Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για την πορεία του κορωνοϊού, μετά τα ρεκόρ του Αυγούστου - Εκτιμήσεις ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι 50 φορές πάνω από αυτά που καταγράφονται
(Συνεχές upd) Στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, με την κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση προς τους γονείς για επιστροφή από τις θερινές διακοπές και οικειοθελή απομόνωση ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού και να μην επιτραπεί η διασπορά της νόσου.
Η εξέλιξη αυτή πάντως ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης που ήθελε τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα φέτος προκειμένου να καλυφθεί μέρος του χρόνου και της ύλης που χάθηκε κατά την περσινή χρονιά.
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για την εξέλιξη της επιδημίας, τονίζοντας ότι αν και τα τελευταία τρία 24ωρα φαίνεται μια μείωση των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι μια νέα έξαρση μολύνσεων.
Σε κάθε περίπτωση διαμηνύουν πως οι δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστικές όχι μόνο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και για το πώς θα κυλήσει τους επόμενους μήνες η επιδημία.
Πάντως, ο Αύγουστος έφυγε με ρεκόρ καθώς κατά τη διάρκεια του καταγράφηκαν συνολικά 5.840 κρούσματα και 60 θάνατοι, όταν από την έναρξη της επιδημίας έως και την 31η Ιουλίου, είχαν καταγραφεί 4.477 κρούσματα και 206 νεκροί.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 271 ενώ προβληματισμός επικρατεί για τις κλειστές δομές μετά τους 20 νεκρούς του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι, τα 30 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών στο Βύρωνα και τη θετική γυναίκα στον ιό που διαγνώστηκε στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα.
Έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν στις βάσεις τους
«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Σημαντικός παράγοντας για να παρθεί η απόφαση, όπως είπε η υπουργός, ήταν να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.
Όπως είπε η υπουργός, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει.
Επανέλαβε, έτσι, την έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα με τις οικογένειές τους.
«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί», κατέληξε η κ. Κεραμέως.
Τσιόδρας: Μαχαίρι με δυο όψεις αλλά αναγκαία η μάσκα – Είναι το προσωπικό μας lockdown
Όπως είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα 97 εξ των 207 κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να προβληματίζονται από τα κρούσματα σε κλειστές δομές.
Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, σημείωσε, αναφερόμενος στη διασπορά.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.
Όπως είπε, αποτελέσματα από μελέτες για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.
«Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα»
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα. Χαρακτήρισε ωστόσο την μάσκα ως αναγκαίο κακό και «μαχαίρι με δύο όψεις» και είπε ότι λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης της, χαρακτηρίζοντας ως ένα «ατομικό, προσωπικό lockdown», με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.
Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφορικά με την χρήση μάσκας, ενώ δεν έκρυψε την θλίψη του για την περίπτωση ασθενούς, ο οποίος, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, αμφισβητούσε την ύπαρξη του κορωνοϊού.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό υπεραμύνθηκε των εισηγήσεων της Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας.
Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας, συνέστησε ο καθηγητής. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα.
Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας, αντί να τα τιμωρούμε.
Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.
«Μην ακούτε τους ψευδοεπιστήμονες»
Και συνέχισε με μια ευχή: «Με ένα ασφαλές εμβόλιο να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας και να δούμε ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά.
Έχω κρατήσει απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις, γιατί έχω επικεντρωθεί στην μελέτη με τους συναδέλφους μας ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό.
Η επιτροπή μας επεξεργάζεται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή εμβολίων εξετάζουμε τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές.
Για τον λόγο αυτό και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς την ενημέρωσή σας».
«Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα μάθει να ζει με την πανδημία και όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες» είπε κλείνοντας.
Χαρδαλιάς: Επιβλήθηκαν σχεδόν 10.000 πρόστιμα για μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων
Επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ειδικότερα, στις περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο, οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.
Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν επιβληθεί πάνω από 9.651 πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων σε 199.034 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από 1η Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Καταγράφηκαν συνολικά 8.862 παραβάσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορονοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.
«Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες «για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο».
Κορωνοϊός: 207 νέα κρούσματα -10.524 συνολικά - 38 διασωληνωμένοι
Αλλά 207 νέα κρούσματα κορωνοϊου στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα 1/9 ο ΕΟΔΥ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 1 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 207, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10.524 (ημερήσια μεταβολή +2%), εκ των οποίων 55,5% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι πέντε, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 271
θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 38 (73,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 10.524 κρουσμάτων, 2.112 (20,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4.710 (44,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου «εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 966.346 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10.891(1,13%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
6
Σύψας (λοιμωξιολόγος): Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ από τέλη Νοεμβρίου – Είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο
Τη θέση ότι το ΕΣΥ θα δεχθεί πιθανότατα τεράστια πίεση από τα τέλη Νοεμβρίου έως και την ερχόμενη άνοιξη διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο που θέλει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο.
Κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κορωνοιός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί.
«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση.
Είτε ο κορωνοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί.
Εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο.
Χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.
Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές» υποστήριξε ο κ. Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία.
«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σχετικά με την πορεία της επιδημίας, υποστήριξε πως ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
«Το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα.
Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο κ.Σύψας αναφέροντας πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.
Δερμιτζάκης (καθ.Γενετικής): Πενήντα φορές πάνω τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού
Την εκτίμηση πως τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που καταγράφονται σε ημερήσια βάση διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής, Μ. Δερμιτζάκης.
«Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού, μεγαλύτερη απ’ όσο έχει εκτιμηθεί.
Πιστεύω ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως κατά την εκτίμηση του τα περισσότερα κρούσματα είναι σε νεαρές ηλικίες και χωρίς συμπτώματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την μη καταγραφή τους.
«Με βάση όλες τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει υπολογίζω ότι είναι περίπου 50 φορές παραπάνω από τα κρούσματα που βλέπουμε σε μια μέρα.
Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού αυτού είναι πολύπλοκα» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «άλλο πρόβλημα αναφορικά με τον ιό είχαμε την περίοδο Μάρτιου- Απριλίου όταν και γέμιζαν οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία, άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε τώρα που ζητούμενο είναι να ελεγχθεί η μετάδοση του και πιθανότατα εντελώς άλλα προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα».
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Δεκάδες κρούσματα σε δομή ανήλικων μεταναστών στον Βύρωνα
Από τις 21.00 χθες 31/8, και για 14 ημέρες, έως 14-09-2020 και ώρα 21.00, θα ισχύσει η καραντίνα στην δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα Αττικής, όπου διαπιστώθηκαν τα 28 κρούσματα κορονοϊόυ, μετά από ελέγχους των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,
Το καθεστώς περιοριστικών μέτρων τέθηκε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, "για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19".
Σύμφωνα με την απόφαση:
-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάθε 48 ώρες.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Ανάλογα μέτρα αποφασίστηκαν για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στο Μοσχάτο Αττικής, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Ειδικότερα:
-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην ανωτέρω μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 31-08-2020 και ώρα 18.00 και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό της μονάδας.
Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.
Νέα αυστηρά μέτρα στο Ηράκλειο Κρήτης
Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού εισέρχεται και το Ηράκλειο Κρήτης.
Ειδικότερα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα σε ολόκληρη την Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.
Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06:00 έως την Τρίτη 15-09-2020 και ώρα 06:00.
Παράταση μέτρων μέχρι 11/9
Δόθηκε παρατάση στα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό για ακόμη 14 μέρες, έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα που παρατείνονται αφορούν στα εξής:
-Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια
-Μέτρα προστασίας σε παραλίες
-Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
-Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους
-Αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ευάλωτων ομάδων
-Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
-Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών
-Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ
-Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ
Μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές
Μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη λοίμωξη από τον ιό SARS-Cov-2, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής άρχισαν από χθες Δευτέρα 31/8, τα εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούνται από εξειδικευμένους ιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες ΠΕ, επισκέπτονται διαδοχικά, τις παραπάνω δομές και προβαίνουν σε λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος και εξέταση αυτού με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα της κλινικής εξέτασης από το ιατρικό προσωπικό, και εκτίμηση των περιστατικών εκείνων, που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω νοσηλευτικής αγωγής.
Να σημειωθεί ότι με εντολή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, το επιχειρησιακό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής, έχει συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία προσέγγιση και ορθή εκτίμηση όλων των κοινωνικών ευπαθών ομάδων της Περιφέρειας Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, αξιολογήθηκαν παράμετροι όπως η γεωγραφική διασπορά, η διαχρονική τάση και εξέλιξη ανά περιοχή, περιστατικά θανάτων, η ζήτηση στο call center 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ - όπου ο αριθμός εισερχόμενων κλήσεων ξεπέρασε τις 95.000 -,η εμπειρία Ιατρικών συμβούλων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες δομές, όπως επίσης και η ανταπόκριση από την εξέταση και επίσκεψη των κλιμακίων σε περίπου 50 κοινωνικές δομές, έως σήμερα.
www.bankingnews.gr
Η εξέλιξη αυτή πάντως ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης που ήθελε τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα φέτος προκειμένου να καλυφθεί μέρος του χρόνου και της ύλης που χάθηκε κατά την περσινή χρονιά.
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για την εξέλιξη της επιδημίας, τονίζοντας ότι αν και τα τελευταία τρία 24ωρα φαίνεται μια μείωση των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι μια νέα έξαρση μολύνσεων.
Σε κάθε περίπτωση διαμηνύουν πως οι δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστικές όχι μόνο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και για το πώς θα κυλήσει τους επόμενους μήνες η επιδημία.
Πάντως, ο Αύγουστος έφυγε με ρεκόρ καθώς κατά τη διάρκεια του καταγράφηκαν συνολικά 5.840 κρούσματα και 60 θάνατοι, όταν από την έναρξη της επιδημίας έως και την 31η Ιουλίου, είχαν καταγραφεί 4.477 κρούσματα και 206 νεκροί.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 271 ενώ προβληματισμός επικρατεί για τις κλειστές δομές μετά τους 20 νεκρούς του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι, τα 30 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών στο Βύρωνα και τη θετική γυναίκα στον ιό που διαγνώστηκε στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα.
Έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν στις βάσεις τους
«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Σημαντικός παράγοντας για να παρθεί η απόφαση, όπως είπε η υπουργός, ήταν να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.
Όπως είπε η υπουργός, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει.
Επανέλαβε, έτσι, την έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα με τις οικογένειές τους.
«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί», κατέληξε η κ. Κεραμέως.
Τσιόδρας: Μαχαίρι με δυο όψεις αλλά αναγκαία η μάσκα – Είναι το προσωπικό μας lockdown
Όπως είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα 97 εξ των 207 κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να προβληματίζονται από τα κρούσματα σε κλειστές δομές.
Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, σημείωσε, αναφερόμενος στη διασπορά.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.
Όπως είπε, αποτελέσματα από μελέτες για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.
«Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα»
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα. Χαρακτήρισε ωστόσο την μάσκα ως αναγκαίο κακό και «μαχαίρι με δύο όψεις» και είπε ότι λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης της, χαρακτηρίζοντας ως ένα «ατομικό, προσωπικό lockdown», με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.
Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφορικά με την χρήση μάσκας, ενώ δεν έκρυψε την θλίψη του για την περίπτωση ασθενούς, ο οποίος, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, αμφισβητούσε την ύπαρξη του κορωνοϊού.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό υπεραμύνθηκε των εισηγήσεων της Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας.
Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας, συνέστησε ο καθηγητής. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα.
Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας, αντί να τα τιμωρούμε.
Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.
«Μην ακούτε τους ψευδοεπιστήμονες»
Και συνέχισε με μια ευχή: «Με ένα ασφαλές εμβόλιο να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας και να δούμε ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά.
Έχω κρατήσει απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις, γιατί έχω επικεντρωθεί στην μελέτη με τους συναδέλφους μας ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό.
Η επιτροπή μας επεξεργάζεται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή εμβολίων εξετάζουμε τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές.
Για τον λόγο αυτό και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς την ενημέρωσή σας».
«Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα μάθει να ζει με την πανδημία και όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες» είπε κλείνοντας.
Χαρδαλιάς: Επιβλήθηκαν σχεδόν 10.000 πρόστιμα για μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων
Επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ειδικότερα, στις περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο, οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.
Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν επιβληθεί πάνω από 9.651 πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων σε 199.034 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από 1η Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Καταγράφηκαν συνολικά 8.862 παραβάσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορονοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.
«Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες «για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο».
Κορωνοϊός: 207 νέα κρούσματα -10.524 συνολικά - 38 διασωληνωμένοι
Αλλά 207 νέα κρούσματα κορωνοϊου στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα 1/9 ο ΕΟΔΥ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 1 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 207, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10.524 (ημερήσια μεταβολή +2%), εκ των οποίων 55,5% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι πέντε, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 271
θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 38 (73,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 10.524 κρουσμάτων, 2.112 (20,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4.710 (44,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου «εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 966.346 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10.891(1,13%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
6
Σύψας (λοιμωξιολόγος): Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ από τέλη Νοεμβρίου – Είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο
Τη θέση ότι το ΕΣΥ θα δεχθεί πιθανότατα τεράστια πίεση από τα τέλη Νοεμβρίου έως και την ερχόμενη άνοιξη διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο που θέλει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο.
Κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κορωνοιός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί.
«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση.
Είτε ο κορωνοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί.
Εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο.
Χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.
Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές» υποστήριξε ο κ. Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία.
«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σχετικά με την πορεία της επιδημίας, υποστήριξε πως ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
«Το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα.
Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο κ.Σύψας αναφέροντας πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.
Δερμιτζάκης (καθ.Γενετικής): Πενήντα φορές πάνω τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού
Την εκτίμηση πως τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που καταγράφονται σε ημερήσια βάση διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής, Μ. Δερμιτζάκης.
«Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού, μεγαλύτερη απ’ όσο έχει εκτιμηθεί.
Πιστεύω ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως κατά την εκτίμηση του τα περισσότερα κρούσματα είναι σε νεαρές ηλικίες και χωρίς συμπτώματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την μη καταγραφή τους.
«Με βάση όλες τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει υπολογίζω ότι είναι περίπου 50 φορές παραπάνω από τα κρούσματα που βλέπουμε σε μια μέρα.
Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού αυτού είναι πολύπλοκα» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «άλλο πρόβλημα αναφορικά με τον ιό είχαμε την περίοδο Μάρτιου- Απριλίου όταν και γέμιζαν οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία, άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε τώρα που ζητούμενο είναι να ελεγχθεί η μετάδοση του και πιθανότατα εντελώς άλλα προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα».
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Δεκάδες κρούσματα σε δομή ανήλικων μεταναστών στον Βύρωνα
Από τις 21.00 χθες 31/8, και για 14 ημέρες, έως 14-09-2020 και ώρα 21.00, θα ισχύσει η καραντίνα στην δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα Αττικής, όπου διαπιστώθηκαν τα 28 κρούσματα κορονοϊόυ, μετά από ελέγχους των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,
Το καθεστώς περιοριστικών μέτρων τέθηκε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, "για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19".
Σύμφωνα με την απόφαση:
-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάθε 48 ώρες.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Ανάλογα μέτρα αποφασίστηκαν για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στο Μοσχάτο Αττικής, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Ειδικότερα:
-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην ανωτέρω μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 31-08-2020 και ώρα 18.00 και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό της μονάδας.
Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.
Νέα αυστηρά μέτρα στο Ηράκλειο Κρήτης
Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού εισέρχεται και το Ηράκλειο Κρήτης.
Ειδικότερα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα σε ολόκληρη την Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.
Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06:00 έως την Τρίτη 15-09-2020 και ώρα 06:00.
Παράταση μέτρων μέχρι 11/9
Δόθηκε παρατάση στα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό για ακόμη 14 μέρες, έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα που παρατείνονται αφορούν στα εξής:
-Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια
-Μέτρα προστασίας σε παραλίες
-Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
-Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους
-Αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ευάλωτων ομάδων
-Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
-Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών
-Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ
-Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ
Μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές
Μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη λοίμωξη από τον ιό SARS-Cov-2, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής άρχισαν από χθες Δευτέρα 31/8, τα εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούνται από εξειδικευμένους ιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες ΠΕ, επισκέπτονται διαδοχικά, τις παραπάνω δομές και προβαίνουν σε λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος και εξέταση αυτού με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα της κλινικής εξέτασης από το ιατρικό προσωπικό, και εκτίμηση των περιστατικών εκείνων, που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω νοσηλευτικής αγωγής.
Να σημειωθεί ότι με εντολή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, το επιχειρησιακό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής, έχει συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία προσέγγιση και ορθή εκτίμηση όλων των κοινωνικών ευπαθών ομάδων της Περιφέρειας Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, αξιολογήθηκαν παράμετροι όπως η γεωγραφική διασπορά, η διαχρονική τάση και εξέλιξη ανά περιοχή, περιστατικά θανάτων, η ζήτηση στο call center 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ - όπου ο αριθμός εισερχόμενων κλήσεων ξεπέρασε τις 95.000 -,η εμπειρία Ιατρικών συμβούλων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες δομές, όπως επίσης και η ανταπόκριση από την εξέταση και επίσκεψη των κλιμακίων σε περίπου 50 κοινωνικές δομές, έως σήμερα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών