Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα - Φόβοι για αναζωπυρώσεις σε Αττική και Λακωνία - Aεροσκάφη στέλνει η Κομισιόν

Δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα - Φόβοι για αναζωπυρώσεις σε Αττική και Λακωνία - Aεροσκάφη στέλνει η Κομισιόν
Τα πύρινα μέτωπα σε Αττική και Λακωνία βρίσκονται σε ύφεση
(upd17) Ιδιαίτερα δύσκολη προμηνύεται η αποψινή νύχτα, καθώς ο φόβος των αναζωπυρώσεων σε Αττική και Νεάπολη Λακωνίας διατηρεί σε συναγερμό και πλήρη ετοιμότητα τις αρχές, τις δυνάμεις κατάσβεσης και τους κατοίκους.
Από το βράδυ της Παρασκευής, τα πύρινα μέτωπα σε Αττική και Λακωνία βρίσκονται σε ύφεση.
Ωστόσο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο των αναζωπυρώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί της Παρασκευής είχαν ξεσπάσει 52 διαφορετικές πυρκαγιές σ’ όλη την Ελλάδα.
Προβλήματα εντοπίζονται και στα πύρινα μέτωπα σε Μαλακάσα, Εύβοια, Αργολίδα.
Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. 
Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη, οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ κάτοκοι και τοπικές αρχές καταγγέλουν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Πρόσθετα πυροσβεστικά αεροσκάφη στέλνει στην Ελλάδα η Κομισιόν για την κατάσβεση των πυρκαγιών
Πρόσθετα πυροσβεστικά αεροσκάφη για τον έλεγχο των πυρκαγιών αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν ελληνικού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα ενεργοποίησε σήμερα το απόγευμα το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσει πυροσβεστικά αεροπλάνα.
«Σε λίγες ώρες, η ΕΕ ήταν σε θέση να ανταποκριθεί χάρη στη Γαλλία που διαθέτει αεροσκάφη πυρόσβεσης τα οποία έχει παραχωρήσει εθελοντικά στην κοινή δεξαμενή των μέσων πολιτικής προστασίας της ΕΕ», σημειώνει.
«Η ΕΕ βοηθάει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης και συνέχισε:
«Έχουμε αντιδράσει γρήγορα και με πλήρη αλληλεγγύη στο κάλεσμά της Ελλάδας για βοήθεια. Η Επιτροπή είναι ευγνώμων προς τη Γαλλία για την άμεση απόκρισή της, κάνοντας τη χρήση των αεροπλάνων της δυνατή. Συνεχίζουμε τη στενή επαφή μας με τις αρμόδιες αρχές στην Αθήνα».
Η Γαλλία συνεισφέρει με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και ένα αεροπλάνο συντονισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν ενεργοποιηθεί αεροπλάνα από τα εθελοντικά μέσα πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.
Τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Ελλάδα αύριο το απόγευμα.

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Τσίπρα - Συντονισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Ν. Βούτσης, Π. Καμμένος, ο αναπληρωτής Υπουργός Γ. Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αν. Μαυρόπουλος, ο Διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος.

Τους δύο άτυχους πιλότους του Canadair επισκέφθηκαν Τσίπρας και Καμμένος
Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο, επισκέφθηκε τους δύο πιλότους του αεροσκάφους τύπου Canadair που έκανε αναγκαστική προσγείωση, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους και τους ευχήθηκε καλή και γρήγορη ανάρρωση.
Προβλήματα με διακοπές ρεύματος και νερού σε περιοχές της Λακωνίας
Σαν να μην έφταναν οι καταστροφές που υπέστησαν από την πυρκαγιά σπίτια και καταστήματα στη Λακωνία, αλλά και οι τεράστιες δασικές εκτάσεις που έγιναν αποκαϊδια, ήρθαν και οι διακοπές ρεύματος και νερού για να τριτώσει το κακό.
Αρχικά υπήρχε πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στα Κύθηρα, το οποίο σταδιακά αποκαταστάθηκε, αλλά αργά το βράδυ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και νερού και σε κάποιες περιοχές της Λακωνίας.
Το θετικό είναι ότι μαζί με τον ήλιο έπεσε και ο αέρας και η φωτιά ήταν σε ύφεση από τις πρώτες βραδινές ώρες.
Ελπίδα όλων είναι, βέβαια, να μην υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φυσικά, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι πάντα σε επιφυλακή, μαζί με τους κατοίκους που κι αυτοί είναι σε επαγρύπνηση ευχόμενοι η περιπέτειά τους να τελειώσει κάπου εδώ.

Φωτιά και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας – Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές
Συνολικά 52 φωτιές ξέσπασαν σε όλη την επικράτεια την Παρασκευή, αφού έπαιξαν ρόλο και οι καιρικές συνθήκες με τη ζέστη και τους δυνατούς ανέμους.
Τουλάχιστον, η πυρκαγιά ου εκδηλώθηκε στο Σπαθοβούνι Κορινθίας το απόγευμα δεν απειλούσε κατοικημένες περιοχές.
Για την κατάσβεσή της επιστρατεύτηκαν 45 άνδρες και 15 οχήματα της πυροσβεστικής που είχαν και τη βοήθεια εθελοντικών ομάδων, αλλά και δύο αεροσκαφών, που έκαναν ρίψεις νερού.

Καμμένος: Απόπειρα δημιουργίας των φαινομένων του 2007
Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατήγγειλε ότι είναι πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και απόπειρα δημιουργίας των φαινομένων του 2007.
«Τις τελευταίες ώρες βλέπουμε πυρκαγιές σε πολλές εστίες» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν περιπολίες στους ορεινούς όγκους».
«Ζητώ από τους πολίτες να βρίσκονται υπό τον συντονισμό της πυροσβεστικής» κατέληξε ο κ. Καμμένος.



Embedded image permalink

Στο Πεντάγωνο το μεσημέρι της Παρασκευής ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από το Πεντάγωνο για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Νεάπολη και στον Υμηττό. 

Έχουμε ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών, δήλωσε, μετά την ενημέρωσή του στο κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για ψυχραιμία, ενώ έδωσε εντολή για ενημέρωση κάθε δύο ώρες από την Πυροσβεστική.
Είμαστε σε επιφυλακή, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ προανήγγειλε ειδική σύσκεψη αργά το απόγευμα υπό τον ίδιο.


View image on Twitter


«Ενημερώθηκα για την εξέλιξη, δίνεται σοβαρή μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Εδωσα εντολή ώστε να συνδράμει ο στρατός. Ο εθελοντισμός είναι κάτι πολύ σοβαρό, όμως πρέπει να γίνεται με τους κανόνες που θέτει η πυροσβεστική υπηρεσία», δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την έξοδό του από το Υπουργείο Αμύνης.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης απέστειλε αίτημα για βοήθεια σε εναέρια μέσα στη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι δραματικές ώρες στη Νεάπολη Λακωνίας
Στη Λακωνία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, μετέβησαν ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.
Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καϊκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.
Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα ένα αεροσκάφος καναντέρ έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω από το χωριό Φαρακλό.
Οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους και δύο ασθενοφόρα με γιατρό από το κέντρο υγείας Νεάπολης μεταβαίνουν στο σημείο για να τους παραλάβουν.
Η φωτιά μαίνεται σε αρκετές εστίες και κατακαίει τον Υμηττό, ενώ στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ρίψεις νερού.


Embedded image permalink


Σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ένας Έλληνας που ζούσε στην Ελβετία υπέστη καρδιακό επεισόδιο, στο χωριό Λάχι της Λακωνίας, όπου από τα ξημερώματα μαίνεται μεγάλη φωτιά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διακομίστηκε στο τοπικό κέντρο υγείας, όμως δυστυχώς κατέληξε.


Στιγμιότυπα από τις δραματικές στιγμές της πυρκαγιάς που κατέκαψε τον Υμηττό

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink


Embedded image permalink





Embedded image permalink

(Φωτογραφίες από χρήστες του Twitter)

Εκκενώνεται η Νέαπολη Λακωνίας

Επικίνδυνες διαστάσεις έλαβε η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή της.
Αν και αρχικά είχαν μεταφερθεί μόνο 300 λουόμενοι, που ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλία, τελικά αποφασίστηκε να εκκενωθεί ολόκληρη η Νεάπολη Λακωνίας, καθώς η πυρκαγιά εξακολουθούσε να μαίνεται.
Ετσι, σιγά, σιγά και συντονισμένα προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός, οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το χωριό. 
Πρώτα εκκενώθηκαν το γηροκομείο και το κέντρο υγείας της περιοχής, ενώ οι 300 λουόμενοι επιβιβάστηκαν σε βάρκες που έφτασαν στην παραλία για να φτάσουν διά θαλάσσης σε ασφαλές σημείο. 
Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο.
Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι.
Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Αγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον αριθμό.
Επιπλέον σημείωσε ότι έχει καεί άγνωστος αριθμός σπιτιών στην είσοδο του χωριού Λάχι και τρεις οικίες στο Φαρακλό.
Στην περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο, αλλά το έργο τους γίνεται δύσκολο γιατί οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί.
Στην προσπάθεια της κατάσβεσης συνδράμουν πολίτες της περιοχής με ψεκαστικά και βυτιοφόρα καθώς και ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις νερού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα λόγω των ανέμων ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν, ενώ τα ελικόπτερα λόγω του μεγάλου κυματισμού πηγαίνουν και παίρνουν νερό από τον όρμο της Πλύτρας.








(Φωτογραφίες από χρήστες του Twitter)

Μεγάλη φωτιά και στη Χαλκίδα
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή του Πισσώνα κοντά στην Χαλκίδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Πισσώνας και Αφράτι.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και μεταφέρονται και άλλες από την κεντρική Ελλάδα, τη Λαμία, την Λειβαδιά την Άμφισσα και το Καρπενήσι.
Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σε εγρήγορση καλεί η ΚΕΔΕ τους Δήμους της Αττικής
Σε εγρήγορση καλεί η ΚΕΔΕ τους Δήμους της Αττικής, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται από το πρωί σε Υμηττό και Καματερό.
Συνεκτιμώντας τις μετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες αναμένονται να επιδεινωθούν τις αμέσως επόμενες ώρες, η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους της Αττικής, να προβούν σε μια σειρά μέτρων.

Συγκεκριμένα:
Α. Τα γραφεία πολιτικής προστασίας να θέσουν σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό και τα μέσα, σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια.
Β. Να διαθέσουν ειδικά μέσα, όπως πχ. πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, προωθητές γαιών, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού κ.α. στους πληττόμενους δήμους μετά από τον συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
Γ. Να εντείνουν την αστυνόμευση-επιτήρηση του περιαστικού Δάσους της περιοχής τους σε 24ωρη βάση.
Δ. Να θέσουν σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας τις πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής τους.
Ε. Να αποτρέψουν τις άσκοπες μετακινήσεις πολιτών προς τις περιοχές των μετώπων των πυρκαγιών.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015, ώρα 12:58)


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης