Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για 500 κρούσματα ημερησίως στην Ελλάδα και ανεξέλεγκτη έξαρση του κορωνοϊού το Σεπτέμβριο – Στους 254 οι νεκροί

Φόβοι για 500 κρούσματα ημερησίως στην Ελλάδα και ανεξέλεγκτη έξαρση του κορωνοϊού το Σεπτέμβριο – Στους 254 οι νεκροί
Δύσκολη εξίωση το άνοιγμα των σχολείων που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου
(upd7) Στο κόκκινο είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν φόβοι για το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει και να βιώσουμε μια ανεξέλεγκτη έξαρση των κρουσμάτων από το Σεπτέμβριο.
Την ανησυχία αυτή πυροδότησε το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ των 293 μολύνσεων και η μεγάλη διασπορά του ιού που καταγράφεται όχι μόνο στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι επόμενες ημέρες έως και την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστικές καθώς θα φανεί αν απέδωσαν τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 15Αύγουστου και το πώς διαμορφώνεται η επιδημία στην χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας και απευθύνουν έκκληση κυρίως στους νέους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Το τι θα συμβεί με το άνοιγμα των σχολείων που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα καθοριστεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία έως την 1η Σεπτεμβρίου, την ώρα που επισημαίνεται πως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα κρίνει και τι θα συμβεί το φθινόπωρο.
Είναι προφανές πως εάν οι αριθμοί των μολύνσεων παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, τότε θα πρέπει να αναμένονται νέα περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά του ιού.
Την ίδια στιγμή, οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού φτάνουν τους 254, καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους πέντε ακόμα συνάνθρωποι μας.

Πέτσας: Μικρή πτώση του δείκτη Rt στο 0,85

Τη θέση ότι παρατηρείται μικρή πτώση στον δείκτη Rt στο 0,85 διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος, στη σημερινή Έκθεση Προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό για το διάστημα 20 έως 26 Αυγούστου.
Ο κ.Πέτσας είπε ότι στη σημερινή Έκθεση καταγράφεται ότι το πλήθος των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. αυξήθηκε σε 31 από 23,4.
«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
Στον δείκτη θανάτων λόγω κορονοϊού ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως.
Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση.
Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών.
Ταυτόχρονα, αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των test που διενεργούμε, προκειμένου να εντοπίζουμε έγκαιρα νέα κρούσματα και να περιχαρακώνουμε εστίες διασποράς στην κοινότητα.
Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα.
Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωσή στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα.
Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν τοπικά, περιοριστικά, μέτρα» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Μαγιορκίνης (επιδημιολόγος): Πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε και 500 κρούσματα την ημέρα

Τη θέση πως δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε και 500 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού καθώς η εικόνα της επιδημίας μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει δραματικά.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημία αλλάζει εβδομάδα με την εβδομάδα, υπενθυμίζοντας την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου καθώς από 10 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα φτάσαμε πολύ σύντομα στα 200.
«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί.
Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα.
Είναι πιθανό.
Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200» είπε ο κ.Μαγιορκίνης.
Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 293 των κρουσμάτων, ο κ.Μαγιορκίνης τόνισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η σημερινή και η αυριανή ημέρα για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημία του κορωνοϊού ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και σίγουρα όλο τον χειμώνα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους, καθώς σε εκεί η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ερωτηθείς για τα σχολεία, ο κ.Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμά τους.
«Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες» είπε ο κ.Μαγιορκίνης, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που θα καθορίσει τις αποφάσεις εξηγώντας ότι η επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, έρευνα του ΑΠΘ κάνει λόγο για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2000.
Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν βάσει των σημερινών περιοριστικών μέτρων και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες μπορεί αυτοί να αλλάξουν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Δύσκολη η κατάσταση έως τα τέλη Αυγούστου – Τότε θα δούμε που είμαστε

Δεν θα πρέπει να παίρνουμε κάθε μέρα, νέα μέτρα αλλά να εφαρμόζουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είπε ο κ.Σύψας
Την εκτίμηση πως η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού θα παραμείνει δύσκολη έως τα τέλη Αυγούστού διατύπωσε ο καθηγητής Ιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Σύψας είπε ότι «τώρα θα δούμε την επήρεια του Δεκαπενταύγουστου που είχαμε την μεγάλη έξοδο των αδειούχων».
«Στο τέλος του μήνα θα έχουμε τους αριθμούς της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα πρέπει να παίρνουμε κάθε μέρα και νέα μέτρα, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν» ανέφερε ο κ.Σύψας, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότεροι μαθητές στην τάξη.

Δερμιτζάκης (καθηγητής Γενετικής): Παραμένουν υψηλά τα κρούσματα – Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα των σχολείων


Τη θέση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν  υψηλά στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης υπογράμμισε ότι τα κρούσματα ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα παρά τις διακυμάνσεις, φαίνεται να βρίσκονται περίπου στον ίδιο αριθμό.
«Η πρώτη εκτίμηση από το 293, δεν είναι ότι πρέπει να ανησυχούμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα.
Είναι ότι απλώς δεν μειώθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες και ότι η μείωση που είδαμε ήταν περισσότερο τυχαία, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση.
Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα παραμένουν υψηλά ωστόσο όσο φτάνουμε στο 15νθήμερο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενδέχεται να έχουμε ουσιαστικά την κορύφωση και αυτό είναι ας πούμε καλό» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης.
Ερωτηθείς για το άνοιγμα το σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που έχουν μια ελεγχόμενη συμπεριφορά.
Στο ερώτημα γιατί δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στα διαλείμματα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, ο κ.Δερμιτζάκης ανέφερε ότι τα μέτρα που αποφασίσει η κάθε χώρα έχουν να κάνουν με τους χώρους που υπάρχουν, με το μέγεθος τον τάξεων αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.
«Θα μπορούσαμε θεωρητικά να κάτσουμε όλοι σπίτι.
Να βάλουμε όλοι μάσκες και να μην μεταδίδουμε καθόλου, αυτό όμως δεν είναι ρεαλιστικό.
Ούτε είναι ρεαλιστικό τα παιδιά να φοράνε συνέχεια μάσκα», τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης

Ρεκόρ κρουσμάτων, στους 254 οι νεκροί

Στους 254 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους πέντε  συνάνθρωποι μας.
Εν τω μεταξύ, χθες 26/8 o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 293 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.280, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
Τα 1.943 (21%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 4.179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Παράλληλα 33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
Οι 10 (30,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 42,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Από τους 252 θανάτους, οι 89 (35,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 887991 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9917(1.1%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Image
Κικίλιας (υπ.Υγείας): Πιεζόμαστε στη Βόρεια Ελλάδα – Τέλη 2020 θα λάβουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Τη θέση ότι «πιεζόμαστε στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη» διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας αναφερόμενος στην πορεία της διαχείρισης των περιστατικών της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
«Το ζητούμενο των επόμενων ημερών είναι αυτοί που γυρνούν από τις διακοπές τους να προσέχουν, να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Κικίλιας, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 31 ασθενείς διασωληνωμένοι, 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και 200 στα νοσοκομεία.
Ο κ.Κικίλιας υποστήριξε ότι στα τέλη του 2020 η Ελλάδα θα λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ πρόσθεσε ότι η PFIZER με την BioNTech βρίσκονται στη διαδικασία για την δημιουργία εμβολίου και ότι η Κομισιόν διαπραγματεύεται μαζί τους.
«Στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι και τα τέλη του 2020 οπότε αναμένεται να φτάσουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, πρέπει να είμαστε σοβαροί» ανέφερε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος αναφερόμενος στον Γκίκα Μαγιορκίνη που επελέγη να αναπληρώνει τον κ. Τσιόδρα, ο υπ.Υγείας είπε ότι πρόκειται για επιλογή του πρωθυπουργού γιατί ο κ. Μαγιορκίνης είναι ένας καταρτισμένος νέος επιστήμονας με ταλέντο στην επικοινωνία και μπορεί να έχει καλύτερη επαφή με τις πιο νέες γενιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης