Κάτι δεν πάει καλά - Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Η μία στις δύο ρυθμίσεις πάνε «κουβά» σε διάστημα λίγων μηνών
Τελευταία Νέα
Chania
Οικονομία

Κάτι δεν πάει καλά - Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Η μία στις δύο ρυθμίσεις πάνε «κουβά» σε διάστημα λίγων μηνών

Κάτι δεν πάει καλά - Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Η μία στις δύο ρυθμίσεις πάνε «κουβά» σε διάστημα λίγων μηνών
Για την βιτρίνα και την επικοινωνία οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΘΟ για ρυθμίσεις δανείων
Σχετικά Άρθρα
«Ψεύδεται» το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) για τις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, οι οποίες συντελούνται στο διηνεκές και αδιαλείπτως.
Οι επίσημες μηνιαίες ανακοινώσεις που δίνονται στη δημοσιότητα με την υπογραφή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως στατιστικό στοιχείο, είναι μη αξιολογήσιμες για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων.    
Όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως φαίνεται, δίνει προτεραιότητα στη «βιτρίνα» και στις εντυπώσεις ενώ η πραγματικότητα για τα όσα συμβαίνουν στην πορεία του χρόνου είναι διαφορετική, αφού οι δανειολήπτες που αρχικά αποδέχτηκαν τις ρυθμίσεις στη συνέχεια σταμάτησαν να τις εξυπηρετούν διότι ξέμειναν από ρευστό.

Η κα Θεώνη Αλαμπάση …πουλάει τις ρυθμίσεις σαν ζεστό ψωμί   

Το ρόλο του «ντελάλη» για την θετική πορεία των ρυθμίσεων έχει αναλάβει η κα Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία «τρέχει» τα στοιχεία  των ρυθμίσεων.

Τα «καλά» νέα των ρυθμίσεων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα
  
Οι ρυθμίσεις αποκτούν δημοσιότητα με δελτίο τύπου του Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όλος ο «ντουνιάς» μαθαίνει τα …καλά νέα.
Κάτι ανάλογο συνέβη χθες. Το Δ.Τ αναφέρει μεταξύ άλλων «Αύξηση 81% κατέγραψαν το 2024 οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού συγκριτικά με το 2023. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2024 πραγματοποιήθηκαν 16.903 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε ρύθμιση οφειλών 5,13 δισ. ευρώ.» 
 
Ο υπουργός είναι ήσυχος ότι όλα δουλεύουν ρολόι
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης  πιθανότητα  θα είναι ικανοποιημένος από τα στοιχεία των ρυθμίσεων, τα οποία  μπορεί να  τα επικαλείται και ο ίδιος αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και σκληρή για τους δανειολήπτες διότι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους αρχικά από την Εφορία και στη  συνέχεια από τα Funds που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια .   
 
Τα άσχημα νέα δεν θέλει τα γνωρίζει το ΥΠΕΘΟ
 
Ανώτατα στελέχη Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) που στην καθημερινότητα αποκαλούνται ως servicers, είπαν στο ΒΝ ότι η «μία στις δύο» ρυθμίσεις κόκκινων δανείων δεν υφίσταται διότι οι δανειολήπτες δεν μπόρεσαν να τις εξυπηρετήσουν. Τα ίδια στελέχη μας προτρέπουν να ρωτήσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αν το σύνολο των ρυθμίσεων που ανακοινώνεται κάθε μήνα είναι σε ισχύ ή έχουν καταρρεύσει.
Τα πιο δυναμικά μας προτρέπουν να ρωτήσουμε την κα Αλαμπάση για τον αριθμό των ρυθμίσεων που δεν υφίσταται ή που έχουν καταπέσει;    
Τα έμπειρα στελέχη διευκρινίζουν ότι και οι διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στην εταιρεία με δανειολήπτες τερματίζονται πρόωρα.
Η πορεία των διμερών ρυθμίσεων όμως είναι σε  καλύτερη ποιοτικά σε σχέση με του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και διαμορφώνεται κάτω από 30%.

Η ελπίδα γίνεται καπνός τους επόμενους μήνες

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός αρχικά δίνει ελπίδα στους δανειολήπτες για ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο το οποίο δίνει χρόνο αποπληρωμής έως 240 δόσεις  για χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Το πακέτο περιλαμβάνει και ρύθμιση κόκκινων δανείων η οποία όμως απορρίπτεται από τους ίδιους τους δανειολήπτες ή δεν την μαθαίνουν ποτέ, καθώς το fund δεν ανακοινώνει τη ρύθμιση  στον ενδιαφερόμενο διότι το νομικό πλαίσιο δεν τον προβλέπει.
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός στην πράξη λειτουργεί ως γόρδιος δεσμός για τους δανειολήπτες. Για τις περιπτώσεις που η ρύθμιση  αφορά τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα  ποιος έχει να δίνει 500 και 600 ευρώ για 240 μήνες. Οι ρυθμίσεις θα αποκτήσουν ουσιαστικό νόημα όταν το ΥΠΕΘΟ προσθέσει στο μηνιαίο δελτίο  πληροφορίες για τις περιπτώσεις των ρυθμίσεων που έπαψαν να είναι σε ισχύ και πέρασαν στο καθεστώς των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η αρχική ρύθμιση είναι η αφετηρία αλλά η εξυπηρέτησή τους στο χρόνο πιθανότητα να αποκαλύψει ότι ο Μηχανισμός είναι «αδειανό πουκάμισο» για τους δανειολήπτες που τον επιλέγουν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr            
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης