Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απειλή πολέμου - Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία, ξεκινά στις 7/1 η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Απειλή πολέμου - Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία, ξεκινά στις 7/1 η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Η «Mavi Vatan 25» θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό από τις 7 έως και τις 16 Ιανουαρίου
Mε μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο θα επιδείξει τη ναυτική της ισχύ η Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 16 Ιανουαρίου, και έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Τα ελληνικά μέσα την εξέλαβαν ως επίδειξη δύναμης, ειδικά στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες διαφωνούν για τα θαλάσσια σύνορα.
Σημειωτέον, η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι επίσης το όνομα μιας θεωρίας που διατυπώθηκε από δύο πρώην Τούρκους αξιωματικούς του ναυτικού.
Η Άγκυρα και η Αθήνα επιδιώκουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά από χρόνια εχθρότητας, αλλά οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες παραμένουν ακανθώδες ζήτημα.
Οι δύο χώρες, που βρέθηκαν κοντά σε πόλεμο τη δεκαετία του 1990 λόγω του Αιγαίου, παραμένουν σε εγρήγορση, με την Τουρκία να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ενώ η Ελλάδα βασίζεται σε ξένους εταίρους για την ενίσχυση της άμυνάς της.
Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατηγορείται από τους Τούρκους ότι υπονομεύει την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πραγματική απειλή πολέμου» από την Τουρκία, υπερασπιζόμενος τον σχεδόν διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών που ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.
Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει τις δυνατότητες της με την προγραμματισμένη αγορά συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων PULS ισραηλινής κατασκευής, όπως ανέφεραν την Πέμπτη τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η ενίσχυση των δυνατοτήτων πυραυλικού πυροβολικού έχει χαρακτηριστεί βασική προτεραιότητα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να φέρνουν το πρόγραμμα για έγκριση από το κοινοβούλιο έως το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Πρόσφατες συνομιλίες

Σύμφωνα με την Daily Sabah, οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ επικεντρώθηκαν στην προμήθεια 40 συστημάτων που θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και σε αρκετά νησιά.
Η Αθήνα εξετάζει επίσης την αγορά διάφορων τύπων πυρομαχικών για τα συστήματά της, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Predator Hawk με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και των SkyStriker.
Η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει κιτ καθοδήγησης SPICE για βόμβες αεροσκαφών και αντιαρματικούς πυραύλους NLOS.
Σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει συστήματα αεράμυνας από το Ισραήλ για την αντιμετώπιση αεροσκαφών, πυραύλων και drones, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία διαθέτει μια ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), τα οποία κατασκευάζει και εξάγει.
Στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» θα συμμετάσχουν 28 οπλισμένα UAV, μαζί με 87 πλοία, επτά υποβρύχια, επτά μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα, 31 στρατιωτικά αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Zeki Aktürk, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν περίπου 20.000 στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων επίλεκτων κομάντο.
Στις 9 Ιανουαρίου, η άσκηση θα φιλοξενήσει μια «Ημέρα Διακεκριμένων Προσκεκλημένων», όπου υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι θα παρακολουθήσουν μέρος της άσκησης ανοιχτά των ακτών του Ακσάζ, κοντά στη Ρόδο.
Όπως αναφέρει η Daily Sabah, υιοθετώντας τη θεωρία της αποτελεσματικότητας και ισχύος στη θάλασσα, όπως και οι Οθωμανοί πρόγονοί της, η Δημοκρατία της Τουρκίας τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αναπτύξει μια ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία ικανή να επιχειρεί σε ανοικτές θάλασσες, μεταβάλλοντας έτσι τις γεωπολιτικές ισορροπίες υπέρ της.
Το ναυτικό διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας των θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, προάγοντας τη σταθερότητα στην περιοχή.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Τουρκία σημείωσε ένα σημαντικό ορόσημο σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τα δικά της πολεμικά πλοία.
Η TCG Heybeliada, η πρώτη εγχώρια κορβέτα, εντάχθηκε στον στόλο το 2011. Ακολούθησαν φρεγάτες και αντιτορπιλικά.
Το σύστημα διαχείρισης μάχης ADVENT, που αναπτύχθηκε εγχώρια, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, που ενίσχυσε τις δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού.
Τον περασμένο Αύγουστο, η χώρα ενέταξε το πρώτο από τα έξι προγραμματισμένα υποβρύχια κλάσης Reis.
Το έργο για το υποβρύχιο Piri Reis, το πρώτο της κλάσης του, ξεκίνησε το 2019.
Έχει μήκος 68,35 μέτρα και χωρητικότητα 40 ατόμων. Η Τουρκία σχεδιάζει να εντάξει δύο υποβρύχια τα επόμενα δύο χρόνια, το Hızır Reis το 2025 και το Murat Reis το 2026.

Εξομάλυνση

Παρόλο που έχουν ενισχύσει την άμυνά τους, η Τουρκία και η Ελλάδα εξακολουθούν να ελπίζουν σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους.
Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων που χαρακτηρίστηκε από διαφωνίες για την παράτυπη μετανάστευση, το Κυπριακό, τους ενεργειακούς πόρους και την εδαφική κυριαρχία στο Αιγαίο, οι δύο χώρες έχουν κάνει βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μπήκαν σε νέα φάση με την ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αν και αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν εκφράσει δέσμευση για τη διατήρηση του θετικού κλίματος, τα ζητήματα είναι μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένα, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συγκρούονταν συχνά μέχρι πρόσφατα.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών.
Η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση των αμυντικών δαπανών από την Ελλάδα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι μιας πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η συνεχής στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να κάνει την Άγκυρα να αμφισβητήσει την κυριότητά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης