Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καταπέλτης για την Ελλάδα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Καταπέλτης για την Ελλάδα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Κάνει λόγο για κακοποιήσεις μεταναστών, λογοκρισία, αντισημιτισμό και διακρίσεις εις βάρος των Ρομά
Καταπέλτης είναι για την Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην οποία κάνει λόγο για κακοποιήσεις μεταναστών, φαινόμενα αντισημιτισμού και διακρίσεις εις βάρος των Ρομά.
Σύμφωνα με την έκθεση, μια εκ των σημαντικότερων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το φαινόμενο των «βίαιων συμπεριφορών» εναντίον μεταναστών και παράλληλα, επισημαίνονται οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στις ελληνικές φυλακές, κακοποιήσεις παράνομων μεταναστών, φυλακισμένων και διαδηλωτών, η δράση της «νεοναζιστικής» οργάνωσης Χρυσή Αυγή, φαινόμενα αντισημιτισμού, καθώς και διακρίσεις σε βάρος Ρομά.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές ασκούν «αποτελεσματικό έλεγχο» στα αρμόδια σώματα ασφαλείας, αν και υπάρχουν καταγγελίες, όπως σημειώνεται, για παραβιάσεις από «ορισμένα μέλη» των υπηρεσιών ασφάλειας.
Επίσης, τονίζεται ότι η ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα είναι «θεσμοθετημένη και προστατεύεται», επισημαίνεται ωστόσο ότι «υπήρξαν εξαιρέσεις» και γίνεται αναφορά σε φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις και σε συμπεριφορές μίσους.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε τοποθετήσεις για συγκεκριμένα γεγονότα και καταγγελίες από μέρους διεθνών οργανώσεων, όπως της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τονίζεται ότι οι συνθήκες κράτησης σε φυλακές της Ελλάδας δεν ανταποκρίνονται στους διεθνείς κανόνες, ούτε και στους ελληνικούς νόμους.
Επαναλαμβάνεται ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα σε κάποιους τομείς, όπως οι κακές συνθήκες κράτησης παράνομων μεταναστών, διακρίσεις σε βάρος Ρομά, εκμετάλλευση ανηλίκων Ρομά, κάποιοι νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια σε βάρος μη ορθοδόξων, αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας ασύλου στους πρόσφυγες, παράνομη διακίνηση προσώπων, κατηγορίες για υπερβολική χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών, καθώς και κάποια φαινόμενα αντισημιτισμού.
Η έκθεση για την Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές πανομοιότυπη με την περυσινή και οι όποιες αλλαγές υπάρχουν αφορούν επιμέρους εξελίξεις σχετικά με συμβάντα που έλαβαν χώρα πέρυσι.
Επίσης, στη φετινή έκθεση επαναλαμβάνεται η αναφορά σε «κρούσματα απρόκλητης ρατσιστικής βίας εναντίον μεταναστών και ατόμων που γίνονται αντιληπτοί ως ξένοι».
Η εισαγωγή της έκθεσης για την Ελλάδα κλείνει με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δίωξη και τιμωρία των παραβατών, είτε αυτοί ανήκαν στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είτε αλλού στη διοίκηση».
Στο κεφάλαιο περί σεβασμού της ακεραιότητας του ατόμου, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών για κακομεταχείριση μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα (35 έναντι 11 το 2012), καθώς επίσης και άλλα περιστατικά βίαιης μεταχείρισης κρατουμένων από αστυνομικούς. Ακόμη, επαναλαμβάνονται οι αναφορές σε άσχημες συνθήκες κράτησης σε φυλακές και κρατητήρια της χώρας που δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα, ιδίως σε ότι αφορά την «απαράδεκτη κατάσταση παρατεταμένου συνωστισμού και άθλιων συνθηκών σε υποστελεχωμένα κέντρα κράτησης μεταναστών».
Συγκεκριμένα, για τον συνωστισμό στις φυλακές, σημειώνεται ότι ενώ η συνολική χωρητικότητα είναι 9.886 φυλακισμένοι, ο αριθμός των τελευταίων ανήλθε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 13.139, με αποτέλεσμα να υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση, τόσο στο σωφρονιστικό σύστημα, όσο και στα κέντρα υποδοχής μεταναστών».
Στο ίδιο κεφάλαιο και στην υποενότητα «Εξαφανίσεις» γίνεται αναφορά στην υπόθεση των παιδιών αλβανικής - αθιγγανικής καταγωγής, που οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν στους δρόμους, 502 από τα οποία στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως τονίζεται στην έκθεση, ζήτησε τον περασμένο Αύγουστο από το Κοινοβούλιο άδεια για πρόσβαση σε πληροφορίες των δικαστικών Αρχών.
Στο κεφάλαιο περί σεβασμού των κοινωνικών ελευθεριών επαναλαμβάνεται ότι υπάρχουν ρυθμίσεις για την ελευθερία έκφρασης και την ανεξαρτησία ΜΜΕ στην Ελλάδα που γίνονται στην πράξη σεβαστές από την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου, γίνεται αναφορά στο κλείσιμο της ΕΡΤ, με περιγραφή των γεγονότων. Επιπλέον, σημειώνονται, μεταξύ άλλων, το περιστατικό επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον δημοσιογράφων στο Νέο Ηράκλειο, οι συλλήψεις φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αθήνα και η δίωξη σε δημοσιογράφο που δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ.
Στο κεφάλαιο περί ελευθερίας της κίνησης και προστασίας των προσφύγων, γίνεται αναφορά στο νέο σύστημα υπηρεσίας ασύλου που η κυβέρνηση εισήγαγε τον Ιούνιο με καθυστέρηση δύο χρόνων, σύμφωνα με την έκθεση, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο που ήταν, κατά γενική ομολογία, αναποτελεσματικό.
Στο κεφάλαιο περί διαφθοράς και διαφάνειας, γίνεται εκτενής αναφορά στην ενδημική, όπως τη χαρακτηρίζει οργάνωση Διεθνή Διαφάνεια, διαφθορά στην Ελλάδα, η οποία δεν περιορίζεται στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης αυτής, η Ελλάδα έχει ανέβει 14 θέσεις, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα αντιμετώπισής της.
Στο κεφάλαιο των διακρίσεων παραμένει τμήμα περί αντισημιτισμού, με αναφορές σε μεμονωμένες περιπτώσεις εκφράσεων αντισημιτισμού. Ωστόσο, προστίθενται μέτρα που έλαβαν διάφοροι φορείς (Δήμος της Αθήνας, Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) ενάντια σε «ρατσιστικές πράξεις» της Χρυσής Αυγής και συμπαθούντων αυτή.
Στο κεφάλαιο για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται, όπως και στην περσινή έκθεση, οι αναφορές σε έλληνες πολίτες που αυτο-προσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες», αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική.
Επίσης, γίνονται αναφορές και στο ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την σλαβική διάλεκτο στην ΒΔ Ελλάδα ως «μακεδονική», ότι αξιωματούχοι και δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και ότι έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, τον Μάρτιο 2009, έχει καλέσει την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη διαμάχη εάν υφίσταται ή όχι «μακεδονική» ή «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και να εστιασθεί στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτο-προσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης, επιτρέποντας την χρήση των όρων «μακεδονικός» ή «τουρκικός» σε σωματεία και οργανώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης