Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 101 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, στα 2.170 τα κρούσματα - Σενάριο για Πάσχα χωρίς ΙΧ - Μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης του ιού

Στους 101 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, στα 2.170 τα κρούσματα - Σενάριο για Πάσχα χωρίς ΙΧ - Μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης του ιού
Τέλος από σήμερα 14/4 η καραντίνα στα χωριά Εχίνος Ξάνθης και Φούστανη Πέλλας
(upd6) Στους 101 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τη στιγμή που κυβέρνηση και επιστήμονες διαμηνύουν πως αυτή η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι πολίτες να εφησυχάσουν και να σταματήσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Άλλωστε τόσο το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όσο και οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα κινούνταν ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι δηλαδή δεν πρέπει σε αυτή την κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου τα νέα για την πορεία της επιδημίας είναι εξόχως θετικά, οι πολίτες να χαλαρώσουν διότι μια μικρή αλλαγή στάσης μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρή και να ανατραπούν τα πάντα.
Αυτό άλλωστε διαμηνύουν και όλοι οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα χειρότερα έχουν περάσει – τουλάχιστον για το γενικό πληθυσμό - και ότι αυτό που χρειάζεται είναι λίγη ακόμα υπομονή, πριν αρχίσουν τα αίρονται σταδιακά και προσεκτικά τα περιοριστικά μέτρα.
Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω των ημερών του Πάσχα, οι οποίες ευνοούν την «χαλάρωση» στην τήρηση των μέτρων όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το σενάριο να απαγορεύσει την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων από τις 20:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και καθ’όλη τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα σε μια προσπάθεια να περιορίσει κατά το μέγιστο τις μετακινήσεις και την κυκλοφορία των πολιτών.

Τσιόδρας: 25 νέα κρούσματα - 101 νεκροί - 2170 ασθενείς - 76 διασωληνωμένοι

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. 
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα έχουμε 25 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και στο σύνολό τους ανέρχονται  πλέον στα 2.170. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έχουν φτάσει τους 101, ενώ 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Το σημαντικό που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας πάντως, είναι ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα (R0) έχει μειωθεί και πλέον είναι κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενής μολύνει λιγότερους από έναν υγιείς.
Image
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Τσιόδρας έχουν ελεγχθεί 48.798 δείγματα, ενώ από τα επιβεβαιωμένα το 25,6% σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το 40% σχετίζεται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Από τους 76 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι γυναίκες είναι οι 17, ενώ η μέση ηλικία αυτών των ασθενών είναι τα 68 έτη. 27 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ.
Image
Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια.
Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.
Image
Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα της συνάθροισης πολιτών γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι τυχόν συναθροίσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού.
Οπως είπε, ακόμη και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κανείς, δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν τα μέτρα, τόνισε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε διασπορά.
«Είναι καλύτερα να πας και να αφήσεις το φαγητό στον πατέρα σου που είναι μόνο του, παρά να μείνεις και να αρρωστήσει- έχω παραδείγματα και στην ιατρική κοινότητα.
Είναι "ευκαιρία" για τον ιό, που δεν πρέπει να του τη δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιόδρας.
Για το χρόνο άρσης των μέτρων, ο κ.Τσιόδρας είπε δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το Ρ0, ο δείκτης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.
Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη.  
Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε περισσότερα.
Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα.
Αν ξεφύγει η κατάσταση το Πάσχα, υπάρχει ορίζοντας παράτασης των μέτρων και μετά τις 27 Απριλίου: Δεν θέλουμε να δούμε μια τέτοια κατάσταση, αν συμβεί, τότε αναγκάζεται να πας σε περισσότερα μέτρα, είπε ο κ.Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η αντοχή του συστήματος υγείας.
Δεν είναι μόνο ο αριθμός των ΜΕΘ, όλο αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να σου καταναλώσει την επάρκεια που έχεις σε πολύ σύντομο χρόνο.
Για τον σχεδιασμό άρσης των μέτρων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είπε ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα, ενώ αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, είπε ότι θεωρήθηκε προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται γενικά, αλλά ενδεχομένως να είναι η χρήση της στα μέτρα της επόμενης φάσης- για παράδειγμα να χρησιμοποιούντα σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν θα λειτουργούν πλήρως ή σε άλλους χώρους.

Χαρδαλιάς: Θα κάνουμε Πάσχα χωρίς συγγενείς και φίλους

Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, την πιο κρίσιμη της προσπάθειας μας, τόνισε κατά τη σημερινή (14/4) ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε σαφές πως οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα και προέτρεψε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».
Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.
«Ούτε στους συγγενείς θα πάμε ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» σημείωσε περαιτέρω.
Επίσης, ενημέρωσε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά.
Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που προβλέπεται να είναι ανοικτά, τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοικτά από τη μία μετά το μεσημέρι έως τις επτά το απόγευμα.
Στην Ξάνθη ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν 326 δείγματα, τα οποία είναι όλα αρνητικά.
Ακόμα ανακοίνωσε πως λόγω μη τήρησης των μέτρων, αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών στη χώρα.

Πέτσας: Να διαφυλάξουμε αυτά που κερδίσαμε – Τέλη Απριλίου το σχέδιο για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Να διαφυλάξουμε αυτά που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επισημαίνοντας την ανάγκη οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και την περίοδο του Πάσχα.
«Δεν έχει αυτή τη στιγμή και δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον πεδίο στο έντυπο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων, που να προβλέπει επίσκεψη στον φίλο, στον γείτονα ή στον συγγενή.
Ακολουθούμε μία από τις έξι επιλογές που υπάρχουν στο έντυπο όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, όπως για παράδειγμα στο  φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Επομένως, μένουμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες.
Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες για να μπορέσουμε προς το τέλος του Απρίλη να είμαστε σε θέση να δούμε ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί, μιας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου στην κανονικότητα.
Οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα.
Αυτό πιστεύουμε ότι θα κάνουν και τώρα, έτσι ώστε να μην πετάξουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο.
Άρα, μένουμε στο σπίτι μας και θα έχουμε όλο τον χρόνο να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ευθύνη να κυβερνά κανείς είναι πολύ σημαντική και πρέπει να παίρνει σωστές αποφάσεις ιδίως όταν πρόκειται για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Αυτό που κρατάμε είναι την πρωτοβουλία να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εφαρμοστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα περιοριστικά μέτρα.
Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, θα προμηθευτούμε αυτό που θέλουμε πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τη γειτονιά μας χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή αυτούς που μας εξυπηρετούν αυτές τις ημέρες» ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί με το Άγιο Φως και τις Εκκλησίες ο κ.Πέτσας είπε ότι «είμαστε σε συμφωνία με την εκκλησία για το τι πρόκειται να γίνει».
«Είμαστε σε συνεννόηση.
Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεργασίες του Υπουργείο Εξωτερικών με το Ισραήλ, υπάρχει συνεννόηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, επομένως δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα.
Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος.
Βασιζόμαστε στην πειθώ.
Ο πολίτης καταλαβαίνει πως ζούμε κάτι πρωτοφανές, μία κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σήμερα.
Δεν θα κάνουμε φέτος αυτά που κάναμε κάθε χρόνο.
Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δυστυχώς.
Δεν δοκιμάζεται, όμως, η πίστη μας.
Δοκιμάζεται η ατομική μας υπευθυνότητα και η συλλογική μας ωριμότητα.
Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν υπεύθυνη, σοβαρή, ξεκάθαρη και επομένως όλοι γνωρίζουν ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό.
Είναι ξεκάθαρο ότι μεμονωμένα περιστατικά τα αποδοκιμάζουμε.
Οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές.
Δεν πάμε στο χωριό  μας, δεν ψήνουμε στις αυλές μας, δεν πάμε στις εκκλησιές μας» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.

Πελώνη (αναπλ.κυβερνητική εκπρόσωπος): Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για το Πάσχα

Τη θέση ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα διασποράς του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα διατύπωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Θα το δούμε, θα το εξετάσουμε.
Θα κάνουμε ότι χρειαστεί» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η κα.Πελώνη αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά ακόμα και το σενάριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα.
«Θα ήταν λάθος να έχουμε ένα πισωγύρισμα και να γίνουν άσκοποι συγχρωτισμοί διαφορετικών ομάδων σε χωριά, αυλές και σπίτια, φίλων ακόμα και στην Αττική» επεσήμανε η κα.Πελώνη, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση μελετά όλα τα σενάρια.
Ερωτηθείσα για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών, η κα.Πελώνη  απάντησε ότι αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει στο τέλος Απριλίου.
«Οι ειδικοί θα αποφανθούν πότε θα ξεκινήσουμε, από τι θα ξεκινήσουμε και αν θα ξεκινήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Καραντίνα τέλος σε Εχίνο Ξάνθης και Φούστανη Πέλλας

Αίρεται από σήμερα Τρίτη 14/4 η καραντίνα στα χωριά Εχίνος Ξάνθης και Φούστανη Πέλλας.
«Αύριο (σσ: σήμερα) ολοκληρώνεται η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους των χωριών για την υπομονή τους και την πειθαρχία που έδειξαν στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και τις δημοτικές αρχές για την εξαίρετη συνεργασία τους.
Σύντομα και μετά το τέλος του εφιάλτη, θα βρεθώ ξανά κοντά τους για να τους σφίξω από κοντά το χέρι και να δω τα χαμογελαστά πρόσωπα περήφανων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ωστόσο ανακοίνωσε ότι η καραντίνα θα παραταθεί έως τις 27 Απριλίου σε ορισμένες περιοχές.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, η περιοχή Μεσοποταμίας στην Καστοριά θα παραμείνει για άλλες δέκα ημέρες σε καραντίνα, η οποία πλέον λήγει στις 24 Απριλίου. Έως τις 27 Απριλίου, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται για τους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, αλλά και τους Δήμους Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Επίσης, η καραντίνα στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης συνεχίζεται για άλλες πέντε ημέρες καθώς αποφασίστηκε να μείνει σε ισχύ έως τις 20 Απριλίου.
Σε καραντίνα έχει μπει και η περιοχή της Νέας Σμύρνης Λάρισας, καθώς και ένας οίκος ευγηρίας στη Νέα Μάκρη.

Κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ η κορύφωση των ημερήσιων θανάτων στην Ελλάδα από τη νόσο Covid-19 θα εμφανίσει μια σταδιακή -αν και όχι μεγάλη σε απόλυτους αριθμούς- αύξηση των ημερήσιων θανάτων, με την κορύφωση να φτάνει στις 21 Απριλίου, όταν προβλέπονται 13 θάνατοι, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται μια βαθμιαία μείωση μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.
Με βάση την τελευταία ανανέωση του με ελληνικά δεδομένα στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι θα έχουν φθάσει τους 400.
Ο αριθμός 400 θεωρείται μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα.
Ως πιθανότερη ημερομηνία που τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα δεχθούν την κορύφωση της πίεσης τους από περιστατικά Covid-19 θεωρείται η 20ή Απριλίου.
Προβλέπεται ότι στην κορύφωση θα χρειασθούν έως 107 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.
Οι παραπάνω προβλέψεις, σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν στη χώρα μας έως τον Μάιο.
Image
Στην 49η θέση η Ελλάδα

Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περίπου εννέα θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (από επτά την προηγούμενη Κυριακή), γεγονός που την τοποθετεί στην 49η θέση διεθνώς (από 38η θέση πριν επτά μέρες) και στην 18η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 17η).
Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, συνεπώς η χώρα μας βρίσκεται αρκετά κάτω από το διεθνή μέσο όρο.
Ακόμη, έχοντας 75 ασθενείς διασωληνωμένους σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση (έναντι 92 πριν επτά μέρες), η Ελλάδα είναι πλέον 38η διεθνώς σε αριθμό σοβαρών περιστατικών (ήταν 26ή πριν επτά μέρες και 20ή πριν 14 μέρες) και 16η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 13η την προηγούμενη εβδομάδα).
Η χώρα μας είναι εξάλλου στην 48η θέση παγκοσμίως (έναντι της 57ης πριν επτά μέρες), όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με Covid-19 που έχουν αναρρώσει πλήρως (269 έως τώρα), ενώ είναι 15η στην ΕΕ.
Όσον αφορά τον αριθμό των τεστ που κάθε χώρα έχει πραγματοποιήσει, η Ελλάδα με 37.344 τεστ βρίσκεται στην 53ή θέση παγκοσμίως (από 50ή την προηγούμενη εβδομάδα). Εξάλλου, με αναλογία 3.583 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, βρίσκεται στην 66η θέση διεθνώς (από 57η).
Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στις 12 Απριλίου παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα 1,78 εκατομμύρια.
Οι θάνατοι είχαν ξεπεράσει τους 108.800, ενώ σχεδόν 404.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως.
Την πρώτη πεντάδα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα απαρτίζουν οι ΗΠΑ (532.879), η Ισπανία (163.027), η Ιταλία (152.271), η Γαλλία (129.654) και η Γερμανία (125.452).
Οι πέντε πρώτες χώρες σε αριθμό θανάτων είναι οι ΗΠΑ (20.577), η Ιταλία (19.468), η Ισπανία (16.606), η Γαλλία (13.832) και η Βρετανία (9.875).

Παρατείνεται το λουκέτο στις επιχειρήσεις έως και τις 27 Απριλίου

Κλειστές θα παραμείνουν  έως τις ‪27 Απριλίου‬  όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε  το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στο ΦΕΚ, καθώςέληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.
Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ).
Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.
Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης