Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάσκες παντού εάν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 259 οι νεκροί - Παράταση 14 ημερών για όλα τα περιοριστικά μέτρα

Μάσκες παντού εάν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 259 οι νεκροί - Παράταση 14 ημερών για όλα τα περιοριστικά μέτρα
Μάσκες παντού και νέα μέτρα εάν ξεφύγει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

(Συνεχές upd) Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία πάντως έχει λάβει άκρως ανησυχητικές διαστάσεις καθώς σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται τόσο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων όσο και οι διασωληνωμένοι.
Ο Αύγουστος, με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό που με τη σειρά τους έφεραν μια μεγάλη αύξηση στις μετακινήσεις, ήταν ο μήνας που η επιδημία «εκτοξεύτηκε» στην Ελλάδα, καθώς από τον μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων που καταγραφόταν τον Ιούλιο, φτάσαμε να μετράμε 230 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα.
Επιπλέον, από τις αρχές του μήνα έως και σήμερα 28/8 έχουν καταγραφεί 50 θάνατοι ασθενών, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 259.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αν οι πολίτες δεν δείξουν προσοχή και δεν τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσουμε τα 500 κρούσματα την ημέρα και ενώ υπάρχουν μοντέλα που κάνουν λόγο ακόμα και για 2.000 μολύνσεις ημερησίως τους επόμενους μήνες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, όλοι – ειδικοί και κυβέρνηση – περιμένουν να δουν πως θα κυλήσουν τα επόμενα 24ωρα και πως θα κλείσει ο Αύγουστος, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα και να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί την περίοδο του 15Αύγουστου, απέδωσαν ή όχι.
Εφόσον, τα νέα δεν είναι θετικά και εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, τότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα.
Ανάμεσα σε αυτά που προτείνονται είναι το κλείσιμο των καταστημάτων, των μπαρ και των εστιατορίων, τα μεσάνυχτα σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως αυτό της τμηματικής έναρξης της σχολικής χρονιάς, με την αρχή να γίνεται στις 7/9 για τα δημοτικά και στις 14/9 για γυμνάσια και λύκεια.
Καμπανάκι για την αυξητική των κρουσμάτων έκρουσε στην σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ.
Αναφέροντας πως η διασπορά σχετίζεται σημαντικά με τις διακοπές του καλοκαιριού, ο κός Μαγιορκίνης συνέστησε, γυρνώντας από αυτές να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς του ιού, φορώντας τη μάσκα ώστε να μειώσουμε δραματικά, κατά αυτόν τον τρόπο, τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.
Παράλληλα,ο καθηγητής επέστησε την προσοχή όσον αφορά την επαφή με ηλικιωμένους.
«Ας μην βιαστούμε να δούμε τον παππού και την γιαγιά» είπε συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για περιορισμό των κοινωνικών επαφών για διάστημα 7- 10 ημερών μετά τις διακοπές.
«Με βάση τα τελευταία στοιχεία η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά μέρα με ήπιες αυξητικές τάσεις» είπε συγκεκριμένα τονίζοντας παράλληλα πως αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και στις διασωληνώσεις.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής αυτή την περιόδο καταγράφονται τα κρούσματα που προέκυψαν μετά τον Δεκαπενταύγουστο ενώ οι νέες διαγνώσεις έχουν ηλικία μικρότερη από αυτή που περιμέναμε με βάση την ηλικιακή κατανομή στον ελλαδικό χώρο.
Οι νέοι έχουν κατά βάση ήπια συμπτώματα, δεν γίνεται διάγνωση και έτσι δεν υπάρχει ιχνηλάτηση, περιέγραψε.
Επίσης, κάλεσε τους γονείς να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα.
«Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία», επεσήμανε.


Νέα περιοριστικά μέτρα, αυτή τη φορά στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Ζακύνθου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24.00 έως τις 07.00 της επομένης.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Τα εν λόγω μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο, Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 6 το πρωί.
Παράλληλα,  στο ίδιο καθεστώς με την Αττική τίθεται πλέον και η Ημαθία, καθώς απαγορεύεται πλέον η λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τις 24.00 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της επομένης, ενώ τίθεται και ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σύμφωνα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε ότι παρατείνονται για 14 μέρες τα ειδικά μέτρα σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Χαλκιδική και Χανιά.

Ταξίδια

Σε ό,τι αφορά στα ταξίδια, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη διακοπή των πτήσεων από τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου από τη Βαρκελώνη και την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας, μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.
Έως τις 15 Σεπτεμβρίου παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό.
Μάλιστα, έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα εξακολουθήσουν να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες πτήσεων από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Ισπανία.
Αντίθετα, αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό τεστ των ταξιδιωτών από Ολλανδία λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Σχετικά με τα χερσαία σύνορα της χώρας, έως τις 11 Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι περιορισμοί εισόδου σε υπηκόους συγκεκριμένων ξένων χωρών, καθώς και οι περιορισμοί συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Παρατείνεται επίσης η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

Παράταση μέτρων

Τέλος, ανακοίνωσε την παρατάση των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό για 14 μέρες, έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα που παρατείνονται αφορούν στα εξής:

-Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια
-Μέτρα προστασίας σε παραλίες
-Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
-Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους
-Αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ευάλωτων ομάδων
-Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
-Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών
-Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ
-Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ

Αλλά νέα 270 κρούσματα του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, για την Παρασκευή (28/8)

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 270, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.800 (ημερήσια μεταβολή +2,8%), εκ των οποίων 5,.6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 259 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 35 (65,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 9800 κρουσμάτων, 2.012 (20,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4.347 (44,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 120 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 917.265 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10.342(1,12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).»
Image
Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων
 
Αν και τα σχολεία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις δεδομένων και των ανησυχητικών στοιχείων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υποστήριξε ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν σε δύο φάσεις.
«Του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα.
Το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους» είπε ο κ.Μαγιορκίνης, τη στιγμή που ο τροποςεπιστροφής των μαθητών στα σχολεία βρίσκεται στο επίκεντρο μαραθώνιων συζητήσεων στα συναρμόδια υπουργεία.
Οι τελικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7, όπως αρχικά ήταν καθορισμένο, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την επιστροφή των οικογενειών από τις διακοπές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, με φόντο την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.
Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού.
Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική.
Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.
Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού.
Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

Πέτσας: Μικρή πτώση του δείκτη Rt στο 0,85

Τη θέση ότι παρατηρείται μικρή πτώση στον δείκτη Rt στο 0,85 διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος, στη σημερινή Έκθεση Προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό για το διάστημα 20 έως 26 Αυγούστου.
Ο κ.Πέτσας είπε ότι στη σημερινή Έκθεση καταγράφεται ότι το πλήθος των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. αυξήθηκε σε 31 από 23,4.
«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
Στον δείκτη θανάτων λόγω κορονοϊού ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως.
Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση.
Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών.
Ταυτόχρονα, αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των test που διενεργούμε, προκειμένου να εντοπίζουμε έγκαιρα νέα κρούσματα και να περιχαρακώνουμε εστίες διασποράς στην κοινότητα.
Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα.
Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωσή στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα.
Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν τοπικά, περιοριστικά, μέτρα» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Εν τω μεταξύ, έρευνα του ΑΠΘ κάνει λόγο για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2000.
Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν βάσει των σημερινών περιοριστικών μέτρων και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες μπορεί αυτοί να αλλάξουν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης