Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού 2 εκατ. Ευρωπαίοι- Συγκέντρωση υπογραφών για τη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού 2 εκατ. Ευρωπαίοι- Συγκέντρωση υπογραφών για τη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την πρωτοβουλία των πολιτών
Πρωτοβουλία με την ονομασία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» έχουν οργανώσει πολίτες από όλη την Ευώπη, με κύριο υποστηρικτή την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων των Εργαζομένων Δημοσίων Υπηρεσιών (FSESP).
Κύριο αίτημα αποτελεί να προχωρήσει η υιοθέτηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία θα εγγυάται το δικαίωμα στην πρόσβαση όλων στο πόσιμο νερό και θα αποκλείσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων βάση των κανόνων της ενιαίας αγοράς.
Η πρωτοβουλία έχει ήδη συγκεντρώσει 1,84 εκατ. υπογραφές, εκ των οποίων 1,3 εκατ. στη Γερμανία, ενώ μεταξύ των υπολοίπων είναι κα πολίτες της Ελλάδας.
Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε αποχέτευση, και ζητούν «η προμήθεια του αγαθού αυτού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υπαχθούν στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και οι υπηρεσίες παροχής νερού να αποκλειστούν από την απελευθέρωση της αγοράς».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο να αποσύρει τον τομέα του νερού από ένα σχέδιο νόμου με θέμα την εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης λόγω των φόβων που δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση του τομέα στη Γερμανίας, όπου τον έλεγχο έχουν οι δήμοι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλέσει τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους στους επόμενους τρεις μήνες κι αναμένεται να γίνει μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό. Κατόπιν η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα αντιδράσει και πώς.
Ωστόσο η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να μην δώσει συνέχεια.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης