Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πάνω από 100 μετασεισμοί μεγέθους μέχρι και 5,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έως χθες το βράδυ

Πάνω από 100 μετασεισμοί μεγέθους μέχρι και 5,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έως χθες το βράδυ
Φυσιολογική χαρακτηρίζουν την εξέλιξη του φαινομένου οι σεισμολόγοι
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αρκετοί κάτοικοι της Κεφαλονιάς πέρασαν την χθεσινή νύχτα έξω από τα σπίτια τους λόγω των δεκάδων μετασεισμών που έχουν σημειωθεί μετά τα 5,8 Ρίχτερ της περασμένης Κυριακής.
Είναι χαρακτηριστικό πως έως χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 100 μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να έχει ένταση 5,1 Ρίχτερ.
Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν φυσιολογική αυτήν την εξέλιξη του φαινομένου και υποστηρίζουν πως η σεισμική δραστηριότητα θα παραμείνει έντονη για τις επόμενες ημέρες και σταδιακά θα «σβήσει» σε βάθος ενός μήνα.
Εν τω μεταξύ, ο οικισμός Αθέρας που βρίσκεται 14 χιλ. από το Ληξούρι, εκκενώθηκε προσωρινά για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πτώσης βράχων.
Πάντως, η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές του νησιού ενώ κλειστός εξαιτίας κατολισθήσεων είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου – Αργοστολίου.
Τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί στο Ληξούρι, όπου τα 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα.
Προβλήματα έχουν καταγραφεί στα κτίρια των δικαστηρίων, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων στο Ληξούρι ενώ και το Γηροκομείο Ληξουρίου κρίθηκε ακατάλληλο από τους ελεγκτές μηχανικούς.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής.
Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 2671027311.
Εν τω μεταξύ ο σεισμολόγος Β.Παπαζάχος επεσήμανε την ανάγκη το κράτος να μεριμνήσει προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς προειδοποιώντας ότι ένας ισχυρός μετασεισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για ένα σπίτι που έχει υποστεί ζημιές.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ.Παπαζάχος υπενθύμισε ότι στην Καλαμάτα το 1986 είχε καταρρεύσει πολυκατοικία από ισχυρό μετασεισμό και τόνισε ότι το κράτος και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάσουν.
«Δεν θα συνιστούσα στον κόσμο να μπει μέσα στα σπίτια προτού ελεγχθούν από τους μηχανικούς. Οι σεισμοί γίνονται κατά ακολουθίες, δεν είναι λίγες ημέρες και τελειώσαμε. Αυτό θα διαρκέσει», πρόσθεσε ο κ.Παπαζάχος, υπογραμμίζοντας ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ φαίνεται για την ώρα να είναι ο κύριος σεισμός, αλλά -όπως χαρακτηριστικά είπε: «δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι, δεν θέλουμε να κάνουμε βραχείας διάρκειας πρόβλεψη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης