Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην ιστορία θα μείνει το 2024 – Ο κόσμος κατάλαβε τι μπορεί να κάνουν τα drones… για καλό και για κακό

Στην ιστορία θα μείνει το 2024 – Ο κόσμος κατάλαβε τι μπορεί να κάνουν τα drones… για καλό και για κακό
Η νέα εποχή θα έχει drones που δεν λειτουργούν καθόλου από ανθρώπους, αλλά από ρομπότ προγραμματισμένα με τεχνητή νοημοσύνη
Drone boats, drone αεροπλάνα, drone σκέτα, φανάρια drone και άλλα…
Η λέξη της χρονιάς για το 2024 προτάθηκε αμφιλεγόμενα ως η Brat (λεξικό Collins), η Polarization (λεξικό Miriam Webster) ή η Brain-Rot (Oxford University Press) - ωστόσο καμία λέξη δεν έχει μεγαλύτερη επίδραση στη σύγχρονη ψυχή από τη λέξη Drone.
Οι παράξενες και εξωφρενικές αντιδράσεις στα drones που εντοπίστηκαν στον νυχτερινό ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ αντανακλούν πρόσφατα αυτή τη γοητεία.
Ένα μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου υπέθεσε ότι προέρχονταν από το διάστημα.
Από drones που μπορούν να πετάξουν στα ύψη μέσα από τη στρατόσφαιρα, μέχρι drones με ρότορα που αιωρούνται λίγα πόδια πάνω από το έδαφος και υποβρύχια drones που γλιστρούν 50 πόδια κάτω από το νερό, τα drones έχουν αλλάξει τη ζωή μας και τον σύγχρονο πόλεμο.
Ο αντίκτυπός τους προέρχεται κυρίως από καθημερινές ειδήσεις και εικόνες βίντεο από το Διαδίκτυο με πλάνα πολέμου - ιδιαίτερα τη φλογερή, καινοτόμο και φουτουριστική χρήση των drones στην Ουκρανία.
Τα οικονομικά αποδοτικά FPV και τα drones καμικάζι διαπρέπουν σε αναγνώριση, εντοπισμό πυροβολικού και απευθείας χτυπήματα και αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στη στόχευση εχθρικών θέσεων… αλλά έχουν αναβαθμιστεί για πολύ περισσότερα από αυτό.

Sea Drones

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Magura V5 και Sea Baby για να βυθίσει ρωσικές φορτηγίδες, να επιτεθεί σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου και να βυθίσει ρωσικά πολεμικά πλοία δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Φεβρουάριο του 2024, ένα βίντεο απεικόνιζε ένα θαλάσσιο drone της Ουκρανίας να βυθίζει ένα ρωσικό θωρηκτό.
Αργότερα, η Ουκρανία χρησιμοποίησε ένα θαλάσσιο drone με τοποθετημένο τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο για να πυροβολήσει κατά των ρωσικών ελικοπτέρων.
Οι Ρώσοι κάλεσαν μαχητικά τζετ για να βυθίσουν αυτά τα drones, αλλά είναι θέμα χρόνου πότε τα θαλάσσια drones θα τοποθετηθούν με πυραύλους εδάφους-αέρος MANPAD.

Drones Troly

Το drone Palianytsia είναι στην πραγματικότητα ένας μετασκευασμένος βαρύς πύραυλος που τροφοδοτείται από κινητήρα turbojet και καθοδηγείται από GPS.
Κινείται με κινητήρα σε ένα διάδρομο προσγείωσης σε τροχοφόρο τρόλεϊ, εγκαταλείποντας το καρότσι καθώς ανεβαίνει.

Drones αεροπλάνων

Οι Ουκρανοί έχουν προσαρμόσει μικρά αεροπλάνα kitset σε μάχιμα drones - τα πετούν με τηλεχειριστήριο, φορτωμένα με εκρηκτικά.
Επεκτείνουν το εύρος των κανονικών drones και αυξάνουν το ωφέλιμο φορτίο.
Στις 15 Δεκεμβρίου, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Aeroprakt A-22 Foxbat να καταστρέφει μια στρατιωτική εγκατάσταση της Τσετσενίας/Ρωσίας 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα.

Drone Swarms

Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας χρησιμοποιούν φτηνά πλαστικά, πολυεστέρα και ξύλινα σμήνη drone για να μπερδέψουν τα εξελιγμένα συστήματα ραντάρ, όπως το ρωσικό σύστημα TombStone.
Τα drones χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με πιο εξελιγμένα drones και βαλλιστικούς πυραύλους.
Οι Ρώσοι συνδυάζουν σμήνη ιρανικών drones HESA Shahed 136 με πυραύλους κρουζ Kalibr και βαλλιστικούς πυραύλους 9K720 Iskander για να επιτεθούν σε ουκρανικές υποδομές και αμάχους.
Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν αποτελεσματικά ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρεμβολών για την αντιμετώπιση των drones.
Σε απάντηση και οι δύο πλευρές επιστρέφουν όλο και περισσότερο σε drones εκπαιδευμένα με αλγόριθμο που πετούν με οπτική πλοήγηση χωρίς σήματα εδάφους.
Η Ουκρανία παρέσυρε επίσης με θρασύτητα ορισμένα επιτιθέμενα drones στο έδαφος της Ρωσικής συμμάχου Λευκορωσίας.

Drones που λειτουργούν με καλώδια ινών

Σε απάντηση, η Ρωσία ανέπτυξε drones που λειτουργούσαν με προσαρτημένα λεπτά καλώδια οπτικών ινών που είχαν μήκος πάνω από 6 μίλια.
Χωρίς ραδιοφωνικό σήμα το drone ήταν αδύνατο να εντοπιστεί και αδύνατο να μπλοκαριστεί.
Ωστόσο, όταν ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Troy Smothers το είδε αυτό, κατασκεύασε παρόμοια drones για την Ουκρανία με απίστευτη εμβέλεια 15 μιλίων.

Drones επίγειας μάχης

Τα επίγεια μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης εξοπλισμού, όπως νάρκες ξηράς, και εκπληκτικά η Ουκρανία ανέπτυξε ένα drone ιχνηλάτη οπλισμένο με ένα πολυβόλο Browning 12,7 mm - το Droid TW 12.7.
Έχει αυτονομία οκτώ μιλίων και είναι επίσης εξοπλισμένο με κάμερες υψηλής τεχνολογίας για αναγνώριση.
Είναι περιορισμένα σε αριθμό αλλά έχουν μεγάλες δυνατότητες.

Φανάρια Drone

Ένας χρήστης τηλεγραφήματος δημοσίευσε ένα βίντεο ενός ρωσικού στρατιωτικού συστήματος φωτεινών σηματοδοτών.
Αναβοσβήνει ένα κίτρινο φως όταν ανιχνεύεται ένα μακρινό εχθρικό drone.
Το φως γίνεται κόκκινο όταν υπάρχει απειλή υψηλού επιπέδου και πράσινο όταν δεν υπάρχουν καθόλου απειλές κοντά.

Ανίχνευση Drone από το Διάστημα

Ο Πρόεδρος του Ρωσικού Κέντρου για Μη Επανδρωμένα Συστήματα, Andrei Bezrukov ισχυρίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου ότι το κέντρο ανέπτυξε το σύστημα παρακολούθησης "Kalinka" για την ανίχνευση drones που συνδέονται με δορυφορικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του Starlink.
Ο Bezrukov ισχυρίστηκε ότι το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει ουκρανικά εναέρια και θαλάσσια drones έως και 10 μίλια μακριά.

Εξειδικευμένοι Στρατιωτικοί Κλάδοι Drone

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μεγάλα, ειδικά υποκαταστήματα στρατιωτικών drone.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky διέταξε τη σύσταση ενός ξεχωριστού κλάδου εντός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 6 Φεβρουαρίου 2024, που ονομάζεται Unmanned System Forces (USF).
Το USF είναι υπεύθυνο για τις αλληλεπιδράσεις με ήδη υπάρχουσες μονάδες μη επανδρωμένων συστημάτων και για την υποστήριξη αυτών των μονάδων.
Το USF είναι επίσης υπεύθυνο για την προμήθεια μονάδων με drones, την εκπαίδευση ειδικών, τον σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα συστήματα και τη συνεργασία με εγχώριους κατασκευαστές μη επανδρωμένων συστημάτων.
Σε απάντηση, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια τον Αύγουστο του 2024 για τη δημιουργία ενός κεντρικού χωριστού κλάδου για μη επανδρωμένα συστήματα, πιθανόν να αναδιοργανώσει άτυπα εξειδικευμένα αποσπάσματα drone και να συγκεντρώσει την προμήθεια μη επανδρωμένων συστημάτων.
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί κυρίως να εδραιώσει τον έλεγχο του κράτους στους Ρώσους χειριστές και προγραμματιστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ορισμένοι από τους οποίους είχαν απολαύσει σχετική ημι-ανεξαρτησία από τη ρωσική στρατιωτική γραφειοκρατία.
Ενώ η Ρωσία επιδιώκει συγκεντρωτικό έλεγχο, οι δυτικοί στρατοί προσφέρουν διαφορετικές τακτικές.
Κάθε διμοιρία βρετανικού και αμερικανικού στρατού θα έχει πλέον έναν χειριστή drone.
Το 75ο Σύνταγμα Ranger στο Fort Benning εκπαιδεύεται στη χρήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους αναγνώρισης μικρής εμβέλειας RQ-28A (SRR).
«Η ικανότητα SRR RQ-28A θα προσφέρει τεχνολογία αλλαγής παιχνιδιού στις διμοιρίες του στρατού, βελτιώνοντας τόσο τη θνησιμότητα όσο και τη δυνατότητα επιβίωσης των στρατιωτών», δήλωσε ο Carson L. Wakefield.

Ειρηνικά Drones

Τα drones έχουν απίστευτη αξία στον κόσμο των πολιτών.
Βοηθούν στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση και την αντιμετώπιση καταστροφών, τη μηχανική, τις κατασκευές, την παρακολούθηση των καλλιεργειών, την πρόβλεψη καιρού και την έρευνα και διάσωση.
Έχουν ακόμη και drones που μπορούν να καθαρίσουν ψηλά παράθυρα.
Παρά όλες τις αξιοσημείωτες καινοτομίες, τα drones δεν είναι τόσο καταστροφικά στο πεδίο της μάχης όσο το πυροβολικό, οι πύραυλοι και οι νάρκες ξηράς.
Ωστόσο, τα drones είναι αυτά που τραβούν την προσοχή του κοινού.
Τώρα φανταστείτε drones που δεν λειτουργούν καθόλου από ανθρώπους, αλλά από ρομπότ προγραμματισμένα με τεχνητή νοημοσύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης