Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βήμα βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα για την Ελλάδα - Πώς θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες - Στους 156 οι νεκροί

Βήμα βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα για την Ελλάδα - Πώς θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες - Στους 156 οι νεκροί
Ελεύθερες οι μετακινήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα 18/5 σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη - Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές των Γυμνασίων και των  υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου
(upd) Με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα να φθίνει και να τελεί υπό πλήρη έλεγχο, πολλαπλασιάζονται τα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Μετά τα δύο πρώτα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων, όπου άνοιξαν επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία, η χώρα ετοιμάζεται για ακόμα μεγαλύτερα «ανοίγματα».
Η αρχή θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 16 -17/5 με την επαναλειτουργία των οργανωμένων παραλιών – κίνηση που από το Μαξίμου εκτιμούν πως μπορεί να συνδράμει θετικά στην ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού – ενώ από τη Δευτέρα 18/5 θα επιτραπούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη και θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων.
Πρόκειται για κινήσεις που μαζί με την ελεύθερη μετακίνηση προς τα νησιά που αναμένεται από τις 25/5, έρχονται να ενισχύσουν και το αφήγημα για την ετοιμότητα της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό.
Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το πώς τα ανοίγματα αυτά στην οικονομία και στην κοινωνία επηρέασαν την πορεία του ιού στην Ελλάδα
Βάσει της εικόνας αυτής, θα αποτιμηθεί και το εάν θα ανοίξουν νωρίτερα επιχειρήσεις και δραστηριότητες από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά, όπως για παράδειγμα ο χώρος της εστίασης και τα τουριστικά καταλύματα.

Ελεύθερη από Δευτέρα 18/5 και η μετακίνηση στην Εύβοια

«Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και προχωράμε στην νέα μας καθημερινότητα» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και την Εύβοια.
Στον αντίποδα, Λευκάδα και Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, οπότε από 25 Μαΐου θα επιτραπεί η επίσκεψή τους, «αν όλα πάνε καλά» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Την Δευτέρα, όμως 18 Μαΐου ανοίγουν ζωολογικοί κήποι αρχαιολογικοί χώροι ξεκινούν πρόβες ως προς τους κινηματογραφικούς κύκλους.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι από την Κυριακή ξεκινά η τέλεση των θρησκευτικών τελετών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, αλλά με βάση κανόνες, δηλαδή:
-Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει, καθορίζεται από την αναλογία, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.
-Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα.
Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1.000 ή 1.500 τ.μ. μπορεί να δεχτεί ως 50 άτομα.
-Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.
-Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Από το Σάββατο 16 Μαΐου λόγω των καιρικών συνθηκών αναμένεται να ανοίξουν και οι 515 οργανωμένες παραλίες στη χώρα, αλλά η λειτουργία τους διέπεται από σειρά μέτρων προστασίας:

Οι οργανωμένες παραλίες θα ανοίγουν από τις 8 το πρωί.
 -Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
-Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
-Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
-Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
-Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
-Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
-Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
-Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
-Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
-Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
-Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη.
Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
-Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
-Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
-Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Βροχή προστίμων

«Απευθύνω έκκληση και διαχειριστές των επιχειρήσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις αν δεν τηρούνται όλα τα μέτρα, καθώς θα υπάρξει αυστηρότητα στους ελέγχους ως προς την εφαρμογή τους και πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης.
Ειδικότερα:
-Η πρώτη παράβαση θα έχει πρόστιμα από 5.000- 20.000 και αναστολή 30 μέρες της επιχείρησης
-Με τη δεύτερη παράβαση θα τριπλασιάζεται το πρόστιμο και θα ακολουθεί κλείσιμο της επιχείρησης για 90 μέρες.
Για το λόγο αυτό, «αν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι, ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, αφού «καμία έκπτωση» δεν θα είναι ανεκτή.

Αύριο (15/5) οι εσωτερικές μετακινήσεις

Αύριο θα ανακοινωθούν και οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές προανήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν από την Νέα Σμύρνη Λάρισας και την Λέσβο, κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στους 156 οι νεκροί από κορωνοϊό

Δέκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε χθες (14/5) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2.770 επιβεβαιωμένα συνολικά.
Το 55,3% των προσβληθέντων είναι άνδρες, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων, 610 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.409 ή 51% με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Παράλληλα, 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 71 έτη.
Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.   
Image
Από τους θανόντες, 41 ή 26,3% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 93,6% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Ακόμη, 90 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στη χώρα πάνω από 116.233 κλινικά δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε την θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο ιός μπορεί και να μην εξαφανιστεί ποτέ.
Image
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι, ακόμα και μετά την εξεύρεση ενός εμβολίου, ο κορωνοϊός μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται.
«Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της κλινικής πνευμονίας.
Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε» υπογράμμισε.
Παράλληλα, έκανε αναφορά στην εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων, σε χώρες που ο ιός είχε ελεγχθεί. «Αντέχουμε να έχουμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα, όπως χθες η Σουηδία;» διερωτήθηκε.
«Μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, «δηλαδή θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως το κοινό κρυολόγημα».
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ιλαρά: «Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια, κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς.
Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια».

Τέσσερις μελέτες για την ανοσία

Ο καθηγητής Τσιόδρας εκτίμησε επίσης ότι μπορεί και λιγότερο του 0,5% του πληθυσμού της χώρας να έχει νοσήσει από τον ιό.
Όπως είπε, για το θέμα ξεκινά ειδική έρευνα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τέσσερις μελέτες, οι οποίες θα καταδείξουν καλύτερα το ποσοστό αυτών που πέρασαν τη νόσο και έχουν δημιουργήσει αντισώματα:
1. Προοπτική μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, μελέτη η οποία μπορει να δείξει διαφορετικά ποσοστά ανά περιοχή με βάση και τις παραμέτρους που θα δοθούν.
2. Μελέτη με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου ελέγχονται τουλάχιστον  10.000 δείγματα  από αιμοδότες.
Ο έλεγχος γίνεται μέσω της αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα από 18 έως 65 ετών, που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.
3. Η τρίτη μελέτη αφορά εναπομείναντες ορούς. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε  5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.
4. Η τέταρτη μελέτη ξεκινά στην Κρήτη και υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στη μελέτη της Ισπανίας διαπιστώθηκε υποδιάγνωση της νόσου κατά δέκα φορές, αλλά πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτου σε σχέση με την γρίπη.
«Στο μέλλον σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, για να μάθουμε για την εξάπλωση της νόσου, καθώς συγκεκριμένες ομάδες έχουν υψηλότερα ποσοστά, όπως οι υγειονομικοί.
Αυτή τη στιγμή ο κόσμος γνωρίζει και πρέπει να τον κρατούμε σε έλεγχο με τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, ώστε να έχουμε τον έλεγχο στα χέρια μας, καθώς με τα ως τώρα δεδομένα θα παλεύουμε πολύ καιρό ακόμη» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ποιες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 11 Μαΐου επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.
Ειδικότερα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
-εξοπλισμού ήχου και εικόνας
-κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
-σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
-χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
-ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
-επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
-εγγραφών μουσικής και εικόνας
-παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
-υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
-καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
-ρολογιών και κοσμημάτων
-καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών
Image
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:
-ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
-ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
-ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
-καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας "κατάστημα εντός καταστήματος" (shopinashop)
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.
Τέλος, επαναλειτουργούν:
-οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
-οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
-καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.
Σημειώνεται πως η είσοδος σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις θα γίνονται με τους περιορισμούς που έχουν αποφασιστεί σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό εργαζομένων και πελατών.
Image
Image

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

-Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
-Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
-Και Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Image

Για τις Σχολές οδηγών

-επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και
-είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Image
Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:
-Ελάχιστη απόσταση  5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
-Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
-Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
-Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, αλλά και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι μετακινήσεις αυτές επιτρέπονται, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.
Στις ανωτέρω δηλώσεις/βεβαιώσεις  υποχρεωτικά θα αναφέρονται:
α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).
β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).
γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.
ε) Ο τόπος- νησί εργασίας.
Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο, ενώ ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του για να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο.

Τι προβλέπουν τα επόμενα στάδια

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης