Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη οι χιλιάδες μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – Κριτική από τον ΟΗΕ

Σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη οι χιλιάδες μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – Κριτική από τον ΟΗΕ
Αναχώρησε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη Κω με τουλάχιστον 1.700 μετανάστες - Στάσεις σε Κάλυμνο και Λέρο
Στον Πειραιά έφτασαν σήμερα το πρωί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που κατέκλυσαν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες ενώ και το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος αναχώρησε το πρωί από την Κω με τουλάχιστον 1.700 μετανάστες και με τελικό προορισμό τη Θεσαλονίκη.
Το πλοίο θα έχει ενδιάμεσους σταθμούς την Κάλυμνο και τη Λέρο από όπου θα παραλάβει και άλλους μετανάστες.
Από το πρωί της Τρίτης, τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό είχαν ζητήσει διευκολύνσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να μεταφέρει πρόσφυγες από τα νησιά ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.
Πιθανότατα, αμέσως μετά την αποβίβαση των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο για την Κω και άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 20.843 μετανάστες, αριθμός που αποτελεί το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014.
«Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά» ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας «να ενισχυθούν επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.
Η UNHCR συνέστησε στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή, η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης σε αυτή την κρίση και να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Εάν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε.
Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος» δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης