη πραγμάτων με δημοκρατικά επικεφαλής τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική – την αρχική σύνθεση των BRICS – και τα νέα μέλη και τις νέες χώρες εταίρους του μπλοκ.

Γραμμή εκκίνησης για τις BRICS

Μια γρήγορη ματιά στο χρονοδιάγραμμα των γεγονότων δείχνει γιατί το 2024 είναι σημείο καμπής για την παγκόσμια πολιτική.
Την 1η Ιανουαρίου, τέσσερα ακόμη έθνη – η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Αιθιοπία – εντάχθηκαν επίσημα στους BRICS, ωθώντας τα μέλη του μπλοκ από πέντε σε εννέα.
Στη συνέχεια, ο Οκτώβριος σηματοδότησε ένα εντελώς νέο ορόσημο για τον όμιλο, όταν οι BRICS προσκάλεσαν μια ντουζίνα χώρες να γίνουν «έθνη-εταίροι» – Αλγερία, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Ινδονησία, Καζακστάν, Μαλαισία, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν και Βιετνάμ.
Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο της 16ης Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, στην οποία συμμετείχε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Είναι σημαντικό ότι η Τουρκία – ένα βασικό μέλος του ΝΑΤΟ – έλαβε επίσης το καθεστώς εταίρου των BRICS, ενώ ο Erdogan είπε ότι οι αναπτυσσόμενοι δεσμοί της Τουρκίας με την ομάδα BRICS δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες δεσμεύσεις της, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η υποψηφιότητα στην ΕΕ.
Επιβεβαιώνοντας την προσφορά στα μέσα Νοεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Omer Bolat είπε: «Όσον αφορά το καθεστώς της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη [BRICS], πρόσφεραν στην Τουρκία το καθεστώς της ιδιότητας μέλους εταίρου.
Αυτή η [κατάσταση συνεργάτη] είναι η διαδικασία μετάβασης στην οργανωτική δομή των BRICS».
Σαφώς, πολλές χώρες παρατάχθηκαν για να συμμετάσχουν με τους BRICS φέτος, ορισμένες ως πλήρη μέλη και άλλες ως έθνη εταίρους.
Για να προσθέσουμε σε αυτό, είχε ήδη αναφερθεί νωρίτερα ότι τουλάχιστον 40 χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο μπλοκ.

Δύο μηνύματα για τη Δύση

Η ιστορία ανάπτυξης των BRICS συνεχίστηκε μετά από αυτό.
Δύο πρόσφατες εξελίξεις υπογράμμισαν περαιτέρω πόσο πρόθυμο είναι το μπλοκ να φέρει θετικές αλλαγές σε έναν κόσμο όπου η ιμπεριαλιστική σκιά της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύσης συρρικνώνεται.
Το ένα είναι μια συμβολική κίνηση για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας εναλλακτικής στο δολάριο ΗΠΑ.
Το άλλο είναι μια ώθηση για διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πέρα από τη στενή δυτική πτυχή.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής BRICS του 2024 στο Καζάν, οι ηγέτες αποκάλυψαν πανηγυρικά ένα συμβολικό «νόμισμα BRICS».
Οι σημαίες των αρχικών μελών των BRICS είναι ανάγλυφες στο τραπεζογραμμάτιο.
Αν και δεν είναι ένα λειτουργικό νόμισμα, η αποκάλυψη σηματοδότησε τη ζωηρή φιλοδοξία των BRICS να εξερευνήσει εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου, που συχνά θεωρείται ως εργαλείο που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομία.
Αν και ένα νόμισμα BRICS φαίνεται πρόωρο να γίνει πραγματικότητα, η ίδια η ιδέα υποδηλώνει τις φιλοδοξίες των μελών να βρουν μια διέξοδο από την κυριαρχία του δολαρίου.
Εν μέσω αυξανόμενων συζητήσεων για «αποδολαριοποίηση» του διεθνούς εμπορίου, τα αποκαλυπτήρια του τραπεζογραμματίου BRICS σίγουρα αναστάτωσαν μερικά μέλη στο G7.
Ειδικά μετά τις 23 Οκτωβρίου, όταν οι BRICS ενέκρινε επίσημα τον διακανονισμό διασυνοριακών πληρωμών σε τοπικά νομίσματα.
Το μπλοκ θέλει να δημιουργήσει ένα οικονομικό σύστημα που δεν θα βασίζεται σε χρηματοοικονομικά οχήματα που ελέγχονται από τις ΗΠΑ, όπως το SWIFT, ένας δυτικός μηχανισμός πληρωμών.
Η άλλη εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να πάει καλά με το G7 συνέβη στις 11 Δεκεμβρίου.
Ενώ συμμετείχε σε συνέδριο στη Μόσχα για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Putin είπε ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τους BRICS και άλλα έθνη για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο δηλωμένος στόχος είναι να οικοδομηθεί μια εναλλακτική λύση στην κυρίαρχη τάση που οι ΗΠΑ προσπαθούν μόνες τους να κυριαρχήσουν στη νέα τεχνολογία.

G7 εναντίον BRICS: Αλλάζοντας την πραγματικότητα

Καθώς οι BRICS διευρύνουν γρήγορα το αποτύπωμά τους παγκοσμίως, τίθεται το ερώτημα – τι σημαίνει πραγματικά για την G7 να χάσει έδαφος έναντι των BRICS;
Η μεταβαλλόμενη πραγματικότητα είναι τόσο ζοφερή για την G7 όσο και συναρπαστική για τους BRICS.
Η G7, ή η Ομάδα των Επτά, είναι μια de facto λέσχη των λεγόμενων επτά πιο προηγμένων οικονομιών, που περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ιταλία.
Περιλαμβάνει επίσης την ΕΕ, ένα οικονομικό μπλοκ 27 ευρωπαϊκών χωρών.
Με πιλοτικό έλεγχο από την Ουάσιγκτον, η G7 προσπαθούσε για χρόνια να διαμορφώσει τις διεθνείς σχέσεις, την παγκόσμια οικονομία και την αφήγηση των μέσων ενημέρωσης, ενώ σπάνια αναγνωρίζει τη συμβολή άλλων δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ινδία.
Μέχρι τώρα, η δυναμική ισχύος έχει αλλάξει.
Το G7 χάνει σταθερά έδαφος – κάτι αδιανόητο πριν από μια δεκαετία.
Το 1990, το μερίδιο της G7 στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 66% και παρέμεινε υψηλό για αρκετά χρόνια.
Τότε, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση μπορούσε να ξεκινήσει αυθαίρετα πολέμους, να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των αδέσμευτων εθνών και να αναπτύξει την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ σε φτωχές χώρες.
Τα πράγματα άλλαξαν με τον καιρό. Το 2022, το παγκόσμιο μερίδιο του G7 στο ΑΕΠ μειώθηκε στο 44%.
Σημειώστε ότι από τότε που τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Αφγανιστάν το 2021, η Ουάσιγκτον δεν έχει ξεκινήσει κανέναν νέο πόλεμο.
Δεν έχει δείξει την ικανότητα να επιλύσει ειρηνικά τη σύγκρουση και το χάος στην Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και την Υεμένη.

Γιατί οι BRICS είναι διαφορετικές

Σε πλήρη αντίθεση, το μερίδιο των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανέβηκε στο 37%.
Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη κυριαρχία του στην παγκόσμια οικονομία, το μπλοκ δεν έχει δείξει σχεδόν τάσεις έναρξης πολέμων ή παρεμβάσεων.
Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση είναι δυνατή επειδή οι BRICS είναι μια πολύ πιο αποκεντρωμένη ομάδα κυβερνήσεων με διαφορετικές γεωπολιτικές προοπτικές και ειρηνικές εξωτερικές πολιτικές, σε σύγκριση με την G7 που εστιάζει στον ιμπεριαλισμό.
Το 2025, το τμήμα BRICS, που τώρα αναφέρεται ως BRICS+ μετά την επέκτασή του, φιλοξενεί περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι χώρες της διαθέτουν άφθονους φυσικούς πόρους που τα κράτη της G7 δεν μπορούν να αγνοήσουν.
Και το μπλοκ εκτείνεται σε τεράστιες καταναλωτικές αγορές στις οποίες βασίζονται οι πολυεθνικές εταιρείες από τις χώρες της G7.
Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Γάζα, η εκλογική νίκη του Donald Trump και το χάος στη Συρία είναι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η σιωπηλή άνοδος των BRICS θεωρείται σαφώς μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες ανάκαμψης της χρονιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης