Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή των κλειστών δομών στην ηπεριωτική χώρα και σε νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου
(upd) Χαοτική παραμένει η κατάσταση στη Μυτιλήνη, με το μείγμα που δημιουργείται να είναι εκρηκτικό.
Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στους δρόμους, στήνοντας πρόχειρες σκηνές κυριολεκτικά όπου βρουν, σε πεζοδρόμια, εκκλησίες, έξω από πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ κτλ.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί άμεσα μία προσωρινή λύση για τη στέγαση, μεταφέρονται σκηνές πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ σε έκταση ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να αρχίσει το στήσιμο ενός καταυλισμού για την άμεσα στέγαση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν για τρίτη μέρα σήμερα στο δρόμο.
Η Λέσβος έχει παραλύσει, οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο επεισοδίων.
Το πρωί της Παρασκευής έφτασαν με πλοίο κλούβες των ΜΑΤ, οχήματα της ΕΛΑΣ αλλά και οι δύο «Αίαντες», τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού.
Οι κλούβες τοποθετήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια.
Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ.
Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, που πηγές λένε ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπουC 130, όπως μεταδίδει το τοπικό site stonhsi.gr.
Όπως τονίζεται, από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές.
Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης από όπου πιστεύουν ότι θα φύγουν για την Αθήνα.
Στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει από το πρωί της Πέμπτης το πλοίο «Blue Star Chios» το οποίο φιλοξενεί χίλιους πρόσφυγες, ενώ αναμένονται δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή των κλειστών δομών στην ηπεριωτική χώρα και σε νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου.
Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, ωστόσο η αποστολή δεν είναι εύκολη, καθώς προσκρούει στην αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αιρετούς της Λέσβου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προτείνουν τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών.
«Όχι» στη Μόρια από κατοίκους και μετανάστες
H κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να ανακατασκευάσει τη δομή της Μόριας, σύμφωνα με την Καθημερινή, ωστόσο κάτοικοι και μετανάστες απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε χθες ότι κανένας μετανάστης δεν πρόκειται να φύγει από τη Λέσβο.
Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΚΥΤ, οι αρχές εμφανίζοντας βέβαιες ότι επρόκειτο για εμπρησμό, ωστόσο αναμένεται το πόρισμα της Πυροσβεστικής.
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και ρόλος συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και τα μηνύματα που αυτές έστειλαν λίγα λεπτά πριν το ξέσπααμα της πυρκαγιάς για εκκένωση της δομής.
Θεοδωρικάκος: Οι δήμαρχοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους
«Κάλεσμα ευθύνης» απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος προς τους αιρετούς της Λέσβου προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιά στη Μόρια.
Σε δήλωσή του, ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη στη Μυτιλήνη, καλεί τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού να προτείνουν τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών «με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες», ενώ επισημαίνει ότι «οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Μηταράκης: Αγνοούνται και οι 35 πρόσφυγες με κορωνοϊό από τη Μόρια
Αγνοούνται ακόμα και οι 8 από τους 35 πρόσφυγες, που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό στη Μόρια και είχαν εντοπιστεί σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι οι οκτώ πρόσφυγες με κορωνοϊό, που είχαν εντοπιστεί, χάθηκαν.
«Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οχτώ. Άνοιξαν την δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό γι αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε.
Ο κ. Μηταράκης μίλησε για μια δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η ασφάλεια. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο.
Σχοινάς από Μόρια: Αδιανόητο η ΕΕ να μην έχει ακόμη ενιαία μεταναστευτική πολιτική
Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, διαμήνυσε από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε.
Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, αυτό τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, «που θέλουμε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» και διαμήνυσε πως δεν είναι πια ανεκτό μερικά κράτη μέλη να σηκώνουν στους ώμους τους ένα δυσανάλογο βάρος για όλους τους υπόλοιπους.
«Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο.
Η ώρα είναι τώρα και η Ευρώπη θα έχει πάντοτε ξεκάθαρο ότι η Μόρια συμβολίζει αυτά που πρέπει να αλλάξουν» κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της ΕΕ.
«Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στο να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νησί από χθες.
Η άμεση, απόλυτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, η σίτιση και η δημόσια τάξη σε όλο το νησί» επισήμανε ξεκινώντας τη δήλωσή του ο κ. Σχοινάς και έσπευσε να συγχαρεί τις ελληνικές αρχές, την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα γιατί χάρη στη δουλειά τους αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν έχουμε θύματα.
Τώρα όμως, επισήμανε περαιτέρω, η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι άμεση και συλλογική και προσέθεσε:
«Ήδη θέλω να θυμίσω ότι εδώ και έξι μήνες η Μόρια είχε 25.000 ανθρώπους και τώρα έχει 12.000.
Είχε 1.200 ανήλικους ασυνόδευτους και τώρα δεν έχει κανέναν.
Θέλω να θυμίσω επίσης ότι είχαμε πάρει μέτρα προληπτικά για την προστασία των ασθενέστερων και είχαμε προβλέψει διαδικασίες για τα θετικά κρούσματα.
Όλα αυτά είναι εδώ, είναι δουλειά που έχει ήδη γίνει.
Σήμερα θα έρθει ένα μεγάλο πλοίο που θα στεγάσει με χρηματοδότηση της ΕΕ γύρω στους 1.600 ανθρώπους.
Δουλεύουμε λοιπόν σε όλα τα μέτωπα για την άμεση ανταπόκριση.
Οι 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έφυγαν τα ξημερώματα είναι μια πρώτη κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και ελπίζω ότι θα είναι εφικτή και η μετεγκατάστασή τους και πέρα από την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες».
Στη Μόρια κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση να συνέλθει και να δώσει λύσεις
Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του μεταναστευτικού, εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΕΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται τη Μυτιλήνη μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση και, όπως σημείωσε, «πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά τόσο τους πολίτες της Μυτιλήνης όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στον καταυλισμό της Μόριας».
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κατάσταση αυτή έχει ενόχους και πολιτικούς υπευθύνους. Πρόκειται για τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, που ως αντιπολίτευση επέλεξε να τροφοδοτήσει και να καλλιεργήσει ένα αδιανόητο αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος και να επενδύσει σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Και ως κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στην κυριολεξία εκτός ελέγχου με την επιλογή της να σταματήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε με γοργούς ρυθμούς».
Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2019 στον καταυλισμό της Μόριας ζούσαν περίπου 5500 ανθρώπους. «Κανείς δε λέει ότι η κατάσταση ήταν εύκολη τότε, όμως με την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη να σταματήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης για να μην ανοίξει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μέτωπο με τους ακροδεξιούς πυρήνες, οι οποίοι έχουν βρει στέγη στη χώρα, καταδίκασε ένα ολόκληρο νησί, τους πολίτες του, τους κατοίκους του, αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή» ανέφερε.
Σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό, και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ιδιαίτερα δε, με δεδομένο ότι μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχουν και φορείς του κορονοϊού». Και κατέληξε: «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνέλθει και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, που με απίστευτη ανικανότητα έχει αφήσει να γιγαντωθούν τις δύο τελευταίες μέρες. Πρέπει να φροντίσει να βρεθεί στέγη, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη για αυτούς τους ανθρώπους. Αν δεν προχωρήσει άμεσα σε μια σοβαρή διαχείριση αυτής της τεράστιας κρίσης οι ευθύνες θα βαραίνουν αποκλειστικά την ίδια και ιδιαιτέρως και ειδικώς τον κ. Μητσοτάκη».
Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που επισκέπτεται τη Λέσβο συμμετέχουν, εκτός του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι βουλευτές Γιάννης Μουζάλας πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Ψυχογιός τομεάρχης μετανάστευσης και ασύλου, Χρήστος Σπρίτζης τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Ζαχαριάδης τομεάρχης Εσωτερικών, ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.
Γεωργιάδης: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι αν καίνε τα σπίτια να τους δίνουμε καινούργια
«Δεν αισθάνομαι καθόλου υποχρεωμένος κάθε φορά που καίνε αυτοί τα σπίτια που τους χτίζουμε να τους χτίζουμε καινούργια», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Πολύ στεναχωριέμαι που τους βλέπω έτσι αλλά δεν μπορούμε να μην συνυπολογίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έκαψαν τον καταυλισμό μόνοι τους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα ανέφερε πως «δεν θέλαμε να δείρουμε τους κάτοικους για να γίνουν κλειστές δομές».
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως είναι μια δυσάρεστη κατάσταση για κατοίκους που βλέπουν να είναι το νησί τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης , για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα και είναι στους δρόμους και για την χώρα που παρουσιάζει αυτή την εικόνα του χάους και της ανοργανωσιάς. Όπως ο ίδιος εξήγησε αυτή η δυσάρεστη κατάσταση προέκυψε από την ανεξέλεγκτη εισροή ανθρώπων στην Ελλάδα χωρίς να μας ρωτήσουν , από την δημιουργία της Μόριας που με τον χρόνο μεγάλωσε σε όγκο και αριθμό καθώς και από την αδυναμία μας να πείσουμε τους κατοίκους να φτιάξουμε κλειστές δομές πριν από 8 μήνες με τις γνωστές συγκρούσεις.
Ο ίδιος τόνισε πως οι κλειστές δομές θα πρέπει να γίνουν. «Το σχέδιο πρέπει να προχωρήσει». Παράλληλα, υπογράμμισε πως υπάρχει μια σημαντική διαφορά σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων σε σχέση με πριν από 8 μήνες με τους οποίους όπως ο ίδιος αναφέρει μπορούν να συνεννοηθούν πολιτισμένα καθώς πλέον έχουν μηδενιστεί οι ροές και είναι ένα διαχειρίσιμο θέμα.
«Όλοι είμαστε πλέον στο θέμα του μεταναστευτικού πιο ώριμοι», τόνισε.
Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στους δρόμους, στήνοντας πρόχειρες σκηνές κυριολεκτικά όπου βρουν, σε πεζοδρόμια, εκκλησίες, έξω από πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ κτλ.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί άμεσα μία προσωρινή λύση για τη στέγαση, μεταφέρονται σκηνές πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ σε έκταση ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να αρχίσει το στήσιμο ενός καταυλισμού για την άμεσα στέγαση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν για τρίτη μέρα σήμερα στο δρόμο.
Η Λέσβος έχει παραλύσει, οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο επεισοδίων.
Το πρωί της Παρασκευής έφτασαν με πλοίο κλούβες των ΜΑΤ, οχήματα της ΕΛΑΣ αλλά και οι δύο «Αίαντες», τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού.
Οι κλούβες τοποθετήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια.
Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ.
Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, που πηγές λένε ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπουC 130, όπως μεταδίδει το τοπικό site stonhsi.gr.
Όπως τονίζεται, από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές.
Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης από όπου πιστεύουν ότι θα φύγουν για την Αθήνα.
Στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει από το πρωί της Πέμπτης το πλοίο «Blue Star Chios» το οποίο φιλοξενεί χίλιους πρόσφυγες, ενώ αναμένονται δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή των κλειστών δομών στην ηπεριωτική χώρα και σε νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου.
Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, ωστόσο η αποστολή δεν είναι εύκολη, καθώς προσκρούει στην αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αιρετούς της Λέσβου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προτείνουν τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών.
«Όχι» στη Μόρια από κατοίκους και μετανάστες
H κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να ανακατασκευάσει τη δομή της Μόριας, σύμφωνα με την Καθημερινή, ωστόσο κάτοικοι και μετανάστες απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε χθες ότι κανένας μετανάστης δεν πρόκειται να φύγει από τη Λέσβο.
Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΚΥΤ, οι αρχές εμφανίζοντας βέβαιες ότι επρόκειτο για εμπρησμό, ωστόσο αναμένεται το πόρισμα της Πυροσβεστικής.
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και ρόλος συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και τα μηνύματα που αυτές έστειλαν λίγα λεπτά πριν το ξέσπααμα της πυρκαγιάς για εκκένωση της δομής.
Θεοδωρικάκος: Οι δήμαρχοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους
«Κάλεσμα ευθύνης» απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος προς τους αιρετούς της Λέσβου προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιά στη Μόρια.
Σε δήλωσή του, ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη στη Μυτιλήνη, καλεί τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού να προτείνουν τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών «με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες», ενώ επισημαίνει ότι «οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Μηταράκης: Αγνοούνται και οι 35 πρόσφυγες με κορωνοϊό από τη Μόρια
Αγνοούνται ακόμα και οι 8 από τους 35 πρόσφυγες, που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό στη Μόρια και είχαν εντοπιστεί σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι οι οκτώ πρόσφυγες με κορωνοϊό, που είχαν εντοπιστεί, χάθηκαν.
«Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οχτώ. Άνοιξαν την δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό γι αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε.
Ο κ. Μηταράκης μίλησε για μια δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η ασφάλεια. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο.
Σχοινάς από Μόρια: Αδιανόητο η ΕΕ να μην έχει ακόμη ενιαία μεταναστευτική πολιτική
Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, διαμήνυσε από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε.
Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, αυτό τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, «που θέλουμε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» και διαμήνυσε πως δεν είναι πια ανεκτό μερικά κράτη μέλη να σηκώνουν στους ώμους τους ένα δυσανάλογο βάρος για όλους τους υπόλοιπους.
«Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο.
Η ώρα είναι τώρα και η Ευρώπη θα έχει πάντοτε ξεκάθαρο ότι η Μόρια συμβολίζει αυτά που πρέπει να αλλάξουν» κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της ΕΕ.
«Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στο να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νησί από χθες.
Η άμεση, απόλυτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, η σίτιση και η δημόσια τάξη σε όλο το νησί» επισήμανε ξεκινώντας τη δήλωσή του ο κ. Σχοινάς και έσπευσε να συγχαρεί τις ελληνικές αρχές, την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα γιατί χάρη στη δουλειά τους αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν έχουμε θύματα.
Τώρα όμως, επισήμανε περαιτέρω, η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι άμεση και συλλογική και προσέθεσε:
«Ήδη θέλω να θυμίσω ότι εδώ και έξι μήνες η Μόρια είχε 25.000 ανθρώπους και τώρα έχει 12.000.
Είχε 1.200 ανήλικους ασυνόδευτους και τώρα δεν έχει κανέναν.
Θέλω να θυμίσω επίσης ότι είχαμε πάρει μέτρα προληπτικά για την προστασία των ασθενέστερων και είχαμε προβλέψει διαδικασίες για τα θετικά κρούσματα.
Όλα αυτά είναι εδώ, είναι δουλειά που έχει ήδη γίνει.
Σήμερα θα έρθει ένα μεγάλο πλοίο που θα στεγάσει με χρηματοδότηση της ΕΕ γύρω στους 1.600 ανθρώπους.
Δουλεύουμε λοιπόν σε όλα τα μέτωπα για την άμεση ανταπόκριση.
Οι 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έφυγαν τα ξημερώματα είναι μια πρώτη κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και ελπίζω ότι θα είναι εφικτή και η μετεγκατάστασή τους και πέρα από την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες».
Στη Μόρια κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση να συνέλθει και να δώσει λύσεις
Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του μεταναστευτικού, εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΕΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται τη Μυτιλήνη μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση και, όπως σημείωσε, «πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά τόσο τους πολίτες της Μυτιλήνης όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στον καταυλισμό της Μόριας».
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κατάσταση αυτή έχει ενόχους και πολιτικούς υπευθύνους. Πρόκειται για τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, που ως αντιπολίτευση επέλεξε να τροφοδοτήσει και να καλλιεργήσει ένα αδιανόητο αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος και να επενδύσει σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Και ως κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στην κυριολεξία εκτός ελέγχου με την επιλογή της να σταματήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε με γοργούς ρυθμούς».
Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2019 στον καταυλισμό της Μόριας ζούσαν περίπου 5500 ανθρώπους. «Κανείς δε λέει ότι η κατάσταση ήταν εύκολη τότε, όμως με την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη να σταματήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης για να μην ανοίξει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μέτωπο με τους ακροδεξιούς πυρήνες, οι οποίοι έχουν βρει στέγη στη χώρα, καταδίκασε ένα ολόκληρο νησί, τους πολίτες του, τους κατοίκους του, αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή» ανέφερε.
Σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό, και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ιδιαίτερα δε, με δεδομένο ότι μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχουν και φορείς του κορονοϊού». Και κατέληξε: «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνέλθει και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, που με απίστευτη ανικανότητα έχει αφήσει να γιγαντωθούν τις δύο τελευταίες μέρες. Πρέπει να φροντίσει να βρεθεί στέγη, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη για αυτούς τους ανθρώπους. Αν δεν προχωρήσει άμεσα σε μια σοβαρή διαχείριση αυτής της τεράστιας κρίσης οι ευθύνες θα βαραίνουν αποκλειστικά την ίδια και ιδιαιτέρως και ειδικώς τον κ. Μητσοτάκη».
Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που επισκέπτεται τη Λέσβο συμμετέχουν, εκτός του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι βουλευτές Γιάννης Μουζάλας πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Ψυχογιός τομεάρχης μετανάστευσης και ασύλου, Χρήστος Σπρίτζης τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Ζαχαριάδης τομεάρχης Εσωτερικών, ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.
Γεωργιάδης: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι αν καίνε τα σπίτια να τους δίνουμε καινούργια
«Δεν αισθάνομαι καθόλου υποχρεωμένος κάθε φορά που καίνε αυτοί τα σπίτια που τους χτίζουμε να τους χτίζουμε καινούργια», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Πολύ στεναχωριέμαι που τους βλέπω έτσι αλλά δεν μπορούμε να μην συνυπολογίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έκαψαν τον καταυλισμό μόνοι τους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα ανέφερε πως «δεν θέλαμε να δείρουμε τους κάτοικους για να γίνουν κλειστές δομές».
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως είναι μια δυσάρεστη κατάσταση για κατοίκους που βλέπουν να είναι το νησί τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης , για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα και είναι στους δρόμους και για την χώρα που παρουσιάζει αυτή την εικόνα του χάους και της ανοργανωσιάς. Όπως ο ίδιος εξήγησε αυτή η δυσάρεστη κατάσταση προέκυψε από την ανεξέλεγκτη εισροή ανθρώπων στην Ελλάδα χωρίς να μας ρωτήσουν , από την δημιουργία της Μόριας που με τον χρόνο μεγάλωσε σε όγκο και αριθμό καθώς και από την αδυναμία μας να πείσουμε τους κατοίκους να φτιάξουμε κλειστές δομές πριν από 8 μήνες με τις γνωστές συγκρούσεις.
Ο ίδιος τόνισε πως οι κλειστές δομές θα πρέπει να γίνουν. «Το σχέδιο πρέπει να προχωρήσει». Παράλληλα, υπογράμμισε πως υπάρχει μια σημαντική διαφορά σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων σε σχέση με πριν από 8 μήνες με τους οποίους όπως ο ίδιος αναφέρει μπορούν να συνεννοηθούν πολιτισμένα καθώς πλέον έχουν μηδενιστεί οι ροές και είναι ένα διαχειρίσιμο θέμα.
«Όλοι είμαστε πλέον στο θέμα του μεταναστευτικού πιο ώριμοι», τόνισε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών