Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στις αρχές για τις κλειστές δομές, την Αττική και τις νέες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού - Επί τάπητος νέα μέτρα - Στους 293 οι νεκροί

Συναγερμός στις αρχές για τις κλειστές δομές, την Αττική και τις νέες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού - Επί τάπητος νέα μέτρα - Στους 293 οι νεκροί
Κορωνοϊός: Άλμα στα κρούσματα, καταγράφηκαν 248 νέα - Αυξήθηκαν στους 46 οι διασωληνωμένοι
(Συνεχές upd) Σε συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές αρχές για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και τα τελευταία 24ωρα επιβεβαιώνεται μια τάση μείωσης του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων κάτω από τα 200, υπάρχουν εστίες – π.χ. γηροκομεία, δομές μεταναστών – που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη διαφαινόμενη θετική πορεία ως προς τη διασπορά του ιού.
Ο προβληματισμός εντείνεται και κατόπιν των όσων εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ώρες στη Μόρια της Μυτιλήνης, όπου μετά τις αντιδράσεις, την τεράστια πυρκαγιά και την σχεδόν ολική καταστροφή του κέντρου υποδοχής, 35 μετανάστες θετικοί στον κορωνοϊό έχουν πλέον αναμειχθεί με τους υπόλοιπους 12.500 που βρίσκονται στους δρόμους του νησιού, αποτελώντας μια πρώτης τάξης «βόμβα» για την εξάπλωση του ιού.
Πέρα από τη Μόρια, ανησυχία υπάρχει και για άλλες δομές μεταναστών, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα – Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνας – ενώ προβληματισμό προκαλεί τόσο ο εντοπισμός 46 κρουσμάτων σε εργοστάσιο στα Γιαννιτσά όσο και τα συνεχιζόμενα κρούσματα που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Με τον ιό να εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να διασπείρεται ανά την Ελλάδα, οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία προκειμένου να δουν πως θα επηρεάσει την πορεία του ιού, το άνοιγμα των σχολείων.
Μάλιστα οι επιστήμονες φέρονται έτοιμοι, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων, να εισηγηθούν πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά φέρεται να είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, η παράταση του μέτρου για το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς.

Στους 293 οι νεκροί - 46 διασωληνωμένοι


Στα 248 τα νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα σύμφωνα με την σημερινή 9/9 ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 248 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.080, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
Image
Τα 2.297 (19%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.296 (43,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 11 (23,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 87%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 293 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 108 (36,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Σταθεροποιούνται κάτω από τα 200 τα κρούσματα, αλλά μπορεί να είναι παροδικό

Τη θέση ότι πράγματι παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από τα 200 σε καθημερινή βάση διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χ. Γώγος, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να είναι και παροδικό.
«Aυτές τις μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από 200 την ημέρα.
Αυτό όμως μπορεί να είναι παροδικό.
Διαφαίνονται τα αποτελέσματα της διασποράς που υπήρξε τον Αύγουστο, που σχετίζεται με την επάνοδο των αδειούχων στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη πάντως το πρόβλημα έχει περιοριστεί καθώς έχουν ελαττωθεί τα κρούσματα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ο έλεγχος στα αστικά κέντρα αφού δεν είναι εύκολο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα όπως έγινε το καλοκαίρι σε τοπικό επίπεδο στα νησιά και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια.
«Συνεπώς στα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία η χρήση της μάσκας τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Επίσης πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη σειρά στα μέσα μεταφοράς – να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών- και να αυξηθούν οι αποστάσεις στα εστιατόρια» είπε ο κ. Γώγος, τονίζοντας ότι πρέπει να πλήρης και αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας.
Ο κ. Γώγος σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είδαμε 17χρονη και 25χρονο που νοσηλεύθηκαν.
«Διαπιστώνεται μετατόπιση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων και αύξηση των διασωληνωμένων.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την διακοπή της διασποράς ώστε να μπούμε υπό καλύτερες συνθήκες στην χειμερινή περίοδο» ανέφερε ο κ.Γώγος, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως πρόκειται για μια «άσκηση» στην οποία πρέπει να πάμε καλά.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι επιστήμονες για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία.
Το στοίχημα είναι σημαντικό και δάσκαλοι και καθηγητές θα εκπαιδευθούν.
Στα σχολεία θα υπάρχουν «μάσκες αντικατάστασης», ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δώσουν καινούριες καθαρές μάσκες σε κάποιο παιδί όταν χρειαστεί.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στα διαλείμματα και στο πλύσιμο χεριών» είπε ο κ.Γώγος, επισημαίνοντας ότι «στο τραπέζι είναι να αυξηθούν τα μέτρα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την διαδικασία».
«Υπάρχει η ελπίδα να «απομονώσουμε» κατά κάποιο τρόπο τους ανθρώπους μέσω της μάσκας και έτσι να αποφύγουμε τη διασπορά γρίπης και άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού.
Από την άλλη θα υπάρχουν και άλλες ιώσεις που θα πρέπει να διαγνωστούν.
Ιδιαίτερα φέτος πρέπει να πετύχουμε το 100% του εμβολιασμού για τη γρίπη στους υγειονομικούς, τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και όσους άλλους μπορούμε και έχουμε δυνατότητα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατ. εμβολίων για τη γρίπη παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επομένως μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού.
Είναι από τα «must» της εποχής αυτής της περιόδου ο εμβολιασμός για τη γρίπη.
Θα μπλοκάρουμε με αυτόν τον τρόπο περίπου το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων» επεσήμανε ο κ.Γώγος.

Η Ολλανδία βάζει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από ελληνικά νησιά

Νέα ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας για τα ελληνικά νησιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποθαρρύνοντας τους υπηκόους της από το να τα επισκεφθούν, λόγω της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που κολλούν τον κορωνοϊό κατά τις διακοπές τους σε ελληνικό νησί.
Η οδηγία ισχύει από σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου και όλοι όσοι επιστρέφουν στην Ολλανδία από κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα μέρες, ενώ καλούνται όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα σχετικά με την Covid-19, όπως πυρετός, δύσπνοια, βήχας και συνάχι να επικοινωνούν με τις υγειονομικές Αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (8/9/2020) και η Βρετανία αφαίρεσε επτά ελληνικά νησιά από την «πράσινη» λίστα των αφίξεων προς τη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι αφίξεις στην Αγγλία από τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Την ανακοίνωση έκανε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανος υπουργός Μεταφορών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρμόδιες βρετανικές υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο απο αυτά τα νησιά.
Παράλληλα, το Foreign Office ανανέωσε την ταξιδιωτική σύσταση για Ελλάδα συστήνοντας πλέον αποφυγή όλων πλην των αναγκαίων ταξιδιών σε αυτά τα επτά νησιά. Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας υποχρεώνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων όποιον ταξιδεύει στη χώρα από οποιοσδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης