Oι περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παραμένουν πρώτες σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων - Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς
(upd4)Το αρνητικό ρεκόρ των 269 νέων κρουσμάτων που κατέγραψε χθες η Ελλάδα, ανεβάζοντας το σύνολό τους στα 7.472, διατηρεί την ανησυχία κυβέρνησης και επιστήμονων υψηλή, τώνρα που το βλέμμα τους είναι ήδη στραμμένο στην επόμενη μέρα της επιστροφής των αδειούχων στις βάσεις τους.
Η μείωση της Δευτέρας 17/7 στα κρούσματα θεωρείται πλέον τυχαία και δεν αφήνει κανένα περιθώρια εφησυχασμού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως είθισται στις αρχές της εβδομάδες τα κρούσματα να είναι πάντα λιγότερα σε σχέση με τις επόμενες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, οι περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παραμένουν πρώτες σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με την πρώτη να καταγράφονται χθες 46 κρούσματα και στη δεύτερη 30.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα σημερινά 46 κρούσματα στην Αττική, τα 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι σε άλλη περιοχή της χώρας, όπως επίσης και με τα 7 από τα 30 σημερινά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικότερα,
Την Τρίτη 18 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00), επιβεβαιώθηκαν 269 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (72.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 νέους καταγεγραμμένους θανάτους, 233 συνολικά στη χώρα, αφού αργά χθες το βράδυ, κατέληξε ένας 88χρονος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη.
82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Κεραμέως: Υποχρεωτική η μάσκα για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία από 7/9
«Ήταν ομόφωνη απόφαση το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας χθες 18/8, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.
Εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές.
Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα.
Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.
Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.
Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου».
Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων σε σχολεία ή τοπικής έξαρσης.
«Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κ. Κεραμέως.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί.
Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο το έχουμε βρει - Απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά
Αισιόδοξος για το εμβόλιο του κορωνοϊού εμφανίστηκε κα ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στο Mega MEGA, είπε μεταξύ άλλων ότι «αν ήθελα να απαντήσω κυριολεκτικά, ναι, το εμβόλιο το έχουμε βρει απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά.
Το πιο πιθανό είναι ότι ένα από αυτά τα εμβόλια θα είναι πολύ αποτελεσματικό και κάποια λιγότερο αποτελεσματικά.
Αυτό το εμβόλιο που η Ρωσία αδειοδοτεί, δεν έχει αξιολογηθεί όσων αφορά την αποτελεσματικότητά του.
Έχει μικρό αριθμό ατόμων, με τους οποία έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια…
Δε μπορεί να αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε. ή στην Αμερική διότι δεν έχει δεδομένα από αυτό που λέμε κλινική Φάση 3».
Χαρδαλιάς: Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια
Τους ισχυρισμούς ότι για την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού ευθύνεται το άνοιγμα στον τουρισμό απέρριψε για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.
«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα.
Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων.
Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ανακοίνωσε, δε, ότι θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία.
«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό.
Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί.
Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» ειπε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι.
Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «η Ελλάδα είναι 132η χωρα ανά 1 εκατ. κατοίους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους».
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «παρατηρούμε άνοδο κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίας» και ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές.
Τα μέτρα είναι για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών».
Ερωτηθείς, πάντως, για την Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».
Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο, ο κ. Χαρδαλίας είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανα νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».
«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση.
Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού.
Σε αυτά ερχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Χαρακτήρισε, δε, αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων.
«Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά.
Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομονωμένα.
Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο.
Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος» είπε χαρακτηριστικά.
Κοντοζαμάνης: Θωρακισμένο το σύστημα Υγείας
Διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας παρείχε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος «συνόδευσε» τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
«Αντιμετωπίσαμε την επιδημία με επιτυχία και επιστρέψαμε στην κανονικότητα έχοντας θωρακίσει το σύστημα υγείας» τόνισε και επεσήμανε ότι προέχει η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «στις αρχές Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν 400 νέες θέσεις προσωπικού διαφόρων προσωπικοτήτων, εκ των οποίων οι μισές θα αφορύν τις ΜΕΘ».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη από τις 901 διαθέσιμες ΜΕΘ στη χώρα, οι 186 είναι διαθέσιμες για νοσηλεία covid19 αυτή στιγμή και θα αυξηθούν αν χρειαστεί.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2020, ο αριθμός των ΜΕΘ στην Ελλάδα θα φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. τις 1.200.
Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις φήμες περί απόκρυψης κρουσμάτων στην Ελλάδα.
«Ψευδή δημοσιεύματα γράφουν ότι αποκρύβουμε κρούσματα.
Κάθε μέρα ανακοινώνουμε όλα τα κρούσματα της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Καθημερινοί, δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα Covid-19 στο λιμάνι του Πειραιά
Ειδικό κλιμάκιο Ιατρών και Νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ ξεκίνησε από χθες (10.00 π.μ.), σε μόνιμη βάση, στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1), να διενεργεί έλεγχους ρινοφαρυγγικού δείγματος, σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από κορονοϊό, π.χ. πυρετό ή βήχα και ιδιαίτερα σε όσους επιστρέφουν από προορισμούς με υψηλή επικινδυνότητα.
Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής-ΙΣΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής εκτίμησης της πορείας της πανδημίας.
Για το θέμα αυτό ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι τα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν όσους ελέγχους χρειάζονται για να διαμορφωθεί μία ικανοποιητική εικόνα ώστε να «αναλόγως να προσαρμοστούν και οι δράσεις μας το επόμενο διάστημα».
Προσέθεσε δε ότι «θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Στόχος μας η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής».
Με πλήρη σύνθεση θα ανοίξουν τα σχολεία
Την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.) προγραμματίζει η κυβέρνηση, έπειτα από ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.
Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το υπουργείο Παιδείας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και ο υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης.
«Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε.
Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται.
Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».
Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν τα σχολεία, εάν «πέσουμε» στα 40-60 κρούσματα ημερησίως
Με τον ρυθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού συσχετίζει το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμητζάκης.
«Aρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «το βασικό πρόβλημα είναι.. ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως είναι θετικό ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.
Σύψας (Λοιμωξιολόγος): Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα μας σώσει κανένα lockdown
Την ανάγκη για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
αρά τα φαινόμενα χαλάρωσης, “δεν θα βγάλουμε το στρατό στο δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών” περιέγραψε ο Καθηγητής, προσθέτοντας μιλώντας στον Θέμα 104,6 ότι “αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών”.
Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο κ. Σύψας εξήγησε πως “οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί και τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί” σημείωσε ο Καθηγητής, υπογραμμίζοντας όμως ότι “τα εμβόλια τώρα τα εγκρίνουμε με αποτελεσματικότητα 50%.
Δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες”.
“Είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν” υποστήριξε ο κ. Σύψας, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση.
“Αυτή τη στιγμή η πανδημία σαρώνει την υδρόγειο.
Είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας”.
“Υπάρχει το καλό σενάριο, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές του Αυγούστου αυτή τη στιγμή να αποδίδουν” παρατήρησε ο Καθηγητής, ενώ για το ρωσικό εμβόλιο “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στο διεθνή ιατρικό τύπο.
Μένει να το δούμε” απάντησε σχετικά.
“Τον επόμενο χρόνο παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα θα ζήσουμε με τον ιό” ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, ενώ “θα έχουμε δεύτερο κύμα.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα” πρόσθεσε.
Με αυτά τα δεδομένα, “ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι: αποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη.
Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει.
Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε”, κατέληξε ο Καθηγητής.
Ιταλία: Επιβάλλει τεστ κορωνοϊού στους πολίτες που γύρισαν από διακοπές στην Ελλάδα
Ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ιταλία από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κροατία σχηματίζουναπό χθες Τρίτη 18 Αυγούστου, ουρές σε κέντρα σε όλη τη Ρώμη για να κάνουν τεστ για τον νέο κορωνοϊό, αφού το υπουργείο Υγείας επέβαλε υποχρεωτικό έλεγχο όσων επισκέφθηκαν αυτές τις τέσσερις χώρες.
Καθώς μερικά ιταλικά αεροδρόμια εξακολουθούν να μην προσφέρουν τεστ επιτόπου, άνθρωποι υποχρεώθηκαν να προσέλθουν σε τοπικά κέντρα ελέγχου για να συμμορφωθούν προς τον κανονισμό που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η Ιταλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα από την Covid-19 έχοντας καταγράψει περισσότερους από 35.000 θανάτους, έχει καταφέρει να περιορίσει την έξαρση, αλλά πασχίζει να αποφύγει ένα νέο κύμα.
Κρούσματα εμφανίσθηκαν τον περασμένο μήνα, με τους ειδικούς να τα αποδίδουν στη νυκτερινή ζωή, την επιστροφή από τις διακοπές και τη μη τήρηση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης.
www.bankingnews.gr
Η μείωση της Δευτέρας 17/7 στα κρούσματα θεωρείται πλέον τυχαία και δεν αφήνει κανένα περιθώρια εφησυχασμού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως είθισται στις αρχές της εβδομάδες τα κρούσματα να είναι πάντα λιγότερα σε σχέση με τις επόμενες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, οι περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παραμένουν πρώτες σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με την πρώτη να καταγράφονται χθες 46 κρούσματα και στη δεύτερη 30.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα σημερινά 46 κρούσματα στην Αττική, τα 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι σε άλλη περιοχή της χώρας, όπως επίσης και με τα 7 από τα 30 σημερινά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικότερα,
Την Τρίτη 18 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00), επιβεβαιώθηκαν 269 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (72.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 νέους καταγεγραμμένους θανάτους, 233 συνολικά στη χώρα, αφού αργά χθες το βράδυ, κατέληξε ένας 88χρονος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη.
82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Κεραμέως: Υποχρεωτική η μάσκα για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία από 7/9
«Ήταν ομόφωνη απόφαση το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας χθες 18/8, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.
Εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές.
Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα.
Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.
Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.
Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου».
Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων σε σχολεία ή τοπικής έξαρσης.
«Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κ. Κεραμέως.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί.
Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο το έχουμε βρει - Απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά
Αισιόδοξος για το εμβόλιο του κορωνοϊού εμφανίστηκε κα ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στο Mega MEGA, είπε μεταξύ άλλων ότι «αν ήθελα να απαντήσω κυριολεκτικά, ναι, το εμβόλιο το έχουμε βρει απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά.
Το πιο πιθανό είναι ότι ένα από αυτά τα εμβόλια θα είναι πολύ αποτελεσματικό και κάποια λιγότερο αποτελεσματικά.
Αυτό το εμβόλιο που η Ρωσία αδειοδοτεί, δεν έχει αξιολογηθεί όσων αφορά την αποτελεσματικότητά του.
Έχει μικρό αριθμό ατόμων, με τους οποία έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια…
Δε μπορεί να αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε. ή στην Αμερική διότι δεν έχει δεδομένα από αυτό που λέμε κλινική Φάση 3».
Χαρδαλιάς: Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια
Τους ισχυρισμούς ότι για την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού ευθύνεται το άνοιγμα στον τουρισμό απέρριψε για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.
«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα.
Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων.
Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ανακοίνωσε, δε, ότι θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία.
«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό.
Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί.
Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» ειπε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι.
Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «η Ελλάδα είναι 132η χωρα ανά 1 εκατ. κατοίους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους».
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «παρατηρούμε άνοδο κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίας» και ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές.
Τα μέτρα είναι για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών».
Ερωτηθείς, πάντως, για την Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».
Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο, ο κ. Χαρδαλίας είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανα νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».
«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση.
Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού.
Σε αυτά ερχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Χαρακτήρισε, δε, αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων.
«Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά.
Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομονωμένα.
Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο.
Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος» είπε χαρακτηριστικά.
Κοντοζαμάνης: Θωρακισμένο το σύστημα Υγείας
Διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας παρείχε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος «συνόδευσε» τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
«Αντιμετωπίσαμε την επιδημία με επιτυχία και επιστρέψαμε στην κανονικότητα έχοντας θωρακίσει το σύστημα υγείας» τόνισε και επεσήμανε ότι προέχει η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «στις αρχές Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν 400 νέες θέσεις προσωπικού διαφόρων προσωπικοτήτων, εκ των οποίων οι μισές θα αφορύν τις ΜΕΘ».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη από τις 901 διαθέσιμες ΜΕΘ στη χώρα, οι 186 είναι διαθέσιμες για νοσηλεία covid19 αυτή στιγμή και θα αυξηθούν αν χρειαστεί.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2020, ο αριθμός των ΜΕΘ στην Ελλάδα θα φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. τις 1.200.
Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις φήμες περί απόκρυψης κρουσμάτων στην Ελλάδα.
«Ψευδή δημοσιεύματα γράφουν ότι αποκρύβουμε κρούσματα.
Κάθε μέρα ανακοινώνουμε όλα τα κρούσματα της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Καθημερινοί, δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα Covid-19 στο λιμάνι του Πειραιά
Ειδικό κλιμάκιο Ιατρών και Νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ ξεκίνησε από χθες (10.00 π.μ.), σε μόνιμη βάση, στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1), να διενεργεί έλεγχους ρινοφαρυγγικού δείγματος, σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από κορονοϊό, π.χ. πυρετό ή βήχα και ιδιαίτερα σε όσους επιστρέφουν από προορισμούς με υψηλή επικινδυνότητα.
Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής-ΙΣΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής εκτίμησης της πορείας της πανδημίας.
Για το θέμα αυτό ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι τα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν όσους ελέγχους χρειάζονται για να διαμορφωθεί μία ικανοποιητική εικόνα ώστε να «αναλόγως να προσαρμοστούν και οι δράσεις μας το επόμενο διάστημα».
Προσέθεσε δε ότι «θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Στόχος μας η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής».
Με πλήρη σύνθεση θα ανοίξουν τα σχολεία
Την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.) προγραμματίζει η κυβέρνηση, έπειτα από ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.
Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το υπουργείο Παιδείας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και ο υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης.
«Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε.
Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται.
Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».
Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν τα σχολεία, εάν «πέσουμε» στα 40-60 κρούσματα ημερησίως
Με τον ρυθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού συσχετίζει το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμητζάκης.
«Aρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «το βασικό πρόβλημα είναι.. ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως είναι θετικό ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.
Σύψας (Λοιμωξιολόγος): Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα μας σώσει κανένα lockdown
Την ανάγκη για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
αρά τα φαινόμενα χαλάρωσης, “δεν θα βγάλουμε το στρατό στο δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών” περιέγραψε ο Καθηγητής, προσθέτοντας μιλώντας στον Θέμα 104,6 ότι “αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών”.
Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο κ. Σύψας εξήγησε πως “οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί και τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί” σημείωσε ο Καθηγητής, υπογραμμίζοντας όμως ότι “τα εμβόλια τώρα τα εγκρίνουμε με αποτελεσματικότητα 50%.
Δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες”.
“Είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν” υποστήριξε ο κ. Σύψας, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση.
“Αυτή τη στιγμή η πανδημία σαρώνει την υδρόγειο.
Είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας”.
“Υπάρχει το καλό σενάριο, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές του Αυγούστου αυτή τη στιγμή να αποδίδουν” παρατήρησε ο Καθηγητής, ενώ για το ρωσικό εμβόλιο “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στο διεθνή ιατρικό τύπο.
Μένει να το δούμε” απάντησε σχετικά.
“Τον επόμενο χρόνο παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα θα ζήσουμε με τον ιό” ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, ενώ “θα έχουμε δεύτερο κύμα.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα” πρόσθεσε.
Με αυτά τα δεδομένα, “ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι: αποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη.
Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει.
Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε”, κατέληξε ο Καθηγητής.
Ιταλία: Επιβάλλει τεστ κορωνοϊού στους πολίτες που γύρισαν από διακοπές στην Ελλάδα
Ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ιταλία από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κροατία σχηματίζουναπό χθες Τρίτη 18 Αυγούστου, ουρές σε κέντρα σε όλη τη Ρώμη για να κάνουν τεστ για τον νέο κορωνοϊό, αφού το υπουργείο Υγείας επέβαλε υποχρεωτικό έλεγχο όσων επισκέφθηκαν αυτές τις τέσσερις χώρες.
Καθώς μερικά ιταλικά αεροδρόμια εξακολουθούν να μην προσφέρουν τεστ επιτόπου, άνθρωποι υποχρεώθηκαν να προσέλθουν σε τοπικά κέντρα ελέγχου για να συμμορφωθούν προς τον κανονισμό που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η Ιταλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα από την Covid-19 έχοντας καταγράψει περισσότερους από 35.000 θανάτους, έχει καταφέρει να περιορίσει την έξαρση, αλλά πασχίζει να αποφύγει ένα νέο κύμα.
Κρούσματα εμφανίσθηκαν τον περασμένο μήνα, με τους ειδικούς να τα αποδίδουν στη νυκτερινή ζωή, την επιστροφή από τις διακοπές και τη μη τήρηση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών