Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρόσφυγες καταγγέλλουν την Ελληνική Ακτοφυλακή για βίαιη μεταχείριση

Πρόσφυγες καταγγέλλουν την Ελληνική Ακτοφυλακή για βίαιη μεταχείριση
Καταγγελίες προσφύγων: "Οι Έλληνες μας ρίχνουν στη θάλασσα"
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τονίζει ότι έχει δεχθεί πολλές αναφορές για βίαιη μεταχείριση προσφύγων από την Ελληνική Ακτοφυλακή.
"Πραγματικά δεν θέλετε να μάθετε τι μας έχουν κάνει", δήλωσε στο CNN η Fatima Dhaiwi, κοιτάζοντας τις δύο κόρες της, κουλουριασμένες κάτω από κουβέρτες.
Ο σύζυγός της και άλλοι άνθρωποι στο πλοίο λένε στο CNN ότι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη θάλασσα από "μασκοφόρους" στις ελληνικές ακτές.
Άλλοι μετανάστες έχουν επίσης πει στο CNN τις τελευταίες εβδομάδες ότι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα, μια κατηγορία που έχει αρνηθεί επανειλημμένα η Αθήνα.
Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) εξέφρασε επίσης ανησυχία για "έναν αυξανόμενο αριθμό ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιστρέφουν ανεπίσημα στην Τουρκία, μετά την άφιξή τους στην ελληνικά ύδατα κατά τους τελευταίους μήνες.
Περίπου 5.000 αιτούντες άσυλο έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Αυτό το ποσοστό σηματοδοτεί "μια απότομη πτώση από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, ο αριθμός των ροών, ιδίως από τη θάλασσα, έχει αυξηθεί", αναφέρει ο οργανισμός.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου, 6.600 μετανάστες διασώθηκαν από τη θάλασσα, αφού ωθήθηκαν πίσω από ελληνικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή. Βρέθηκαν από τους διασώστες σε "τρυπημένες λέμβους με κινητήρες που δεν μπορούσαν λειτουργήσουν", δήλωσε η τουρκική ακτοφυλακή στις 14 Σεπτεμβρίου.
Μια οικογένεια ξεκίνησε από τον Λίβανο, που πλήττεται από την κρίση, με ελπίδες, μέσω της Ελλάδας, να εγκατασταθεί στη Γερμανία.
Αυτή ήταν η πέμπτη προσπάθεια της οικογένειας να αναζητήσει προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα.
"Με άρπαξαν από το λαιμό και άρχισαν να με χτυπούν.
Έβαλαν ένα μαχαίρι στο στομάχι της συζύγου μου και κράτησαν ένα όπλο στο κεφάλι του γιου μου", δήλωσε άνδρας από τον Λίβανο, ο οποίος σήκωσε το χέρι του, δείχνοντας μια πληγή που λέει ότι είχε προκληθεί κατά τη βίαιη καταστροφή της βάρκας.
Τα μέλη της οικογένειας είπαν ότι τα χρήματα και τα τηλέφωνά τους είχαν αρπαχτεί με τη βία.
Η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται την πολιτική της στα σύνορα, δηλώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ενορχηστρώσει τις καταγγελίες, ως μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης.
"Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, να υπερασπίζεται τα σύνορά της, έχουμε μια πολύ σκληρή, αλλά πολύ δίκαιη συνοριακή πολιτική", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στον Christiane Amanpour του CNN τον Αύγουστο.
"Αυτοί οι τύποι αναφορών αποτελούν επίσης προσβολή για την ακτοφυλακή μας.
Η ελληνική ακοφυλακή έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες".
Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τονίζει ότι έχει δεχθεί πολλές αναφορές.
Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε άμεση έρευνα για τις καταγγελίες.
Σε απάντηση στα ερωτήματα του CNN, το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης δήλωσε ότι "λειτουργεί πάντα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς".
Το CNN ήρθε σε στενή επαφή με έναν Αφγανό μετανάστη, ο οποίος κατοικεί επί του παρόντος στην Τουρκική παράκτια πόλη της Σμύρνης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να διασχίσει τη θάλασσα τρεις φορές φέτος με την οικογένειά του.
Σε δύο από αυτές τις προσπάθειες λέει ότι η ελληνική ακτοφυλακή τους ώθησε βίαια στα τουρκικά νερά.
Νωρίτερα φέτος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο συμφωνίας του 2016 με τη χώρα του με στόχο την αναχαίτιση της ροής μεταναστών και προσφύγων.
Η Τουρκία λέει ότι αφέθηκε να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους φιλοξενίας περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων από μόνη της.
Οι τουρκικές αρχές στη συνέχεια χαλάρωσαν τους συνοριακούς περιορισμούς, μια κίνηση που επέκρινε η ΕΕ, κατηγορώντας την Τουρκία για εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών για πολιτική σκοπιμότητα.
Η Κομισιόν θα ακολουθήσει "μια ανθρώπινη και ανθρωπιστική προσέγγιση.
Η διάσωση ζωών στη θάλασσα δεν είναι απλώς προαιρετική", υπογράμμισε την Τετάρτη η η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την "Κατάσταση της Ένωσης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Και αυτές οι χώρες που εκπληρώνουν τα νομικά και ηθικά καθήκοντά τους ή είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν περιγράφοντας αδρά το σχέδιό της για το μεταναστευτικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης