Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε έξαρση η γρίπη - Τέσσερις νεκροί από επιπλοκές του ιού

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε έξαρση η γρίπη - Τέσσερις νεκροί από επιπλοκές του ιού
Το συνολικό κύμα της εποχικής γρίπης θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες
Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την περίοδο η γρίπη και σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη 4 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού ενώ άλλοι 6 χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην εντατική.
Εκτός από το πρώτο κρούσμα της εποχικής γρίπης που ήταν εισαγόμενο – αφορούσε έναν Βρετανό που επισκέφθηκε τη Ρόδο- τα άλλα πέντε περιστατικά αφορούσαν Έλληνες.
Κατά πληροφορίες, όλοι οι ασθενείς με γρίπη είχαν επιβαρυμένο ιστορικό με χρόνια νοσήματα. Τα θύματα της νόσου ήταν τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 68 έως 86 χρόνων.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα κρούσματα θα αυξάνονται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες ενώ το συνολικό κύμα της εποχικής γρίπης θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες.
Ειδικά φέτος, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχει εμφανιστεί στέλεχος του ιού το οποίο δεν καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη, κυρίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες και συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή.
Έτσι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καλό θα ήταν να το κάνουν αφού συμβουλευτούν και το γιατρό τους, ενώ όσοι έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο πιθανόν να χρειαστούν τώρα επαναληπτική δόση.

Τα μέτρα πρόληψης
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:
- Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (πχ από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
- Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
- Η συνέχιση του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του εφετινού κύματος γρίπης.
Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρώπη αναφέρουν την σε αυξημένο ποσοστό κυκλοφορία στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2) που είναι διαφορετικό από το στέλεχος Α(Η3Ν2) που εμπεριέχεται στο κυκλοφορούν εμβόλιο εποχικής γρίπης.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι παρά την πιθανή αυτή αστοχία του, το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη επειδή καλύπτει και τα στελέχη Α(Η1Ν1)pdm09, τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2). Ως εκ τούτου συνιστάται η συνέχιση του εμβολιασμού με το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο καθόλη τη διάρκεια του κύματος της εποχικής γρίπης για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ο εμβολιασμός συνιστάται για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη (σσ: βλ. πιο κάτω) και γίνεται με μία δόση του εμβολίου για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν με το αντιγριπικό εμβόλιο. Δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου συνιστώνται σε απόσταση 4-6 εβδομάδων στα άτομα που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά την φετινή περίοδο. Η ανοσία από τον αντιγριπικό εμβολιασμό παραμένει για αρκετούς μήνες.
- Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές.
Αυξημένη παθογένεια διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης
Λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια του διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2) οι γιατροί καλούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου
Από τις επιπλοκές της γρίπης κινδυνεύουν περισσότερο:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνια νεφροπάθεια, καρδιακά νοσήματα, νευρομυϊκές παθήσεις, αναιμίες.
Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή για άλλους λόγους.
Έγκυες
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
Άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών
Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας
Οι κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές,τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης