Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Από τη μια η Ελλάδα της συνεισφοράς, και από την άλλη η Ελλάδα της ντροπής με πλιάτσικο στα καμένα

Από τη μια η Ελλάδα της συνεισφοράς, και από την άλλη η Ελλάδα της ντροπής με πλιάτσικο στα καμένα
Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ηλικίας 21 έως 26 ετών για διάρρηξη σε σπίτια στο Νέο Βουτζά
Σε κάθε μεγάλη κρίση, σε κάθε μεγάλη καταστροφή που προσλαμβάνει εθνικές διαστάσεις, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς όχι μόνο τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
Η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική με τους τουλάχιστον 81 νεκρούς και τους σχεδόν 200 τραυματίες απέδειξε πως η Ελλάδα της συνεισφοράς, παρά τα όσα έχει περάσει τα τελευταία 8 χρόνια αλλά και με όσα έχει ακόμα μπροστά της να αντιμετωπίσει, «πατά» πραγματικά στα πόδια της και είναι πραγματικά έτοιμη να κάνει πράξη την αλληλεγγύη της.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δήμος Ραφήνας έκανε γνωστό πως δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλα τρόφιμα και ρούχα.
«Με ειδοποίησαν ότι θέλουν να στείλουν ένα καράβι με τρόφιμα από τη Σαντορίνη.
Υπάρχουν καμιά δεκαριά δήμοι που έχουν συγκεντρώσει φορτηγά ολόκληρα.
Από όλο τον κόσμο, στέλνουν.
Έχουμε τέσσερις τεράστιους χώρους γεμάτους.
Κάνω έκκληση: θα χρειαστούμε πιθανότατα τη βοήθειά τους τις επόμενες μέρες, γιατί έχουμε ένα μακρύ δρόμο, σήμερα όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά που μας έχουν στείλει.
Δηλαδή για τις επόμενες δέκα μέρες είμαστε υπερπλήρεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, υπογραμμίζοντας πως αυτό που θέλει ο δήμος είναι εθελοντές, αίμα για τους τραυματίες και χρήματα για τους πυροπαθείς προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες της.
Αλλά και σε αυτά τα «αιτήματα» του δημάρχου η απόκριση είναι τεράστια.
Οι πολίτες έχουν πλημμυρίσει τα νοσοκομεία καθώς προσέρχονται μαζικά για να δώσουν αίμα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σχηματίζονται «ουρές» στα αρμόδια νοσοκομεία από τους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι περιμένουν  υπομονετικά τη σειρά τους για να συνεισφέρουν τους τραυματίες συμπολίτες τους.
Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι πολίτες δείχνουν ενδιαφέρον προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά τα «χέρια» και τον χρόνο τους για να συνεισφέρουν σε όποιους τομείς μπορούν, ενώ και οι ειδικοί λογαριασμοί που έχουν δημιουργηθεί στις τράπεζες για την οικονομική συνεισφορά των πυρόπληκτων «γεμίζουν» και αυτοί με τη σειρά τους από το «υστέρημα» των πολιτών αλλά και από τη συνδρομή οργανώσεων, φορέων ακόμα και κυβερνήσεων (η κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να ενισχύσει με 10 εκατομμύρια ευρώ τους πυρόπληκτους της ανατολικής Αττικής).
Και μέσα σε αυτό το κλίμα αλληλεγγύης και συνεισφοράς που «φουντώνει» και απαλύνει όσο είναι δυνατόν την θλίψη της απώλειας, του θανάτου και της καταστροφής περιουσιών, μέσα σε αυτό το κλίμα που δυναμώνει και που «πεισμώνει» τους πολίτες – πληγέντες και μη – να σταθούν μαζί και να ξεπεράσουν μαζί μια κρίση τεράστιων διαστάσεων, υπάρχουν και εκείνοι που «αμαυρώνουν» αυτήν την εικόνα.
Ο λόγος για τους τέσσερις νεαρούς ηλικίας 21 έως 26 ετών που συνελήφθηκαν από τις αστυνομικές αρχές να προχωρούν σε διαρρήξεις και σε πλιάτσικο σε καμένα σπίτια στο Νέο Βουτζά, εκεί που πριν μερικές ώρες χάθηκαν οικογένειες με παιδιά, εκεί που χάθηκαν περιουσίες και κόποι μιας ολόκληρης ζωής.
Το ευτύχημα όμως είναι ότι είναι ελάχιστοι και πολύ λίγοι απέναντι στο μαζικό κύμα της συνεισφοράς και πολύ μικροί για να κηλιδώσουν το αίσθημα συλλογικής αλληλεγγύης που είναι σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης