Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο η Αττική λόγω κορωνοϊού - Σε καραντίνα δομές μεταναστών - Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων - Στους 290 οι νεκροί

Στο κόκκινο η Αττική λόγω κορωνοϊού - Σε καραντίνα δομές μεταναστών - Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων - Στους 290 οι νεκροί
Μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές ασθενών
(Συνεχές upd) Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για τα συνεχή και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σε Αττική και σε κλειστές δομές – γηροκομεία, κέντρα υποδοχής μεταναστών – ενώ παράλληλα εντείνεται και η αγωνία για την πορεία της επιδημίας ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 14/9.
Τα στοιχεία επιτείνουν την ανησυχία.
Οι νοσηλευόμενοι με Covid 19 στα νοσοκομεία αναφοράς ανέρχονται σε 292, εκ των οποίων οι 42 είναι διασωληνωμένοι ενώ το τελευταίο 24ωρο έγιναν 43 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό (πριν μια εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι ήταν 238, εκ των οποίων οι διασωληνωμένοι ήταν 37).
Σχεδόν οι μισοί των νοσηλευόμενων βρίσκονται στην Αττική, η οποία πραγματικά βρίσκεται στο «κόκκινο» καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 608 νέες μολύνσεις, μια και καθημερινά καταγράφονται 100 και πλέον νέα κρούσματα.
Άλλος μεγάλος προβληματισμός παραμένει το θέμα των κλειστών δομών, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι έχει επιβληθεί καραντίνα στις δομές φιλοξενίας μεταναστών σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα, μέτρο που έχει εφαρμοστεί ήδη στη Μόρια Μυτιλήνης από την περασμένη εβδομάδα.
Και αν οι επιστήμονες επισημαίνουν με κάθε τρόπο πως οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων αυτοπροστασίας, η Πολιτεία έχει αφήσει στο έλεος περίπου 100 οικογένειες προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο και οι οποίοι εδώ και ημέρες κοιμούνται στην πλατεία Βικτορίας.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι επόμενες ημέρες – και μετά το άνοιγμα των σχολείων – θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην Ελλάδα, με το «στοίχημα» να εστιάζει στην ανάγκη να πορευτεί η χώρα με όσο το δυνατό λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο στον Οκτώβριο και στο Νοέμβριο, όπου αναμένεται και ο ιός της γρίπης και οι άλλες ιώσεις.

Κορωνοϊός: 169 νέα κρούσματα, 11.832 συνολικά - 1 νεκρός - 42 διασωληνωμένοι

Αλλά 169 νέα κρούσματα του κορωνοϊου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του:
«Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.832, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 08 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 169, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 11.832 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 55,8% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι ένας, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 290 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 42 (76,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image

Image


Από το σύνολο των 11.832 κρουσμάτων, τα 2.274 (19μ2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 5.204 (44%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου  (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.050.259 κλινικά δείγματα.
Image

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Έχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων, ελπίζουμε σε ύφεση της επιδημίας

Για σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα κάνει λόγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφέροντας πως είμαστε σε ένα «πλατό» της πανδημίας.
«Δεν έχουμε την λεγόμενη επιθετική φάση, δηλαδή να έχουμε κάθε ημέρα διπλάσια κρούσματα.
Έχουμε σταθερό αριθμό τον τελευταίο καιρό.
Τώρα που δεν έχουμε κινητικότητα του πληθυσμού, επέστρεψαν από τις διακοπές, ελπίζουμε σε μια ύφεση.
Τα στοιχεία με τα κρούσματα κορωνοϊού αφορούν επιδημιολογικά 10 με 15 ημέρες πριν.
Ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάζει» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σύψας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων.
«Το άνοιγμα των σχολείων πιέζει λίγο τον δείκτη μετάδοσης.
Η μικρή αυτή πίεση είναι ελάχιστη και δεν μας ανησυχεί.
Σιγά σιγά τα παιδιά θα μπουν σε μια κανονικότητα με τη χρήση της μάσκας.
 Όλα θα πάνε καλά.
Τόσο οι γονείς όσο και οι παππούδες πρέπει να προσέχουν» υπογράμμισε ο κ.Σύψας, ο οποίος υπογράμμισε πως θα είναι δύσκολος ο χειμώνας.
«Ασφαλώς θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η ένταση του κορωνοϊού ούτε της γρίπης, που κάθε χρόνο μεταβάλλεται.
Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και να ελπίζουμε ότι θα έρθει το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα θα είναι ήπια
Στο τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε μια επανάκαμψη της πανδημίας, με αύξηση των κρουσμάτων και θα είναι το λεγόμενο δεύτερο ή τρίτο κύμα. Είναι μάταιο να κάνουμε προβλέψεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού, ο ιός ήδη μας διέψευσε το καλοκαίρι.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα πολύ έντονο δεύτερο ή τρίτο κύμα» είπε ο κ.Σύψας.

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Σταθεροποιούνται κάτω από τα 200 τα κρούσματα, αλλά μπορεί να είναι παροδικό

Τη θέση ότι πράγματι παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από τα 200 σε καθημερινή βάση διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χ. Γώγος, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να είναι και παροδικό.
«Aυτές τις μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από 200 την ημέρα.
Αυτό όμως μπορεί να είναι παροδικό.
Διαφαίνονται τα αποτελέσματα της διασποράς που υπήρξε τον Αύγουστο, που σχετίζεται με την επάνοδο των αδειούχων στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη πάντως το πρόβλημα έχει περιοριστεί καθώς έχουν ελαττωθεί τα κρούσματα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ο έλεγχος στα αστικά κέντρα αφού δεν είναι εύκολο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα όπως έγινε το καλοκαίρι σε τοπικό επίπεδο στα νησιά και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια.
«Συνεπώς στα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία η χρήση της μάσκας τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Επίσης πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη σειρά στα μέσα μεταφοράς – να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών- και να αυξηθούν οι αποστάσεις στα εστιατόρια» είπε ο κ. Γώγος, τονίζοντας ότι πρέπει να πλήρης και αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας.
Ο κ. Γώγος σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είδαμε 17χρονη και 25χρονο που νοσηλεύθηκαν.
«Διαπιστώνεται μετατόπιση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων και αύξηση των διασωληνωμένων.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την διακοπή της διασποράς ώστε να μπούμε υπό καλύτερες συνθήκες στην χειμερινή περίοδο» ανέφερε ο κ.Γώγος, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως πρόκειται για μια «άσκηση» στην οποία πρέπει να πάμε καλά.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι επιστήμονες για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία.
Το στοίχημα είναι σημαντικό και δάσκαλοι και καθηγητές θα εκπαιδευθούν.
Στα σχολεία θα υπάρχουν «μάσκες αντικατάστασης», ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δώσουν καινούριες καθαρές μάσκες σε κάποιο παιδί όταν χρειαστεί.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στα διαλείμματα και στο πλύσιμο χεριών» είπε ο κ.Γώγος, επισημαίνοντας ότι «στο τραπέζι είναι να αυξηθούν τα μέτρα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την διαδικασία».
«Υπάρχει η ελπίδα να «απομονώσουμε» κατά κάποιο τρόπο τους ανθρώπους μέσω της μάσκας και έτσι να αποφύγουμε τη διασπορά γρίπης και άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού.
Από την άλλη θα υπάρχουν και άλλες ιώσεις που θα πρέπει να διαγνωστούν.
Ιδιαίτερα φέτος πρέπει να πετύχουμε το 100% του εμβολιασμού για τη γρίπη στους υγειονομικούς, τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και όσους άλλους μπορούμε και έχουμε δυνατότητα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατ. εμβολίων για τη γρίπη παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επομένως μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού.
Είναι από τα «must» της εποχής αυτής της περιόδου ο εμβολιασμός για τη γρίπη.
Θα μπλοκάρουμε με αυτόν τον τρόπο περίπου το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων» επεσήμανε ο κ.Γώγος.

Δερμιτζάκης (καθ.Γενετικής): Είμαστε σε καλή πορεία, να μην εφησυχάζουμε

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι σε καλή πορεία όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στη μείωση των κρουσμάτων κάτω από τα 200.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης είπε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς θα πρέπει να μειωθούν σε μικρό διψήφιο αριθμό, ωστόσο δείχνουν ότι είμαστε σε καλή πορεία.
«Πάμε σε μικρή αποκλιμάκωση, αλλά θα ήθελα να είναι πιο γρήγορη και μεγαλύτερη» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της χρήσης μάσκας από τους μαθητές.
Όπως είπε, θα πρέπει οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να διαχειριστούν τους μαθητές που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες.
«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι αναμένεται τη Δευτέρα που θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά να υπάρχουν «κρούσματα» μη συμμόρφωσης. 
 
Η Ολλανδία βάζει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από ελληνικά νησιά

Νέα ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας για τα ελληνικά νησιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποθαρρύνοντας τους υπηκόους της από το να τα επισκεφθούν, λόγω της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που κολλούν τον κορωνοϊό κατά τις διακοπές τους σε ελληνικό νησί.
Η οδηγία ισχύει από σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου και όλοι όσοι επιστρέφουν στην Ολλανδία από κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα μέρες, ενώ καλούνται όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα σχετικά με την Covid-19, όπως πυρετός, δύσπνοια, βήχας και συνάχι να επικοινωνούν με τις υγειονομικές Αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (8/9/2020) και η Βρετανία αφαίρεσε επτά ελληνικά νησιά από την «πράσινη» λίστα των αφίξεων προς τη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι αφίξεις στην Αγγλία από τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Την ανακοίνωση έκανε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανος υπουργός Μεταφορών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρμόδιες βρετανικές υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο απο αυτά τα νησιά.
Παράλληλα, το Foreign Office ανανέωσε την ταξιδιωτική σύσταση για Ελλάδα συστήνοντας πλέον αποφυγή όλων πλην των αναγκαίων ταξιδιών σε αυτά τα επτά νησιά. Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας υποχρεώνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων όποιον ταξιδεύει στη χώρα από οποιοσδήποτε περιοχή της Ελλάδας.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης