Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χριστούγεννα στην Παλαιστίνη - Εκεί όπου οι Χριστιανοί περικυκλώνονται από σημεία ελέγχου, στρατό και τα ερείπια του πολέμου

Χριστούγεννα στην Παλαιστίνη - Εκεί όπου οι Χριστιανοί περικυκλώνονται από σημεία ελέγχου, στρατό και τα ερείπια του πολέμου

Ο αριθμός των επισκεπτών στη Βηθλεέμ έχει πέσει κατακόρυφα εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Ακόμη και τα ισραηλινά στρατιωτικά σημεία ελέγχου στη Βηθλεέμ ήταν ασυνήθιστα άδεια αυτά τα Χριστούγεννα.
Ενώ οι Παλαιστίνιοι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη επιτρέπεται να διέρχονται μόνο με ειδική άδεια από τις ισραηλινές αρχές, οι τουρίστες μπορούν να περάσουν ελεύθερα.
Ωστόσο, ο αριθμός των επισκεπτών στη Βηθλεέμ έχει πέσει κατακόρυφα εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, με ιστορικό χαμηλό των 100.000 το 2024 σε σύγκριση με δύο εκατομμύρια το 2019.
Οι δρόμοι της πόλης, που συνήθως γεμίζουν με τουρίστες, προσκυνητές, φώτα και μπάντες παρέλασης αυτή την εποχή, είναι άδειοι καθώς οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τα συνεχιζόμενα δεινά στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2023.
Στην πλατεία Manger, την καρδιά της Βηθλεέμ, όπου η Εκκλησία της Γεννήσεως σηματοδοτεί το σημείο όπου οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, τα πλήθη και οι πολυσύχναστες αγορές έχουν φύγει.
Κανονικά ένα γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο θα φώτιζε την πλατεία ενώ θα στηθεί μια σκηνή για μουσική και τραγούδια, αλλά οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθούν ανοιχτοί εορτασμοί για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί αποτελούσαν κάποτε περίπου το 10% του πληθυσμού, αλλά ο αριθμός της κοινότητας ανέρχεται πλέον σε περίπου 50.000 στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Περισσότερο από το ήμισυ της κοινότητας είναι Ελληνορθόδοξοι.
«Σε καιρούς σαν κι αυτούς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα βάσανα του Ιησού, ο οποίος έφερε τον πόνο του στο σταυρό για εμάς», είπε στο TNA ο Τζακ Τζιάκαμαν, ιδιοκτήτης καταστήματος που πουλά θρησκευτικές φιγούρες φτιαγμένες από ξύλο ελιάς.
Μόλις λίγα μέτρα από την εκκλησία της Γέννησης, το κατάστημά του είναι ένα από τα λίγα που είναι ακόμα ανοιχτά.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της οικονομίας της Βηθλεέμ, είτε μέσω καταστημάτων, ξενοδοχείων ή ξεναγήσεων, με την ανεργία στην πόλη να εκτινάσσεται στα ύψη περίπου στο 50% , σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βηθλεέμ Anton Salman.
Ο Giacaman λέει ότι αυτά τα Χριστούγεννα είναι ακόμη χειρότερα από τα προηγούμενα, με έναν χρόνο βασάνων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και χωρίς τέλος.
Για το λόγο αυτό, η Βηθλεέμ δεν βλέπει κανένα λόγο να γιορτάζει.
«Τα βάσανα στη Γάζα μας υπενθυμίζουν -όπως ακριβώς τα βάσανα του Ιησού- ότι πρέπει να σταθούμε ενάντια σε κάθε μορφή τυραννίας», προσθέτει.
Ο ίδιος, όπως και η πλειονότητα των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ για να επισκεφθεί χριστιανικούς και ισλαμικούς ιερούς τόπους.
Από τον πόλεμο στη Γάζα, η απόκτηση αδειών, ακόμη και για θρησκευτικούς εορτασμούς, είναι σχεδόν αδύνατη.

1734396984.jpeg

Ο Χριστός βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια στη Γάζα

Ο αιδεσιμότατος Δρ Munther Isaac, ο οποίος διδάσκει στο Βιβλικό Κολλέγιο της Βηθλεέμ, υπήρξε ένθερμος επικριτής του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Στο φετινό κήρυγμά του για τα Χριστούγεννα επανέλαβε παθιασμένα λόγια καταδίκης για τα δεινά στη Γάζα.
«Έχουν περάσει 440 μέρες.
440 μέρες συνεχών βομβαρδισμών.
Χωρίς σταθμό.
440 μέρες πείνας.
Πάνω από 17 χρόνια πολιορκίας και φυλάκισης.
Δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν.
Τραυματίας.
Για πάντα ανάπηρος.
Φυλακισμένος.
Πεινασμένος.
Περισσότερα από 17.000 παιδιά σκοτώθηκαν», είπε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.
«Είναι σαν να τους έχουμε παρακολουθήσει να σκοτώνονται ένας - ένας.
440 ημέρες από τους ανθρώπους της Γάζας που μοιράζονται ζωντανές εικόνες από τις εκτελέσεις τους.
Και δεν μπορούμε να το σταματήσουμε».
Ο Δρ Yousef Al Khouri, ένας συνάδελφος του Isaac στο κολέγιο της Βίβλου που γεννήθηκε σε μια ελληνορθόδοξη οικογένεια, έχει συγγενείς στη Γάζα, μέρος της εκτιμώμενης 800-1.000 χριστιανικής κοινότητας που παραμένει στον πολιορκημένο θύλακα.
«Η οικογένειά μου ζούσε σε ένα κτίριο κατοικιών στην πόλη της Γάζας που επίσης δέχτηκε επίθεση και υπέστη σοβαρές ζημιές.
Ωστόσο, δεν μένουν πλέον εκεί.
Εκτοπίστηκαν τις πρώτες ημέρες της [συνεχιζόμενης] γενοκτονίας», εξήγησε.
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ήταν δύσκολο για τον Δρ Al Khouri να συναντήσει τα μέλη της οικογένειάς του από τη Γάζα.
«Θυμάμαι όταν η ανιψιά μου η Μάχα, που ζει στη Γάζα, έλαβε μια σπάνια άδεια να ταξιδέψει όταν ήταν περίπου οκτώ ετών.
Αυτό έγινε πριν από περίπου πέντε χρόνια», είπε.
«Όταν ο Μάχα και εγώ σχεδιάζαμε να ταξιδέψουμε από τη Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ για να επισκεφτούμε την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου και άλλα χριστιανικά ορόσημα στους Αγίους Τόπους, ο ισραηλινός στρατός μου απαγόρευσε την είσοδο σε ένα σημείο ελέγχου. Για εκείνη, ήταν μια τραυματική εμπειρία.
Από εκείνη την ημέρα φοβάται τα ταξίδια».
Η ανιψιά του ζει ακόμα στη Γάζα και έχει χάσει το σπίτι της και τους φίλους της, που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, λέει ο ίδιος, ο οποίος προσπαθεί να τηλεφωνεί καθημερινά στην οικογένειά του.
Το Βιβλικό Κολλέγιο της Βηθλεέμ επιδιώκει επίσης να τονίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί που ζουν υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη.
Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση της διάσκεψης «Ο Χριστός στο σημείο ελέγχου» που στοχεύει στην προώθηση του διαλόγου, ιδιαίτερα με τους Δυτικούς Χριστιανούς, για να υποστηρίξει τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συμφιλίωση.
Φέτος το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για έβδομη φορά.

2190711608.jpeg


«Η άρνηση μιας γενοκτονίας δεν διαγράφει την ύπαρξή της»

Μπορεί η Βηθλεέμ να ήταν ένα σιωπηλό μέρος αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά η σιωπή της πόλης μιλάει από μόνη της, μια προσπάθεια να δείξει στον κόσμο ότι η αληθινή χριστουγεννιάτικη χαρά είναι αδύνατη χωρίς δικαιοσύνη και ειρήνη.
«Περιμένω από τους εκπροσώπους του Χριστιανισμού και άλλων θρησκειών να μην σιωπούν για τα δεινά στη Γάζα», είπε ο Δρ. Yousef Al Khouri.
«Η επιλογή των σωστών λέξεων είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε στιγμές όπως αυτή.
Με σωστές λέξεις, εννοώ να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Εάν είναι μια γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στη Γάζα, όπως ισχυρίζονται πολλές διεθνείς ομάδες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό ξεκάθαρα και ειλικρινά.
Η άρνηση μιας γενοκτονίας δεν διαγράφει την ύπαρξή της», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης