Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού - Κλείνουν τα εμπορικά από 18/3 - Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από εξωτερικό - Στα 352 τα κρούσματα, 4 νεκροί

Νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού - Κλείνουν τα εμπορικά από 18/3 - Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από εξωτερικό -  Στα 352 τα κρούσματα, 4 νεκροί
Από σήμερα (16/3/2020) το μεσημέρι θα μπουν σε καραντίνα δύο κοινότητες στον νομό Καστοριάς
(upd3) Στα 352 κρούσματα έφτασε το σύνολο, όπως ανακοίνωσε ο Σ. Τσιόδρας.
Τα 51 κρούσματα του κορωνοϊού είναι απροσδιόριστα. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 65 άτομα.
Άπό τους νοσηλευθέντες το 51% είναι άντρες, ενώ τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα.
Συνολικά έχουν ελεγχθεί 4.320 δείγματα.
Ο Σ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι άνθρωποι που έρχονται από το εξωτερικό πρέπει να μείνουν σε καραντίνα και έκανε έκκληση και να τηρηθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία σχολιάζοντας ότι φαίνεται πως η πολιτική του υπουργείου υγείας της χώρας είναι να εξαπλωθεί ο ιός.
Νέα μέτρα στη μάχη κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.
Η Αν. Πελώνη ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2019, ενώ διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας» τόνισε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής - λόγω συνθηκών – σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση παίρνει σταδιακά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό, αλλά και πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κλείσουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων.
Από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2019, το μέτρο αναστολής λειτουργίας θα επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Επίσης, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι συντονιστικό ρόλο στην κρίση αυτή αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλίας, αλλά και πως καταργείται από αύριο και μέχρι τέλος Απριλίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.
Επίσης ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμού κατ' οίκον 14 ημερών σε όποιον εισέρχεται στο εξής στην ελληνική επικράτεια, αλλά και την αναστολή ισχύος του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου και αναστολή για δύο εβδομάδες της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους αγρότες.
Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, για την παραβίαση των μέτρων γα τον κορονοϊό.
Παράλληλα ανακοίνωσε την «επιστράτευση» του ΝΙΜΤΣ, αλλά και του ιδιωτικού νοσηλευτικού κέντρου στην Ελευσίνα, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού.
Ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ διατίθεται επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη της νόσου, ενώ εκμισθώνεται, σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, τo Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Attica στην Ελευσίνα.
Δίνεται ακόμα η δυνατότητα επίταξης, με διάρκεια έως 6 μηνών, κινητών αναλώσιμων και μη που ανήκουν σε ιδιώτες και εμπίπτουν στην έννοια των μεσών ατομικής προστασίας, των φάρμακων και του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού.


Χαρδαλιάς: Ποια καταστήματα δεν κλείνουν 

Με νεότερη ενημέρωση του προς το κοινό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε ποια καταστήματα αφορά η αναστολή λειτουργίας ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Όπως είπε, από μεθαύριο Τετάρτη 18 Μαρτίου κλείνουν όλα τα καταστήματα που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα.
Τα καταστήματα που δεν κλείνουν είναι τα εξής:
-Σούπερ μάρκετ
-Φαρμακεία
-Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία κ.α
-Περίπτερα/μίνι μάρκετ
-Πρατήρια καυσίμων
-Τράπεζες
-Εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι
-Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
-Συνεργεία
 -Pet shops
-Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
-Καταστήματα με οπτικά είδη
Επίσης, διευκρίνησε πως το ωράριο λειτουργίας των  σούπερ μάρκετ θα διευρυνθεί, δηλαδή θα είναι ανοιχτά από τις  7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τις Κυριακές.
Τέλος, δήλωσε πως θα αναρτηθεί αύριο αναλυτική λίστα.

Τι ανακοίνωση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος

Ξεκινώντας την ενημέρωση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε: «Όπως γνωρίζετε αυξήθηκαν -όπως αναμενόταν- τα κρούσματα του κορονοϊού και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Όπως κατ΄επανάληψη έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός- τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος.
Αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας για να ανταπεξέλθει, ώστε οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία, να λάβουν της απαιτούμενης φροντίδας».
Επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ενημερώνει με ευθύτητα και ειλικρίνεια για όλα τα μέτρα που λαμβάνει» και τόνισε ότι απαιτείται «σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση από όλους. Τόσο από τους πολίτες, όσο και απ΄όσους έχουν την ευθύνη της ενημέρωσής τους».
Στη συνέχεια η κ. Πελώνη τόνισε: «Οι φήμες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιτείνουν τη σύγχυση και συνιστούν παραπληροφόρηση. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτές τις ώρες ας επικρατήσει ψυχραιμία.
Επιπλέον, οποιαδήποτε αυστηροποίηση των μέτρων κι αν αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία δεν θα κλείσουν.
Δεν κλείνουν ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ούτε πρατήρια καυσίμων.
Κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό.
Αυτό που μπορεί να κάνει -και το κάνουμε- είναι να παίρνει σταδιακά όλο και περισσότερα μέτρα.
Η Κυβέρνηση έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα και απευθύνει έκκληση σε όλους να μείνουν σπίτι, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Είναι μια άσκηση ατομικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας».
Έκανε επίσης αναφορά στην ανάθεση των αρμοδιοτήτων του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
«Στο πλαίσιο αυτό, ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό -και ήδη ορκίστηκε- ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες .
Ο κ. Χαρδαλιάς θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.
Στο μεταξύ, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε πρωί τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τον καθηγητή λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και κατά περίπτωση με άλλους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης και να λαμβάνονται τα εκάστοτε κατάλληλα μέτρα. Κάθε μέρα θα αξιολογούνται όλες οι εξελίξεις και θα λαμβάνονται όποιες αποφάσεις χρειαστεί».

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στη συνέχεια σε όσα αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη για:

- Διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
- Διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται κανονικά η μεταφορά εμπορευμάτων.
- Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
- Διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με την Ισπανία».

Πρόσθεσε ότι «Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε επιπλέον ότι όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, τίθενται σε υποχρεωτικό κατ΄οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.
Προβλέπεται μάλιστα διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή. Ακόμη, από αύριο το πρωί αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου μέχρι τέλος Απριλίου 2020. Επιπλέον αναστέλλεται για 2 βδομάδες από το Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα εκδοθεί αργότερα σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ενημέρωσε επίσης πως με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:

«1. Η εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων όπως η αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση, μέτρα αυτοπροστασίας των εργαζομένων, η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών και η αποφυγή χρήσης μετρητών.
2. Η εφαρμογή επιπλέον νομικών συνεπειών, για τους παραβάτες της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού. Θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα.
3. Η καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Αρχή, εντός δύο ημερών, στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.
Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης θα επιφέρει κατασχέσεις και διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
4.Δίνεται η δυνατότητα να διενεργούνται προμήθειες με απευθείας ανάθεση σχετικά με την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, έκτακτο προσωπικό και υπηρεσίες υποστήριξης του τηλεφωνικού κέντρου της γραμμής 1520 (Γραμμή Καταναλωτή), καθώς και των υπηρεσιών με αρμοδιότητες ελέγχου που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Επιπλέον οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή δύναται να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.
5. Δίνεται η δυνατότητα επίταξης για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.
6. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών για την εξέταση δειγμάτων σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας.
7. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα διάρκειας έως ενός λεπτού για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Η συγκεκριμένη μετάδοση διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος».

Σε καραντίνα δύο κοινότητες στον νομό Καστοριάς

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 331 ενώ έχουν καταγραφεί και τέσσερις θάνατοι.
Από σήμερα (16/3/2020) το μεσημέρι θα μπουν σε καραντίνα δύο κοινότητες στον νομό Καστοριάς.
Πρόκειται για την Δαμασκηνιά και τα Δραγάσια στον δήμο Βοΐου καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων εμφανίζει ελαφριά συμπτώματα κορονοϊού.
Κατά συνέπεια θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά, περιμετρικά θα υπάρχει αστυνομική δύναμη και θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση φορτηγών τροφοδοσίας υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Εστία μόλυνσης εκτιμάται ότι είναι ένα καφενείο που είχε γίνει ένα μνημόσυνο.

Στα 331 τα κρούσματα

Στο μεταξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς και πλέον ανέρχονται σε 331, εκ των οποίων τα 44 δεν παρουσιάζουν κάποιο ιστορικό έκθεσης, δηλ. δεν είχαν ταξιδέψει σε πληττόμενη χώρα, αλλά ούτε κι είχαν έρθει σε επαφή με ασθενείς.
Επιπλέον, 51 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 8 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο νοσηλεύεται ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ Χρήστος Κέλλας, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Ο βουλευτής από το Σάββατο βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, όμως χθες το βράδυ ανέβασε πυρετό, οπότε κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να συνεχιστούν οι εξετάσεις για την υγεία του.

Σε ισχύ τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι από σήμερα (26/3/2020) τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ.
Όπως προβλέπεται, στο πλαίσιο της πρόληψης διασποράς του ιού, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί - σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα - και υπηρεσία delivery.
Παράλληλα, τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ' οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.

Συλλήψεις σε όλη τη χώρα για παραβίαση των έκτακτων μέτρων

Σε 127 συλλήψεις έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ, από την περασμένη Πέμπτη, σε όλη την χώρα, για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, ενώ οι παραβάσεις ανέρχονται σε 122.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι συλλήψεις έχουν γίνει στις εξής περιοχές: 48 στην Αττική, 25 στη Δυτική Ελλάδα, 10 στη Θεσσαλία, 7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 5 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στην Κρήτη, 4 στην Πελοπόννησο, 3 στη Θεσσαλονίκη, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 2 στην Ήπειρο, 2 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στα Ιόνια Νησιά.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι παραβάσεις και οι συλλήψεις ανά ημέρα έχουν ως εξής: Την Πέμπτη 12/3 βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις, την Παρασκευή 13/3 βεβαιώθηκε 1 παράβαση με 1 σύλληψη, το Σάββατο 14/3 βεβαιώθηκαν 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις και χθες, Κυριακή 15/3, βεβαιώθηκαν 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι συλληφθέντες λειτουργούσαν κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π., για τα οποία ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Α. Μεντής: Δεν είναι σίγουρο ότι η καλοκαιρία θα αναστείλλει την εξάπλωση του κορωνοϊού

«Δεν είναι σίγουρο ότι θα ανακοπεί η φόρα διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 το καλοκαίρι», τόνισε σε δηλώσεις του απόψε 16 Μαρτίου ο Ανδρέας Μεντής, Διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1, «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η καλοκαιρία δεν ευνοεί τον νέο κορωνοϊό» και επισήμανε πως, «δείκτης είναι η διασπορά του ιού στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν τη ευρύτητα της μόλυνσης που έχει η Ευρώπη και δεν έχουν κοκκινήσει ακόμη στον χάρτη απεικόνισης της διασποράς του κορωνοϊού.
Αν η διασπορά είναι μικρότερη θα είναι ένδειξη ότι το ζεστό κλίμα δεν βοηθά τον Covid-19.»

www.bankingnews.gr«Δεν είναι σίγουρο ότι θα ανακοπεί η φόρα διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 το καλοκαίρι», τόνισε σε δηλώσεις του απόψε 16 Μαρτίου ο Ανδρέας Μεντής, Διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ.
Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1, «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η καλοκαιρία δεν ευνοεί τον νέο κορωνοϊό» και επισήμανε πως, «δείκτης είναι η διασπορά του ιού στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν τη ευρύτητα της μόλυνσης που έχει η Ευρώπη και δεν έχουν κοκκινήσει ακόμη στον χάρτη απεικόνισης της διασποράς του κορωνοϊού.
Αν η διασπορά είναι μικρότερη θα είναι ένδειξη ότι το ζεστό κλίμα δεν βοηθά τον Covid-19.»

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης