Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επισπεύδεται το άνοιγμα της οικονομίας - Εστίες υπερμετάδοσης οι κλειστοί χώροι - Στους 168 οι νεκροί από κορωνοϊό

Επισπεύδεται το άνοιγμα της οικονομίας - Εστίες υπερμετάδοσης οι κλειστοί χώροι - Στους 168 οι νεκροί από κορωνοϊό
Ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά από τις 25/5, ανοίγει και η εστίαση - Από 1/6 ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
(upd) Να αφήσει πίσω της το δίμηνο lockdown και να περάσει στην επόμενη ημέρα της νέας πραγματικότητας προκειμένου να περισώσει ότι είναι δυνατόν από τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενθαρρυμένη από τα ιδιαίτερα αισιόδοξα και θετικά μηνύματα από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ύστερα από την παρουσίαση του σχεδίου των 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας αλλά και του σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα για το πώς θα κινηθεί η οικονομία τους επόμενους μήνες.
Όπως είναι αναμενόμενο, το κύριο βάρος δίνεται στον τουρισμό και αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό πως είναι έτοιμη και το κυριότερο ασφαλής για να υποδεχθεί τουρίστες.
Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση εντάσσεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 25/5 ανοίγει η εστίαση και επιτρέπονται οι μετακινήσεις στα νησιά της χώρας και το yachting, ότι από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ και οι κατασκηνώσεις, ότι από τις 15/6 θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και θα απελευθερωθούν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ότι από την 1η Ιουλίου θα γίνονται πτήσεις από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.
Παράλληλα, όμως με το άνοιγμα του τουρισμού, η κυβέρνηση πρέπει από τη μια να αποδείξει ότι η χώρα επανέρχεται σταδιακά στην ομαλότητα σε όλους τους τομείς – π.χ. με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου - καθώς και ότι έχει προνοήσει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι διασφαλισμένη, όπως για παράδειγμα στα ελληνικά νησιά, τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα να διαχειριστούν πιθανά κρούσματα.
Πάντως και έως σήμερα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την εξαιρετικά καλή πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν έχουν επιδεινωθεί από το μέχρι στιγμής άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Βέβαιο το δεύτερο κύμα του ιού - Εστίες υπερμετάδοσης οι κλειστοί χώροι - Ισως χρειαστεί να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον

Μόλις τρία νέα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 21/5 στην Ελλάδα, αριθμός που δείχνει την χαμηλή διασπορά του ιού στη χώρα μας.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν επίσης δύο θάνατοι (με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στους 168 νεκρούς από την covid-19), ενώ  21 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση.
Χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσής του  τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος- το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, αναφέροντας παραδείγματα χωρών ότι δεν χρειάζεται καν, είπε, να είναι πολλοί οι φορείς σε τέτοιους χώρους για να υπάρξει μεγάλη διάδοση του ιού.

Ανακοινώσεις Τσιόδρα

Ο κ.Τσιόδρας  έκανε αναφορά στην ελληνική μελέτη που διαπιστώνει ότι η ανοσμία αποτελεί κλειδί για τη διάγνωση της covid 19, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες μετά περισσότερα κρούσματα είναι πλέον οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 100.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το σύνολο των κρουσμάτων είναι 2.853, εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες.
«Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2.
Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», είπε και συνέχισε: «Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά.
Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.
Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη.
Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας.
Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.
Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά.
Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό.
Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».
«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», επισήμανε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη.
Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία.
Ερωτηθείς για τους φόβους που εγείρονται από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ στον καθένα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι.
Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός.
Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορές και στις ψηφιακές εφαρμογές για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, λέγοντας ότι στην επιτροπή των ειδικών γίνεται συζήτηση και επί αυτού του ζητήματος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μπορεί να εξετασθεί ξέροντας μέσω μιας εφαρμογής πού θα μπορεί να το κάνει αυτό.
Τη Δευτέρα 25/5 θα συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών και το αν και πότε θα ανοίξουν τα ειδικά σχολεία.
«Νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και τα ειδικά σχολεία τις οδηγίες για τα δημοτικά», είπε.
Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να φθάσουν και στην Ελλάδα δόσεις εμβολίου, εφόσον πάρουν έγκριση- με δεδομένο ότι ήδη χώρες κάνουν κινήσεις για να εξασφαλίσουν- απάντησε ότι θέλει παρακολούθηση, προσοχή και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο, από μία εταιρεία, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ποιο από τα 8 εμβόλια που είναι σε φάση δοκιμών θα είναι ασφαλές.
Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι, ώστε το εμβόλιο τελικά να γίνει κοινό αγαθό.
Ήδη, υπάρχουν ζητήματα και επιφυλάξεις- είδα σε μια χώρα το εμβόλιο έχει αποδοχή μόνο από το 25%, πρέπει να γίνουν διαδικασίες κοινής προμήθειας και να μην ενθαρρύνονται θεωρίες συνομωσίας».

Χαρδαλιάς: Θετική εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων- Δευτέρα 25/5 απόφαση για Δημοτικά

Θετική ήταν η εμπειρία από το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων τόνισε στην συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς, η αρμόδια επιτροπή συζήτησε για την έναρξη λειτουργίας, καθώς και τις προδιαγραφές τις οποίες θα πρέπει να πληρούν, κέντρων δημέρευσης ημερήσιας φροντίδας  για άτομα με ειδικές ανάγκες, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών αλλά και κατασκηνώσεων, δημόσιων και ιδιωτικών.
Κατά την συζήτηση δόθηκε έμφαση στο άνοιγμα των δομών για άτομα με ειδικές ανάγκες, δεδομένου ότι ο εγκλεισμός κι η αποστέρηση τους, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα από υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και κοινωνικοποίησης επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.
Με βάση τα παραπάνω, συμφωνήθηκε το άνοιγμα των εν λόγω δομών για την ερχόμενη εβδομάδα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις που θα πρέπει να κρατούνται, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία αλλά και τα μέτρα προστασίας από τον ιό για τους συνοδούς, τα οποία και, όπως ξεκαθάρισε ο κος Χαρδαλιάς, θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.
Όσον αφορά τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αυτοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των σχολείων, εφόσον κι αυτά ανοίξουν στην προκαθορισμένη ημερομηνία, διευκρίνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε οτι περαιτέρω διευκρινίσεις για το ζήτημα αυτό όπως και για την λειτουργία των κατασκηνώσεων θα δοθούν το προσεχές διάστημα.
Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν οι χώροι εστίασης.
Επίσης, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.
Στη συνέχεια κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού και αναφερόμενος ειδικότερα στους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας ανέφερε πως σε αυτούς θα υπάρχει ένας υνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ενώ έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά περιφέρεια και ανά νησί.
Σχετικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου.
Παρατήρησε πως τα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση των εισερχομένων κρουσμάτων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό.

Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας με μέτρα 24 δισ. ευρώ

Πακέτο 24 δισ. για να «νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας» τα οποία θα διατεθούν σε τρεις πυλώνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό (20/5 διάγγελμά του του προς τον ελληνικό λαό.
Οι τρεις πυλώνες είναι η  στήριξη εργασίας, η μείωση  φόρων και η  τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Όπως είπε είναι πρόγραμμα γέφυρα προκειμένου από την ύφεση που έφερε η υγειονομική καταιγίδα σε όλο τον κόσμο να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα, όπως τόνισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, εδράζεται σε τρεις καίριους πυλώνες:
-Τη στήριξη της εργασίας.
-Τη μείωση των φόρων και
-Την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Εστιάζοντας στη φορολογική ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων, ιδίως στον Τουρισμό, τις Μεταφορές, την Εστίαση και τον Πολιτισμό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
-Για τους επόμενους 5 μήνες, μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.  
-Μείωση ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.
-Για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης παρατείνεται για όλο το καλοκαίρι η μείωση ενοικίου κατά 40%.
-Γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.

Μείωση ΦΠΑ, ενοικίων και προκαταβολής φόρου - Ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων- Πώς θα γίνει το restart του τουρισμού - Επιδότηση μισθού έως 100%

Συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή παρουσίασε χθες 20/5 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η επέκταση της αναστολής σύμβασης εργασίας για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και η μείωση ενοικίου.
Επίσης, η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Θα μειωθεί ο ΦΠΑ για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου για μεταφορές προσώπων, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τουριστικά πακέτα, εισιτήρια κινηματογράφων.
Όσον αφορά την εργασία και τον νέο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης, μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου.
Οι εργοδότες θα μπορούν να περιορίζουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο ήμισυ. Για το διάστημα που δεν θα εργάζεται θα του καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 60% της αμοιβής του.
Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, το υπόλοιπο θα  καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, ανακοινώθηκε ότι ο τουρισμός εσωτερικού ξεκινά από τις 29 Μαΐου, οπότε ανοίγουν camping και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ενώ ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Στις 15 Ιουνίου, είναι ημερομηνία απελευθέρωσης εισόδου επισκεπτών από περίπου 20 χώρες.
Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, ενώ η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

Στους 168 οι νεκροί

Στην ανακοίνωση 3 νέων κρουσμάτων λοίμωξης από κορωνοϊό και 2 νέων θανάτων από CoViD-19, προέβη την Πέμπτη 21/5 ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Αναλυτικά, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται ως εξής:
Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού (10 χθες).
Συνολικός αριθμός κρουσμάτων 2.853 (2.850 χθες).
Image
Το 55% αφορά άνδρες (55,2% και χθες).
Τα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι 612 (617 χθες).
Τα 1.436 είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα (1.476 χθες).
Image
Στους 21 οι ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (22 χθες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 72 (72 έτη και χθες). Οι 8 είναι γυναίκες (8 και χθες).
Το 95,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών (95,5% χθες).
Στους 98 οι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας (96 χθες).
Δύο νέοι θάνατοι από CoViD-19 (1 χθες).
Image
Ο συνολικός αριθμός των θανόντων ανέρχεται σε 168 (166 χθες).
Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 76 έτη (75 έτη χθες).
Το 94% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών (94% χθες).
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα (139.445 χθες).
Image

Τα μέτρα στην ακτοπλοΐα

Επιπλέον, σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα θα εφαρμόζονται μέχρι και την 15η Ιουνίου.
Πρόκειται για οδηγίες που συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Έτσι επιβάλλεται θερμομέτρηση επιβατών, χρήση μάσκας και αποστάσεις στα αεροπορικά καθίσματα των πλοίων.
Επίσης οριοθετείται ότι ο μέγιστος αριθμός των επιβατών θα είναι στο 50% της χωρητικότητας του πλοίου, διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, αλλά και χρήση καμπινών από ένα άτομο, πλην των περιπτώσεων που αφορούν οικογένειες ή ΑΜεΑ με το συνοδό τους.
Ειδικότερα, οι οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, που θα έχουν εφαρμογή από τις 18/5/2020 μέχρι τις 15/6/2020, αφορούν κυρίως:
1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Τι ισχύει για τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία

Με αφορμή την μετακίνηση εκτός νομού, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19.
Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους, κάτι που ισχύει και στις αερομεταφορές.
Ακόμη, ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:
-Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
-Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
-Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:
• Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
• Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
• Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
• Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
• Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
• Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Επέστρεψαν στα σχολεια οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου - Ερωτηματικό το τι θα γίνει με το Δημοτικό

Χιλιάδες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου επέστρεψαν από την περασμένη Δευτέρα 18/5 στα σχολεία μετά από σχεδόν 3 μήνες αποχής λόγω της πανδημίας, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με τους μαθητές του Δημοτικού.
Η δεύτερη φάση επιστροφής αφορούσε τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και όλων των τάξεων των Γυμνασίων.
Ωστόσο, η σχολική διαδικασία και  η τάξη θα είναι διαφορετική καθώς τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας και θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα).
Επιπλέον, θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).
Πάντως, αυστηρά θα είναι τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, καθώς θα είναι απαραίτητα στο σχολείο τα αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός και ο καθαρισμός του χώρου 2 φορές την ημέρα.
Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων θα επιβληθούν, ενώ προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Ωστόσο, θα δοθεί η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί) και θα υπάρχει ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

Στις 25/5 ανοίγει η εστίαση

Στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και οι υπηρεσίες πίστας καρτ.
Μάλιστα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
- Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
- Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης