Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού - Στα 45 εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα - Σε σοβαρή κατάσταση ο 66χρονος στο Ρίο

Ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού - Στα 45 εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα - Σε σοβαρή κατάσταση ο 66χρονος στο Ρίο
Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο
(upd2)Βέβαιη και αναμενόμενη θεωρούν οι ειδικοί επιστήμονες την έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες τη στιγμή που αυξάνονται καθημερινά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και αρμόδιος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, υποστήριξε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 45, αν και υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος, καθώς η νόσος εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα.
Ο κ.Τσιόδρας ανακοίνωσε 14 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 αφορά ανθρώπους που είχαν μεταβεί στους Αγίους Τόπους στο Ισραήλ, μαζί με το γκρούπ, στο οποίο έχουν βρεθεί ακόμα 21 κρούσματα ενώ τα υπόλοιπα 3 ανήκουν στον περίγυρο των 11. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για έναν επαγγελματία Υγείας από την Ηλεία και για δύο επιβαίνοντες στην πτήση με την οποία επέστρεψαν από το Ισραήλ. Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για μία 60χρονη από την Αττική και για μία αεροσυνοδό.
Ο κ.Τσιόδρας είπε πως με εξαίρεση τον 66χρονο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Ρίου, όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους, ενώ ανακοίνωσε πως τα έκτακτα μέτρα στις τρεις πληττόμενες περιοχές, δηλαδή στους νομούς Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου, θα παραταθούν για άλλες δύο εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι παρατείνονται για άλλες δύο εβδομάδες, δηλαδή έως τις 20 Μαρτίου, τα μέτρα που αφορούσαν το κλείσιμο των σχολείων και την αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων που πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, εφεξής αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές ενώ τόνισε ότι αναβάλλονται και οι οργανωμένες σχολικές εκδρομές προς χώρες της αλλοδαπής.
Επίσης, ανέφερε ότι όλες οι προγραμματισμένες αθλητικές εκδηλώσεις που αφορούν ομάδες και συλλόγους των τριών περιοχών θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας.

Με κορωνοϊό μητέρα μαθητή στη Δάφνη

Εν τω μεταξύ, σήμερα (6/3/2020) το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι μητέρα μαθητή στη Δάφνη διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό, όπως ενημέρωσε με έκτακτη ανακοίνωση ο Δήμος Δάφνης.
Έγινε γνωστό ότι τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΟΔΥ επειχειρούν να βρουν τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή η γυναίκα τις τελευταίες μέρες, ώστε να εξεταστούν.
Η Δημοτική Αρχή έδωσε εντολή να απολυμανθούν σχολεία ενω αποφασίστηκε να κλείσει το ΚΑΠΗ.
Όπως προκύπτει, το κρούσμα σχετίζεται με το γκρουπ που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους.

Αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Πάντως ο κ.Τσιόδρας σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Ο ίδιος εξήγησε πως είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών, ενώ έκανε λόγο για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.
«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια» είπε χθες ο κ.Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία.
«Δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία.
Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού.
Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10%-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας, υποστηρίζοντας πως συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

ΕΟΔΥ: Σε καραντίνα 51 άτομα του ΚΑΠΗ Ανατολής Ιωαννίνων – Επισκέφθηκαν το Ισραήλ

Σε καραντίνα θα τεθούν για τις επόμενες 14 ημέρες τα 51 άτομα του ΚΑΠΗ Ανατολής, τα οποία επιστρέφουν αύριο Σάββατο 7/3 από το Ισραήλ στα Ιωάννινα.
Όπως έγινε γνωστό, όλοι θα παραμείνουν σε περιορισμό στο σπίτι τους για προληπτικούς λόγους.
Οι εκδρομείς από την στιγμή που θα επιστρέψουν, θα είναι σε καθημερινή επαφή με την Διεύθυνση Υγείας, ώστε αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ωστόσο, το σύνολο των εκδρομέων είναι πολύ καλά στην υγεία τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα.
Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τους ίδιους, αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, είχε από το πρωί σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με την ελληνική πρεσβεία και το προξενείο, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκδρομέων από την Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ.
«Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο δήμαρχος.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το ΚΑΠΗ θα μείνει κλειστό για μια εβδομάδα.

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): Αναμενόμενα και αναπόφευκτα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – Τι απαιτείται

Την θέση ότι από την πρώτη στιγμή της επιδημικής έξαρσης του νέου κορωνοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα - και όχι με δημαγωγικό και λαϊκιστικό τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης - αυτή τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος υποστηρίζει πως η εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη και αναπόφευκτη.
«Επειδή από χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, απαιτείται:
1. Η διερεύνηση από την Ειδική Επιτροπή Λοιμοξιολόγων - Επιδημιολόγων και τον ΕΟΔΥ των συνθηκών που συνέβαλαν σε αυτή τη διασπορά, με στόχο τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του συστήματος υγείας.
2. Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ με στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων κρίκων της δημόσιας περίθαλψης, όπως οι δομές ΠΦΥ, τα ΤΕΠ των νοσοκομείων και οι ΜΕΘ
3. Η λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ
4. Η εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας και ελάττωσης του συγχρωτισμού, έτσι ώστε να ανακοπεί η αλυσίδα διασποράς και να περιοριστούν τα κρούσματα στην κοινότητα
5. Η συστηματική κι υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και των πολιτικών δυνάμεων για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και των διεθνών οργανισμών (ΠΟΥ, ECDC).
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτό το νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο βαθμό που από το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτεία θα υπάρξει η απόλυτη προσήλωση στις αρχές τις επιστημονικής τεκμηρίωσης, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συναίνεσης, της δημόσιας λογοδοσίας και της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ» αναφέρει ο κ.Ξανθός.

Κλειστές αύριο και μεθαύριο όλες οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις στην Πάτρα

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο και μεθαύριο όλες οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, στην Πάτρα.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο, «το μέτρο ελήφθη στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού και σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις των αρμοδίων κρατικών φορέων δημόσιας υγείας και των συστάσεων των επιστημονικών φορέων».

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Έκτακτη σύνοδο θα πραγματοποιήσουν σήμερα Παρασκευή 6/3 στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις κινήσεις τους για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία είναι σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη.
Παρών στη σύνοδο θα είναι και ο υπ.Υγείας, Β. Κικίλιας.
Οι υπουργοί της Ε.Ε. καλούνται να αποτιμήσουν την κατάσταση και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και να ανταλλάξουν απόψεις προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή προσέγγιση για μια συντονισμένη αντίδραση έναντι της επιδημίας.
Αναμένεται επίσης να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν αποτελεσματικότερα τα μέτρα περιορισμού και πρόληψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης