Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για κορωνοϊό - Εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας - Σε επιφυλακή οι αρχές, πιθανή λήψη νέων μέτρων

Συναγερμός για κορωνοϊό - Εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας - Σε επιφυλακή οι αρχές, πιθανή λήψη νέων μέτρων
Συναγερμός για τα συνεχή και αυξανόμενα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίλη
(Upd) Στο κόκκινο παραμένει η ανησυχία της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση ενισχύουν τις εκτιμήσεις που θέλουν την χώρα να επιστρέφει στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου.
Τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά.
Από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 484  κρούσματα, εκ των οποίων τα 277 έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου ενώ μέσα σε 12 ημέρες έχει αυξηθεί ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία καθώς και οι διασωληνωμένοι.
Παράλληλα, καθημερινά καταγράφονται κρούσματα – χωρίς να είναι σαφή η προέλευση τους – σε Αττική και Θεσσαλονίκη, γεγονός που δείχνει πως ο ιός υπάρχει και εξαπλώνεται στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Απέναντι σε αυτή τη νέα πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία επιδεινώνει και η αύξηση τουριστών από κράτη που είχαν πρόσφατα πληγεί σφοδρά από την επιδημία, όπως η Μ. Βρετανία, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει μέτρα που θα περιορίσουν τη διασπορά του ιού και που θα αποτρέψει το σενάριο η Ελλάδα να έχει την τύχη των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο τουρισμός φαίνεται πως τώρα αρχίζει να βρίσκει σταδιακά τα βήματα του και ενώ όλοι οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα γενικευμένο και οριζόντιο lockdown.
Προς το παρόν η κυβέρνηση, επιχειρεί να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων με εντατικοποίηση των ελέγχων και τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.
Εάν όμως η κατάσταση δεν βελτιωθεί τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως το επόμενο βήμα θα είναι η ενεργοποίηση νέων μέτρων που θα κυμαίνονται από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους μέχρι νέους περιορισμούς.

Πέτσας: Θα εξετάσουμε πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί - Ακόμα είμαστε μακριά από αυτό

«Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού είναι μια πηγή ανησυχίας αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Star, σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει λόγω των κρουσμάτων που είχαν ως προέλευση τις πύλες εισόδου της χώρας.
Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται εκεί που συγκεντρώνονται πολλά άτομα, «όπως στα beach bar, εκεί που χορεύει και τραγουδάει ο κόσμος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα ενιαίο συντονιστικό όργανο για τον καλύτερο έλεγχο και για να μην υπάρχει αλληλεπικάλυψη.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «αν υπάρξει σύσταση από τους ειδικούς θα το εξετάσουμε» αλλά συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο εκεί όπου οι πολίτες είναι καθιστοί, αλλά όπου διασκεδάζουν όρθιοι, κυρίως οι νεότερες ηλικίες.
Για τον ίδιο λόγο απηύθυνε έκκληση στους νέους να μη μεταφέρουν τον ιό στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
«Η χαλάρωση είναι κακός σύμβουλος.
Προσέχουμε για να περάσει το καλοκαίρι με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις» σημείωσε.
Σχετικά με το αν υπάρχει «κόκκινη γραμμή» (π.χ. για πάνω από 50 κρούσματα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Παρακολουθούμε πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά το “Ρ” παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Παρακολουθούμε και το ποσοστό επί των εισαγόμενων επισκεπτών.
Αν ξεφύγει, τότε θα πάρουμε παραπάνω μέτρα.
Αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτά».
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό από την 1η Ιουλίου στην Ελλάδα έχουμε 484 κρούσματα.
«Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να επέμβουμε έγκαιρα» διαβεβαίωσε.

Κάθε Τρίτη στις 18:00 ενημέρωση από Ν. Χαρδαλιά για τον κορωνοϊό

Τη θέση ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε πως επανέρχεται κάθε Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα η ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.
«Μέχρι στιγμής και παρά τις αφίξεις, η πορεία δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών.
Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
Το πρώτο 15μερο του Ιουλίου είχαμε πάνω από 400 κρούσματα αλλά μόνο έναν θάνατο.
Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς για την χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Πέτσας είπε πως «είναι ανάγκη, να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα».
«Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν δεύτερο κύμα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.
Θα οριστεί ένας εκπρόσωπος από κάθε περιφέρεια και μεγάλους και τουριστικούς δήμους, για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Οι έλεγχοι θα ενταθούν, όχι με τιμωρητική διάθεση» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.

Κορωνοϊός: Στα 35 τα νέα κρούσματα - 18 εισαγόμενα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 16 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 35, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.939 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 54,9% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 (78,6% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 3.939 κρουσμάτων, 1.069 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.035 (51,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 398.347 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.099 (1,5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 43.568 (10,9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 90 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.
Image

Παγώνη (πρόεδρος ΕΙΝΑΠ): Επιστρέφουμε στον Μάρτιο

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα επιστρέφει στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε ότι σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων.
«Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο.
Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα , δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7 - 8 και τώρα έχουμε πάει στους 13» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της μην έχει η χώρα την ίδια τύχη με αυτήν των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Η κα.Παγώνη υποστήριξε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τον COVID-19.
«Σήμερα το πρωί καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας.
Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι», υπογράμμισε η κα. Παγώνη.
Σχετικά με τη χρήση μάσκας, προέβλεψε ότι σε λίγο καιρό όλοι θα φορούν μάσκες αναγκαστικά σε κλειστούς χώρους, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με αν το Εθνικό Σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει την αύξηση των κρουσμάτων, είπε ότι  υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000.
«Χρειάζεται οπωσδήποτε κι άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις» είπε η κα.Παγώνη, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν γίνει θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο 2ο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη δική μας χώρα μας, καθώς ο δείκτης Ro είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε το γεγονός το 2ο κύμα να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται στα beach bar, η κα. Παγώνη δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα κλείσουν και αυτά.
«Ξεκινήσαμε από τα πανηγύρια που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, 2.000-3.000 άτομα και μετά θα πάμε σε εκδηλώσεις με μικρότερο αριθμό ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα.Παγώνη.

Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Παράταση στην απαγόρευση των πανηγυριών έως τα τέλη Αυγούστου

Παράταση στην απαγόρευση των πανηγυριών έως τα τέλη Αυγούστου προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Παπαθανάσης υποστήριξε ότι έλεγχοι διενεργούνται από όλες τις Αρχές και ότι τα αποτελέσματα ανακοινώνονται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τόνισε και τη σημασία της ατομικής ευθύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη».
Ερωτηθείς, πάντως, για νέα μέτρα, όπως αυτό που ακούστηκε για τη μείωση του μέγιστου αριθμού καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση, απάντησε πως δεν υπήρξε τέτοιο σενάριο, αλλά και ότι «γενικά, δεν υπήρξε κανένα μέτρο στο τραπέζι, εκτός της εντατικοποίησης των ελέγχων».
«Δεν θα υπάρξει γενικό lockdown, αλλά θα υπάρξουν τοπικά αν χρειαστεί» είπε ο κ.Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, «δε θέλουμε να βάλουμε φρένο στον τουρισμό».
 
Απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία

Μέσα σε αυτό το άκρως ανησυχητικό σκηνικό, άνοιξαν από χθες 15/7 οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 3,8 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, γεγονός που εντείνει την αγωνία για το πώς θα κινηθεί η τουριστική κίνηση από τη Μ. Βρετανία τη φετινή τουριστική σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22/7 θα επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της από τις 30/7 και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, υπό συγκεκριμένους κανόνες και εφ’ όσον είναι σε θέση οι επισκέπτες να επιδείξουν αρνητικό τεστ.

Αυστηρότερα μέτρα στον Προμαχώνα

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι από χθες Τετάρτη 15/7 και τα αυξημένα μέτρα για όσους θέλουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα από τον Προμαχώνα.
Συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει να:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης