Ελεύθερες οι μετακινήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα 18/5 σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη - Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές των Γυμνασίων και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου
(upd3) Αντιμέτωπη με ένα ακόμα κρίσιμο τεστ σχετικά με την επιστροφή στη κανονικότητα θα βρεθεί τα επόμενα 24ωρα η Ελλάδα, η οποία με την επιδημία του κορωνοϊού να τελεί υπό έλεγχο, οργανώνει τα επόμενα βήματα της. Μέχρι στιγμής η χώρα μετρά 163 νεκρούς και 2.834 κρούσματα.
Από τη Δευτέρα 18/5 θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Κρήτη, ενώ το Σάββατο 16/5 άνοιξαν υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι 515 οργανωμένες παραλίες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά πιθανότατα από τις 25/5, η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει ομαλά στη νέα πραγματικότητα και καθίσταται έτοιμη να υποδεχθεί – ενδεχομένως από την 1η Ιουλίου – και τουρίστες από το εξωτερικό.
Άλλωστε βήματα προς την κανονικότητα είναι ότι άνοιξαν την Κυριακή 17/5 οι εκκλησίες, από τη Δευτέρα 18/5 θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, ενώ παράλληλα, θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι.
Στις 25/5 τελικά θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ, στα οποία θα δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθισματά τους σε κοινοχρήστους χώρους και μάλιστα, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο (18/5) στη Βουλή.
Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το πώς τα ανοίγματα αυτά στην οικονομία και στην κοινωνία επηρέασαν την πορεία του ιού στην Ελλάδα.
Βάσει της εικόνας αυτής, θα αποτιμηθεί και το εάν θα ανοίξουν νωρίτερα επιχειρήσεις και δραστηριότητες από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Στο μεταξύ, οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας και Πρόνοιας έδειξαν ότι κάποιοι λειτουργούσαν χωρίς άδεια ίδρυσης, χωρίς άδεια λειτουργίας, κ.α.
Τα στελέχη της ΕΑΔ προχώρησαν σε αυστηρές συστάσεις στους υπευθύνους των φορέων στους οποίους κατεγράφησαν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις κανονιστικές υποχρεώσεις, ενώ το σύνολο των ευρημάτων και διαπιστώσεων θα αξιολογηθεί για τυχόν περαιτέρω ενέργειες από τα αρμόδια ελεγκτικά και δικαιοδοτικά όργανα του κράτους.
Στους 163 οι νεκροί
Στους 163 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τις επιπλοκές του νέου κορωνοϊού ενώ την Κυριακή (17/5/2020) το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα της νόσου.
Συνολικά τα κρούσματα έφτασαν τα 2.834, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Στους 22 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 90 έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.
Το 163ο θύμα της νόσου είναι μία 46χρονη, που απεβίωσε στην εντατική του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως η άτυχη γυναίκα έπασχε από υποκείμενο νόσημα.
Στο ίδιο νοσοκομείο είχε αφήσει την τελευταία του πνοή και ένας 35χρονος, που είναι το νεαρότερο θύμα του ιού στη χώρα μας και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Χαρδαλιάς: Θετικός ο απολογισμός από εκκλησίες και παραλίες
Θετικά αποτιμάται το πρώτο άνοιγμα των εκκλησιών και των οργανωμένων παραλιών της χώρας την Κυριακή (17/5/2020), όπως δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Για τις εκκλησίες τόνισε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των πιστών ενώ καλή ήταν η εικόνα και στις παραλίες.
Όπως είπε «οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα».
Αναφερόμενος σε εικόνες από λεωφορείο, είπε πως η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών που πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες.
Ούτε μπορεί σε κάθε λεωφορείο σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς να υπάρχει ένας αστυνομικός που κόβει πρόστιμα, ούτε οι 300 βοηθοί επιβατών μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσέθεσε.
Υπενθύμισε ότι από αύριο, Δευτέρα 18/5 επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια. Επίσης, ενημέρωσε ότι από αύριο επαναλειτουργούν ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Έλεγχοι της ΕΑΔ σε Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας και Πρόνοιας – Τα ευρήματα, πόσοι δεν είχαν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας
Ολοκλήρωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας την πρώτη φάση ενός συνεκτικού προγράμματος ελέγχων σε Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας και Πρόνοιας, με στόχο τη διασφάλιση της ορθής και ασφαλούς λειτουργίας των φορέων αυτών.
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από τις 27/4 έως τις 14/5 στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Κρήτης, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
Συνολικά ελέγχθηκαν:
-23 Ιδιωτικές Κλινικές (χωρίς Μονάδα Τεχνητού Νεφρού )
-13 Ιδιωτικές Κλινικές με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
-2 Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης
-34 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
-18 Προνοιακές Δομές
Η περίμετρος του ελέγχου αφορούσε στη συμμόρφωση των φορέων με τις κείμενες διατάξεις που διέπουν το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας τους, με επίκεντρο την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στον περιορισμό της διάδοσης του SARS COV-2.
Οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Αρχής επέλεξαν το δείγμα προς έλεγχο από το συνολικό πληθυσμό των εν λόγω φορέων βάσει τυχαίας δειγματοληψίας με βασικά κριτήρια, το είδος του φορέα, τη δυναμικότητα και τη γεωγραφική διασπορά.
Αξιοποιήθηκε πρότυπο πρόγραμμα ελέγχου και οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές προχώρησαν σε σύνταξη εκθέσεων αυτοψίας, λήψη φωτογραφικού υλικού, εξέταση προσώπων καθώς και στην επισκόπηση και λήψη εγγράφων και αρχείων.
Τα στελέχη της ΕΑΔ προέβησαν σε αυστηρές συστάσεις στους υπευθύνους των φορέων στους οποίους κατεγράφησαν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις κανονιστικές υποχρεώσεις, ενώ το σύνολο των ευρημάτων και διαπιστώσεων θα αξιολογηθεί για τυχόν περαιτέρω ενέργειες από τα αρμόδια ελεγκτικά και δικαιοδοτικά όργανα του κράτους.
Τα ευρήματα στους 52 Φορείς Πρόνοιας
Από τους ελέγχους σε Φορείς Πρόνοιας (εκ των οποίων 34 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και 18 Προνοιακές Δομές ), προέκυψαν τα ακόλουθα:
-10 φορείς (19,23%) δεν διέθεταν άδεια ίδρυσης.
-12 φορείς (23,00%) δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας, ενώ 1 φορέας ήταν σε διαδικασία αδειοδότησης.
-34 φορείς (62,96%) δεν διέθεταν Οργανισμό και 12 φορείς (23%) δεν διέθεταν Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας
-4 ΜΦΗ (11,80% των 34 μονάδων του δείγματος) είχαν υπερβεί τη δυναμικότητά τους.
-7 φορείς (13,46%) δεν έκαναν θερμομέτρηση προσωπικού κατά την προσέλευση.
-19 φορείς (36,54%) δεν είχαν αναρτήσει έντυπες οδηγίες υγιεινής χεριών.
-6 φορείς (11,54%) δεν είχαν τοποθετήσει αντισηπτικά στον χώρο
-7 φορείς (13,46%) δεν είχαν τοποθετήσει σήμανση στην είσοδο για απαγόρευση επισκεπτηρίου.
-8 φορείς (15,38%) δεν τηρούσαν τους κανόνες για αποφυγή συναθροίσεων και συγχρωτισμού.
-3 φορείς (5,77%) δεν διέθεταν θάλαμο απομόνωσης.
-5 φορείς (9,62%) δεν είχαν προβλέψει τήρηση διαδικασίας καθημερινής επιτήρησης των περιθαλπόμενων για εκδήλωση ύποπτης συμπτωματολογίας.
-25 φορείς (48,08%) είχαν εκπονήσει διαδικασία άμεσης απομάκρυνσης προσωπικού σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτης συμπτωματολογίας.
-9 φορείς (17,31%) δεν είχαν προμηθευτεί διαγνωστικά τεστ κορωνοιού.
-39 φορείς (75,00%) φορείς δεν είχαν περιστατικό θανάτου και σε 10 φορείς (19,23%) είχε προβλεφθεί η διαδικασία τήρησης των οδηγιών για τη διαχείριση νεκρών σωμάτων. 3 φορείς (5,77%) δεν είχαν σχετική διαδικασία.
-51 φορείς (98,08%) είχαν προμηθευτεί: α) μέσα ατομικής προστασίας και υλικά για την υγιεινή χεριών και την αναπνευστική υγιεινή και β) τηρούσαν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και τις οδηγίες για τον καθαρισμό επιφανειών και χώρων.
-50 φορείς (96,15%) είχαν εκπαιδεύσει το προσωπικό για την ορθή χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας
Όσον αφορά στην τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας:
1. για καταγραφή των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων: σε 36 (69,23%) φορείς δεν υπήρξε κρούσμα και σε 16 (30,77) φορείς είχε προβλεφθεί τήρηση διαδικασίας καταγραφής
2. για άμεση δήλωση τέτοιων κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ: σε 34 (65,38%) φορείς δεν υπήρξε κρούσμα και σε 18 (34,62%) φορείς είχε προβλεφθεί τήρηση διαδικασίας άμεσης δήλωσης στον ΕΟΔΥ.
3. για διαχείριση περιστατικού ύποπτης συμπτωματολογίας: σε 22 (42,31%) φορείς δεν είχε προκύψει τέτοια συμπτωματολογία και σε 30 (57,69%) φορείς είχε προβλεφθεί τήρηση της σχετικής διαδικασίας.
4. για διαχείριση περιστατικού οξείας λοίμωξης αναπνευστικού: σε 24 (46,15%) φορείς δεν είχε προκύψει τέτοια συμπτωματολογία και σε 28 (53,85%) φορείς είχε προβλεφθεί τήρηση της σχετικής διαδικασίας.
Τα ευρήματα σε Ιδιωτικές Κλινικές
Από τους ελέγχους σε 38 Ιδιωτικές Κλινικές (13 με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού) και των 2 Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, προέκυψε ότι όλες οι ελεγχόμενες Κλινικές και Μονάδες (100%) διέθεταν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, όπως επίσης Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας σε ισχύ, πλην 1 Κλινικής που τελούσε σε διαδικασία ανανέωσης της Βεβαίωσης.
Στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης που ελέγχθηκαν, τηρούνταν τα προβλεπόμενα στις σχετικές Π.Ν.Π., εγκυκλίους και οδηγίες για τη λήψη μέτρων που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης του SARS COV-2.
Αναλυτικά:
-13 κλινικές (36,1%) δεν είχαν καταρτίσει Εσωτερικό Κανονισμό Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων.
-4 Κλινικές (11,8%) και 1 ΜΧΑ (50%) δεν διέθεταν Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων.
Από το σύνολο των Κλινικών που διαθέτουν χειρουργικά τμήματα, 24 είχαν αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων ενώ σε 1 Κλινική δεν είχε ανασταλεί η λειτουργία τους.
Σε 5 Κλινικές υπήρξαν θετικά δείγματα στον ιό μέσω τεστ με τη μέθοδο PCR και ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ είτε από την Κλινική είτε από το συνεργαζόμενο εργαστήριο είτε από το Παστέρ.
Ακόμη:
-2 Κλινικές (5,26%) δεν διέθεταν θάλαμο απομόνωσης,
-3 Κλινικές 7,90%) δεν τηρούσαν διαδικασία καταγραφής συμπτωμάτων προσωπικού με πιθανή έκθεση στον SARS-COV-2.
-4 Κλινικές (10,53%) δεν είχαν σήμανση στην είσοδο με οδηγίες για δήλωση συμπτωμάτων και χρήση μέσων ατομικής προστασίας.
-2 Κλινικές (5,26%) διέθεταν μόνο καλλυντικά και όχι βιοκτόνα αντισηπτικά χεριών.
Σε 5 Κλινικές υπήρξαν θετικά δείγματα στον ιό μέσω τεστ με τη μέθοδο PCR και ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ είτε από την Κλινική είτε από το συνεργαζόμενο εργαστήριο είτε από το Παστέρ.
Σε 1 Κλινική (2,64%) διαπιστώθηκε συγχρωτισμός ασθενών και ιατρών εντός της Κλινικής, καθώς και συγχρωτισμός υπαλλήλων ενώ
Σε 1 Κλινική (2,64%) διαπιστώθηκε μη τήρηση της απόστασης των κλινών μεταξύ τους σε πλήρεις πολύκλινους θαλάμους.
Στην πλειοψηφία των ελεγχόμενων Κλινικών και Μονάδων διαπιστώθηκε ότι: τηρούνταν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προφύλαξη ασθενών που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες και οι κανόνες για το επισκεπτήριο, γινόταν ορθή απολύμανση χώρων και επιφανειών, τηρούνταν οι ειδικές οδηγίες για το προσωπικό καθαριότητας και η διαδικασία απολύμανσης του ιατρικού εξοπλισμού.
Επίσης υπήρχαν αντισηπτικά στην είσοδο και τους κοινόχρηστους χώρους και γινόταν θερμομέτρηση κατά την είσοδο, καθώς και έλεγχος συμπτωμάτων προσωπικού πριν την έναρξη της εργασίας του.
Υπ. Ανάπτυξης: Επανεκκινούν τη Δευτέρα 18/5 εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και καταστήματα
Τη Δευτέρα 18/5 στις 10 το πρωί ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (mall), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlet), στα οποία θα ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Yποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες, εντός των καταστημάτων που βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και στους κοινόχρηστους χώρους.
Η απόσταση μεταξύ των ατόμων πρέπει να είναι 1,5 μέτρο και να τηρείται η υγιεινή των χεριών.
Εφόσον υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση των ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜΕΑ, για ηλικιωμένα άτομα και για χρήση τροφοδοσίας, ενώ σε περίπτωση που η χρήση των ανελκυστήρων είναι απαραίτητη, η πληρότητα πρέπει να είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο.
Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ανακοίνωσή του ενημερώνει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ότι από Δευτέρα 18 Μαΐου, επανεκκινούν οι επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
47.19 / Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
91.04 /Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων.
93.19.13.03 /Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες.
96.04.10.02 /Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση).
96.04.10.06 / Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες).
96.09.19.16 / Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).
Προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως περιγράφονται στην συνημμένη παρουσίαση.
Ελεύθερη από Δευτέρα 18/5 η μετακίνηση σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια - Τα μέτρα στην ακτοπλοΐα
Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και την Εύβοια.
Στον αντίποδα, Λευκάδα και Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, οπότε από 25 Μαΐου θα επιτραπεί η επίσκεψή τους, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.
Ακόμη, τη Δευτέρα 18 Μαΐου ανοίγουν ζωολογικοί κήποι, οι βοτανικοί κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι ενώ ξεκινούν πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.
Επιπλέον, σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα θα εφαρμοστούν από την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου.
Πρόκειται για οδηγίες που συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ειδικότερα, οι οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, που θα έχουν εφαρμογή από τις 18/5/2020 μέχρι τις 15/6/2020, αφορούν κυρίως:
1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).
Τι ισχύει για τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία
Με αφορμή την μετακίνηση εκτός νομού, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19.
Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους, κάτι που ισχύει και στις αερομεταφορές.
Ακόμη, ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:
-Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
-Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
-Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:
• Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
• Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
• Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
• Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
• Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
• Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επιστρέφουν τη Δευτέρα 18/5 στα σχολεία
Χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου στα σχολεία μετά από σχεδόν 3 μήνες αποχής λόγω της πανδημίας.
Η δεύτερη φάση επιστροφής αφορά τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και όλων των τάξεων των Γυμνασίων, ενώ στο σπίτι παραμένουν οι μαθητές του Δημοτικού.
Ωστόσο, η σχολική διαδικασία και τάξη θα είναι διαφορετική καθώς τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας και θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα).
Επιπλέον, θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).
Πάντως, αυστηρά θα είναι τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, καθώς θα είναι απαραίτητα στο σχολείο τα αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός και ο καθαρισμός του χώρου 2 φορές την ημέρα.
Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων θα επιβληθούν, ενώ προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Ωστόσο, θα δοθεί η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί) και θα υπάρχει ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
Ανοίγουν και τα φροντιστήρια στις 18/5
Στις 18 Μαΐου μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.
Τη Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.
Παράλληλα, θα ισχύει η διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα, η απόσταση ασφαλείας και η δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.
Η λήξη του σχολικού έτους κατάρτισης θα γίνει στις 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.
Πότε ανοίγει η εστίαση και τα ξενοδοχεία
Στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ.
Κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης την Δευτέρα 25 Μαΐου.
Οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 18:00.
Πάντως, οι περιορισμοί θα υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.
Ακόμη, εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
- Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
- Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στη Βουλή τη Δευτέρα 18/5 η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα
Τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθισματά τους σε κοινοχρήστους χώρους, καταθέτει με τροπολογία στη Βουλή τη Δευτέρα 18/5 ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος.
Η εν λόγω τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει θα έχουν ισχύ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
Άλλωστε, στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας της covid-19.
Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ακόμη, θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους, υπό όρους, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα συγκεκριμένους δρόμους ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή ακόμη και να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Ωστόσο, για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επιπλέον χώρου, θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%, ενώ στις περιπτώσεις παραβάσεων, όπως η αυθαίρετη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, θα επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και εάν υπάρξει υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.
Από τη Δευτέρα 18/5 θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Κρήτη, ενώ το Σάββατο 16/5 άνοιξαν υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι 515 οργανωμένες παραλίες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά πιθανότατα από τις 25/5, η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει ομαλά στη νέα πραγματικότητα και καθίσταται έτοιμη να υποδεχθεί – ενδεχομένως από την 1η Ιουλίου – και τουρίστες από το εξωτερικό.
Άλλωστε βήματα προς την κανονικότητα είναι ότι άνοιξαν την Κυριακή 17/5 οι εκκλησίες, από τη Δευτέρα 18/5 θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, ενώ παράλληλα, θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι.
Στις 25/5 τελικά θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ, στα οποία θα δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθισματά τους σε κοινοχρήστους χώρους και μάλιστα, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο (18/5) στη Βουλή.
Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το πώς τα ανοίγματα αυτά στην οικονομία και στην κοινωνία επηρέασαν την πορεία του ιού στην Ελλάδα.
Βάσει της εικόνας αυτής, θα αποτιμηθεί και το εάν θα ανοίξουν νωρίτερα επιχειρήσεις και δραστηριότητες από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Στο μεταξύ, οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας και Πρόνοιας έδειξαν ότι κάποιοι λειτουργούσαν χωρίς άδεια ίδρυσης, χωρίς άδεια λειτουργίας, κ.α.
Τα στελέχη της ΕΑΔ προχώρησαν σε αυστηρές συστάσεις στους υπευθύνους των φορέων στους οποίους κατεγράφησαν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις κανονιστικές υποχρεώσεις, ενώ το σύνολο των ευρημάτων και διαπιστώσεων θα αξιολογηθεί για τυχόν περαιτέρω ενέργειες από τα αρμόδια ελεγκτικά και δικαιοδοτικά όργανα του κράτους.
Στους 163 οι νεκροί
Στους 163 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τις επιπλοκές του νέου κορωνοϊού ενώ την Κυριακή (17/5/2020) το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα της νόσου.
Συνολικά τα κρούσματα έφτασαν τα 2.834, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Στους 22 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 90 έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.
Το 163ο θύμα της νόσου είναι μία 46χρονη, που απεβίωσε στην εντατική του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως η άτυχη γυναίκα έπασχε από υποκείμενο νόσημα.
Στο ίδιο νοσοκομείο είχε αφήσει την τελευταία του πνοή και ένας 35χρονος, που είναι το νεαρότερο θύμα του ιού στη χώρα μας και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Χαρδαλιάς: Θετικός ο απολογισμός από εκκλησίες και παραλίες
Θετικά αποτιμάται το πρώτο άνοιγμα των εκκλησιών και των οργανωμένων παραλιών της χώρας την Κυριακή (17/5/2020), όπως δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Για τις εκκλησίες τόνισε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των πιστών ενώ καλή ήταν η εικόνα και στις παραλίες.
Όπως είπε «οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα».
Αναφερόμενος σε εικόνες από λεωφορείο, είπε πως η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών που πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες.
Ούτε μπορεί σε κάθε λεωφορείο σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς να υπάρχει ένας αστυνομικός που κόβει πρόστιμα, ούτε οι 300 βοηθοί επιβατών μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσέθεσε.
Υπενθύμισε ότι από αύριο, Δευτέρα 18/5 επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια. Επίσης, ενημέρωσε ότι από αύριο επαναλειτουργούν ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Έλεγχοι της ΕΑΔ σε Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας και Πρόνοιας – Τα ευρήματα, πόσοι δεν είχαν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας
Ολοκλήρωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας την πρώτη φάση ενός συνεκτικού προγράμματος ελέγχων σε Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας και Πρόνοιας, με στόχο τη διασφάλιση της ορθής και ασφαλούς λειτουργίας των φορέων αυτών.
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από τις 27/4 έως τις 14/5 στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Κρήτης, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
Συνολικά ελέγχθηκαν:
-23 Ιδιωτικές Κλινικές (χωρίς Μονάδα Τεχνητού Νεφρού )
-13 Ιδιωτικές Κλινικές με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
-2 Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης
-34 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
-18 Προνοιακές Δομές
Η περίμετρος του ελέγχου αφορούσε στη συμμόρφωση των φορέων με τις κείμενες διατάξεις που διέπουν το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας τους, με επίκεντρο την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στον περιορισμό της διάδοσης του SARS COV-2.
Οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Αρχής επέλεξαν το δείγμα προς έλεγχο από το συνολικό πληθυσμό των εν λόγω φορέων βάσει τυχαίας δειγματοληψίας με βασικά κριτήρια, το είδος του φορέα, τη δυναμικότητα και τη γεωγραφική διασπορά.
Αξιοποιήθηκε πρότυπο πρόγραμμα ελέγχου και οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές προχώρησαν σε σύνταξη εκθέσεων αυτοψίας, λήψη φωτογραφικού υλικού, εξέταση προσώπων καθώς και στην επισκόπηση και λήψη εγγράφων και αρχείων.
Τα στελέχη της ΕΑΔ προέβησαν σε αυστηρές συστάσεις στους υπευθύνους των φορέων στους οποίους κατεγράφησαν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις κανονιστικές υποχρεώσεις, ενώ το σύνολο των ευρημάτων και διαπιστώσεων θα αξιολογηθεί για τυχόν περαιτέρω ενέργειες από τα αρμόδια ελεγκτικά και δικαιοδοτικά όργανα του κράτους.
Τα ευρήματα στους 52 Φορείς Πρόνοιας
Από τους ελέγχους σε Φορείς Πρόνοιας (εκ των οποίων 34 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και 18 Προνοιακές Δομές ), προέκυψαν τα ακόλουθα:
-10 φορείς (19,23%) δεν διέθεταν άδεια ίδρυσης.
-12 φορείς (23,00%) δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας, ενώ 1 φορέας ήταν σε διαδικασία αδειοδότησης.
-34 φορείς (62,96%) δεν διέθεταν Οργανισμό και 12 φορείς (23%) δεν διέθεταν Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας
-4 ΜΦΗ (11,80% των 34 μονάδων του δείγματος) είχαν υπερβεί τη δυναμικότητά τους.
-7 φορείς (13,46%) δεν έκαναν θερμομέτρηση προσωπικού κατά την προσέλευση.
-19 φορείς (36,54%) δεν είχαν αναρτήσει έντυπες οδηγίες υγιεινής χεριών.
-6 φορείς (11,54%) δεν είχαν τοποθετήσει αντισηπτικά στον χώρο
-7 φορείς (13,46%) δεν είχαν τοποθετήσει σήμανση στην είσοδο για απαγόρευση επισκεπτηρίου.
-8 φορείς (15,38%) δεν τηρούσαν τους κανόνες για αποφυγή συναθροίσεων και συγχρωτισμού.
-3 φορείς (5,77%) δεν διέθεταν θάλαμο απομόνωσης.
-5 φορείς (9,62%) δεν είχαν προβλέψει τήρηση διαδικασίας καθημερινής επιτήρησης των περιθαλπόμενων για εκδήλωση ύποπτης συμπτωματολογίας.
-25 φορείς (48,08%) είχαν εκπονήσει διαδικασία άμεσης απομάκρυνσης προσωπικού σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτης συμπτωματολογίας.
-9 φορείς (17,31%) δεν είχαν προμηθευτεί διαγνωστικά τεστ κορωνοιού.
-39 φορείς (75,00%) φορείς δεν είχαν περιστατικό θανάτου και σε 10 φορείς (19,23%) είχε προβλεφθεί η διαδικασία τήρησης των οδηγιών για τη διαχείριση νεκρών σωμάτων. 3 φορείς (5,77%) δεν είχαν σχετική διαδικασία.
-51 φορείς (98,08%) είχαν προμηθευτεί: α) μέσα ατομικής προστασίας και υλικά για την υγιεινή χεριών και την αναπνευστική υγιεινή και β) τηρούσαν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και τις οδηγίες για τον καθαρισμό επιφανειών και χώρων.
-50 φορείς (96,15%) είχαν εκπαιδεύσει το προσωπικό για την ορθή χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας
Όσον αφορά στην τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας:
1. για καταγραφή των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων: σε 36 (69,23%) φορείς δεν υπήρξε κρούσμα και σε 16 (30,77) φορείς είχε προβλεφθεί τήρηση διαδικασίας καταγραφής
2. για άμεση δήλωση τέτοιων κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ: σε 34 (65,38%) φορείς δεν υπήρξε κρούσμα και σε 18 (34,62%) φορείς είχε προβλεφθεί τήρηση διαδικασίας άμεσης δήλωσης στον ΕΟΔΥ.
3. για διαχείριση περιστατικού ύποπτης συμπτωματολογίας: σε 22 (42,31%) φορείς δεν είχε προκύψει τέτοια συμπτωματολογία και σε 30 (57,69%) φορείς είχε προβλεφθεί τήρηση της σχετικής διαδικασίας.
4. για διαχείριση περιστατικού οξείας λοίμωξης αναπνευστικού: σε 24 (46,15%) φορείς δεν είχε προκύψει τέτοια συμπτωματολογία και σε 28 (53,85%) φορείς είχε προβλεφθεί τήρηση της σχετικής διαδικασίας.
Τα ευρήματα σε Ιδιωτικές Κλινικές
Από τους ελέγχους σε 38 Ιδιωτικές Κλινικές (13 με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού) και των 2 Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, προέκυψε ότι όλες οι ελεγχόμενες Κλινικές και Μονάδες (100%) διέθεταν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, όπως επίσης Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας σε ισχύ, πλην 1 Κλινικής που τελούσε σε διαδικασία ανανέωσης της Βεβαίωσης.
Στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης που ελέγχθηκαν, τηρούνταν τα προβλεπόμενα στις σχετικές Π.Ν.Π., εγκυκλίους και οδηγίες για τη λήψη μέτρων που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης του SARS COV-2.
Αναλυτικά:
-13 κλινικές (36,1%) δεν είχαν καταρτίσει Εσωτερικό Κανονισμό Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων.
-4 Κλινικές (11,8%) και 1 ΜΧΑ (50%) δεν διέθεταν Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων.
Από το σύνολο των Κλινικών που διαθέτουν χειρουργικά τμήματα, 24 είχαν αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων ενώ σε 1 Κλινική δεν είχε ανασταλεί η λειτουργία τους.
Σε 5 Κλινικές υπήρξαν θετικά δείγματα στον ιό μέσω τεστ με τη μέθοδο PCR και ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ είτε από την Κλινική είτε από το συνεργαζόμενο εργαστήριο είτε από το Παστέρ.
Ακόμη:
-2 Κλινικές (5,26%) δεν διέθεταν θάλαμο απομόνωσης,
-3 Κλινικές 7,90%) δεν τηρούσαν διαδικασία καταγραφής συμπτωμάτων προσωπικού με πιθανή έκθεση στον SARS-COV-2.
-4 Κλινικές (10,53%) δεν είχαν σήμανση στην είσοδο με οδηγίες για δήλωση συμπτωμάτων και χρήση μέσων ατομικής προστασίας.
-2 Κλινικές (5,26%) διέθεταν μόνο καλλυντικά και όχι βιοκτόνα αντισηπτικά χεριών.
Σε 5 Κλινικές υπήρξαν θετικά δείγματα στον ιό μέσω τεστ με τη μέθοδο PCR και ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ είτε από την Κλινική είτε από το συνεργαζόμενο εργαστήριο είτε από το Παστέρ.
Σε 1 Κλινική (2,64%) διαπιστώθηκε συγχρωτισμός ασθενών και ιατρών εντός της Κλινικής, καθώς και συγχρωτισμός υπαλλήλων ενώ
Σε 1 Κλινική (2,64%) διαπιστώθηκε μη τήρηση της απόστασης των κλινών μεταξύ τους σε πλήρεις πολύκλινους θαλάμους.
Στην πλειοψηφία των ελεγχόμενων Κλινικών και Μονάδων διαπιστώθηκε ότι: τηρούνταν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προφύλαξη ασθενών που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες και οι κανόνες για το επισκεπτήριο, γινόταν ορθή απολύμανση χώρων και επιφανειών, τηρούνταν οι ειδικές οδηγίες για το προσωπικό καθαριότητας και η διαδικασία απολύμανσης του ιατρικού εξοπλισμού.
Επίσης υπήρχαν αντισηπτικά στην είσοδο και τους κοινόχρηστους χώρους και γινόταν θερμομέτρηση κατά την είσοδο, καθώς και έλεγχος συμπτωμάτων προσωπικού πριν την έναρξη της εργασίας του.
Υπ. Ανάπτυξης: Επανεκκινούν τη Δευτέρα 18/5 εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και καταστήματα
Τη Δευτέρα 18/5 στις 10 το πρωί ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (mall), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlet), στα οποία θα ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Yποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες, εντός των καταστημάτων που βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και στους κοινόχρηστους χώρους.
Η απόσταση μεταξύ των ατόμων πρέπει να είναι 1,5 μέτρο και να τηρείται η υγιεινή των χεριών.
Εφόσον υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση των ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜΕΑ, για ηλικιωμένα άτομα και για χρήση τροφοδοσίας, ενώ σε περίπτωση που η χρήση των ανελκυστήρων είναι απαραίτητη, η πληρότητα πρέπει να είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο.
Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ανακοίνωσή του ενημερώνει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ότι από Δευτέρα 18 Μαΐου, επανεκκινούν οι επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
47.19 / Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
91.04 /Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων.
93.19.13.03 /Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες.
96.04.10.02 /Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση).
96.04.10.06 / Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες).
96.09.19.16 / Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).
Προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως περιγράφονται στην συνημμένη παρουσίαση.
Ελεύθερη από Δευτέρα 18/5 η μετακίνηση σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια - Τα μέτρα στην ακτοπλοΐα
Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και την Εύβοια.
Στον αντίποδα, Λευκάδα και Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, οπότε από 25 Μαΐου θα επιτραπεί η επίσκεψή τους, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.
Ακόμη, τη Δευτέρα 18 Μαΐου ανοίγουν ζωολογικοί κήποι, οι βοτανικοί κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι ενώ ξεκινούν πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.
Επιπλέον, σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα θα εφαρμοστούν από την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου.
Πρόκειται για οδηγίες που συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ειδικότερα, οι οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, που θα έχουν εφαρμογή από τις 18/5/2020 μέχρι τις 15/6/2020, αφορούν κυρίως:
1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).
Τι ισχύει για τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία
Με αφορμή την μετακίνηση εκτός νομού, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19.
Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους, κάτι που ισχύει και στις αερομεταφορές.
Ακόμη, ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:
-Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
-Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
-Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:
• Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
• Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
• Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
• Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
• Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
• Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επιστρέφουν τη Δευτέρα 18/5 στα σχολεία
Χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου στα σχολεία μετά από σχεδόν 3 μήνες αποχής λόγω της πανδημίας.
Η δεύτερη φάση επιστροφής αφορά τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και όλων των τάξεων των Γυμνασίων, ενώ στο σπίτι παραμένουν οι μαθητές του Δημοτικού.
Ωστόσο, η σχολική διαδικασία και τάξη θα είναι διαφορετική καθώς τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας και θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα).
Επιπλέον, θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).
Πάντως, αυστηρά θα είναι τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, καθώς θα είναι απαραίτητα στο σχολείο τα αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός και ο καθαρισμός του χώρου 2 φορές την ημέρα.
Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων θα επιβληθούν, ενώ προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Ωστόσο, θα δοθεί η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί) και θα υπάρχει ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
Ανοίγουν και τα φροντιστήρια στις 18/5
Στις 18 Μαΐου μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.
Τη Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.
Παράλληλα, θα ισχύει η διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα, η απόσταση ασφαλείας και η δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.
Η λήξη του σχολικού έτους κατάρτισης θα γίνει στις 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.
Πότε ανοίγει η εστίαση και τα ξενοδοχεία
Στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ.
Κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης την Δευτέρα 25 Μαΐου.
Οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 18:00.
Πάντως, οι περιορισμοί θα υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.
Ακόμη, εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
- Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
- Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στη Βουλή τη Δευτέρα 18/5 η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα
Τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθισματά τους σε κοινοχρήστους χώρους, καταθέτει με τροπολογία στη Βουλή τη Δευτέρα 18/5 ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος.
Η εν λόγω τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει θα έχουν ισχύ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
Άλλωστε, στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας της covid-19.
Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ακόμη, θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους, υπό όρους, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα συγκεκριμένους δρόμους ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή ακόμη και να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Ωστόσο, για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επιπλέον χώρου, θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%, ενώ στις περιπτώσεις παραβάσεων, όπως η αυθαίρετη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, θα επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και εάν υπάρξει υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών