E Real Estates: Θετικό πρόσημο εμφάνισαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2018 - Ο κρίσιμος ρόλος των τραπεζών το 2019

E Real Estates: Θετικό πρόσημο εμφάνισαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2018 - Ο κρίσιμος ρόλος των τραπεζών το 2019
E Real Estates: Θετικό πρόσημο εμφάνισαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2018
Αύξηση12,8% σημείωσαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2018, σε σχέση  με τον αριθμό συμβολαίων που έγιναν πριν από δύο χρόνια.
Η ενίσχυση των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων έδωσε ελπίδες σε στελέχη της κτηματαγοράς, τα οποία θεωρούν ότι βρέθηκε το σημείο ισορροπίας, για εκείνα τα ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων  ενώ για τις περιοχές που θεωρούνται «ακριβές» υπήρξε στασιμότητα και το  αγοραστικό ενδιαφέρον  ήταν εστιασμένο στις τιμές και απαιτούσε πιο χαμηλές για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E- Real Estates κ. Θέμης Μπάκας λέει  στο bankingnews ότι με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το πανελλαδικό δίκτυο της εταιρείας προκύπτει ότι ο αριθμός των αγοραπωλησιών  ανήλθε σε14100 το 2018 έναντι 12.500 που είχε σημειωθεί το 2017.
Ο κύριος όγκος των συμβολαίων αφορούσε μικρομεσαία διαμερίσματα με τη συνολική τους επιφάνεια  να μη ξεπερνά τα 60 τ.μ.
Πρόκειται για δυάρια τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος από εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές, οι οποίοι είχαν ως κίνητρο την ένταξη του ακινήτου σε βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της πλατφόρμας Airbnb.
Το κέντρο της Αθήνας έχει γίνει πόλος  έλξης ακόμη και για μικρούς επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες για αγορά ακινήτων  μέχρι 50 τ.μ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της E Real Estates υποστηρίζει ότι η αξία των αγοραπωλησιών ανά συμβόλαιο δεν ξεπέρασε τις 60.000  ευρώ με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια κινητικότητα στα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα, τα οποία μετά από χρόνια βρήκαν αγοραστή που δέχθηκε να πληρώσει στο τίμημα που προσδιόρισε ο πωλητής.
Ο κ. Θέμης  Μπάκας εκτιμά ότι τη φετινή χρονιά η αγορά ακινήτων θα «τρέξει» με βάση τις κινήσεις των τραπεζών,  οι οποίες έχουν ρόλο  ρυθμιστή καθώς κατέχουν χιλιάδες ακίνητα μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Υπογραμμίζει ότι στο ενδεχόμενο η αγορά δεχθεί μια υπερ- προσφορά ακινήτων που καλύπτει με το παραπάνω τη ζήτηση είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί  πίεση στις τιμές των ακινήτων με αρνητικό αντίκτυπο στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες  θα θέσουν σε κίνδυνο  το στόχο των εσόδων.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr       
www.bankingnews.gr

Νίκος Θεοδωρόπουλος

BREAKING NEWS