Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ υπουργείου Εργασίας - ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ υπουργείου Εργασίας - ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ειρωνικά σχόλια και αιχμές εκατέρωθεν με επίκεντρο την μετενέργεια 
Σε νέο πεδίο κόντρας εξελίσσεται μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της ΓΣΕΕ το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της διάρκειας της μετενέργειάς της.
Η ΓΣΕΕ απάντησε με ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο νωρίτερα τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 είχε αφήσει αιχμές κατά της συνομοσπονδίας, με αφορμή την ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ έχει ως εξής:
«Προκαλεί - τουλάχιστον - έκπληξη το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», απαντά η ΓΣΕΕ.
«Θα μπορούσαμε αντί άλλων να δίναμε την απάντηση (που πλέον ακούγεται από κάθε μισθωτό): «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».
Και η αλήθεια είναι ότι χρωστάνε πολλά στους εργαζόμενους που βιώνουν την πλήρη ανασφάλεια δικαίου - πέραν των άλλων - αναφορικά με τη συλλογική προστασία.
Τι μας «χρωστάνε»;
- «Με ένα νόμο και ένα άρθρο κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων…»
- «Το πρώτο ν/σ της Κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ…».
Χρωστάνε πολλά στους μισθωτούς, τους ανέργους, τον Ελληνικό λαό που δεν «ξεπλένονται» με γελοιότατους υπαινιγμούς περί «πολυτελούς συνεδρίου», που αλιεύονται από σκανδαλοθηρικά δημοσιεύματα, ακολουθώντας τον ολισθηρό δρόμο της συκοφαντίας και της διαβολής που άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, τον οποίο έχει ενάγει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Η Δεύτερη «Κυβέρνηση της Αριστεράς», η οποία ανακάλεσε όσα υποσχέθηκε η Πρώτη «Κυβέρνηση της Αριστεράς», που τώρα συζητά μόνο με εργοδότες, ενοχλήθηκε προφανώς από τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ και γι’ αυτό περί άλλων τυρβάζει…
Η ΓΣΕΕ δεν εστίασε στο νομικό ζήτημα της μετενέργειας (όπου οι νομικοί δίνουν διάφορες ερμηνείες), αλλά στην απαγόρευση διαπραγμάτευσης ΕΓΣΣΕ με οικονομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την 6η Π.Υ.Σ, σε εφαρμογή μνημονιακής πολιτικής την οποία η Κυβέρνηση (της "Αριστεράς") εφαρμόζει.
Στο τέλος του δελτίου αναγκάζονται να πουν την αλήθεια! Καλωσορίζουν την απόφασή μας «…ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου στη μελλοντική διαπραγμάτευσή τους», καθώς «επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την νέα ΕΓΣΣΕ».
Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην «επιδίωξή» σας. Άλλωστε, ακόμα περιμένουμε τη δια νόμου επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που εμείς υπογράψαμε το 2008 και το 2010 με ΕΓΣΣΕ».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας που έχει ως εξής:
«Η άρτι εκλεγείσα, μετά το πολυτελές συνέδριο της Ρόδου, διοίκηση της ΓΣΕΕ μέμφεται την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, ενόψει της υποτιθέμενης λήξης της μετενέργειας της τελευταίας την 31η Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται όμως ότι, βάσει της ρύθμισης του άρθρου 40 του νόμου 4320/2015 της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν καταργήθηκε και ισχύει:
"Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό".
Επομένως, οι όροι της ΕΓΣΣΕ ισχύουν για όλους τους εργαζομένους μέχρι τέλος Ιουνίου.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΕΕ.
Στις 6 Απριλίου έχει ορισθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον σκοπό αυτό, σε εκπλήρωση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση καλωσορίζει τυχόν απόφαση των κοινωνικών εταίρων να παρατείνουν, παρ' όλα αυτά, μέχρι το τέλος του 2016 την ισχύ της ΕΓΣΣΕ, ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου στη μελλοντική διαπραγμάτευσή τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης