Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίσιμο 10ήμερο ενόψει στην Ελλάδα: Εντείνονται τα μέτρα στα χερσαία σύνορα – Υπό εξέταση σενάριο lockdown Μαρτίου - Οι νεκροί 195

Κρίσιμο 10ήμερο ενόψει στην Ελλάδα: Εντείνονται τα μέτρα στα χερσαία σύνορα – Υπό εξέταση σενάριο lockdown Μαρτίου - Οι νεκροί 195
Στους 195 οι νεκροί, στα 4.012 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Κάθε Τρίτη στις 13:00 η ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά
Υψηλή παραμένει η ανησυχία της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 4.000 ενώ οι νεκροί έφτασαν του 195, με τελευταίο θύμα ένα άνδρα 68 ετών που νοσηλευόταν στην Πάτρα, σύμφωνα με την χθεσινή 20/7, ενημέρωση.
Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις επόμενες 10 ημέρες, έως τα τέλη Ιουλίου, όταν και αναμένονται τα τελικά στοιχεία για το πώς κύλησε ο Ιούλιος, ο οποίος ήταν και ο μήνας όπου άνοιξε το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό και με την έλευση των πρώτων τουριστών.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουλίου, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 610 κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά είναι «εισαγόμενα» και πλέον το βασικό ερώτημα είναι αν τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ή εάν θα σταθεροποιηθεί ο αριθμός των νέων μολύνσεων, ζήτημα εξαιρετικής σημασίας μια και θα δείξει εάν η χώρα διατηρεί υπό έλεγχο την κατάσταση ή αν θα έχουμε μια επιστροφή στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η πλέον ανησυχητική παράμετρος για τους επιστήμονες είναι τα εγχώρια «ορφανά» κρούσματα τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η εξέλιξη των δύο αυτών παραμέτρων τις επόμενες ημέρες, θα κρίνει το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση τον Αύγουστο.
Πάντως και σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επανάληψη ενός σεναρίου Μαρτίου και να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο οι πολίτες να μην χαλαρώνουν ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, επισημαίνοντας πως το πλαίσιο των μέτρων είναι επαρκές.
Μάλιστα από αύριο Τρίτη 21/7 - και για κάθε Τρίτη – στις 13:00 μετά το μεσημέρι επανέρχεται η ενημέρωση των πολιτών από τον υφυπουργό Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, «κίνηση» που εντάσσεται και αυτή στην προσπάθεια να διατηρηθεί η εγρήγορση των πολιτών.

Πέτσας: Νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα

Τρία πρόσθετα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των χερσαίων συνόρων της χώρας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με δεδομένο ότι την τελευταία εβδομάδα είναι αυξημένη η ροή από τα 12 χερσαία σύνορα, πλην του Προμαχώνα.
«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, κατέστησε σαφές ότι θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και θα αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις της ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Καταστήσαμε σαφές ότι ανοίγουμε τις πύλες της χώρας μας, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο του τουρισμού, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας.   
Εξαιτίας της επιβάρυνσης στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των βαλκανικών χωρών, πήραμε πρόσθετα μέτρα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ ξεκινήσαμε εκτεταμένα στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας με την Αλβανία.
Την επιβαρυμένη εικόνα επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα σύνορά μας, με 8 θετικά κρούσματα σε σύνολο 866 στην Κακαβιά και με συνολικά 170 θετικά κρούσματα σε σύνολο 19.676 ελέγχων στον Προμαχώνα από την 1η έως και τις 18 Ιουλίου.
Την τελευταία εβδομάδα (12/7-18/7), παρατηρήθηκε συνεχώς αυξανόμενη ροή διελεύσεων (είσοδος-έξοδος) από τις 12 χερσαίες πύλες  της χώρας πλην του Προμαχώνα.
Συγκεκριμένα, 20.331 διελεύσεις από Αλβανία, 8.049 από Βουλγαρία πλην του Προμαχώνα, 16.358 από Βόρεια Μακεδονία και 4.325 από Τουρκία.
Με αυτά τα δεδομένα, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, και με την σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα εισηγήθηκε προς τον Πρωθυπουργό την λήψη πρόσθετων μέτρων σε ό,τι αφορά τις εισόδους και εξόδους από τα χερσαία σύνορα της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση και αποφασίσθηκαν τα εξής αναφορικά με τα χερσαία σύνορά μας:
1ον. Πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.
2ον. Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το PassengerLocatorForm(PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση.
Επισημαίνουμε με έμφαση ότι ο κορονοϊός είναι εδώ. Και παρακαλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως είναι χθες αυτές της Βαλκανικής.
3ον. Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.
Η Ελλάδα είναι – και θα παραμείνει - μια υγειονομικά ασφαλής χώρα.
Πήραμε - και θα παίρνουμε όποτε χρειαστεί - με αίσθημα ευθύνης κάθε απαραίτητο μέτρο, ακούγοντας πάντα τη γνώμη των ειδικών.  
Υπενθυμίζεται ότι σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας και αποτροπής του συγχρωτισμού.
Και αυτό ακριβώς γίνεται.
Το διάστημα από τις 17 Ιουλίου μέχρι και χθες, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.884 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 144 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 161 πρόστιμα ύψους 38.250 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 30 ημερών συνολικά.
Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Τρίτη 21 Ιουλίου και κάθε Τρίτη στη μία το μεσημέρι, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, θα ενημερώνει τους αρμόδιους συντάκτες για όλες τις εξελίξεις στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, στη Λεωφόρο  Κηφισίας 37-39, στο Μαρούσι» είπε ο κ.Πέτσας.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Διαχειρίσιμη η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα

Τη θέση πως είναι διαχειρίσιμη η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας πάντως πως οι επιστήμονες συζητούν καθημερινά την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Σύψας δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Εάν χρειαστεί θα ληφθούν έγκαιρα, νέα περιοριστικά μέτρα.
Από τα πιο απλά μέχρι τοπικά lockdown.
Ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στην χώρα μας είναι διαχειρίσιμη.
Ακόμα δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα.
Είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα.
Απλώς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι και να μην έχουμε ‘’ατύχημα’’» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα συμβολικό μέτρο «σαν καμπανάκι ότι ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους».
«Βέβαια, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης που είναι το βασικό.
Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας φορώντας μάσκα» είπε ο κ.Σύψας.
Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από δραστηριότητες, ο κ.Σύψας υποστήριξε πως «εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, και μάσκα να φορέσουμε δεν μας σώζει τίποτα, δηλαδή αν είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον».
Όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα που ανακύπτουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το γεγονός ως αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι απευκταίο είναι να υπάρχουν «τοπικές εκρήξεις κρουσμάτων κατά τόπους».
Σχολιάζοντας τα χιλιάδες αρνητικά τεστ κορωνοϊού των Βρετανών τουριστών, ο κ.Σύψας υπογράμμισε πως «ασφαλώς υπάρχουν θετικά μεταξύ αυτών». «Ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα και μετά από μερικές θα βρεθούν θετικοί στον ιό.
Δεν γίνεται να πιάσουμε όλα τα κρούσματα στα σύνορά μας» υπογράμμισε ο κ.Σύψας.
 
Στους 195 οι νεκροί, στα 4.012 τα κρούσματα

Σε 11 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοΐού σύμφωνα με την χθεσινή (20/7) επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4012, (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες.
Αναλυτικότερα:
 - δυο (2)κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 - τρία (3)  εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
 - τρία (3)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
 - δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 - ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου
1112 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2051 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η διάμέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών),
12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 83.3% εξ' αυτών, άνδρες.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (7,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 76,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σημειώθηκε 1 νέος θάνατος από COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 195, εκ των οποίων 63 (32,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στο μεταξύ, υποχρεωτική είναι πλέον η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και καταναλωτές, ενώ αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, έχει προαναγγείλλει  ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. 

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι χθες, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 413760 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6172 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).



Κικίλιας: Είναι στο χέρι μας να μην υπάρξει δεύτερο κύμα - Δεν υπάρχει χειρότερη εξέλιξη από τον εφησυχασμό


«Είναι στο χέρι μας να μην υπάρξει δεύτερο κύμα.
Επιδημιολογικά, δεν είμαστε σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι στο ξέσπασμα του πρώτου κύματος», δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Β,. Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα REAL NEWS τονίζει πως «θα με ανησυχούσε περισσότερο το να μην ανησυχούμε.
Δεν υπάρχει χειρότερη εξέλιξη από τον εφησυχασμό, όταν ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ, όταν είναι και παγκόσμιος και υψηλός και αφορά στην υγεία μας», και υπενθυμίζει ότι το κλειδί της επιτυχίας μας στην προηγούμενη φάση ήταν η εγρήγορση με τα έγκαιρα μέτρα και η ομόθυμη σοβαρή συμμόρφωση όλων μας, συνεχίζει.
Επαναλαμβάνει ότι «η στάση μας απέναντι στον κορωνοϊό θα καθορίσει και τη στάση του κορωνοϊού απέναντι μας» και προσθέτει πως «η μεγάλη και επικίνδυνη, όπως εκτιμώ, διαφορά, είναι ότι πολλοί από εμάς - οι νεότεροι ηλικιακά, όσοι γενικά παίρνουν αψήφιστα θέματα υγείας, όσοι "ξεσκάνε" μετά από το δύσκολο lockdown - δεν προστατεύονται, δεν τηρούν τους απλούς κανόνες προφύλαξης: μάσκα - ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς -  συχνό πλύσιμο χεριών και αντισηπτικό, τήρηση των αποστάσεων».
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας σημειώνει πως  μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή, τις διακοπές μας, το καλοκαίρι μας, αλλά με ασφάλεια και καταλήγει τονίζοντας ότι  «τα πανηγύρια απαγορεύτηκαν επειδή η φύση της εκδήλωσης είναι τέτοια που οι αποστάσεις δεν γίνεται να τηρηθούν και φυσικά ο αριθμός των ανθρώπων που διασκεδάζουν εκεί είναι τεράστιος.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο, όμως, να ακούς μουσική, να πίνεις το ποτό σου ή να χορεύεις σ' ένα μπαρ, αλλά να μην στριμώχνεται ο ένας πάνω στον άλλον.
Δηλαδή αν είσαι 1,5 μέτρο μακριά από τη διπλανή παρέα, δεν διασκεδάζεις;
Αν χορεύουν τα παιδιά σε μια παραλία πρέπει να στριμωχτούν αντί να απλωθούν;»
«Και να πω κάτι ακόμη: Νιώθουν οι νέοι, οι κάτω των 45 ότι είναι άτρωτοι, ότι και να κολλήσουν τον ιό δεν θα νοσήσουν σοβαρά.
Πρώτον, αυτό δεν ισχύει για όλους, όπως μάθαμε δυστυχώς με τον πιο σκληρό τρόπο, οπότε να ξέρουν ότι παίζουν ρώσικη ρουλέτα και, δεύτερον, να θυμούνται συνεχώς ότι έχουν γονείς ή παππούδες τους οποίους εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο», καταλήγει ο υπουργός.

Χαρδαλιάς: Προχωρήσαμε σε εντατικοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε κάθε επίπεδο – Στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων

«Δεν εφησυχάζουμε και προχωρήσαμε σε εντατικοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε κάθε επίπεδο, ενώ αναπροσαρμόζουμε διαρκώς και την στρατηγική μας στο επίπεδο του τουρισμού, μην επιτρέποντας την είσοδο σε επισκέπτες από χώρες που το επιδημιολογικό τους φορτίο βρίσκεται σε έξαρση», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελλάδας, Ν. Χαρδαλιάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο της Κύπρου «η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα ίσως στις κορυφαίες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, αναλογικά, αναφορικά και συγκριτικά με το μέγεθός της.
Και λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο, για να συνεχίσει να είναι και για τους ταξιδιώτες και για όσους τους υποδεχθούν».
Σχετικά  με τις περιπτώσεις από τη μη τήρηση των μέτρων σε καφέ, εστιατόρια, παραλίες, ο κ. Χαρδαλιάς σημειώσε πως αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, προσθέτοντας ότι δεν παύει αυτές οι λίγες εξαιρέσεις να μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας.
Όπως σημειώνει, «προφανώς και η υπέρμετρη αίσθηση ασφαλείας ενέχει κινδύνους, καθώς είναι πιο πιθανό να χαλαρώσουμε τις άμυνές μας και να κάνουμε κάποιο λάθος, να μην προσέξουμε όσο πρέπει.
Γι΄ αυτό και δίνεται έμφαση στους ελέγχους, οι οποίοι από εδώ και πέρα θα είναι ακόμα πιο εντατικοί».
Κατά τον ίδιο, «μέχρι χθες έχουν βεβαιωθεί 155 παραβάσεις και έχουν γίνει 116 συλλήψεις σχετικά με την λειτουργία καταστημάτων, ενώ σε 1.516 περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο για μη χρήση μάσκας.
Μόνο στις 14 Ιουλίου ελέγχθηκαν 569 σημεία και σε 39 από αυτά διαπιστώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ».
Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλίας επισημαίνει ότι «στόχος για εμάς δεν είναι η επιβολή προστίμων, δεν υπάρχει η όποια τιμωρητική διάθεση, θέλουμε απλά στους ελέγχους να διαπιστώνεται ότι τα μέτρα τηρούνται».
Ακόμη, υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας και συμπληρώνει ότι τα τεστ, αν και χρήσιμα, αποτελούν μια αποτύπωση της στιγμής και όχι της πορείας.
Για την υποχρέωση πραγματοποίηση τεστ, ανέφερε πως αφορά μόνο τους τουρίστες που μπαίνουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα δηλαδή τον Προμαχώνα, καθώς εκεί έχει εντοπιστεί ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων.
Μάλιστα, για τους Βρετανούς και Ρώσους τουρίστες τόνισε ότι οι μεν εισέρχονται στην Ελλάδα με συμπληρωμένη την φόρμα PLF από τις 15 Ιουλίου και δειγματοληπτικά τεστ, ενώ για τους δε, η είσοδος στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας τους το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα, πότε η Ελλάδα θα έχει μηδενικά κρούσματα και πρόσθεσε «θέλω πάντως να πιστεύω ότι μέχρι την επόμενη σεζόν θα έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τα όπλα για να βάλουμε οριστικά τέλος στην πανδημία.
Πως η επιστημονική κοινότητα θα έχει δηλαδή ανακαλύψει το εμβόλιο και ο τουρισμός θα βρεθεί ξανά σε ανοδική τροχιά».
Κληθείς να απαντήσει εάν  η Κύπρος προχώρησε στη λήψη κάποιου μέτρου, το οποίο θα ήθελε ενδεχομένως να εφαρμόσει και στην Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «μέχρι τώρα οι δύο χώρες είχαν παρόμοιο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και πέτυχαν παρεμφερή αποτελέσματα, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο αριθμός θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους δεν διαφέρει πολύ ανάμεσα στις δύο χώρες.
Για να μπορέσω λοιπόν να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί πώς και σε τι βαθμό επηρέασε κάθε ενέργεια, κάθε μέτρο, το τελικό αποτέλεσμα.
Στοιχεία που δεν έχουμε, τουλάχιστον, χθες.
Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ότι και οι δύο χώρες επιτυγχάνουν τον στόχο που δεν είναι άλλος από την προάσπιση της δημόσιας υγείας και πώς παραμένει εξαιρετικά υψηλός ο βαθμός αντανακλαστικών των μηχανισμών και των δύο χωρών μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης