Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντίθετοι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

tags :
Αντίθετοι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ
Από την πώλησή του δεν θα κερδίσει ούτε ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός, επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν
Αντίθετοι στην πώληση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σε ιδιώτες είναι οι εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ, που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο απεργιακές κινητοποιήσεις, ενόψει της συζήτησης του σχετικού ν/σ στη Βουλή.
Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), τόνισαν ότι ο ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) είναι ανεξάρτητος διαχειριστής, ήδη, σύμφωνα με το νόμο 4001/11 και την κοινοτική οδηγία 2009/72/Κ» και «δεν προκύπτει λόγος πώλησής του».
Πρόσθεσαν ακόμη ότι είναι «αυτοχρηματοδοτούμενος» από τους καταναλωτές και «κερδοφόρος» και από την πώληση «δεν θα κερδίσει ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός».
Μάλιστα, σημείωσαν ότι τα δίκτυα υψηλής τάσης και οι υποσταθμοί του ΑΔΜΗΕ είναι «εθνική υποδομή για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας» και η μεταβίβασή τους θα αποτελέσει ουσιαστικά «εκχώρηση δημοσίου μονοπωλίου σε ιδιώτες», με αρνητικές συνέπειες για το κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και βιομηχανία, τη συντήρηση των δικτύων κ.ά.
Παράλληλα, τόνισαν ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος ανήκουν σε ανεξάρτητους, αλλά υπό κρατικό έλεγχο διαχειριστές και μόνο σε χώρες με μνημόνια (εκτός Ιρλανδίας) και χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχει πωληθεί ποσοστό τους (στην Πορτογαλία το 40% και μέσω χρηματιστηρίου στην Ισπανία το 60% και στην Ιταλία το 80%).
Τα πάγια και η εμπορική αξία του ΑΔΜΗΕ, επισήμαναν, αποτιμώνται σε 8 δισ. ευρώ, ενώ επενδύει στο δίκτυο 100 - 200 εκατ. κάθε χρόνο και το 2013 είχε κέρδη 114,1 εκατ. μεικτά ή 25 εκατ. ευρώ καθαρά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «θα είναι ακόμη μια ιδιωτικοποίηση, σε συνέχεια αυτών που εφαρμόζονται στη χώρα μας, με την παρέμβαση και της τρόικας, με σπάσιμο των δημοσίων οργανισμών και την πώληση των "φιλέτων", κοψοχρονιά, σε ιδιωτικά συμφέροντα, η οποία μας βρίσκει ριζικά αντίθετους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης