Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δύο γυναίκες νεκρές και 4 τραυματίες από το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα – Αισθητή η δόνηση στη μισή Ελλάδα

Δύο γυναίκες νεκρές και 4 τραυματίες από το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα – Αισθητή η δόνηση στη μισή Ελλάδα
Για πολύ ισχυρό σεισμό κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι

Embedded image permalink

(upd3) Τραγικός είναι ο απολογισμός από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 9:10 σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λευκάδας και της Κέρκυρας, καθώς δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους.
Μία 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε με δύναμη στο τοίχο του σπιτιού της, στην Πόντη Βασιλικής της Λευκάδας, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Η δεύτερη γυναίκα, ηλικίας περίπου 70 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Αθάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Παράλληλα γίνεται λόγος για τέσσερις τραυματίες, οι οποίοι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας.
Πρόκειται για ένα 12χρονο αγόρι από το χωριό Βασιλική, μια 88χρονη γυναίκα  από το χωριό Πινακοχώρι, ένα 10χρονο αγόρι από την περιοχή της Λυγιάς και έναν άνδρα 45 ετών από τη Λευκάδα.
Την ίδια στιγμή, οι αναφορές από τη Λευκάδα κάνουν λόγο για εκτεταμένες καταστροφές κυρίως σε χωριά της νότιας Λευκάδας, τα οποία ήταν και τα πιο κοντινά στο επίκεντρο του σεισμού.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μεγάλες ζημιές υπέστη το χωριό Αθάνι της Λευκάδας, όπου μεταδίδεται πως σπίτια έχουν καταρρεύσει ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί και στο λιμάνι αλλά και στο γυμνάσιο του χωριού Βασιλική, στα νότια της Λευκάδας.
Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας ενώ έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 5χλμ, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χλμ δυτικά της Λευκάδας.
Embedded image permalinkΟ σεισμός διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από τα Επτάνησα, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα μέχρι την Στερεά Ελλάδα, το Ναύπλιο και την Καλαμάτα.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές ενώ από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος υποστήριξε ότι επρόκειτο για έναν πολύ ισχυρό σεισμό.
«Είναι από τους σεισμούς που η συγκεκριμένη περιοχή φιλοξενεί σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Έχει αποδειχτεί ότι μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα αν δεν γίνει μεγαλύτερος σεισμός, οι πιθανότητες είναι πάνω από 80% να είναι αυτός ο κύριος σεισμός» τόνισε ο κ.Μακρόπουλος.

Embedded image permalinkΜετασεσμός 5,2 ρίχτερ στην Λευκάδα

Δεν έχει τέλος η αγωνία των κατοίκων στην Λευκάδα και τις γύρω περιοχές.
Μετά τον σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγες ώρες, μετασεισμός ύψους 5,2 ρίχτερ συνέβη λίγο μετά τις 11.30 π.μ.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χλμ μακριά από την πόλη της Λευκάδας.
Τα Ιόνια νησιά έχουν πληγεί πολλές φορές τα τεέυταία χρόνια από σεισμικές δονήσεις.
Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν βγει στους δρόμους, φοβούμενοι νέο χτύπημα του Εγκέλαδου τις επόμενες ώρες.
Ο τραγικός απολογισμός (μέχρι στιγμής) των δύο σεισμών είναι δύο νεκροί και εκατομμύρια ευρώ ζημίες.

(πρώτη ενημέρωση 17 Νοεμβρίου 09:25)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης