Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βασικοί άξονες που θα διαμορφώσουν τη Μέση Ανατολή το 2025 - Συρία μετά τον Assad, εχθροπραξίες Ιράν - Ισραήλ, απρόβλεπτος Trump

Οι βασικοί άξονες που θα διαμορφώσουν τη Μέση Ανατολή το 2025 - Συρία μετά τον Assad, εχθροπραξίες Ιράν - Ισραήλ, απρόβλεπτος Trump
Η επέμβαση εξωτερικών παραγόντων στη Συρία μετά τον Assad θα έχει σημαντικό αντίκτυπο
Σήμερα η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει μεγάλη αβεβαιότητα.
Υπάρχουν αμέτρητα ερωτήματα σχετικά με τη Συρία μετά τον Assad, τις εχθροπραξίες Ιράν - Ισραήλ, τον πόλεμο της Γάζας, την κλοπή γης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, τη μαχητικότητα των Houthis και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της επερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης.
Όλες αυτές οι δυναμικές θα διαμορφώσουν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή το 2025.

2186933614.jpeg

Συρία: Τουρκία εναντίον Ισραήλ;

Η αστραπιαία επίθεση υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και οδήγησε στην πτώση του συριακού καθεστώτος στις 8 Δεκεμβρίου δεν ήταν παρά ένας μεγάλος γεωπολιτικός σεισμός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή.
Ενόψει του επόμενου έτους, η πολιτική μετάβαση της Συρίας θα είναι σημαντικό να παρακολουθείται καθώς η περιοχή προσαρμόζεται στις νέες πραγματικότητες που προκύπτουν από την αποδυνάμωση του «Άξονα Αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν.
Η επέμβαση εξωτερικών παραγόντων στη Συρία μετά τον Assad θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτή τη λεπτή μετάβαση μετά από περισσότερα από 60 χρόνια διακυβέρνησης του Μπάαθ.
Φαίνεται ότι το 2025 πολλοί εξωτερικοί παίκτες θα επιδιώξουν να επηρεάσουν αυτή τη μετάβαση με τρόπους που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, γεγονός που εγείρει εύλογες ανησυχίες για το μέλλον της σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Σε αυτό το σημείο, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ είναι έτοιμες να γίνουν οι στρατηγικοί ωφελούμενοι της πολιτικής μετάβασης της Συρίας και του επακόλουθου πλήγματος στην ιρανική επιρροή στο Λεβάντε.
«Η Τουρκία επεκτείνει σταθερά την επιρροή της σε περιοχές που εκτείνονται από το Κέρας της Αφρικής μέχρι το Λεβάντε και το Αφγανιστάν, ενισχύοντας τον ρόλο της ως υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή.
Η υποστήριξη του Προέδρου Erdogan στο HTS, το οποίο απέκτησε επιτυχώς τον έλεγχο της Δαμασκού, ενίσχυσε περαιτέρω την επιρροή της Άγκυρας - αναμφισβήτητα την εξυψώνει πέρα από αυτή της Τεχεράνης», εξήγησε η Veena Ali-Khan, συνεργάτης στο Century Foundation που επικεντρώνεται στον Κόλπο.
«Καθώς ο έλεγχος της Τεχεράνης στην περιοχή χαλαρώνει, η σκηνή τίθεται για τον Erdogan να καλύψει ενδεχομένως το κενό και να επαναπροσδιορίσει την περιφερειακή τάξη πραγμάτων.
Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ, που δεν ήθελε απαραίτητα να πέσει ο Assad, παλεύει με πολλές αβεβαιότητες που σχετίζονται με το μέλλον της Συρίας.
Η προοπτική του Τελ Αβίβ φαίνεται να είναι ότι καμία οντότητα/οντότητες που κυβερνούν τη Συρία δεν θα είναι φιλική προς το Ισραήλ ούτε θα είναι ικανή να δημιουργήσει εύκολα σταθερότητα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Ως εκ τούτου, η ισραηλινή ηγεσία φαίνεται να είναι αποφασισμένη να κρατήσει το συριακό κράτος αδύναμο και ανίκανο να αντιμετωπίσει την ισραηλινή σκληρή δύναμη στο Λεβάντε ή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, γεγονός που εξηγεί το σκεπτικό του Τελ Αβίβ για εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Συρία από τότε που έπεσε το καθεστώς του Assad, ενώ κατέλαβε επίσης παράνομα περισσότερα εδάφη στη Συρία πέρα από τη συριακή γη που το Ισραήλ κατέχει από το 1967.
«Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να εδραιώσει την παρουσία του στη νότια Συρία και ανησυχεί για την άνοδο ενός συντηρητικού σουνιτικού καθεστώτος στη Δαμασκό», εξήγησε Ιορδανός δημοσιογράφος και σχολιαστής με έδρα το Αμμάν, σε συνέντευξή του.

GettyImages-1258354001.jpg

Γάζα και Δυτική Όχθη

Το 2025, θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (oPt) με σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους ίδιους τους Παλαιστίνιους αλλά και για την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλους στην περιοχή.
Περίπου 15 μήνες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, για τον οποίο τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συνιστά γενοκτονία, δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στον αποκλεισμένο θύλακα τον επόμενο χρόνο.
Αν και ο Trump έχει δώσει σήμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu ότι θα ήθελε να τελειώσει ο πόλεμος μέχρι την έναρξη της δεύτερης θητείας του στις 20 Ιανουαρίου (ή τουλάχιστον πολύ σύντομα μετά), δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εφαρμοστεί τόσο σύντομα η κατάπαυση του πυρός.
Μια δικαιολογημένη ανησυχία είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση Trump θα υποστηρίξει την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας στην οποία οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη εκκαθαρίζονται εθνοτικά και εξαναγκάζονται στην Ιορδανία, ενώ εκείνοι στη Γάζα εκτοπίζονται βίαια στην Αίγυπτο.
Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε εύκολα να πυροδοτήσει σημαντική αναταραχή σε αυτές τις δύο γειτονικές χώρες, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τη σταθερότητά τους.

Houthis όπως Hezbollah;

Υπό το πρίσμα της πτώσης του συριακού καθεστώτος νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπάρχει καλός λόγος να υποθέσουμε ότι ο Ansar Allah θα γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητος για την Ισλαμική Δημοκρατία ενώ θα διαδραματίζει πιο εξέχοντα ρόλο μεταξύ του συνασπισμού περιφερειακών παραγόντων που δρα εντός του «Άξονα της Αντίστασης» υπό την ηγεσία της Τεχεράνης.
Το 2025, το Ισραήλ πιθανότατα θα επιδιώξει να εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά των Houthis για να δώσει ένα πλήγμα παρόμοιο με αυτό που έκανε το Τελ Αβίβ στη Hezbollah στον Λίβανο, στη Hamas στη Γάζα και σε διάφορες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία.
Ωστόσο, οι αντιπαραθέσεις του Ισραήλ με τους Houthis στην Υεμένη θα συνεχίσουν να είναι μια διαφορετική εμπειρία από τη μάχη του Τελ Αβίβ με τη Hezbollah στον Λίβανο.

Εχθρομαχίες Ιράν - Ισραήλ

Τον περασμένο χρόνο, ο ιρανο-ισραηλινός «σκιώδης πόλεμος» έδωσε τη θέση του σε άμεσες αντιπαραθέσεις μεταξύ κράτους, υποβάλλοντας τη Μέση Ανατολή σε υψηλότερα επίπεδα απρόβλεπτου και κινδύνου.
Κοιτάζοντας το 2025, μια από τις πιο ενοχλητικές δυναμικές στην περιοχή θα είναι η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ.
«Η προοπτική ενός άμεσου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν ήταν ποτέ πιο κοντινή.
Με την προεδρία Trump προ των πυλών, το Ισραήλ μπορεί να αισθάνεται θάρρος να περάσει τις μακροχρόνιες κόκκινες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Μια τέτοια κλιμάκωση όχι μόνο θα ακρωτηρίαζε κάθε ελπίδα για μια πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν, αλλά θα μπορούσε επίσης να εμπλέξει την Ουάσιγκτον στη σύγκρουση του Ισραήλ με την Τεχεράνη, θέτοντας το έδαφος για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που τελικά θα είναι πιο δύσκολο να σταματήσει», δήλωσε πρόσφατα κορυφαίος αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης