Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έντονη ανησυχία για τις συγκεντρώσεις στις πλατείες - Κώδωνας κινδύνου από επιστήμονες: Ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας

Έντονη ανησυχία για τις συγκεντρώσεις στις πλατείες - Κώδωνας κινδύνου από επιστήμονες: Ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας
Οι εικόνες από τις πλατείες της Αγίας Παρασκευής, της Νέας Σμύρνης, του Παγκρατίου αλλά και στην περιφέρεια προκαλούν έντονη ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιστημονική κοινότητα
Το μήνυμα ότι αν και η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι σε φθίνουσα πορεία, ο κίνδυνος -σε καμία περίπτωση- δεν έχει ξεπεραστεί απευθύνουν οι ειδικοί στη θέα των υπαίθριων πάρτι και τις συγκεντρώσεις στις πλατείες.
Οι εικόνες από τις πλατείες της Αγίας Παρασκευής, της Νέας Σμύρνης, του Παγκρατίου αλλά και στην περιφέρεια προκαλούν έντονη ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιστημονική κοινότητα.
Σε κάθε ευκαιρία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μέτρο της τήρησης της απόστασης 2 μέτρων παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε να μην υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα που τελικά θα αναγκάσει τις ελληνικές Αρχές την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάπως έτσι οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Αμερικανοί άνοιξαν τις... πύλες της κολάσεως. Αν δεν μαζευτεί άμεσα η κατάσταση, κινδυνεύουμε να... εκτροχιαστούμε και να ζήσουμε δύσκολες μέρες.
«Είναι τεράστιο λάθος αυτό.
Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει τη διασπορά του και να χρειαστεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουμε εκεί που είμαστε.
Ο δείκτης R0 (σ.σ. ο δείκτης διασποράς του κορωνοϊού) που είναι τώρα 0,45 μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, ταχύτατα, δεν θέλει πολύ χρόνο» είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και τόνισε «δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα το πληρώσουμε πολύ άσχημα, δεν συγχωρεί αυτή η επιδημία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.
«Τέτοιου είδους συναθροίσεις εγκυμονούν κινδύνους ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες πολλαπλών μεταδόσεων στον πληθυσμό λόγω υψηλού συγχρωτισμού.
Για παράδειγμα αρκεί ένα άτομο να πάσχει για να μεταδώσει σε μεγάλο αριθμό παρευρισκομένων που στη συνέχεια θα μεταδώσουν στα άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου ή επαγγελματικού τους κύκλου.
Θα πρέπει σαφώς να αποφεύγονται αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, γιατί μπορεί να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης.
Γενικά είμαστε σε επαγρύπνηση και η διασπορά του κορωνοϊού επιτηρείται καθημερινά, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, αν τυχόν συμβεί σημαντική αύξηση μεταδόσεων στην κοινότητα.
Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε όλες τις δραστηριότητες μας» τόνισε.
«Επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα.
Με μια θνητότητα που περιγράφεται παγκοσμίως 1 με 2% μπορεί να έχουμε και 5-6 θανάτους», αναφέρει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
«Είναι επικίνδυνα φαινόμενα αυτά, κάναμε πολύ κόπο να φτάσουμε εδώ και τέτοιες συμπεριφορές μάς γυρίζουν πίσω», προσθέτει.

Χαμηλοί τόνοι από ΕΛΑΣ

Πάντως, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας επιθυμεί να αποφύγει τη σκληρή αντιπαράθεση στο θέμα που έχει προκύψει με την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι συναθροίσεις νεαρών στις πλατείες δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ζήτημα αυστηρά αστυνομικό, καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν κίνδυνος φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα της Αγίας Παρασκευής να βρουν μιμητές και σε άλλες περιοχές της χώρας καθώς και να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης