Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η διώρυγα του Παναμά και το νέο δόγμα Trump – Ανταγωνισμός με την ισχύ των όπλων χωρίς παραχωρήσεις στην Κίνα

Η διώρυγα του Παναμά και το νέο δόγμα Trump – Ανταγωνισμός με την ισχύ των όπλων χωρίς παραχωρήσεις στην Κίνα
Ο Donald Trump, ο πιο συνεπής συντηρητικός πρόεδρος μετά τον Ronald Reagan, μοιράζεται με αυτόν τόσο μια ενστικτώδη κατανόηση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠA
Η πρόσφατη  διαμαρτυρία του εκλεγμένου προέδρου Donald Τrump ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραχώρησαν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά στον Παναμά υπό την κυβέρνηση Carter είναι στρατηγικά ορθός και ιστορικά κατανοητός.
Ο Trump, ο πιο συνεπής συντηρητικός πρόεδρος μετά τον Ronald Reagan, μοιράζεται με αυτόν τόσο μια ενστικτώδη κατανόηση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και, πιο συγκεκριμένα, έναν υγιή σκεπτικισμό σχετικά με τη λογική της παραχώρησης του καναλιού που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ.
Τα πρόσφατα σχόλια του Trump απηχούν στενά τις δηλώσεις του Ronald Reagan, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 1978 σχετικά με την επικύρωση των Συνθηκών Torrijos-Carter που τερμάτισαν την κυριαρχία των ΗΠΑ στη διώρυγα, επισημαίνει ο Alexander Gray.
Ο Reagan, προετοιμασμένος να αμφισβητήσει τον Jimmy Carter στις εκλογές του 1980, δήλωσε ότι «θα μιλούσε όσο περισσότερο και όσο πιο δυνατά μπορώ εναντίον του» και προειδοποίησε προφητικά ότι «νομίζω ότι βασικά ο κόσμος δεν πρόκειται να το δει αυτό [να δωριστεί η διώρυγα ] ως μια μεγαλόψυχη χειρονομία από την πλευρά μας, όπως θα ήθελε ο Λευκός Οίκος να πιστέψουμε».

Όπως πολλές από τις πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής του Trump, η επίμονη αντίθεση του Reagan στην εκχώρηση της διώρυγας του Παναμά του χάρισε τον χλευασμό των τότε «σοφών» της εξωτερικής πολιτικής της εποχής του.
Ακόμη και ο William F. Buckley, Jr., ο… προστάτης άγιος του σύγχρονου συντηρητικού κινήματος, τα έσπασε με τον Reagan και υποστήριξε την επιστροφή του καναλιού στον Παναμά.
Ωστόσο, ο Reagan, όπως ο Trump, κατάλαβε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για το κανάλι υπερέβαινε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους Παναμά ή τη δυνατότητα απόκτησης ήπιας ισχύος (soft power) μέσω κινήσεων «καλής θέλησης» προς τον Τρίτο Κόσμο (σήμερα, συχνά αποκαλούμενος «Παγκόσμιος Νότος») με την παραχή τοπικού ελέγχου σε στρατηγικά σημεία.
Πρώτον, όπως και στην εποχή του Reagan, η Διώρυγα του Παναμά σήμερα εξυπηρετεί ουσιαστικούς στρατιωτικούς σκοπούς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι από  δικαιολογούν τον συνεχή αμερικανικό έλεγχο.
Η μετακίνηση της ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ σε μια κρίση από την Ανατολή στις Δυτικές Ακτές και τελικά στο ίδιο στον Ειρηνικό θα απαιτήσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στο κανάλι.
Αυτή ήταν η λογική των αρχών του εικοστού αιώνα που ανάγκασε τον Πρόεδρο Theodore Roosevelt να αναλάβει την κατασκευή του και υπαγόρευσε τις διαστάσεις της κατασκευής πλοίων του αμερικανικού ναυτικού σε αυτόν τον αιώνα για να διασφαλίσει ότι τα πλοία ήταν ικανά να διαπλέουν το σύστημα του καναλιού.
Ενώ τα σημερινά πλοία είναι μεγαλύτερα και ο πόλεμος πιο περίπλοκος, η βασική αναγκαιότητα μετακίνησης σημαντικής χωρητικότητας αγαθών και ναυτικής ισχύος δια θαλάσσης κατά μήκος της συντομότερης διαδρομής παραμένει αμετάβλητη από την ολοκλήρωση του καναλιού το 1914.
Δεύτερον, όπως και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το κανάλι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων, αυτή τη φορά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Ενώ η Ουάσιγκτον έχει βυθιστεί σε αιώνιους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, μια εταιρεία με έδρα το Χονγκ-Κονγκ απέκτησε δύο από τα πέντε κύρια λιμάνια του Παναμά και κατασκευάζει ένα λιμάνι βαθέων υδάτων, έναν τερματικό σταθμό κρουαζιέρας και μια τέταρτη γέφυρα στη διώρυγα
Όπως συμβαίνει από την Αφρική μέχρι τον Νότιο Ειρηνικό, η Κίνα χρησιμοποιεί τέτοιες υποδομές για να αποκτήσει οικονομικό και πολιτικό έλεγχο, όπως εκδηλώνεται στην εκστρατεία πιέσεών της για να αναγκάσει τον Παναμά να σταματήσει να αναγνωρίζει την Ταϊβάν το 2017.
Θα ήταν το αποκορύφωμα της αφέλειας να ωθήσουν οι ΗΠΑ τα συμφέροντα  του Πεκίνου στον Παναμά και η διώρυγα δεν έχει καμία σχέση με τη στρατηγική σημασία της πλωτής οδού για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ.

Το τεστ  παγκόσμιας επιρροής της Ουάσιγκτον 

Τέλος, ο Reagan είδε τον έλεγχο του καναλιού από τις ΗΠΑ να σχετίζεται άμεσα με την αμερικανική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή και τη σοβαρότητα με την οποία ελήφθησαν οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον σε ξένες πρωτεύουσες. «Τι λέει αυτό στους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο για τις ηγετικές μας προθέσεις, τον διεθνή μας ρόλο, για τη δική μας άποψη για την εθνική μας αμυντική ικανότητα;» ρώτησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παραχώρησης της διώρυγας.
Όπως και ο προκάτοχός του, ο Donald Trump φαίνεται να θεωρεί την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να επηρεάσουν και να αντιμετωπίσουν την αντίπαλη επιρροή στο κανάλι ως τεστ για την παγκόσμια επιρροή της Ουάσιγκτον.
Εάν ένα από τα μεγάλα θαύματα της αμερικανικής τεχνογνωσίας και γεωπολιτική ισχύος μπορεί να παραδοθεί απερίσκεπτα, παρ’ όλη τη στρατηγική λογική, και να τεθεί υπό τη διαρκή απειλή ξένων παρεμβάσεων, ποιο μήνυμα θα σταλεί στους αντιπάλους από την Τεχεράνη έως τη Μόσχα. Πιονγκγιάνγκ;

Τα σχόλια του Trump που υποδηλώνουν μια πιθανή αμερικανική επανάκτηση της διώρυγας αντιμετωπίστηκαν με προβλέψιμες εκρήξεις θυμού από τις δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον και ακόμη και τα μέσα προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ωστόσο, ο 45ος και 47ος πρόεδρός μας, όπως και ο 40ος πρόεδρος πριν από αυτόν, έχει μια έμφυτη αίσθηση των βασικών εθνικών συμφερόντων της Αμερικής, η οποία φαίνεται να λείπει από το σημερινό  κατεστημένο της Ουάσιγκτον.
Καθώς ο Trump επιστρέφει στο Οβάλ Γραφείο, θα συναντήσει έναν κόσμο που έχει απελπιστική ανάγκη από έναν Αμερικανό πρόεδρο πρόθυμο να επιδιώξει το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας του και την ασφάλεια των πολιτών της.

* Υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Σύμβουλος του Προέδρου και Επικεφαλής του Επιτελείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, την περίοδο 2019–21

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης