Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για ομογενειακές οργανώσεις

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για ομογενειακές οργανώσεις
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνεργασία των υφυπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών
Η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των ομογενειακών οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και των εδρών Ελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής αποφάσισαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος και Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Οι συγκεκριμένες οργανώσεις και έδρες Ελληνικών Σπουδών, επειδή από το 2011 απέκτησαν ΑΦΜ στην Ελλάδα ως αλλοδαπά μη κερδοσκοπικά πρόσωπα απαλλασσόμενα φορολογίας, τους επιβλήθηκε από την εφορία τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ τον χρόνο. Οι ίδιες έσπευσαν να γνωστοποιήσουν το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να δοθεί λύση. Ο κ. Γεροντόπουλος, που είναι αρμόδιος και για τον Απόδημο Ελληνισμό, επικοινώνησε και συνεργάστηκε με τον συνάδερφό του υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, επισημαίνοντάς του ότι οι συγκεκριμένες οργανώσεις υλοποιούν εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια διατήρησης της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων της Διασποράς και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και προαγωγής του φιλελληνισμού.
Ο κ. Γεροντόπουλος ζήτησε την εξαίρεση των συγκεκριμένων νομικών προσώπων από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και η ανταπόκριση ήταν άμεση.
Στην απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, που κοινοποιήθηκε παράλληλα και στην Δ' ΔΟΥ Αθηνών, η οποία είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα, ξεκαθαρίζεται ότι: «Οι αναφερόμενες Ομογενειακές Οργανώσεις Εξωτερικού δεν υπόκεινται στο τέλος επιτηδεύματος που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3986/2011. Καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλεται αυτό. Δεν ασκούν δραστηριότητες στη χώρα μας και δεν καθίστανται εξ αυτού του λόγου φορολογικά υπόχρεες στην Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης