Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στους 202 οι νεκροί στη χώρα - Κατέληξε 57χρονος στο Σωτηρία - Έκτακτα μέτρα λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Στους 202 οι νεκροί στη χώρα - Κατέληξε 57χρονος στο Σωτηρία - Έκτακτα μέτρα λόγω αύξησης των κρουσμάτων
Σε νέα μέτρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά την αύξηση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα
(upd)Τους 202 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοΐό στην Ελλάδα καθώς ένας άντρας 57 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία από τις 14 Απριλίου, προερχόμενος από το Σισμανόγλειο κατέληξε σήμερα Κυριακή 26 Ιουλίου.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε στοχευμένα μέτρα για τον εντοπισμό των κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων ο εξονυχιστικός υγειονομικός έλεγχος επιβατών πτήσεων από βαλκανικές χώρες αλλά και η επαναφορά του μέτρου των sms για την κυκλοφορία των ηλικιωμένων, καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. 
Αν και όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση επιδημιολογικά από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, αν και ο δείκτης μετάδοσης R παραμένει χαμηλά στο 0,4, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό και δεν έχουν επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα, στοιχεία που δείχνουν πως  υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα και πως αυτός μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία ανά πάσα στιγμή.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του μέτρου της αποστολής των sms για τους  πολίτες άνω των 65 ετών, προκειμένου να προστατευθούν, όπως και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στους χώρους εργασίας.
Εξάλλου οι ταξιδιώτες, που καταφθάνουν αεροπορικά στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θα έχουν εφεξής την υποχρέωση να διαθέτουν αποδεικτικό αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

 Κικίλιας: Με sms η κυκλοφορία των ηλικιωμένων σε δεύτερο κύμα κορωνοΐού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τα άτομα άνω των 65 ετών λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοΐού άφησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
«Εμείς θα μελετήσουμε πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.
Εάν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65 να στέλνουν sms, όπως στέλναμε πέρσι όλοι ή να συμπληρώνουν χαρτί, ναι θα το κάνουμε» είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Το ίδιο απάντησε και στο ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εργασιακούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς.
«Εάν θα πρέπει να δώσουμε άδεια γι' αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ναι θα το κάνουμε.
Θα προστατεύουμε αυτούς που κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε, μην αποκλείοντας το συγκεκριμένο σενάριο.
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς για τον Covid -19 σημείωσε, πως θα γίνονται με ιεράρχηση, ανάλογα με την επικινδυνότητα των ατόμων, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.
Τόνισε ότι ο εμβολιασμός έναντι του Covid-19 δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά προαιρετικός -με ισχυρή σύσταση.
«Ποιοι είναι αυτοί που θα έχουν προτεραιότητα;
Είναι οι μεγάλοι σε ηλικία συμπολίτες μας και οι υπέργηροι, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις πρώτα απ όλα για να εμβολιαστούνε» υπογράμμισε, χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε δε, την άποψη ότι πέραν του εμβολίου η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει κι άλλα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Έκτακτα μέτρα για τους επιβάτες από Βουλγαρία – Ρουμανία

Οι ταξιδιώτες, που καταφθάνουν αεροπορικά στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θα έχουν εφεξής την υποχρέωση να διαθέτουν αποδεικτικό αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από το πρωί της Τρίτης, 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα», αναφέρει στην ανακοίνωση και προσθέτει:
«Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.
Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Image
Image

Τα νέα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

– Οκτώ κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– Τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

–  Εννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– Τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα  Ημαθίας,

– Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

– Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,

– Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,

– Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Σάμου.
Image
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, σταεργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολοτων δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 440.156 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.287(1.4%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε
 
Σύψας (λοιμωξιολόγος): Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα ορφανά κρούσματα – Έχουμε διασπορά του ιού

Την ανησυχία των ειδικών επιστημόνων για τα ορφανά κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας, τονίζοντας ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας είπε πως επιδημιολογικά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στον κόσμο.
«Ωστόσο, ο ιός μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή.
Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, καθώς έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Τα ορφανά κρούσματα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών.
Και αυτό γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά.
Πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα 30 περίπου κρούσματα καθημερινά τα περισσότερα δεν είναι εισαγόμενα» τόνισε ο κ.Σύψας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση, αν και υπογράμμισε πως κυμαίνεται κάτω από το 0,5.
«Τα πρώτα αποτελέσματα των συνωστισμών τα βλέπουμε τώρα από την αύξηση των κρουσμάτων» είπε ο κ.Σύψας, τονίζοντας ότι στα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο που η γρίπη με τον κορωνοϊό θα συνυπάρχουν.
«Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη» υποστήριξε ο κ.Σύψας, επισημαίνοντας ότι «του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες».
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.
Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι τέλη Δεκεμβρίου με αρχές του νέου έτους θα έχουμε επιτυχείς δοκιμές στη φάση 3 και αδειοδότηση των εμβολίων του κορωνοϊού.
 
www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης