Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι Ρώσοι χτυπούν ξανά... την Ελλάδα - Μετά τη σφοδρή κριτική κατά Μητσοτάκη, χλευάζουν την ελληνική υστερία για το φυσικό αέριο

Οι Ρώσοι χτυπούν ξανά... την Ελλάδα - Μετά τη σφοδρή κριτική κατά Μητσοτάκη, χλευάζουν την ελληνική υστερία για το φυσικό αέριο
Πανικός στην Αθήνα... είναι αυτή που εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας ως χώρα διέλευσης, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα για τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο 
Σχετικά Άρθρα

Οι Ρώσοι «χτυπούν» ξανά... με άρθρο τους την Ελλάδα μετά τις δραματικές εξελίξεις στον τερματισμό της διακομιδής του ρωσικού φυσικού αερίου και το... βαρύ ποδαρικό που έκανε το 2025, ήδη από εχθές 1 Ιανουαρίου.
Ξεκινώντας τα ρωσικά ΜΜΕ, μιλούν φυσικά για τη δολιοφθορά στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και τον χθεσινό «στοπ» στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, γράφοντας ότι το γεγονός αυτό, έχει καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτημένη από την Τουρκία.
Οι γεωπολιτικές αυτές εξελίξεις, επηρεάζουν κατά κόρον τη δική μας χώρα για τους γνωστούς λόγους με τη γείτονα...
Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονται στα... ελληνικά ΜΜΕ: «Η Αθήνα είναι αυτή που εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας ως χώρα διέλευσης».
Χωρίς το Nordstream και τους αγωγούς στην Ουκρανία, τώρα μόνο οι τουρκικοί αγωγοί φυσικού αερίου συνδέουν το ρωσικό αέριο με την ΕΕ.
Έτσι, η ευρωπαϊκή ήπειρος εξαρτήθηκε πλήρως από την Τουρκία για ενέργεια – σημειώνεται σε διάφορες δημοσιεύσεις των Ρώσων.
Όμως, εάν ο ελληνικός Τύπος ανησυχεί για τα «καθαρά εγωιστικά» συμφέροντα της Αθήνας, άλλα ευρωπαϊκά έντυπα σημειώνουν ότι η απόφαση του Κιέβου να σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου θέτει σε κίνδυνο όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η «φραγή» του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας όχι μόνο αύξησε το ενεργειακό κόστος, αλλά αποκάλυψε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ για την ανάπτυξη κοινής θέσης για την ενέργεια – γράφει η γαλλική Le Monde.
Ο συντάκτης του υλικού υπενθυμίζει ότι, παρά τον διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ να εγκαταλείψει τα ρωσικά καύσιμα, η Σλοβακία δεν υποστηρίζει αυτή τη θέση, συνεχίζοντας να επιμένει να αγοράζει φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, ακόμη και παρά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η Ρωσική Ομοσπονδία παρέμεινε ένας από τους κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της ΕΕ, παρέχοντας 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιπροσωπεύουν το 19% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.
Αυτό είναι χαμηλότερο από 45% το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Η Νορβηγία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, οι ΗΠΑ την τρίτη θέση – αναφέρει η εφημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης ανησυχεί τους Ευρωπαίους όχι λιγότερο από τους Έλληνες. Γεγονός είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικές.
Και ο Πρόεδρος Erdogan, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χάσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον παράγοντα αερίου για να πετύχει τους στόχους του.
Και παρόλο που οι ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν τώρα να παρουσιάσουν την άρνηση του Κιέβου να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ ως «μεγάλη νίκη», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο πολύ κοντινό μέλλον να θυμούνται με νοσταλγία τις εποχές που τα ρωσικά καύσιμα ήρθαν στην Ευρώπη απεριόριστες ποσότητες.

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι...

Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ασφαλής εναλλακτική λύση για την Ευρώπη μετά τη διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η οποία υπογραμμίζει πως η Άγκυρα μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο από διάφορες χώρες.
«Οι τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση της Τουρκίας ως ασφαλούς εναλλακτικής λύσης.
Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ασφαλής οδός μεταφοράς φυσικού αερίου εδώ και αρκετό καιρό.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική της θέση, αλλά και στην παρουσία υποδομής φυσικού αερίου στην Τουρκία, η οποία παράγει το δικό της φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ αγωγοί και πλωτές κατασκευές περνούν από το έδαφός της» αναφέρει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές.
«Μαζί με το αέριο που παράγεται στην Τουρκία, θα είναι δυνατή η πώληση φυσικού αερίου από διάφορες χώρες στην Ευρώπη» τονίζει το δημοσίευμα.
Η Τουρκία λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω των αγωγών φυσικού αερίου Blue Stream και Turkish Stream, από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TANAP και από το Ιράν.
Η Άγκυρα πουλά επίσης φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, την πΓΔΜ, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.
cf81cf89cf83ceb9ceb1-e28093.webp
Ρώσοι αναλυτές κατά... Μητσοτάκη

Την άποψή τους για τις ελληνορωσικές σχέσεις και πώς αυτές διαμορφώνονται προϊόντος του χρόνου, στο πλαίσιο των άκρως φιλοδυτικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, περιέγραψαν νωρίτερα στο μέσο SV Pressa  κορυφαίοι Ρώσοι αναλυτές… στον απόηχο δηλώσεων του Ρώσου πρέσβη στη χώρα μας Andrey Maslov.
Πράγματι, ανέκαθεν η Ελλάδα είχε αγαστές σχέσεις με τη Ρωσία, ωστόσο στην πορεία οι δύο χώρες έλαβαν διαφορετικές πορείες – σε σημείο τέτοιο που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντίπαλες… Τι μπορεί να πήγε στραβά;
Σύμφωνα με τον πρώην μαχητή της πολιτοφυλακής LPR και γεωστρατηγικό αναλυτή Alexander Averin, «ιστορικά δεν υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.
Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί. Ωστόσο, μετά την ανεξαρτησία της, τον 19ο αιώνα, η Ελλάδα προσανατολίστηκε στην Αγγλία.
Σημειωτέον, η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα.
Και φυσικά, εξακολουθεί να εμπλέκεται, αν και ανεπίσημα, στη διαμετακόμιση πετρελαίου από τη Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά το αν οι Έλληνες πάσχουν από ρωσοφοβία όπως η κυβέρνησή τους, ο αναλυτής επισημαίνει πως «σε επίπεδο λαών, δεν υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.
Εάν δεν εμπλεκόταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Τουρισμός θα είχε ανακάμψει αρκετά γρήγορα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό.
Η δε Ελλάδα φοβάται εξαιρετικά την Τουρκία. Και θα τηρήσει μια συμμαχία με εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να την προστατεύσουν από την Τουρκία.
Και η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε άνοδο. Έτσι, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας δεν θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια».

Σύμμαχος χώρα

«Η Ελλάδα είναι η ιστορική σύμμαχος» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Εξωτερικών Περιφερειακών Σπουδών και Εξωτερικής Πολιτικής στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Vadim Trukhachev και σημειώνει: «Αλλά δεν έγινε σοσιαλιστική χώρα. Και οι Βρετανοί, που έλεγχαν τα πάντα στη μεταπολεμική Ελλάδα, την έσυραν στο ΝΑΤΟ το 1952.
Πίσω στο παρόν, πριν ο σημερινός πρωθυπουργός Μητσοτάκης έρθει στην εξουσία το 2019, οι ρωσοελληνικές σχέσεις ήταν πάντα σε υψηλό επίπεδο.
Και η Ελλάδα επιβράδυνε τις κυρώσεις όχι λιγότερο από την Ουγγαρία του Orban.
Σε ό,τι αφορά την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα σίγουρα δεν λειτουργεί ως μια αντιρωσική εμπροσθοφυλακή.
Αλλά λόγω του Μητσοτάκη και του περιβάλλοντός του, που συνδέεται με τις αγγλοσαξονικές ελίτ, ακολουθεί κοινή πορεία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Πρέπει να ειπωθεί ότι αυτή η επιλογή έχει προκαλέσει τη μήνιν των Ελλήνων.
Οι διαμαρτυρίες είναι αρκετά μαζικές… Οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχτούν πως δίνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία – ούτε δέχονται τη ρήξη με τη Ρωσία.
Η Ρωσία θα πρέπει να εργαστεί για την εδραίωση τόσο των δεξιών όσο και των αριστερών ευρωσκεπτικιστών, για να πάνε στις κάλπες ως ισχυρές φάλαγγες, και όχι με επτά ή οκτώ κόμματα, όπως κάνουν σήμερα.
Ο εκλογικός νόμος παρέχει στο κόμμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση μπόνους 50 έδρες (από τις 300) – εν προκειμένω στον Μητσοτάκη που έχει την πλειοψοφία.
Εάν οι δεξιοί και οι αριστεροί ευρωσκεπτικιστές ενωθούν, θα υπάρχουν λιγότερα κόμματα που θα φτάσουν το όριο. Και ακόμη και 50 έδρες μπόνους δεν θα σώσουν τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.
Επιπλέον, πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της συντηρητικής πτέρυγας στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία».

Οι σχέσεις Ελλήνων – Ρώσων

Σύμφωνα με τον Trukhachen, «Δεν υπάρχει ρωσοφοβία στην Ελλάδα. Ακόμη και στη Βουλγαρία ή τη Σλοβακία η ρωσοφοβία είναι πιο έντονη...
Υπάρχει η επιθυμία της κυβέρνησης να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επειδή μετά την κρίση χρέους οι Έλληνες έγιναν πολύ εξαρτημένοι από τα κονδύλια της ΕΕ.
Ο μαζικός τουρισμός από τη Ρωσία, πράγματι, ανήκει στο παρελθόν, διότι οι Ρώσοι πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό για βίζα - αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσετε ελληνική βίζα σήμερα από τις περισσότερες άλλες θεωρήσεις "Σένγκεν".
Οι σχέσεις μας μπορούν να βελτιωθούν με μια αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα.
Υπάρχει προθυμία για διάλογο με τη Ρωσία και μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία ακόμη.
Απλώς οι εκλογές δεν θα γίνουν σύντομα - οπότε θα πρέπει να περιμένουμε.
Η ήπια δύναμη της Ρωσίας δεν οριστικοποιείται παντού, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Στις ευρωεκλογές, το κόμμα του Μητσοτάκη κέρδισε μόνο το 28%.
Οι Έλληνες θέλουν επιστροφή στις ορθόδοξες συντηρητικές αξίες, ενώ υπάρχει και κομμουνιστικό κοινό.
Και η Ρωσία θα μπορούσε κάλλιστα να ικανοποιήσει και τα δύο κοινό, αλλά το ελληνικό πολιτικό πεδίο πρέπει να αντιμετωπιστεί».

«Πολιτική ανεξαρτησία»

«Η Ελλάδα έχει χάσει εδώ και καιρό την πολιτική ανεξαρτησία της», λέει ο Alexander Dmitrievsky, ιστορικός, δημοσιογράφος και μόνιμος εμπειρογνώμονας στο Izborsk Club.
«Επί του παρόντος, είναι ένα από τα πιο εξαρτημένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μόνο η Βαλτική εξαρτάται περισσότερο από τη βούληση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.
Κατ' αρχήν, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: οι φιλοδοξίες των Ελλήνων ηγετών, οι οποίες επικράτησαν μετά την πτώση του καθεστώτος των μαύρων συνταγματαρχών, προκάλεσαν την απώλεια ακόμη και των υφιστάμενων στοιχείων οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας. Επομένως, δεν υπάρχει κανείς να μιλήσει εκεί.
Και γενικά, η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ σοβαρός σύμμαχός μας. Αλλά ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών μας ως κέντρων επιρροής στον ορθόδοξο κόσμο λαμβάνει χώρα από την εποχή του Βυζαντίου...».

Τι είχε αναφέρει ο Ρώσος πρέσβης 

Η Ελλάδα διέκοψε τη συνεργασία και τον πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και δεν έχει αλλάξει την προσέγγισή της στη χώρα μας εδώ και τρία χρόνια, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Andrey Maslov.
«H ρωσο-ελληνική αλληλεπίδραση, που μετρούσε χρόνια, έχει καταστραφεί: από την πολιτική και την οικονομία μέχρι την πολιτιστική και ανθρωπιστική σφαίρα... Συνεχίζουμε να ακούμε επιθετικές αντιρωσικές δηλώσεις και αβάσιμες κατηγορίες γεμάτες ρωσοφοβία εναντίον μας.
Η Ρωσία δεν επιτρέπει στον εαυτό της κάτι τέτοιο σε σχέση με την Ελλάδα» σημείωσε ο ρώσος πρέσβης.
Ο πολιτικός διάλογος έχει διακοπεί από την ελληνική πλευρά, πρόσθεσε ο πρέσβης, και απομένουν μόνο μικρές επαφές σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών για την επίλυση καθαρά τεχνικών και εργασιακών ζητημάτων. Δεν υπάρχουν άλλα θέματα προς συζήτηση.
Επιπλέον, ο Maslov τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει ως στόχο για την Ευρώπη να εγκαταλείψει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους έως το 2027.
Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
«Η λειτουργία του τερματικού σταθμού στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπως μπορείτε να δείτε, δεν επηρέασε σημαντικά τη συνολική κατάσταση.
Από την έναρξή του, η ελληνική πλευρά δεν έχει χρησιμοποιήσει τον τερματικό σταθμό.
Μόνο ο βουλγαρικός φορέας εκμετάλλευσης Bulgargaz αγόρασε LNG μέσω αυτού» δήλωσε ο Maslov, χωρίς να αποκλείει ότι η Αθήνα θα σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέχρι το 2027.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές αρχές, σε περίπτωση άρνησης του ρωσικού φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους, θα πρέπει να είναι έτοιμες να «για χτύπημα στην οικονομία τους».
«Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει συνεχώς δημοσίως το έργο της εγκατάλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν τολμώ να κρίνω πόσο αυτό είναι δυνατό.
Η Αθήνα προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με ακριβότερο LNG από άλλες χώρες, αλλά αυτό οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση στις τιμές των καυσίμων.
Οι Έλληνες πολίτες αναγκάστηκαν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος» είπε.
Ο διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι ο μαζικός τουρισμός από τη Ρωσία στην Ελλάδα ανήκει στο παρελθόν, η Αθήνα χάνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως λόγω μείωσης της τουριστικής κίνησης.
«Όλα αυτά μειώνουν το επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των λαών μας, πράγμα που σημαίνει ότι η διπλωματία των λαών» είναι τόσο ανίσχυρη όσο και η ήπια δύναμη μας» σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης