Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Γ.Τανισκίδης (Millennium bank) : Η εικόνα των προβληματικών δανείων είναι ωραιοποιημένη

Γ.Τανισκίδης (Millennium bank) : Η εικόνα των προβληματικών δανείων είναι ωραιοποιημένη
Το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει και αναμένεται να διογκωθεί προβλέπει ο πρόεδρος της Millennium bank κ Γιώργος Τανισκίδης στο «www.bankingnews.gr»ενώ θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο για τις οφειλές αποενοχοποιεί τον κακοπληρωτή και μετατρέπει τον Έλληνα  σε κακοπληρωτή.
Ο επικεφαλής της Millennium Bank στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι η πρόσφατη αναφορά της ΤτΕ ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των προβληματικών δανείων στο 7,6% είναι αληθής αλλά αποτελεί μόνο την μια πλευρά του νομίσματος.
Οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα προβαίνουν σε μαζικότατες ρυθμίσεις και διακανονισμούς εξυπηρετώντας τους πελάτες τους ωστόσο απλά έτσι επιμηκύνουν και μεταθέτουν χρονικά τα προβλήματα.  
Οι τράπεζες επαναδιαπραγματεύονται σχεδόν τα πάντα απλά και μόνο να μην υποχρεωθούν να διενεργήσουν πρόσθετες προβλέψεις. Εκτιμάται ότι 32 δις ευρώ δάνεια βρίσκονται υπό καθεστώς αναχρηματοδότησης.  
Αποτελεί ένα μελανό σημείο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών καθώς οι ρυθμίσεις αυτές μπορεί να βελτιώνουν την εικόνα του σήμερα αλλά υποθηκεύουν την εικόνα του αύριο στο τραπεζικό σύστημα.
Ο κ Τανισκίδης χωρίς ωραιοποιήσεις ουσιαστικά υποστηρίζει ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου ώστε να ρυθμίσουν χρέη οφειλετών τους και αυτό αποτελεί μια ωραιοποίηση  των χαρτοφυλακίων τους.
Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες προτείνουν πάσης φύσεως ρυθμίσεις απλά για να μην εμφανίσουν αύξηση των προβληματικών δανείων και ταυτόχρονα ποντάρουν ότι μπορεί με τους διακανονισμούς και τις ρυθμίσεις που προτείνουν να βρεθούν λύσεις και να μην υποχρεωθούν σε νέες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.
Με αναχρηματοδοτήσεις χρεών λοιπόν επιβραδύνεται το NPLs ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύστημα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Millennium bank κ Τανισκίδης σχολίασε και τον νομοσχέδιο για τις οφειλές , την ρύθμιση των χρεών που προτείνει η κυβέρνηση.
«Οι τράπεζες νομοτελειακά με το νομοσχέδιο αυτό που ουσιαστικά μετατρέπει τους Έλληνες σε κακοπληρωτές θα υποχρεωθούν να χορηγήσουν λιγότερα και ακριβότερα δάνεια το 2010.
Ουσιαστικά οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να επιβαρύνουν τους καλοπληρωτές , τους καλούς δανειολήπτες για να εξομαλύνουν την μη εξυπηρέτηση των δανείων των κακοπληρωτών»
Είναι ξεκάθαρο ότι η εκτίμηση των τραπεζιτών ότι δηλαδή θα αυξηθούν τα δάνεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια της κυβέρνησης για περισσότερα και φθηνότερα δάνεια.
Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να βελτιωθούν τα κέρδη των τραπεζών το 2010;
Ο κ Τανισκίδης είναι σαφής η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα βρεθεί υπό πίεση για δύο λόγους αφενός γιατί δεν διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για να χορηγήσουν δάνεια και γιατί τα NPLs ουσιαστικά τεχνικά βελτιώνονται αφετέρου γιατί τα έκτατα κέρδη θα είναι προφανώς χαμηλότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Με βάση τις δηλώσεις του κ Τανισκίδη προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα για το τραπεζικό σύστημα.
1)Οι τράπεζες θα χορηγήσουν λιγότερα και ακριβότερα δάνεια. Άρα οι τράπεζες ετοιμάζουν αυξήσεις επιτοκίων σε διάφορες κατηγορίες δανείων.
2)Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβραδύνονται όχι γιατί βελτιώθηκε η κατάσταση αλλά γιατί οι τράπεζες μαζικά ρυθμίζουν οφειλές ώστε να μην διενεργήσουν πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις.
3)Τα κέρδη την επόμενη χρονιά θα πιεσθούν καθώς δεν διαμορφώνονται συνθήκες ώστε το σύστημα να βελτιώσει τις επιδόσεις του.
4)Οι τραπεζίτες επιμένουν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις οφειλές θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που τυχόν θα λύσει και δεν είναι τυχαίο ότι πυκνώνουν οι αντιδράσεις.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης