Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει την Αττική ο κορωνοϊός, τεράστια η πίεση στο ΕΣΥ – Σύντομα μάσκες παντού - Κλείνει κονσερβοποιία στην Πέλλα με 114 κρούσματα

Σαρώνει την Αττική ο κορωνοϊός, τεράστια η πίεση στο ΕΣΥ – Σύντομα μάσκες παντού - Κλείνει κονσερβοποιία στην Πέλλα με 114 κρούσματα
Στους 396 οι νεκροί, στους 89 οι διασωληνωμένοι
(upd6) Σαρώνει την Αττική η επιδημία του κορωνοϊού καθώς συνεχή είναι τα αρνητικά ρεκόρ όσον αφορά τα κρούσματα και τους διασωλωνημένους, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στη Σκύδρα του νομού Πέλλας, καθώς εντοπίστηκαν 114 κρούσματα σε κονσερβοποιία, η οποία αποφασίστηκε να κλείσει για 10 ημέρες.
Χθες πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική (272) ενώ μέσα σε ένα 24ωρο αυξήθηκαν κατά 11 οι διασωληνωμένοι τη στιγμή που συρροή κρουσμάτων αναφερόταν σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα αλλά και σε γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου Σωτηρία.
Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων αποτυπώνει και την έκρηξη της επιδημίας.
Από τους 89 διασωληνωμένους πανελλαδικά (ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός που έχει αναφερθεί από την έναρξη της πανδημίας, στις 5 Απριλίου οι διασωληνωμένοι ήταν 93), οι 59 βρίσκονται στην Αττική.
Πλέον είναι ξεκάθαρο πως τα μέτρα που ελήφθησαν στις 21/9 και τα αποτελέσματα των οποίων ανέμεναν με αγωνία οι επιστήμονες, κάθε άλλο παρά απέδωσαν ή συνέδραμαν στον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως άμεσα θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα μέτρα, με το πιθανότερο να είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (έχει πέσει στο τραπέζι να τεθεί σε ισχύ από τις 20:00 το βράδυ), η απαγόρευση των συναθροίσεων στις πλατείες, το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 22:00 το βράδυ καθώς η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, αν και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.

Μητσοτάκης: Υπάρχει η έννοια της ευθύνης της προσωπικής αλλά και της επαγγελματικής

Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθενται οι αποφάσεις για τη λήψη επιπλέον μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η Αττική έχει ακόμα υψηλά νούμερα.
Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται πιστά τα μέτρα προστασίας.
«Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα.
Εφιστώ την προσοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θα είμαστε πολύ αυστηροί στις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει, με πρώτο στόχο να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά, με αφορμή τα μαζικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κονσερβοποιία στην Πέλλα.
«Υπάρχει η έννοια της ευθύνης της προσωπικής αλλά και της επαγγελματικής.
Θα είμαστε πολύ αυστηροί επανέλαβε και τόνισε ότι κάποιοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους γιατί κάποιοι φέρθηκαν ανεύθυνα!» είπε χαρακτηριστικά.

114 κρούσματα σε κονσερβοποιία στην Πέλλα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Σκύδρα του νομού Πέλλας, καθώς εντοπίστηκαν 114 κρούσματα κορωνοϊού σε κονσερβοποιία.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας της εταιρείας για 10 ημέρες από 02-10-2020 και ώρα 12.00 έως 11-10-2020 και ώρα 12.00.
«Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (114 κρούσματα) σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας Νομού Πέλλας, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, και κάθε είδους χώρων κύριων και βοηθητικών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Κονταζαμάνης (υφ.Υγείας): Επιβαρυμένη η Αττική, ύστατο μέτρο το lockdown

Στην παραδοχή ότι η Αττική είναι επιβαρυμένη από την επιδημία του κορωνοϊού προχώρησε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κονταζαμάνης, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι το lockdown είναι το ύστατο μέτρο.
«Η Αττική είναι επιβαρυμένη, καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και με όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει.
Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, δεν εφησυχάζουμε και κάθε ημέρα που περνάει αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας.
Όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν δυναμικό χαρακτήρα, βλέπουμε την κατάσταση και προσαρμόζουμε τα μέτρα» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Κονταζαμάνης.
«Υπάρχει μια πλειάδα μέτρων, τα οποία θα μπορούμε να πάρουμε.
Είναι δυναμικό το μοντέλο και κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που παίρνουμε έχουν στόχο τον περιορισμό της διασποράς.
Το Lockdown είναι το ύστατο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε, ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί.
Αλλά σας λέω, όλα εξαρτώνται από το πώς εξελίσσεται.
Πιστεύω ότι κάθε ημέρα που περνάει ο κόσμος συμμορφώνεται πραγματικά στις αποφάσεις και τις υποδείξεις και θα τα καταφέρουμε, όπως τα έχουμε καταφέρει έως τώρα» υποστήριξε ο κ.Κονταζαμάνης, ο οποίος ανέφερε ότι «υπάρχει μια πίεση στο σύστημα υγείας και στις ΜΕΘ».
«Εμείς αυξάνουμε και τις διαθέσιμες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορωνοϊό ημέρα με την ημέρα προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αυξημένη αυτή πίεση.
Επομένως, αυτή τη στιγμή ναι μεν υπάρχει πίεση, αλλά υπάρχει πλήρης επάρκεια μονάδων και διαθεσιμότητας.
Οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή» τόνισε ο υφ.Υγείας.

Βατόπουλος (καθ.Μικροβιολογίας): Σύντομα υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού

Τη θέση ότι αρκετά σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος
«Ήδη έχει χτυπήσει το «καμπανάκι», ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι.
Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.
«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων.
Αντικειμενικά η μάσκα δεν θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» είπε ο κ.Βατόπουλος.
«Η αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας, έχουμε πολλές συρροές» είπε ο καθηγητής, ο οποίος προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
«Έχουμε δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωϊνό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει, που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος.
Το σύνθημα πρέπει να είναι πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά.
Η Ελλάδα δεν αυξάνει εκθετικά, κι ελπίζω να μην το έχουμε αυτό, άλλες χώρες έχουν ξεφύγει πολύ σε θανάτους» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Δεν θα υπήρχε αυτή η έξαρση στην Αττική, αν είχαν ληφθεί και τηρηθεί τα απαραίτητα μέτρα

Τη θέση ότι δεν θα υπήρχε αυτή η έξαρση κρουσμάτων στην Αττική αν από την αρχή είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και είχαν τηρηθεί από όλους διατύπωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία για ακόμα μια φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.
«Οι μάσκες σώζουν ζωές και αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά, όπως και οι αποστάσεις και το πλύσιμο χεριών» είπε μιλώντας στο Mega η κα. Παγώνη, αναφερόμενη στους κανόνες που πρέπει όλοι να τηρούν προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων.
Όπως είπε, υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί θα πρέπει στα μέτρα πάντα του δυνατού να κάνουν όσο πιο συχνά γίνεται τεστ.

Κοτανίδου: Στο 50% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην Αττική – Δεν είμαστε ακόμα σε οριακό σημείο

Στο 50% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αττική υποστήριξε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας, αναφέροντας πως ακόμα δεν είμαστε σε οριακό σημείο.
«Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ άνετη σε ό,τι αφορά τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η πληρότητα κλινών στην υπόλοιπη Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στο 20%» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Κοτανίδου.
Αν και υποστήριξε ότι η Αττική δεν βρίσκεται ακόμη σε οριακό σημείο όσον αφορά στα κρεβάτια των ΜΕΘ, υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε οριακό επίπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
«Εάν συνεχίσει η αύξηση των διασωληνωμένων με τους ρυθμούς που βλέπουμε τώρα, υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως γίνεται εντούτοις προσπάθεια να ελεγχθεί το ενδεχόμενο, ανοίγοντας ενδεχομένως περισσότερα κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοϊό
Όσον αφορά στα σενάρια για επιβολή του μέτρου της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η κα Κοτανίδου τόνισε πως δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο στο μέλλον.
«Η επιτροπή κάνει προτάσεις αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση», τόνισε η κα.Κοτανίδου, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται θέμα ανάγκης σκληρότερων μέτρων αλλά πρέπει να υπάρχει αυστηρή και συνειδητοποιημένη συμμόρφωση στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.
 
Τροποποίηση σύστασης για τα μέτρα αυτοπροστασίας σε οικισμούς των δήμων Θηβαίων και Χαλκιδέων

Τροποποίηση σύστασης για τα μέτρα αυτοπροστασίας από την νόσο Covid-19 στους οικισμούς Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα:

Αίρεται η σύσταση της μη προσέλευσης των μαθητών στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και η σύσταση μη μετακίνησης των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, προς την εργασία τους.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι καλούνται να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από Covid-19 (χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών).
Η παραπάνω ισχυρή σύσταση, ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.
Παραμένει σε ισχύ η ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους των οικισμών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:
-Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
-Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά μετά από σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των ελέγχων για Covid-19 σε οικισμούς του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας, όπου προέκυψε μέχρι στιγμής ένα θετικό αποτέλεσμα ελέγχου, το οποίο ιχνηλατείται ως προς τις επαφές του.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι από τις τέσσερις (4) Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.
 
Στους 397 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 397 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ώρες έχασε τη ζωή του ένας 48χρονος με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό, μια 61χρονη στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», μία 73χρονη στο νοσοκομείο «Αττικόν» αλλά και ένας 79χρονος, ο οποίος ήταν ένας από τους ηλικιωμένους που διέμεναν στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.
Όπως ανακοίνωσε χθες 1/10 ο ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 411, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 18.886 (ημερήσια μεταβολή +2,2%), εκ των οποίων 56,1% άνδρες.

Image
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 89 (68,5% άνδρες).
Image
Από το σύνολο των 18.886 κρουσμάτων, τα 2.961 (15,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 7.755 (41,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.318.336 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 12.288 δείγματα.

Από τις 15 Οκτωβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη

«Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια.
Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια.
Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης.
Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» είπε ο κ.Πέτσας..
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία - σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές - μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές.
Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων».
«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη.
Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή.
Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους.
Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης