Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Άσυλο στον πρώτο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ελλάδα - Η απόφαση

ΣτΕ: Άσυλο στον πρώτο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ελλάδα - Η απόφαση
Κοινή δήλωση 11 τέως προέδρων δικηγορικών συλλόγων
Άσυλο στον Τούρκο πιλότο, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, χορήγησε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, είναι ο πρώτος εκ των «8» Τούρκων στρατιωτικών, η υπόθεση του οποίου τελεσιδίκησε σε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ και συνεπώς είναι ο πρώτος που μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβεί σε άλλο κράτος.
Απορρίπτοντας το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν αποδείχτηκε πως ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.
Στην απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ, επικαλείται τη Συνθήκη της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία.
Μεταξύ άλλων, στην απόφασή της η Ολομέλεια αναφέρει: «Από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει εγνώριζε την οργάνωσή του».
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πιλότος είναι ένας εκ των 8 στρατιωτικών που είχαν περάσει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου το 2016, στην Τουρκία.
Σήμερα, ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, μαζί με τους υπολοίπους 7 στρατιωτικούς βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας σε ελληνικό έδαφος, ενώ ήδη σε τρεις από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεδρίαση για τη δημοσίευση της απόφασης αφιερώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ στη μνήμη του καθηγητή Στ. Τσακυράκη, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού στην υπόθεση.

Κοινή δήλωση 11 τέως προέδρων δικηγορικών συλλόγων

Με αφορμή την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, 11 τέως πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας σε κοινή δήλωσή τους τη χαρακτηρίζουν «απαραβίαστη».
Αναλυτικά στην δήλωσή τους αναφέρουν: «Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της.
Οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές.
Η σημερινή ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικύρωσε στην ουσία την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Δηλαδή τα καθ΄ύλην αρμόδια πρόσωπα.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επικαλούμενη διεθνείς και άλλες συμβάσεις, θεμελιώνει απόλυτα τους λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με λεπτομερειακή σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους "δικαιολογημένους φόβους" που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.
Το γεγονός ότι "λογικά" θα ακολουθήσουν επτά ανάλογες αποφάσεις από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου για τους υπόλοιπους συνεπιβαίνοντες στο επίμαχο ελικόπτερο, έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην κυβέρνηση που την εκθέτει ανεπανόρθωτα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται.
Οι οποίες κυβερνητικές βεβιασμένες δικαστικές ενέργειες και περισσότερο μάλιστα όταν γίνονται μέσω αστυνομικών Τμημάτων, δεν τιμούν την κυβέρνηση.
Ανάλογες ενέργειες καταδεικνύουν απερίφραστα το έλλειμμα εμπείρων και ευφυών πολιτικών και νομικών κυβερνητικών προσώπων».
Τη δήλωση υπογράφουν οι κ.κ Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Δημήτριος Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων και Δημήτριος Κωστογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης