Η ανησυχία των λοιμωξιολόγων εστιάζεται στα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας και στην αύξηση των διασωληνωμένων
(upd) Ξεκινά από αύριο, Δευτέρα 21/9, η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική για τον κορωνοΐό, μετά τη ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.
Στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ παραμένουν σταθερά τα 240 νέα κρούσματα ημερησίως, με την Αττική να καταγράφει τα περισσότερα και το κέντρο της Αθήνας να έχει μετατραπεί σε «κόκκινη περιοχή».
Ο προβληματισμός και η ανησυχία των λοιμωξιολόγων αφορά πλέον τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών οι οποίοι έφτασαν τους 65.
Η ταχεία εξάπλωση του ιού στην πρωτεύουσα, οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη και νέων περιοριστικών μέτρων για την Αττική, που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21/9, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα, να ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας..
Επανέρχεται η τηλεργασία
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς επαναφέρουν σε ποσοστό 40% την τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θέτουν νέους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και τις τελετές, σταματούν τις συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους ενώ έγιναν και σχετικές συστάσεις στους άνω των 65 να περιορίσουν τις μετακινήσεις.
Όλα αυτά, επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο και ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.
Τα νέα μέτρα στο Δημόσιο
Νέα μέτρα και ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων και τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από 21/9 έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.
Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.
Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως.
Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.
Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.
Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι:
α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.
β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.
γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.
Τι θα ισχύσει από Δευτέρα 21/9
Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 21/9 στην Αττική, μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο.
Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου, με τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά, δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί», και η κατάσταση είναι σταθερά αυξητική.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, σε σύνολο 14.000 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.084 ενεργά και 2.100 εξ αυτών είναι στην Αττική.
Από αυτά, 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες γειτονιές.
Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 4 Οκτωβρίου λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:
-Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος).
-Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
-Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
-Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.
Στους 338 οι νεκροί στην Ελλάδα
Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, που πλέον έχουν φτάσει τους 338.
Τις τελευταίες ώρες επτά άτομα κατέληξαν, εκ των οποίων οι τρεις στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Συναγερμός από τη νέα αύξηση των διασωληνωμένων
Σε 170 ανέρχονται τα νέα κρούσματα στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην τελευταία ενημέρωση (19/9), εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.
Από αυτά 2.591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τον σχετικό αριθμό να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, καθώς το Σάββατο (19/9) ήταν 65.
To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Τέλος καταγράφονται 7 ακόμη θάνατοι και 338 νεκροί συνολικά στη χώρα
Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 20/9:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
2591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 338 θανάτους συνολικά στη χώρα. 126 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Πώς κατανέμονται τα 170 κρούσματα
Στις 20/09/2020, δηλώθηκαν 170 επιπλέον κρούσματα. Από τα 155 εγχώρια κρούσματα, τα 33 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
89 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καλύμνου
• 2 κρούσματα στη Π.Ε. Κορινθίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 21 συνδεονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.202.213 κλινικά δείγματα.
www.bankingnews.gr
Στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ παραμένουν σταθερά τα 240 νέα κρούσματα ημερησίως, με την Αττική να καταγράφει τα περισσότερα και το κέντρο της Αθήνας να έχει μετατραπεί σε «κόκκινη περιοχή».
Ο προβληματισμός και η ανησυχία των λοιμωξιολόγων αφορά πλέον τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών οι οποίοι έφτασαν τους 65.
Η ταχεία εξάπλωση του ιού στην πρωτεύουσα, οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη και νέων περιοριστικών μέτρων για την Αττική, που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21/9, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα, να ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας..
Επανέρχεται η τηλεργασία
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς επαναφέρουν σε ποσοστό 40% την τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θέτουν νέους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και τις τελετές, σταματούν τις συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους ενώ έγιναν και σχετικές συστάσεις στους άνω των 65 να περιορίσουν τις μετακινήσεις.
Όλα αυτά, επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο και ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.
Τα νέα μέτρα στο Δημόσιο
Νέα μέτρα και ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων και τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από 21/9 έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.
Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.
Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως.
Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.
Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.
Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι:
α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.
β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.
γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.
Τι θα ισχύσει από Δευτέρα 21/9
Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 21/9 στην Αττική, μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο.
Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου, με τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά, δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί», και η κατάσταση είναι σταθερά αυξητική.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, σε σύνολο 14.000 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.084 ενεργά και 2.100 εξ αυτών είναι στην Αττική.
Από αυτά, 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες γειτονιές.
Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 4 Οκτωβρίου λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:
-Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος).
-Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
-Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
-Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.
Στους 338 οι νεκροί στην Ελλάδα
Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, που πλέον έχουν φτάσει τους 338.
Τις τελευταίες ώρες επτά άτομα κατέληξαν, εκ των οποίων οι τρεις στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Συναγερμός από τη νέα αύξηση των διασωληνωμένων
Σε 170 ανέρχονται τα νέα κρούσματα στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην τελευταία ενημέρωση (19/9), εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.
Από αυτά 2.591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τον σχετικό αριθμό να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, καθώς το Σάββατο (19/9) ήταν 65.
To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Τέλος καταγράφονται 7 ακόμη θάνατοι και 338 νεκροί συνολικά στη χώρα
Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 20/9:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
2591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 338 θανάτους συνολικά στη χώρα. 126 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Πώς κατανέμονται τα 170 κρούσματα
Στις 20/09/2020, δηλώθηκαν 170 επιπλέον κρούσματα. Από τα 155 εγχώρια κρούσματα, τα 33 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
89 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καλύμνου
• 2 κρούσματα στη Π.Ε. Κορινθίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 21 συνδεονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.202.213 κλινικά δείγματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών