Τελευταία Νέα
Speculator

Πυρ ομαδόν από τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες στην κυβέρνηση που τους υποχρεώνει να κάνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις

Πυρ ομαδόν από τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες στην κυβέρνηση που τους υποχρεώνει να κάνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις
Τι ζητούν από την κυβέρνηση, το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ισχυρές πιέσεις ασκούν τράπεζες και εισηγμένες εταιρίες στην κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει άμεσα τροπολογία, ώστε να μην υποχρεωθούν να συγκαλέσουν άμεσα έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να προχωρήσουν στον ορισμό των ελεγκτών που επισκοπήσουν τις εκθέσεις βιωσιμότητας που είναι υποχρεωμένες να συντάξουν.
Ταυτόχρονα κατακλύζουν με μηνύματα διαμαρτυρίας τόσο το χρηματιστήριο όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να συνδράμουν στην επίλυση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί. Και αυτό διότι πέραν της αναστάτωσης που προκαλείται χρειάζεται και προετοιμασία και χρόνος για τη διενέργεια μιας Γενικής Συνέλευσης που ήλθε από το πουθενά και λόγω της ολιγωρίας του Υπουργείου Ανάπτυξης να ψηφίσει το νόμο για τα ESG κατ επιταγή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο… νόμος

Ειδικότερα, η υποχρέωση να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις προκύπτει από το Νόμο 5164/2024 που απαιτεί τη σύνταξη και δημοσιοποίηση έκθεσης εταιρικής βιωσιμότητας, η οποία θα περιλαμβάνει δείκτες ESG που ορίζονται και περιγράφονται από το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Υποβολής Εκθέσεων Βιωσιμότητας (ESRS) του Κανονισμού (EE) 2023/2772. Οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις και εισηγμένες μητρικές επιχειρήσεις μεγάλου ομίλου, εμπίπτουν στις προδιαγραφές της CSRD από 1η Ιανουαρίου 2024 και θα πρέπει να δημοσιεύσουν ετήσια έκθεση με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2024. Έτσι ζητούν να υπάρξει τροπολογία που να προβλέπει ότι μεταβατικά και μόνο για τη φετινή χρονιά μπορεί το ΔΣ να ορίζει τον ελεγκτή της έκθεσης βιωσιμότητας.

Ποιους αφορά

Υπολογίζεται ότι το ζήτημα αφορά περί τις 80 εισηγμένες εταιρίες. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι ο νόμος δημοσιεύτηκε μόλις στις 12-12-2024 και μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την καταληκτική προθεσμία που προέβλεπε η σχετική κοινοτική οδηγία.
Και αυτό χάρη στην ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα του Γενικού Γραμματέα κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου ο οποίος προκειμένου να εισάγει καινοφανείς διατάξεις καθυστερούσε να προωθήσει το νομοσχέδιο παρ ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή το είχε συντάξει από το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Φυσικά ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή είχε πολλές αλλαγές σε σχέση με το τελικό νομοθέτημα, πολλές εκ των οποίων αναμένεται να προκαλέσουν αλαλούμ κατά την εφαρμογή τους.
Πάντως, το αίτημα των τραπεζών και των λοιπών εισηγμένων δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει δεκτό αν και φαίνεται να έχουν λάβει υποσχέσεις σε υψηλό ότι θα διορθωθεί η «αστοχία» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης