Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Από σήμερα 20/3 ισχύει η συμφωνία για επαναπροώθηση λαθροματαναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία

Από σήμερα 20/3 ισχύει η συμφωνία για επαναπροώθηση λαθροματαναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία
Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες καθώς θα διαπιστωθεί αν στην πράξη λειτουργεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Απο σήμερα 20 Μαρτίου ξεκινάει η διαδικασία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών και λαθρομεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία με βάση την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Με βάση την συμφωνία ότι παράτυποι μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου θα επαναπρωθούνται στην Τουρκία.
Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες καθώς θα διαπιστωθεί αν στην πράξη λειτουργεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Τι συμφώνησαν ΕΕ και Τουρκία για το προσφυγικό – Έμφαση στην επαναπροώθηση προσφύγων από Ελλάδα σε Τουρκία

Ι. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική της για την αντιμετώπιση της κρίσης στο μεταναστευτικό.
Πολλά στοιχεία της κοινής ευρωπαϊκής μας απάντηση μπήκαν σε σωστές βάσεις και αποδίδουν αποτελέσματα.
Οι εργασίες σχετικά με άλλα στοιχεία προωθούνται επιμελώς, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.
Προτεραιότητα δίδεται στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.
2. Μετά τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της 7ης Μαρτίου και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και την επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για:
Περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει σε hotspots.
Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί στη λήψη των αποφάσεεων για τα hotspots και στην αύξηση της δυναμικότητας υποδοχής.
Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στις δομές παροχής ασύλου στην Ελλάδα.
Να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για την υποστήριξη της Ελλάδας για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του ελληνικού-τουρκικού την επανεισδοχή και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας από την 1η Ιουνίου του 2016.
Τα κράτη μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να παράσχουν Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα με τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συντονίσει όλη την αναγκαία στήριξη για την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου.
Η Επιτροπή θα συντονίσει και θα οργανώσει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή.
Η Επιτροπή θα υποβάλλει σε τακτικά διαστήματα έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την υποστήριξη της έκτακτης ανάγκης που πρέπει να παρέχεται για να βοηθηθεί η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για τη στήριξη της έκτακτης ανάγκης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που υπέβαλε η Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση.
Τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν άμεσα πρόσθετες εισφορές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.
Επιταχύνθηκε η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας.
Ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει στην ανακοίνωση της Επιτροπής ότι σε συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της μετανάστευσης ιδίως όταν οικογένειες μεταναστών περνούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη, με βάση η έννοια της «πρώτης χώρας ασύλου» ή «ασφαλή τρίτη χώρα», σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
4. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα πρότυπα δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.
5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την υποστήριξή του προς την Ιορδανία και τον Λίβανο.
Απευθύνει έκκληση για δεσμεύσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής.
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
7. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Φεβρουαρίου του 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παρουσιάσει στη σύνοδο του Ιουνίου μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ταχεία κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ζωτικής σημασίας υποδομών και κοινωνικής συνοχής στη νότια γειτονιά της ΕΕ και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
8. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράνομους μετανάστες και ζητάει να λκφθούν μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων παντού και με κάθε πρόσφορο μέσο παραμένει το κλειδί.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, καθώς η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων, μετά από αίτησή της, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο.
9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τα διάφορα στοιχεία της συνολικής στρατηγικής και υπάρχει ικανοποίηση με την πρόοδο στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Οι εργασίες θα πρέπει επίσης να ληφθούν για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, περιλαμβανομένου του κανονισμού του Δουβλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης