Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ΕΚΤ θα μειώσει, κατά 0,25%, στο 0,50% τα επιτόκια δανεισμού, προβλέπουν 14 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και 1 ελληνική τράπεζα - Απόδειξη αποτυχίας ή λύση ανάγκης για τη στήριξη της Ευρωζώνης; - Καταλύτης η ανακοίνωση μέτρων για τις επιχειρήσεις

Η ΕΚΤ θα μειώσει, κατά 0,25%, στο 0,50% τα επιτόκια δανεισμού, προβλέπουν 14 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και 1 ελληνική τράπεζα - Απόδειξη αποτυχίας ή λύση ανάγκης για τη στήριξη της Ευρωζώνης; - Καταλύτης η ανακοίνωση μέτρων για τις επιχειρήσεις
Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά συνολικά 14 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (και μια ελληνική τράπεζα) προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει σήμερα κατά 0,25%, στο 0,50%, το βασικό της επιτόκιο δανεισμού, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης αδυναμίας που επιδεικνύει η ευρωπαϊκή οικονομία.
Η μείωση των επιτοκίων θα αποδείξει ότι η ΕΚΤ θέλει να μειώσει το κόστος δανεισμού άρα να στηρίξει την ανάπτυξη, ωστόσο ο μηχανισμός των επιτοκίων δεν φαίνεται να είναι τόσο αποδοτικός.
Μόνο αν η ΕΚΤ αποφασίσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις κατά χώρα ή να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ κόστους άντλησης κεφαλαίων και δανεισμού του βορά με τον νότο θα είναι μια μεγάλη απόφαση που θα στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Είναι πιθανό η ΕΚΤ να λάβει μέτρα που θα χαλαρώνουν τις εγγυήσεις collaterals αλλά και τους όρους δανεισμού των επιχειρήσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αντικειμενικά καλό νέο.
Οι αναλυτές των Berenberg Bank, IHS Global Insight, Credit Agricole, Goldman Sachs, Commerzbank, Nomura, UBS, RBS, Deutsche Bank, Barclays και Credit Suisse, αλλά και της δικής μας Eurobank, είναι μερικοί μόνο από τη μακρά λίστα όσων έχουν σχεδόν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ, στο 0,50%, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της.
Η πλειοψηφία ωστόσο των αναλυτών αυτών προειδοποιεί πως η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Berenberg Bank

"Η Ευρωζώνη επέτρεψε να επεκταθεί η μόλυνση από τη μικρή Ελλάδα σε όλη την περιοχή από τα μέσα του 2011, με την ανεργία ολοένα να αυξάνεται. Αν και οι πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τον Ιούλιο του 2012, όταν και η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση υπέρ του ευρώ, αυτή η στροφή δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε οικονομική ανάκαμψη, πόσο μάλλον στην αντιστροφή της τάσης στην αγορά εργασίας. Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια" υποστηρίζει ο Holger Schmieding από την Berenberg Bank.

IHS Global Insight

"Πίεση" όμως στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων της ασκούν και τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού. "Ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός επιτρέπει στην ΕΚΤ να προχωρήσει στη μείωση του επιτοκίου της από το 0,75% στο 0,5%, καθώς τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη παρέχουν στην ΕΚΤ ένα σημαντικό λόγο για να δράσει" τονίζει ο οικονομολόγος Howard Archer από την IHS Global Insight.
"Τα τελευταία σχόλια από μια σειρά υψηλών αξιωματούχων της ΕΚΤ υποδεικνύουν ότι βρίσκεται επί τάπητος η μείωση των επιτοκίων. Εάν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί το αναπόφευκτο" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Archer.

Pimco
"Το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων δεν αντανακλά τα θεμελιώδη μεγέθη της Ευρωζώνης", διαμηνύει η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
"Το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων στην τρέχουσα συγκυρία ξεπερνά τα θεμελιώδη", υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Pimco. Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως "δύσκολα κάποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη".
Η Pimco επιμένει στην πρόβλεψή της πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ενώ επαναλαμβάνει πως τηρεί oυδέτερη (neutral) στάση έναντι των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Credit Agricole
Τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,50% αναμένει και η Credit Agricole.
Σε ανάλυση της επισημαίνει ότι οι τιμές είναι πιθανό να κυμανθούν στις + / - 50 μονάδες βάσης, έτσι ώστε επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να παραμείνει αμετάβλητο στο 0%, ενώ το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης να μειωθεί στο 1% (από 1,50% αυτή τη στιγμή). Τα σενάρια περί χαλάρωσης έχουν ενισχυθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, με δεδομένο και την "αδυναμία" των οικονομικών δεικτών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (PMI και γερμανικός IFO), ενώ και ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω.
Η μεγαλύτερη πάντως πρόκληση για την ΕΚΤ παραμένει η αποκατάσταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και, ιδίως, η αποκατάσταση της ροής των πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Goldman Sachs
"Η Ευρωζώνη θα τα καταφέρει". Αυτό αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας η Goldman Sachs, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως το ευρώ δεν θα διασπαστεί.
"Η Ευρωζώνη θα παραμείνει ανέπαφη" διαμηνύει ο οίκος, στη νέα έκθεσή του υπό τον τίτλο "What Is Weighing On EUR/USD And Where Does It Go From Here?".
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, η Ευρωζώνη θα παραμείνει δέσμια της ύφεσης το 2013, τοποθετώντας μάλιστα τη συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για φέτος στο 0,5%. Για το 2014, ο οίκος προβλέπει επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη και μάλιστα της τάξης του 0,8%.
Εστιάζοντας ο οίκος στην πορεία του ευρώ, στην τρέχουσα συγκυρία, αναφέρει τα εξής: Το ενιαίο νόμισμα κινείται πτωτικά το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και των πιέσεων που δέχθηκε από το μαζικό sell off στις τιμές των εμπορευμάτων τα προηγούμενα 24ωρα.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs, δεν αποκλείει άνοδο του ευρώ στα επίπεδα των 1,35 δολαρίων, ωστόσο αυτό θα κριθεί από μια σειρά παραγόντων, με πρώτη και καλύτερη την πορεία της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.
"Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια", σημειώνει σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος, κληθείς να αποτιμήσει τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ στην σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Commerzbank, Nomura, UBS, RBS, Credit Suisse, Deutsche Bank, Barclays
Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι οι Commerzbank, Nomura, UBS, RBS, Deutsche Bank, Barclays και Credit Suisse, τροποποίησαν τη στάση τους και συμφωνούν ότι η μείωση των επιτοκίων στο 0,50% θα γίνει σήμερα, κι όχι τον Ιούνιο όπως προέβλεπαν αρχικά.

Natixis

Ανήμπορη να αναλάβει πρόσθετη δράση με στόχο τη στήριξη της πραγματικής ευρωπαϊκής οικονομίας χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Natixis.
"Η ΕΚΤ μοιάζει ανήμπορη να υιοθετήσει νέα μέτρα", διαμηνύει ο οίκος στη νέα έκθεσή του, υπό τον τίτλο "ECB Looks Powerless To Put Through New Measures...".
Η θέση της Natixis, όπως αποτυπώνεται στη νέα αυτή έκθεσή της, είναι σαφής: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να περάσει νέα μέτρα με στόχο την αποκατάσταση των καναλιών εκείνων που στόχο έχουν τη μεταβίβαση των αποφάσεων της νομισματικής της πολιτικής στην πραγματική οικονομία.
Η ΕΚΤ, εκτιμά ο οίκος, δεν μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και επομένως να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης.
Αλλά, όπως σημειώνει στη συνέχεια η Natixis, οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη είναι τέτοιοι στην τρέχουσα συγκυρία που η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει δράση. Κατά τον οίκο, η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, κατά 25 μονάδες βάσης, κρίνεται σχεδόν βέβαιη.
"Αν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκιά της δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια παραδοχή της αποτυχίας της, αφού η κεντρική τράπεζα γνωρίζει την περιορισμένη πλέον αποτελεσματικότητα των δράσεών της", προειδοποιεί η Natixis.

Μοοdy's
Την ανάγκη η Ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη και να μην διασπαστεί εκφράζει ο Mark Zandi, κορυφαίος αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Μοοdy's.
"Το πιο σημαντικό στην τρέχουσα συγκυρία είναι το εξής: Η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενωμένη, προκειμένου να διασφαλιστούν δύο αρχές: α) η γερμανική οικονομία να μην πληγεί ανεπανόρθωτα και β) η ανεργία στην Ευρωζώνη να μην αυξηθεί περαιτέρω", τόνισε χαρακτηριστικά ο Zandi, σε νέες του δηλώσεις.
"Η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερα μέτρα νομισματικής φύσεως", ανέφερε στη συνέχεια ο οικονομολόγος της Μοοdy's.
Και διαμηνύει: Όταν μιλάω για πρόσθετα μέτρα νομισματικής πολιτικής, αναφέρομαι στην ανάγκη μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Και τονίζει: Τα μειωμένα επιτόκια σίγουρα δεν θα τονώσουν το δανεισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αλλά σίγουρα, η μείωση των επιτοκίων θα αποδυναμώσει το ευρώ.

Eurobank
Βέβαιη θεωρούν και οι αναλυτές της Eurobank τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, στη σκιά της συνεχιζόμενης αδυναμίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως αναφέρει η Eurobank στην τελευταία έκθεσή της, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%, ήτοι στο 0,50%, από 0,75%.
Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της τράπεζας, η μείωση των επιτοκίων δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς διακρίνονται σοβαρές ανεπάρκειες στο μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.
Επί της ουσίας, η Eurobank δεν αναμένει μείωση επιτοκίων στις χώρες του Νότου, ενώ για τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης επισημαίνει: Τα επιτόκια δύσκολα θα υποχωρήσουν σημαντικά στη σκιά της μειωμένης ρευστότητας.
"Η περιφέρεια έχει ανάγκη από στοχευμένα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής για να ξεπεράσει την κρίση χρέους", εκτιμά η Eurobank.

... αλλά κόντρα στην πλειοψηφία πηγαίνει η Bank of America Merrill Lynch! - Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια
"Επενδυτές προσοχή! Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα".


Τα ανωτέρω προβλέπει η Bank of America Merrill Lynch, πηγαίνοντας κόντρα στην πλειοψηφία των αναλυτών που θεωρούν δεδομένη τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σήμερα.
"Ένας μόνο μήνας αδύναμων οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη δεν είναι αρκετός για την ΕΚΤ, ώστε να αποφασίσει τη μείωση των επιτοκίων της", εξηγεί ο οίκος στη νέα έκθεσή του "ECB Rendezvous: No Rate Cut This Week".
Ωστόσο ο οίκος προειδοποιεί πως αν τα οικονομικά μεγέθη στην Ευρωζώνη συνεχίσουν να επιδεινώνονται, τότε ίσως η ΕΚΤ να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Ιούνιο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης