Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τα μέτρα καραντίνας ισχύουν έως 27/4 διαμηνύει η κυβέρνηση, σταδιακή άρση από 3/5 - Στους 117 οι νεκροί από κορωνοϊό με θνητότητα 5,1%

Τα μέτρα καραντίνας ισχύουν έως 27/4 διαμηνύει η κυβέρνηση, σταδιακή άρση από 3/5 - Στους 117 οι νεκροί από κορωνοϊό με θνητότητα 5,1%
Στους 117 οι νεκροί με 2.245 κρούσματα στην Ελλάδα και θνητότητα 5,1%
(upd4) Η έντονη αστυνομική παρουσία με drones, ελικόπτερα και περιπολικά αλλά και ο φόβος των τσουχτερών διοικητικών προστίμων, ύψους 300 ευρώ και η αφαίρεση πινακίδων απέτρεψαν τελικά τις μετακινήσεις των πολιτών το Πάσχα ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ  εκπνέει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 21 Απριλίου 2020.
Οι δρόμοι παραμένουν σχεδόν άδειοι και οι Έλληνες γιόρτασαν το Πάσχα εντός των τειχών αναγκαστικά, προσμένοντας την 3η Μαΐου, οπότε και θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Τα αυστηρά μέτρα πέραν των μπλόκων στις εθνικές οδούς, περιελάμβαναν αυστηρές περιπολίες στην ύπαιθρο και άλλα σημεία όπου μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός.   
Τα μέτρα αυτά ήδη προκαλούν αντιδράσεις, καθώς δεν είναι δυνατό Κυριακή του Πάσχα να επιβάλλονται πρόστιμα και τις επόμενες μέρες να ανακοινώνονται μέτρα σταδιακής απόσυρσης της καραντίνας.

Στους 117 οι νεκροί με 2.245 κρούσματα

Στα 10 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη (20/4) ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται στους 117,  καθώς αργά το απόγευμα (20/4) ένας ακόμη ασθενής από κορωνοϊό κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για 86χρονο άντρα που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, με καρδιολογικό πρόβλημα.
Image
Όπως σημείωσε ο ίδιος, το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άτομα.
Εκ του συνόλου των θανόντων οι 30 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η μέση ηλικία των ατόμων που εξέπνευσαν είναι τα 74 έτη και το 90,5% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.
Image
Παράλληλα, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 61 άτομα, 14 εκ των οποίων είναι γυναίκες.
Το 84% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα είναι άνω των 70 ετών.
Συνολικά 44 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο. Από τα 2.245 κρούσματα, τα 570 συνδέονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 950 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στη χώρα μας έχουν ληφθεί συνολικά 54.344 κλινικά δείγματα.
Image
Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι δεν έχουμε ακόμα ανοσία σε σημαντικό αριθμό του πληθυσμού.
«Η μαγική λέξη είναι απόσταση», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Για την άρση των μέτρων είπε ότι θα γίνεται με τη μέγιστη προστασία και με σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα εφόσον το επιτρέψουν οι αριθμοί.
Image
Επίσης, εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικό ότι παρακολουθούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα μέτρα ανάλογα. Βήμα - βήμα και με προσοχή θα προχωρήσουμε, είπε ο καθηγητής.

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου

Ο ελληνικός λαό τήρησε συντριπτικά τα μέτρα περιορισμού τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Δευτέρας τονίζοντας ότι αισθάνονται όλοι περήφανοι «όταν «η Ελλάδα αναφέρεται ως θετικό παράδειγμα».
«Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τον κανόνα ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους».
Επιβεβαίωσε ότι «έχει ξεκινήσει η συζήτηση για άρση των μέτρων» με την κυβέρνηση να εξετάζει τις επόμενες κινήσεις «με μέθοδο και σχέδιο».
«Χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Η όποια άρση θα συνεχίσει βήμα-βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων.
Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 27 Απριλίου» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα ανακοίνωσε την παράταση της ισχύς των περιορισμών για τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκη μέχρι τις 27 Απριλίου ως εξής:
-Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις τις καθημερινές από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Συναγερμός στο Κρανίδι

Αναστάτωση επικρατεί στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι μετά την ανακοίνωση ότι μια 28χρονη έγκυος από τη Σομαλία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.
Η εγκυμονούσα προσήλθε το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, για άλλη αιτία η οποία δεν σχετίζεται με συμπτώματα κορωνοϊού.
Στο νοσοκομείο του Ναυπλίου υπεβλήθη στον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο για έκθεσή της στον Covid-19, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν χθες στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, προέκυψε ότι είναι θετική στον Covid 19.
Η εγκυμονούσα διαμένει χωρίς συμπτώματα και σε πλήρη υγειονομική απομόνωση στο δωμάτιο της, στην δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στην περιοχή έσπευσαν ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο διοικήτης του ΕΟΔΥ.

Πέτσας: Με το σχέδιο που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα σκοπός είναι να κερδίσουμε και τον πόλεμο στο υγειονομικό μέτωπο

«Κερδίσαμε μία μάχη στην υγειονομική κρίση.
Με το σχέδιο που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα σκοπός είναι με τη βοήθεια όλων, να κερδίσουμε τελικά και τον πόλεμο στο υγειονομικό μέτωπο», δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας «η ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.
Αυτό που λέμε είναι ότι πάμε σταδιακά.
Κερδίσαμε μία μάχη στην υγειονομική κρίση.
Με το σχέδιο που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα σκοπός είναι με τη βοήθεια όλων, να κερδίσουμε τελικά και τον πόλεμο στο υγειονομικό μέτωπο».
Κατά τον ίδιο, στην οικονομία «θα χρειαστεί: Πρώτον η στήριξη της Πολιτείας και δεύτερον να γίνουν με προσοχή σταδιακά βήματα απεμπλοκής από τα μέτρα σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.
Η σταδιακή αυτή απεμπλοκή αφορά είτε τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου είτε τα καταστήματα εστίασης είτε -και θα είναι αρκετά πιο δύσκολο εκεί- τα τουριστικά καταλύματα».
«Θα ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, αλλά θα ζητήσουμε ξανά τη στήριξη όλων των Ελλήνων, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, για να πάμε συντονισμένα και να συνεχίσουμε να είμαστε το παράδειγμα της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης σε 60 Έλληνες ασθενείς

Μεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του κορονοϊού σε καρδιά και πνεύμονες, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα σε 60 Έλληνες ασθενείς που πήραν Κολχικίνη.
Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής καρδιολογίας Χ. Στεφανάδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μ. Κεφαλογιάννη, «τα στοιχεία που είχαμε επεξεργαστεί μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά. Τα Ηωσινόφυλα πέφτουν. Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η Τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα»
Η διπλή τυφλή μελέτη παρατήρησης, ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες στη χώρα μας. Σε αυτή συμμετέχουν 120 ασθενείς από τους οποίους 60 λαμβάνουν Κολχικίνη, συμπληρωματικά με την φαρμακευτική τους αγωγή ( κοκτέιλ φαρμάκων ) και άλλοι 60 που δεν λαμβάνουν το γνωστό αυτό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, φλεγμονής του μυοκαρδίου.
«Τα πρώτα στοιχεία από του ασθενείς μας στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρήσαμε μείωση της φλεγμονής» τονίζει ο κος Στεφανάδης.

Η Κολχικίνη θα βοηθήσει ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν συνοδά προβλήματα με την καρδιά ή όλους τους ασθενείς που νοσούν βαριά;

Στο ερώτημα αυτό ο κος Στεφανάδης ήταν ξεκάθαρος: «Η μελέτη σχεδιάσθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοσηλεύονται για κορωνοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προσβολή της καρδιάς.
Αλλά εάν συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε, δηλαδή ότι ρίχνει την φλεγμονή, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και προληπτικά.
Το δεδομένο μας αυτή τη στιγμή είναι ότι νοσοκομειακοί ασθενείς που παίρνουν και Κολχικίνη, καταγράφουν σημαντικά στατιστική μείωση της φλεγμονής σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν, ανεξάρτητα από το αν είχαν προβλήματα καρδιάς. Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι η Κολχικίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συμβάλει στην αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να το μελετήσουμε στον κορονοϊό», επισημαίνει ο Χ.Στεφανάδης ο οποίος έχει την επίβλεψη της μελέτης με κύριο ερευνητή τον καθηγητή καρδιολογίας Σ. Δευτεραίο και μια ομάδα 100 ερευνητών, καρδιολόγων και λοιμοξιωλόγων υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Γαργαλιάνου.

Ακόμη και προληπτική χρήση Κολχικίνης;

Καναδοί επιστήμονες ήδη έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο πρωτόκολλο που θα δίνουν Κολχικίνη προληπτικά σε 6.000 ασθενείς, επισημαίνει ο κος Στεφανάδης και αναφέρει ότι ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και εξηγεί: «Δηλαδή να έχεις ένα φάρμακο που προλαμβάνει και μειώνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που πυροδοτεί οι ιός, το οποίο πιθανότατα να δρα προληπτικά».
Ωστόσο, τα στοιχειά αυτά είναι πολύ πρόωρα, ώστε να δώσουν το πράσινο φως στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν την Κολχικίνη επικουρικά με άλλα φάρμακα στο αρχικό στάδιο της νόσου του κορωνοϊού, όπου τα συμπτώματα είναι ήπια.
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν αυτό είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον ο κος Στεφανάδης απαντά πως «θα δίνεται όπως σήμερα δίνονται προληπτικά κάποια αντιικά φάρμακα για την γρίπη, αλλά ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για την προληπτική χρήση Κολχικίνης με το που εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού».
Το επόμενο βήμα των Ελλήνων ερευνητών είναι να στείλουν τα πρώτα τους αποτελέσματα προς δημοσίευση σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά .
«Σε αυτή την περίοδο που ψάχνει εναγωνίως η διεθνής επιστημονική κοινότητα να βρει κάτι σε επίπεδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν αμέσως απρόσεκτα», καταλήγει ο Χ.Στεφανάδης.

 www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης